Středoevropští bezdomovci se v Londýně živí opékanými krysami a pijí dezinfekci

13. 8. 2010

Charitativní organizace upozorňuje, že přistěhovalci ze středovýchodní Evropy, kteří nemají nárok na sociální podporu, žijí na ulici za otřesných okolností

Bezdomovci ze středovýchodní Evropy, žijící v Londýně, kteří nemají právo na britskou sociální podporu, jsou tak chudí, že jedí krysy a pijí jedovatou směsici alkoholických dezinfekčních prostředků, varuje britská charitativní organizace zabývající se problémem bezdomovectví.

Americký profesor: Spojené státy zbankrotovaly

13. 8. 2010

Spojené státy zbankrotovaly, argumentuje profesor ekonomie na Boston University Lauence Kotlikoff na ekonomickém serveru Bloomberg.

Minulý měsíc zveřejnil Mezinárodní měnový fond svou výroční zprávu o americké hospodářské politice. MMF v podstatě dospěl k závěru, že jsou Spojené státy v bankrotu. Ve zprávě se píše: "Americký fiskální schodek spojený s dnešní federální fiskální politikou je obrovský, takže nejsou možné realistické diskontní míry." "Likvidace fiskálního schodku vyžaduje trvalé každoroční hrazení výdajů ve výši asi 14 procent amerického HDP."

Britští zdravotníci udělali za rok 1300 chyb při aplikaci prostředků proti bolesti

13. 8. 2010

Zdravotníci v britských nemocnicích za poslední rok 1300x učinili chybu v dávkování prostředků proti bolesti pro pacienty. Ve třech případech byla důsledkem pacientova smrt. Zjistil do deník Guardian na základě své žádosti o přístup k informacím na britské ministerstvo zdravotnictví. Ze zveřejněných údajů vyplývá, že se situace v britské zdravotnictví nezlepšila od loňského května, kdy Guardian odhalil, že v nemocnici v hrabství Cambridgeshire byl usmrcen sedmdesátiletý pacient David Gray, kterému místní lékař omylem dal injekci desetinásobné dávky diamorfinu, prostředku proti bolesti.

Charitativní organizace Action Against Medical Accidents (Akce proti lékařským nehodám) konstatovala, že tato informace je šokující. Bezpečnostní odborníci však poukázali na to, že se používání utišujících prostředků tohoto druhu výrazně rozšiřuje, takže procento chyb se možná snižuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17 zemí světa zaznamenalo rekordní teploty

13. 8. 2010

Rok 2010 se stal rokem veder; 17 zemí světa zaznamenalo rekordní teploty.

Rekordními teplotami byly postiženy Rusko, Bělorusko a Ukrajina, ale také africké země, země na Blízkém východě a země v Latinské Americe.

Teploty v Moskvě, které byly dlouhou dobu 20 stupňů Celsia nad normálem, dnes poklesly na 31 stupňů a prezident Medveděv zrušil mimořádný stav ve třech ze sedmi ruských regionů, postižených lesními požáry.

Polsko vydalo do Německa izraelského agenta

13. 8. 2010

Polsko deportovalo do Německa Uri Brodského, izraelského občana, který je podezříván, že je to izraelský agent, stíhaný za usmrcení velitele organizace Hamas v Dubaji. Brodský čelí trestnímu stíhání za zfalšování pasu, který údajně použili v lednu letošního roku vrazi Mahmuda al-Mabhouha.

Brodský byl zatčen v Polsku v červenci na základě zatykače, který vydalo Německo. Zatykač Brodského obviňuje ze špionáže, avšak polský soud dovolil deportaci pouze pod podmínkou, že bude Brodský stíhán jen za zfalšování pasu, údajně použitého při vraždě.

Chamber howl

13. 8. 2010 / Ondřej Macl

mrtvému Allenu Ginsbergovi

I/

Slyšel jsem hlavy nejstarší generace –

- rakovinu práce během okupace,
děti války, děti na stará kolena –
- bezzubě kvíleti v podělaných plenách
s výrazy „nás, mouchy, si snězte“

Francie likviduje romské tábory

13. 8. 2010

Asi 700 osob bylo odstraněno z více než 40 nepovolených romských táborů ve Francii. Je to součást policejní razie, kterou podpořil prezident Nicolas Sarkozy.

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux uvedl, že Romové budou navráceni "speciálními lety" do svých rodných zemí.

Velká pirueta Gianfranka Finiho

13. 8. 2010 / Josef Brož

Kronika ohlašované smrti. Tak by se také dala nazvat politická éra italského premiéra Silvia Berlusconiho. I poslední veřejná roztržka mezi předsedou Poslanecké sněmovny Gianfrankem Finim a Berlusconim koncem měsíce července by tak mohla vypadat. Ale...

