Když "vlastenci" zpívají českou hymnu, mrazí mě v zádech

29. 8. 2011 / Josef Banom


Deutschland, Deutschland über alles, zpívali němečtí vojáci svou hymnu, když 1.září 1939 napadli Polsko. Byli to vlastenci. Nebáli se položit své životy pro svou vlast. Co na tom, že přitom padli i jiní. Nebyli přece Němci...

Historie nás učí, že nejhorší násilné činy jsou ty, které se násilnicí snaží omluvit vyšším principem. V případě muslimských a křesťanských extremistů je jím náboženství. V případě rasistů a neonacistů je to vlastenectví. Rasisté využívají jinak chvályhodné vlastnosti, jakou je láska k vlasti k tomu, aby zahráli na známou xenofobní notu a vyvolali v lidech strach před těmi, které považují za nepřítele. V případě Čechů jsou těmi nepříteli nepřizpůsobiví Romové. A nyní se zdá, že nejen ti nepřizpůsobiví.

Důkazem, jak je taková masážní, mediální kampaň rasistů účinná byla páteční demonstrace proti "nepřizpůsobivým" v Rumburku. Rasisté a kariéristé využili přítomnosti čtvrtiny města a voláním po "řešení" otázky nepřizpůsobivých zahráli na "vlastenecké" cítění tisícovce a půl, jinak nejspíš slušných lidí, zblbnutých nedávnou mediální kampaní proti Romům. Došlo dokonce i na ten zpěv národní hymny, kterou tím degradovali na úroveň písní skupiny Orlík. Copak lidem nevadí, že se zneužívá i jejich hymna?

Demonstrace neměla nic společného s legitimním protestem proti kriminálnímu činu, který byl záminkou k jejímu svolání. Tato demonstrace byla zaměřena proti všem Romům obecně. Jak jinak si totiž vysvětlit volání "cigáni do práce", který působí jako plivnutí do tváře všem slušným Romům? Co si má pomyslet můj otec, který většinu svého života v Čechách tvrdě pracoval? A co můj tchán, který přes 40 let dláždil ulice v Ústí nad Labem a okolí? Co můj příbuzný, policista v Ústí nad Labem, nebo známá, pracující jako vychovatelka ve školce? Nebo další známá, pracující jako šéfová jedné cestovky, nebo moje neteř, vedoucí v jedné telekomunikační společnosti. Co spousta dalších Romáků, pracujících v trmické továrně Black and Decker? Tito lidé, přestože jejich etnicita je v českém prostředí téměř nepřekonatelou překážkou se i přesto snaží, jak jen mohou. Jsou to také jenom "cigáni"? Výkřik "cigáni do práce" je výsměchem jim a tisícům dalších Romů, kteří pracují, ale i těm, kteří by pracovat chtěli, ale pro nedostatek pracovních příležitostí a kvůli rasismu v přístupu zaměstnavatelů nemohou. Slušní lidé...a je úplně jedno, jakou máte barvu pleti, pochopte, že se stáváte nástrojem v rukou lidí, jejichž ideologií je nenávist člověka proti člověku a jejichž cílem je nastolení diktatury fašismu, která je tolik podobná diktatuře komunismu. Obojím si Čechy prošly více než dostatečně.

Demonstrace nakonec skončila bez zranění, i když se pár lidí pokusilo napadnout obytný dům, obývaný Romy. Díky přítomnosti policie to nešlo. Člověk si ale klade otázku...Co se stane, až tam jednou policie nebude? Nastoupí v Čechách v 21. století soudce Lynč?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.8. 2011