24. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 9. 2007

Který komunismus je ten pravý?

(Štětina napovídá)

Senátor Štětina má podle posledních nadšených zpráv českých médií nadosah zákon o zákazu propagace komunismu, respektive komunistické symboliky. Možná je cesta k prosazení Štětinova zákona ještě dlouhá a možná lex Štětina ani neprojde přes pana prezidenta, ale očekávání oficiální mediální fronty jsou v tomto případě optimistická. Uplatnění tohoto zákona by mělo znamenat (žurnalisté v rámci zřejmě srozumitelné, úsporné zkratky oznamují že "bude") přejmenování komunistické strany.

Konečně! Co jsme se načekali! A ... jaká že strana to bude 18 let po pádu minulého režimu, přejmenována?

Otázka je asi zbytečná. Nás pomalejší a nechápavé senátor Štetina rád (naposled např. 20.9. 2007 v podvečer na Radiožurnálu Čro) odkazuje na své www stránky.

Ze stránek senátora Štětiny http://www.jaromirstetina.cz/zivotopis/ lze se dozvědět, že jeho otec J. Š. starší, byl "předválečným komunistou." Najdete zde odstavec věnovaný tomu, že sám J.Š. mladší byl členem strany. Štětina junior se do KSČ hlásil již v r. 1965 ("neví proč jej nevzali..."). Napodruhé to vyšlo a po roční čekatelské lhůtě se stal členem fakultní organizace KSČ Vysoké školy ekonomické v r. 1967. Dnešní senátor Štětina se tedy stal tzv. "reformním komunistou."

Pro tehdejšího soudruha Štětinu ml. byl srpen 1968 (vstup vojsk Varšavské smlouvy) prozřením a "vrátil rudou knížku ještě před prověrkami." Kdy to bylo, přesně na Štětinových www psáno není. Pravda, ne každý dnes ví, kdy vypukly, a co to byly prověrky. Na vlnách ČRo 20.9.07 sice Štětina tvrdil, že členem Strany byl jen v roce 1968, ale to jsou asi jen podružné detaily. Od toho máme jeho www stránky, kde také Štětina nedoukům vysvětluje, jak se pak přihodilo, že tento ve své podstatě bytostný vášnivý antikomunista, disident a nepřítel Sovětského svazu "v sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých letech uspořádal přibližně dvacet pět přírodovědných a sportovních výprav na Sibiř a do asijských zemí."

(Tehdy na sovětskou, "komunistickou" Sibiř, rozumíme).

J.Š. ví, co je (nebo byl?) komunismus. V pořadu: Reportéři ČT 31. října 2005 vysvětluje názorně: "Ten komunistický zločin má ten osvětimský rozměr, který my si neuvědomujeme. A myslím, že ty cifry, které hovoří o deseti, dvaceti nebo třiceti milionech mrtvých, to platí. Komunismus, to je Kambodža, to je Pol Pot, vyvraždění poloviny národa. Komunismus, to je Angola, to jsou občanské války v Africe podporované Sovětským svazem. Komunismus, to je, to je Kuba. Komunismus, to je Vietnam a vietnamská válka. Komunismus, to je okupace naší země. Komunismus, to byla okupace Finska. Komunismus, to je, to je okupace malých národů, Sibiře, národů Kavkazu."

Co věděl mladý Štětina, dejme tomu v r. 1968, o zločinech komunismu? Tak, mohl už něco vědět o tom Finsku a něco tušit o té zločinné Kubě a Vietnamu ... Ale v jeho výčtu to vypadá (nejprve Kambodža, Angola, války v Africe) jakoby se většina těch zločinů udála v 70.-80. letech, když už u toho, jednou soudruh, a jinak antikomunista Štětina -- ani symbolicky -- nebyl.

