Kaddáfího síly mobilizují pro závěrečný útok

17. 3. 2011

KD│ Podle agentury Xinhua libyjští loajalisté mobilizují dobrovolníky pro útok na Misuratu a Benghází, dvě poslední velké bašty povstalců. Cílem Kaddáfího je ukončit boje dříve, než bude mezinárodní společenství schopno jakkoliv zasáhnout. Rada bezpečnosti OSN má dnes jednat o návrhu rezoluce, která by vyhlásila bezletovou zónu nad libyjským územím a zavedla další sankce vůči Kaddáfího režimu. Na poslední chvíli se překvapivě ukázalo, že doposud nejasná a spíše rezervovaná pozice USA se radikalizuje a Washington nyní zastává názor, že bezletová zóna nad Libyí nestačí.

Kaddáfího loajalisté vyzvali povstalce ke složení zbraní už během včerejší noci a slíbili amnestii každému, kdo se vzdá. Vyzvali také obyvatele obou zmíněných měst, aby opustili oblasti, v nichž se nacházejí povstalci a sklady zbraní.

Náměstek ministra zahraničí Chalíd Káim prohlásil, že v Benghází se dosud zdržuje asi 3 000 ozbrojených povstalců.

Podle svědků bylo včera bombardováno vojenské letiště jižně od Benghází. (Jedná se zřejmě o vzletovou a přistávací plochu, z níž podle několika západních zdrojů působí dvě povstalecká bojová letadla neznámého typu, která měla údajně potopit dvě Kaddáfího bojové lodě a bombardovat letiště u Syrty.) Obyvatelé Misuraty na západě hlásí, že vládní síly zahájily ze tří stran masivní útok s použitím dělostřelectva a tanků. Na mnoha místech přestalo fungovat zásobování vodou.

Muammar Kaddáfí prohlásil, že jeho síly dnes svedou "rozhodující bitvu" o Misuratu a vyzval loajalisty, aby se chopili zbraní a vstoupili do armády. Povstalci v Misuratě tvrdí, že první útok ochromila vzpoura mezi loajalisty a další odrazili, přičemž zničili několik tanků a zajali jejich osádky. Ve městě ani v okolí nejsou žádní zahraniční zpravodajové, a tak je nemožné rozlišit, co je pravda a co propaganda. Zrovna tak není možno ověřit tvrzení povstalců, že jejich improvizované námořní síly zajaly vládní tanker s nákladem paliva. Zprávy z Adždabíje nedaleko Tripolisu jsou velice kusé, poslední svědectví prchajících rebelů hovořila o tom, že při opakovaných bojích byli obklíčeni ve středu města a jejich odpor postupně utichá.

Rada bezpečnosti OSN se včera shodla na návrhu rezoluce o bezletové zóně předkládaném Libanonem (a sponzorovaném Francií a Británií). Podle Francouzů existuje celkem pět arabských států ochotných poskytnout bojové letouny potřebné k vynucování bezletové zóny. Konkrétní jména však zatím známa nejsou.

Náměstek Kaddáfího ministra zahraničí Kúsy Káim včera prohlásil, že Libye dodrží všechny stávající smlouvy se zahraničními ropnými společnostmi, ale po jejich vypršení se rozhodne podle toho, jak se mateřské země jednotlivých těžařů chovaly během povstání. Před několika dny Muammar Kaddáfí prohlásil, že přednost budou mít společnosti čínské, indické a ruské, podmíněně pochválil Německo.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011