POZNÁMKA NA OKRAJ:

Děti se mají podporovat víc, neboli Něco o speciální solidaritě s bohatými

27. 10. 2009 / Uwe Ladwig

Děti jsou prý "solí země", základem bohatství industrializovaných společností, děti nemají hladovět, a proto by měly být v sociálním státě finačně podporovány. V Německu proto existuje systém finanční podpory, který se skládá z přídavků na děti a z části příjmu rodičů, který je kvůli existenci dítěte osvobozen od daní. Právo na přídavky na děti jako na nezdanitelné minimum má každé dítě, daňové úlevy kvůli dětem dostávají jen rodiče, kteří pracují a kteří vydělají tolik, že musejí platit daně. Tyto úlevy se nevyplácejí v Německu aditivně, lidé dostávají jen to, co je případně vyšší. Při tom je hodné povšimnutí, že v německém systému s progresivním zdaněním jsou daňové úlevy o to vyšší, o co víc peněz člověk vydělá.

Nedávno jsem se v BL /art49526.html dotazoval, jak to asi bude s křesťanskou solidaritou v nové vládě paní Merkelové, a už tu máme první odpověď. A není ani divu, že Merkelová je samozřejmě také dál solidární, hlavně s dětmi, a jak to bývalo, trochu víc s těmi dětmi, které žijí v bohatých rodinách. Podle informací německých médiípřídavky na děti se mají zvýšit pro první a druhé díte ze 164 na 184 euro, pro třetí dítě ze 170 na 190 a pro každé další dítě ze 195 na 295 euro. Ta část, která je pro každé dítě osvobozena od daní, se má současně zvýšit z 6024 na 7008 euro.

Z toho se dá lehce vypořítat, že příště dostane za první dítě ten, kdo pracuje a pro malé výdělky ani nemusí platit daně, dostane na dítě jen 2208 euro. Ten, který vydělává hodně peněz, dostane 7008.

Zajímavé se mi ale na tom zdá ovšem nejen to, že ten člověk, co hodně vydělává, už i v minulosti dostával na dítě víc, ale i to, že ten první bude od nynějška na dítě dostávat dalších jen 240 euro, zatímco ten bohatý dalších 984 euro. Ale možná se vám to taky zdá samozřejmé. Nebo že by tomu tak nebylo?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.10. 2009