Demokracie jako ztráta času?

13. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Při současném poměru hlasů v Poslanecké sněmovně je jasné, že pravice prosadí jakýkoli zákon kromě změny ústavy. Pravice prý bude s opozicí spolupracovat, ale ministr Drábek již v Otázkách Václava Moravce naznačil, jak to bude vypadat: Opozice může podat svoje připomínky, ale ty nic nezmění, protože koaliční dohoda se nemůže jen tak měnit.

VOX POPULI

Důchodkyně píše šéfům vládnoucích stran

13. 8. 2010

Předseda vlády ČR, RNDr. Petr Nečas
místopředseda vlády Radek John
ministr TOP 09 Karel Schwarzenberg
ministr TOP 09 pan Kalousek

Rožnov pod Radh. dne 8.8.2010

Vážení pánové,

Nevím, jak opět mám začít tento dopis psát, abyste už konečně pochopili, co musí žena ve svých 76 letech prožívat, když jsem se stala už před lety obětí zlodějstva od určitých lidí, ale i když v poslední době vás všechny žádám o vyřešení a zastavení toho krutého okrádání a navrácení peněz, alespoň za posledních 5 let, kdy tito lidé se neštítí finančně zruinovat bezbranného člověka a taktéž i vytvářet psychickou újmu a vás všechny jako by to nezajímalo. A potom si kladu otázku, co je toho příčinou, že lidé, kteří vládnou v této zemi, kdy rozhodují o nás bez nás a že tato moje žádost je od vás všech doslova ignorována, což dokazujete, že hledat pomoc u politiků je snaha marnost nad marnost.

Západní politikové podporují rwandského prezidenta Paula Kagameho

13. 8. 2010 / Daniel Veselý

Kdyby někteří západní politikové tolik nebazírovali na dodržování lidských práv v jim nenakloněných zemích, tak by bylo možná zbytečné se zmiňovat o plejádě diktátorů, s nimiž tito politikové vesele spolupracovaly a spolupracují. Toto pokrytectví se názorně personifikuje kupříkladu ve staronovém rwandském prezidentovi Paulu Kagamem, který obhájil prezidentský stolec v pondělních volbách.

Rekordní pokuta za překročení rychlosti ve výši 19,5 milionů Kč udělena ve Švýcarsku

12. 8. 2010

Švéd dostal ve Švýcarsku pokutu za překročení rychlosti ve výši 19,5 milionů Kč. Sedmatřicetiletý muž jel Mercedesem za 4 miliony Kč rychlostí 300 km/h, dvaapůlkrát větší, než byl rychlostní limit. Policie uvedla, že jel tak rychle, že ujel půl kilometru, než se mu podařilo zastavit.

Ve Švýcarsku se vypočítávají silniční pokuty podle formule, která bere v úvahu motoristův příjem a vážnost překročení rychlosti. Muž nyní dostal nejvyšší možnou míru pokuty. Celkem musí platit pokutu cca 65 000 Kč denně - po dobu tří set dní - celkem 19,5 milionů Kč.

Muž jel tak rychle, že ho normální silniční radary nezaznamenaly, protože nedokáží registrovat rychlosti nad 200 km/h.

Podrobnosti v angličtině ZDE

JAK TELEVIZE MŮŽE KONKUROVAT RÁDIÍM

Česká televize to myslí s novými médii vážně

12. 8. 2010

ČTK│ Zpravodajský kanál ČT24 začal živě vysílat v mobilních telefonech iPhone a tabletech iPad. Diváci si mohou zvolit buď video se zvukem, nebo pouze audio vysílání. Oznámila to Česká televize s tím, že přes telefony iPhone začne vysílat také sportovní kanál ČT4.

"Živé vysílání ČT24 na iPhone je součástí trendu, kdy chceme dostat ČT24 na mobilní média a umožnit příjem dle datových možností kdekoliv a kdykoliv se divák nachází. Zvlášť u dramatických událostí je možnost mobilního příjmu živého vysílání důležitá," uvedl ředitel ČT pro nová média Milan Fridrich.

ANALÝZA příčin historické porážky levice v České republice

Budoucnost sociální demokracie a levice vůbec v globálně-kapitalistickém neřádu

13. 8. 2010 / Martin Pleva

Výsledek letošních parlamentních voleb je jednoznačnou a strašlivou porážkou levice, to je třeba přiznat zcela otevřeně a bez vytáček. Nelze souhlasit s názorem J. Pehe v textu Vítězství pravice je povolební mýtus, že počet hlasů pro pravici a levici se v zásadě nezměnil – možná se lidé neposunuli v názorech na řadu konkrétních otázek, kde, ano, převládají dokonce levicové postoje – ale titíž lidé vhodili do urny hlas stranám a silám, které nám předvedou neoliberální rodeo, o jakém se nám ani v (černých) snech nezdálo. Věci veřejné, o nichž J. Havel trefně poznamenal, že neváhaly napsat do předvolebních sloganů hesla, za jaká by se ani radikální levičák nemusel stydět, budou ochotně a pilně sekundovat nové neoliberální agendě.

