Hurikán, svátky, Mitchum a několik dalších poznámek

29. 8. 2011 / Alex Koenigsmark

1.

Pojem brainwashing asi zná každý, zpopulárněl v roce 1951, když jej autor Edward Hunter použil v názvu své knihy Brainwashing in Red China, kde popisoval Maovy metody při přebírání moci.

Nejznámější využití této techniky "vymývání mozku" bylo za korejské války, kdy čínští experti obraceli naruby mysli válečných zajatců. Četl jsem o tom zajímavé věci. Nejsnáze se mozky vymývaly a naruby obracely nábožensky založeným Američanům, skoro vůbec to nešlo se skeptickými Brity. Je zřejmě jednodušší nahradit jedno dogma druhým, než přesvědčit někoho s vlastním názorem.

U toho mne napadla jiná věc: v některých zemích totiž panuje chvályhodný zvyk, jestliže se v týdnu vyskytne státní svátek nebo něco podobného, a vychází například na čtvrtek, takže by bylo ve čtvrtek volno, v pátek nikoliv a v sobotu už zase ano, spojovat tento svátek s víkendem, tedy někdy i o den či o dva posunout. Debatovali jsme o tom a protestoval toliko jeden věřící přítel: posunutý svátek prý ztrácí svou vnitřní, symbolickou i náboženskou hodnotu. Tato pak má daleko větší cenu, než ekonomické ztráty, vzniklé tím, že v pátek stejně nikdo nic nedělá, stejně jako to převažuje výhodu spojených volných dnů.

2.

Na dotaz, jak to vypadá s hurikánem Irene, napsal mi skypem slovenský přítel z New Yorku:

"Prislo aj odislo. Hurikan je akurat v mediach, inak je to len tazka burka - nizsie polozene uzemie je mierne zaplavene, ale inak to zdaleka nemalo format state-wide emergency, ako vyhlasil mayor of NY a president of US - chlapci sa potrebovali predviest, tak vyrobili hurikan. Reporteri a zurnalisti sa snazili vyrobit z toho, co sa dalo, ale... dokonca teraz sa robí prehlad skod, a reportuju kazdy padnuty strom...ale furt nic, co by opravnovalo kompletne uzavretie zivota v NYC na dva dni... Dokonca uz vychadza slnko."

Mediální realita... Anebo jak? Jeden můj kamarád už nevěří ani sportovním přenosům. Mává rukou a tvrdí, že to jsou všechno animace. :O)))

3.

"Vlastnictví zavazuje. Péče o něj a jeho využívání mají zároveň sloužit všeobecnému užitku." Slova z německé ústavy, cituje na blogu Matěj Spurný.

Jsem odjakživa ctitelem a obdivovatelem trhu. Jsem pevně přesvědčen, že tržní hospodářství je správné a soukromí majitelé dokážou nakonec každý problém vyřešit. Například zakážeme-li nevratné obaly, protože mění svět ve skládku odpadků, budou sice nejprve hrozně kušnit, ale když zjistí, že to povolení žádný korupční parlament nezruší, ukáže se, že vratné obaly výborně dovedou a někdo na nich i vydělá.

"...sloužit všeobecnému užitku..."

Čas regulovaného nájemného je definitivně pryč. Měl by tedy nejspíše nastat i čas, kdy majitelé zanedbaných historických (a nejen historických) domů, hyzdících města, budou pořádně pokutováni a popřípadě mohou být ve výjimečných případech, jako jest tomu leckde ve Švýcarsku, i majetku zbaveni. To si tak říkám, když projdu kolem renesančního paláce Mettychů z Čečova na Velkopřevorském náměstí na Malé Straně a pozoruju, jak se pomalu rozpadá, protože ho majitel od povodní neopravuje... No, brzy oslaví desetileté výročí. Třeba si s ním z magistrátu přijdou připít.

4.

Přečetl jsem si, že "starousedlí Romové" na severu se od gaunerů distancovali. Proč je tedy sami nepotrestali? Na něco by jistě přišli... A získali by si obecné sympatie, které myslím potřebují.

Vzpomínáte na film Sbohem, lásko, podle Chandlera, kde Mitchum vypálí tlusté bordelmamá takovou facku, až spadne se židle? Celé kino vždy zařvalo nadšením. Ovšem, bít ženu je nesprávné, ale jsou takové okamžiky...

5.

Globální oteplování vyřešíme pouze tak, že zajistíme, aby alternativní technologie byly lepší než ty současné -- zněl podtitulek Lomborgova článku v Lidových novinách.

To je zajímavé a zobecnitelné, byť nenové moudro: ovšem, budeme si kupovat elektromobily a hybridy, když budou levnější a provozně výhodnější. Nebudeme volit komunisty, když bude pravice vládnout dobře a bez korupce. Et cetera...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.8. 2011