Obama představil v Kongresu plán na zvýšení zaměstnanosti

9. 9. 2011

Ve snaze podpořit stagnující ekonomiku a udržet si šance na znovuzvolení představil prezident Barack Obama ve čtvrtek večer v Kongresu sadu nápadů, jak vytvořit pracovní místa. Program by měl stát 300 miliard dolarů.

Obama musí podpořit erodující důvěru v jeho vedení v situaci, kdy se nálada veřejnosti zhoršuje a Republikánští vyzyvatelé útočí na bilanci jeho prezidentování.

V projevu odvysílaném celostátně televizí Obama oznámí program sestávající z daňových škrtů, výdajů ve stavebnictví, podporu v nezaměstnanosti a poskytnutí peněz jednotlivým státům Unie. Sníží se zaměstnanecké odvody na sociální pojištění a prodlouží výplata podpory v nezaměstnanosti.

Program má stát nejméně 300 miliard dolarů a Obama musí navrhnout způsob, jak ho financovat bez zvýšení dluhu.

Takový program v nejlepším případě pomůže lidem v každodenním životě, podpoří spotřebitelskou a investorskou důvěru a tvorbu pracovních míst.

Avšak ani to nemusí stačit k oživení, které by zaměstnalo miliony lidí bez práce, ani k přesvědčení voličů.

Obamův plán vyžaduje souhlas Kongresu, který je hluboce rozdělen a řada Republikánů ve Sněmovně reprezentantů jeho úsilí silně oponuje.

Ve věci financování se může dostat do konfliktu s nově vzniklou kongresovou komisí pro redukci zadlužení, která má identifikovat možnosti pro snížení dluhu o 1,5 bilionu dolarů. Obamova snaha získat dodatečné prostředky zlepšením výběru daní a zavedením daní pro bohaté už neuspěla během letních jednání o zvýšení dluhového stropu.

Americká veřejnost je již unavena řečněním a prázdnými sliby, že pomoc je na cestě. Zhruba 14 milionů lidí je v nejbohatší zemi světa bez práce, na každé místo připadají v průměru čtyři uchazeči. 80% Američanů se domnívá, že se země pohybuje špatným směrem, což je zhruba stejné jako v okamžiku, kdy Obama nastupoval do funkce.

Historicky vzato, žádný prezident v minulosti svůj úřad neobhájil, pokud se nezaměstnanost pohybovala kolem současné úrovně 9,1%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.9. 2011