Média Frýdlantsko zprvu zcela ignorovala

12. 8. 2010

Takto vypadala přehrada ve Vísce před protržením. Foto poslal Zdeněk Haft. >

Jen malý dovětek k článku Štěpána Kotrby Analýza nevyhnutelnosti.

Region Frýdlantska byl v prvních dvou dnech povodně zcela ignorován sdělovacími prostředky, píše Václav Polák.

Odstraňoval jsem nejpalčivější následky ničivé povodně na svém soukromém majetku ve Vísce u Frýdlantu v Čechách (..mimo jiné tam jsou strženy jediné 2 silniční přístupové mosty).

Vypukne ve Francii občanská válka?

12. 8. 2010 / Josef Brož

Uprostřed okurkové sezóny to ve Francii vře. Nikoliv ovšem jako v polovině července, to rovnou hořelo. V jihofrancouzském Grenoblu navíc nejen hořelo, ale létaly i skutečné policejní kulky. Stály dosud jeden život. Zatím...

Větrná nebo uhelná elektřina?

11. 8. 2010 / Miloš Kaláb

Čtvrtek 8. července 2010 byl vyvrcholením letošní tepelné vlny v Ontáriu, kdy teplota ve stínu dosahovala 35°C a klimatizace spotřebovávala velkou část vyráběné elektřiny. Ontário odebíralo odpoledne 25 tisíc megawatů (MW) čili 25 miliard watů. Nebylo to sice rekordní množství, ale daleko k němu nechybělo. Atomové reaktory dodávaly 9200 MW, hydroelektrárny (zejména Niagarské vodopády) dodávaly 3400 MW a 10 200 MW dodaly plynové a uhelné elektrárny. Větrné elektrárny se podílely 107 MW, což je méně než 1% celkové spotřeby a vystačily by utáhnout jen 32 100 domácností.

Tony Blair vám (možná) podepíše svou knihu

12. 8. 2010

Bývalý britský premiér Tony Blair bude 8. září podepisovat svůj životopis v londýnském knihkupectví Waterstone's na Piccadilly. Avšak kdo bude chtít podpis, bude se muset podrobit celé řadě trapných podmínek:

Zákazníci se nebudou smět s Blairem, fotografovat. Blair nebude do knihy psát osobní věnování. Všechny tašky, ruksaky a kufříky, stejně jako mobilní telefony a fotoaparáty a kamery budou muset být odevzdány do šatny. Blair podepíše pro každého zákazníka maximum dvou knih a podmínkou je, že si zákazník knihu na místě v knihkupectví Waterstone's koupí. Po koupi knihy dostane papírový náramek na zápěstí, ale "to nezaručuje, že mu Blair knihu skutečně podepíše".

S čím se vlastně bude v tom protikorupčním boji bojovat?

12. 8. 2010 / Stanislav A. Hošek

Vláda ve svém programovém prohlášení se korupci věnuje v hlavě IV. nazvané "Právo, spravedlnost, veřejná správa, byrokracie a korupce". Konkrétní opatření proti korupci jsou pak vyjmenována v prvních odstavcích uvedené hlavy a jsou to především: uzákonění pravidel lobbingu, zvýšení trestů za korupční jednání, zavedení institutu "testů spolehlivosti" úředníků a veřejných funkcionářů a úprava voleb zástupců státu ve firmách se státní účastí.

Technologie pomáhá muslimům během postu v Ramadánu

12. 8. 2010

Ramadánové aplikace umožňují uživatelům, aby vyhledávali texty v Koránu a zajišťují, že jsou v době modliteb správně obráceni k Mekce.

Ve středu 11. srpna začali muslimové po celém světě dodržovat svatý měsíc Ramadán, během něhož se za denního světla postí, nekonzumují potraviny ani nepijí žádné tekutiny. Není překvapivé, že aplikace na iPhonu i na iPadu poskytují nyní věřícím inspiraci, podporu i praktické informace během třicetidenního Ramadánu.

