Na památku Milice Rakič

22. 3. 2010 / Jaroslav Foldyna

tisková zpráva

Ve středu 24. 3 se bude konat ve 20.00 (symbolicky v čase dopadu prvních raket na tehdejší Jugoslávii) před velvyslanectvím Srbské republiky pietní akt stoupenců Srbska za oběti útoku NATO na Jugoslávii v roce 1999. Jeden z nich, Jaromír Foldyna, píše:

24. března před jedenácti lety zahájilo NATO útok na Jugoslávii. Bombardovali režim, rozbíjeli mosty a nemocnice, oběťmi však byli nevinní lidé. Bez vyhlášené války, v rozporu s mezinárodním právem, bez mandátu RB OSN dopadly první rakety a bomby na Jugoslávii.

NATO ve své zakládací smlouvě z roku 1949 se zavázalo v Prvním článku, že se zdrží v mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN. Tak bylo bombami porušeno před jedenácti lety mezinárodní právo, míní Jaromír Foldyna.

Představitelé NATO prohlašovali, že nebombardují obyvatele Jugoslávie, ale režim. Cílem této války mělo být zajištění multietnického Kosova. 24. března 1999 největší armáda světa zahájila bombardování Jugoslávie. 79 dní padaly rakety, bomby na nevinné lidi, nikoli na režim.. První dětskou obětí náletů na jugoslávské cíle, byla Milica Rakič. Nedaleko Bělehradu v Batajnici při nočním leteckém útoku ji zabila kazetová bomba. Byly jí tehdy jen tři roky. Bomby a rakety ničily nemocnice, školy, mosty, elektrárny, obytné domy. Bylo zabito přes dva tisíce civilních obětí. Nikoli režim !

Režim? Režim, ten si lidé v Jugoslávii, dnes v Srbsku svrhli a změnili sami.

Multietnické Kosovo ? To je chiméra ! Na Kosovu dnes nejsou multietnické ani hřbitovy ! Srbské obyvatelstvo Kosova bylo vyhnáno, nebo žije v ghettech za ostnatým drátem. Dnes s jistotou víme, že bylo destabilizováno mezinárodní právo, víme, že když se bombarduje režim umírají nevinní lidé, nikoli režim.

Humanitární bombardování neexistuje, zabíjení nevinných není divadelní hra ! Dnes již vím, že láska a pravda nevítězí nad lží a nenávistí ..je to jen pokrytecká fráze, uzavírá Jaromír Foldyna.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.3. 2010