Dnes, 21.9.2007 v Senátu ČR, J.Š. říká o současných (?) komunistech: "...Nezřekli se symbolů a názvu, které pro tisíce občanů znamenaly smrt a pro statisíce vyhnání, ztrátu svobody, majetku, půdy či zaměstnání nebo zákazy studia. Trvá-li KSČM na názvu "komunistická", trvá tím na třídním boji, diktatuře proletariátu a omezení vlastnických práv občanů jako na ideologii, kterou je třeba uskutečnit v praxi. Pak je nutné požadovat její vyloučení z demokratické soutěže politických stran." (všechny citáty na www.jaromirstetina.cz)

Senátor Štětina nepochybně ví, o čem mluví. Ví, čeho se kdysi - snad koncem 60. nebo začátkem 70. let -- zřekl. Ví, jak významný je rozdíl mezi bývalým a současným komunistou. Rozumí tomu tak, jako dlouhá řada všech jeho bývalých soudruhů. Chápou to dobře revizionisté a oportunisté, trockisté i stalinisté, reformátoři a normalizátoři i opraváři perestrojky, tak jak šli za sebou ve vlnách pokroku, kdy ta další správná očistná potopa vždy spláchla módu předchozí.

Jen (bývalý) komunista nejpřesněji ukáže prstem na vadné soudruhy a přežilé symboly. Včas demontovat hvězdy, srpy a kladiva, sklátit sochy, přejmenovat ulice, spálit prapory a legitimace je snadné, ale může to být také velmi výnosné. Komunista se může stát antikomunistou, jako se nafta mění v lehký topný olej, líh v biolíh nebo okupované území v nepřátelské. Je to tak snadné. A rozdíly jsou zásadní.

(Pozn. Pozoruhodnou výpovědí o mihotavé povaze komunistické ideologie přinesla zevnitř komunistické strany (CPUSA) ztracené v samotném jícnu imperialismu v USA bývalá vysoká funkcionářka 30.-50. let Bella Dodd v knize School of the Darkness -- viz wikipedia, Bella Dodd. Fantastickým příkladem flexibility vedení strany je epizoda s "duchem Teheránu." Na pokyny vyšší moci (Moskvy i sponzorů z Wall Street) strana po teheránské konferenci 1943 m.j. sabotovala odborové stávky v USA a připravovala pole poválečné spolupráce USA a SSSR.

Po válce nastal obrat ke Studené válce a generální tajemník Brower byl "duchu Teheránu" obětován. Bella Dodd neustálé změny směru komunistické ideologie špatně snášela a vysvobozením se pro ni stal návrat do lůna katolické církve.)

                 
Obsah vydání       24. 9. 2007
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
24. 9. 2007 Bulvár je hnůj, ale někdy se hodí... Bohumil  Kartous
24. 9. 2007 Radar - stručná rekapitulace Michal  Rusek
24. 9. 2007 Je život skutečně jen přesný součet náhod? Aneb reflexe dokumentu s Miroslavem Zikmundem Jan  Paul
24. 9. 2007 Mediální bublina
24. 9. 2007 Který komunismus je ten pravý? Michal  Vimmer
24. 9. 2007 Agenti FBI řádí v pražských ulicích Wenzel  Lischka
24. 9. 2007 Znepokojující jevy v Německu Richard  Seemann
25. 9. 2007 Průzkumy veřejného mínění Josef  Vít
24. 9. 2007 Ukázka prospěchu z osvětové práce, aneb Proč se vůbec ještě vznášejí otázky o schopnosti homosexuálů v politice? Uwe  Ladwig
21. 9. 2007 Kdo komu prodává auta aneb obcházení zákona na MŠMT online Jan  Wagner
24. 9. 2007 Jan  Skácel
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
21. 9. 2007 Setkání s "idolem" Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Egon Bondy: V boji proti kapitalismu nelze být pokryteckými humanisty Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Charta 77 ve světle teorie elit Lukáš  Kantor
21. 9. 2007 Stávky a zkazky a vzkazy Václav  Dušek
21. 9. 2007 Bída a pád českého komunismu Vít  Procházka