ANALÝZA NEVYHNUTELNOSTI

Povodňový pokrok České televize a úpadek Českého rozhlasu

10. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Mimořádné zpravodajství z právě probíhajících povodní ukázalo spektakulárně sílu online médií a potvrdilo, že štěstí přeje pouze připraveným. Když v roce 2001 narazily do budov Dvojčat letouny se sebevražednými atentátníky, lidé poslouchali rozhlas a internetové stránky Českého rozhlasu zahltila vlna zájmu. Během několika desítek minut přinesl rozhlasový web speciální stránky s nejnovějšími aktualitami. Totéž nastalo při setkání NATO, či v době povodní 2002, kdy rozhlas organizoval i letecké snímkování postižených oblastí. Být fotoreportérem ČRo bylo sice na první pohled obskurní, ale nesmírně odpovědné. Tehdy se mohl rozhlas pyšnit obrovskou návštěvností i užitečností online zpravodajství. Dominantním, nejrychlejším i obsahově nejbohatším veřejnoprávním médiem byl v té době rozhlas. Jinak už je tomu letos. Jedničku za technologickou progresivitu, rychlost a obsažnost převzala jednoznačně zpravodajská stanice ČT24, která operativně změnila program a proměnila se na obrovský newsroom, dávající přehled všem. Kdo teď co slyšel z rozhlasu?

Diskuze 118:82

11. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Včerejší vyslovení důvěry vládě Petra Nečase v Poslanecké sněmovně mělo charakter rituálu, ne nepodobného tanci okolo totemu. Opozice kritizovala, vláda blahosklonně mlčela. Výsledek předem jasný - 118 hlasů pro důvěru, 82 hlasů proti. Výsledek přes všechny argumenty předem jasný tak, že na něj žádná kancelář nepřijímala sázky. Petru Nečasovi se dalo gratulovat předem. Otázka je, jestli je k čemu.

Předem známé argumenty zněly až do pozdního večera, jako kdyby hrách na zeď házel. Ti, kteří se rozhodli vládnout, tak budou činit bez ohledu na názor opozice. A není divu. Poprvé v dějinách této zemi nevládnou občané, ale vládnou podnikatelé. Rozhodli se, že budou řídit stát jako firmu.

Vláda staví přízeň vůči nadnárodním finančním institucím nad zájmy lidí

11. 8. 2010 / Michal Hašek

projev opozičního poslance a předsedy Asociace krajů, pronesený ve sněmovně při žádosti o vyslovení důvěry vládě Petra Nečase 10. 8. 2010

Ještě než se pustím do toho, abych jako správný opoziční poslanec rozcupoval programové prohlášení vlády, mi dovolte, abych poněkud netypicky na tomto místě poděkoval vládě bez důvěry tentokrát jako předseda Asociace krajů za to, že v těchto dnech a hodinách musíme společně řešit velký problém - problém s názvem povodně. Počasí si nevybírá. Povodně tu byly, jsou a budou za dob vládnutí levice, pravice i politického středu. A já chci z tohoto místa ocenit, že vláda a kraje spolupracují a táhnou za jeden provaz. V každém okamžiku, kdy tady vedeme už od čtrnácté hodiny místy bojovou rozpravu, tak lidé v Libereckém a Ústeckém kraji bojují s vodním živlem a odstraňují jeho následky. Prosím, abychom na ně alespoň chvíli mysleli a abychom také v duchu poděkovali všem záchranářům profesionálním i dobrovolným, kteří za uplynulých 72 hodin odvedli vynikající práci, a myslím si, že je na místě, aby jim Poslanecká sněmovna alespoň v duchu poděkovala.

Je pro Nečasovu vládu 50 procent občanů ČR méněcenných?

11. 8. 2010 / Jan Čulík

Rozhodnutí Nečasovy vlády nezahrnout do vládního týmu jedinou ženu je pozoruhodným políčkem padesáti procentům české populace. Vláda dává najevo, že ženy nejsou plnoprávnými občany České republiky. Mohou vařit, uklízet a rodit děti, na významnější funkce se však zřejmě hodí jen jedinci s penisem. Rozhodli to samozřejmě jen jedinci s penisem...

An English version of this article is in CLICK HERE

O dani z plžů a mlžů jako řešení povodní, korupce a zadluženosti...

11. 8. 2010 / Ladislav Žák

Číst si nebo poslouchat kritiku současné vlády, koaliční smlouvy a vládního prohlášení je pro mne skutečně často vyšší dívčí. S politováním konstatuji, že se to týká i materiálu ČMKOS, který je snad až příliš složitý. Podobné je to s názory těch několika málo odborníků, kteří necítí povinnost hájit vládu jenom proto, že má velkou většinu a asi hned nepadne. Zejména koryfejové ekonomických věd až příliš často vidí úlohu své vědy v obhajobě právě nastolené hospodářské politiky a sbírají za to tituly a funkce.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.