24. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 9. 2007

Agenti FBI řádí v pražských ulicích

Lehká negrace

Obyvatelé i návštěvníci Prahy mohli být v sobotu dne 22.9.2007 svědky utajené akce FBI v ulicích našeho hlavního města. Náhodný chodec by si jistě ničeho zarážejícího na první pohled nevšiml. Jednalo se přece o akci dobře utajených profesionálů. Avšak vděčný divák amerických filmů ihned pochopil, o co se ve skutečnosti jedná.

Měli bychom ocenit otevřenost americké demokracie, která nám ve svých filmech bez obalů a zakrývání ukazuje všechny praktiky tajných i veřejných zpravodajských služeb jako jsou FBI, CIA, ČTK a jiné.

V dopoledních hodinách nedaleko obchodního domu Tesco, na Národní třídě, bylo možné sledovat perfektní profesionální akci FBI. Pokud jste se ovšem nenechali oklamat dokonalým přestrojením agentů a jejich naprosto nenápadným chováním. Pouze bystrým zrakům zkušených diváků amerických filmů neuniklo zdánlivě obyčejné chování maskovaných individuí vydávajících se za metaře, žebráky, bezdomovce nebo slušné občany.

Návštěvníci Prahy nemají pochopitelně v ulicích o nějaké metaře žádný zájem. Obdivují památky, dívají se nahoru na Hrad nebo sledují fasády a štíty starých měšťáckých domů, vyhýbají se podestýlce z věčně přítomných odpadků pod nohama a hlídají si své peněženky. Nenápadné chování různých metařů, žebráků nebo chodců jim nijak neimponuje. Obyvatelé pražských ulic zase sledují turisty, jak by je okradli, nebo alespoň žebráním či podvodem připravili o nějaké drahocenné poukázky k životu. Nelze se proto divit, že si nikdo řádění FBI v pražských ulicích ani nepovšimne.

Mne však ihned zarazilo podezřelé chování jedno z metařů, který nevšímavě nechal ležet na chodníku nánosy objemově velkých odpadků, jako jsou chuchvalce zmačkaných novin a reklamních letáků, PET lahve, svačinové pytlíky a jiné zbytky měst (burgů). Nenápadný uklízeč, předpisově oblečen do reflexní dopravní vesty však věnoval zvláštní péči pouze jednomu vajglu v jinak čisté vozovce. Po několika marných pokusech se mu konečně podařilo zmíněný nedopalek namést na lopatku na dlouhé násadě.

Nezasvěcený člověk by se mohl domnívat, že byl zřejmě najat nějakou renomovanou tabákovou firmou, aby sbíral její značkové nedopalky, ale to by se velmi mýlil. Někdo by si mohl dokonce i myslet, že zaměstnanec Technických služeb města Prahy pouze imituje práci způsobem, že dělá, že dělá, a že snaží se zachovat svůj odpadkový popelnicový vozík prázdný, aby jej nemusel za celý den vysypávat (neboť to by se vzhledem ke stavu koncentrace odpadků na ulici skutečně nadřel a naběhal). Ale to by byl také jenom velmi špatný postřeh.

v Posouzením situace jsem okamžitě zjistil, že jde o profesionálního agenta FBI, který je při práci převlečen za zamaštěného a špinavého metaře. Hned mi bylo jasné, že ve skutečnosti studoval správný úhel náměru, aby mohl zastřelit případného teroristu. Mimoto dával bedlivý pozor na to, aby si odpadky náhodou nezašpinil ostřelovací pušku, kterou měl ukrytou v odpadkovém vozíku. Jak jistě víte, zbraně takových specialistů jsou velmi drahé a musí mít dokonalou optiku. Najít teroristu v pražských ulicích je totiž velmi obtížné. Takový terorista na sobě totiž nemá napsáno, že je terorista. Od obyčejného občana nebo demokrata jej nerozeznáte.

Byla to skvělá a ukázková akce FBI. Abych ji nijak nenarušil, pokračoval jsem nenápadně v chůzi dál a podělil jsem několika českými korunami žebráka, který stál nedaleko u zdi domu vonícího tradiční českou močovinou. Nechápavě se na mne podíval.

Hned mi blesklo, že se jedná o spolupracovníka ostřelovače ve vozovce, který zde ze zálohy jistí ohroženého kolegu. Ve špinavé igelitce, kterou měl v ruce měl jistě schovanou automatickou pistoli. Až mne zamrazilo, v jak nebezpečné situaci jsem se ocitl. Stačí malá chyba, špatná identifikace teroristy a již by mne oddělali.

Pochopitelně, že české koruny žebrajícího převlečeného agenta FBI překvapily. Vždyť byl zvyklý na plat v tvrdé měně. Nechtěně jej prozradil údiv, při jeho jinak perfektní profesionální práci. To víte, i mistr tesařský se někdy utne.

Rychle jsem se odklidil do nedalekého obchoďáku, kde mi nějaký agent ukradl peněženku i s osobními doklady. Zřejmě mne chtěli nenápadně identifikovat. Dopadlo to dobře. Nebezpečný pobyt v Praze jsem, díkybohu, jako jeden z mála lidí přežil v zdraví -- tedy alespoň si myslím, že v tom duševním ohledu.

Negrace (Newspeak, 1984): negativní legrace, záporná legrace či ne-legrace; neslušnost, nezdvořilost, ne-ctnost, nepřízeň či ne-grácie; očerňování, záporná soutěž, rasa, plemeno či původ; záporná soutěž, závod, proud či dráha; aj.

                 
Obsah vydání       24. 9. 2007
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
24. 9. 2007 Bulvár je hnůj, ale někdy se hodí... Bohumil  Kartous
24. 9. 2007 Radar - stručná rekapitulace Michal  Rusek
24. 9. 2007 Je život skutečně jen přesný součet náhod? Aneb reflexe dokumentu s Miroslavem Zikmundem Jan  Paul
24. 9. 2007 Mediální bublina
24. 9. 2007 Který komunismus je ten pravý? Michal  Vimmer
24. 9. 2007 Agenti FBI řádí v pražských ulicích Wenzel  Lischka
24. 9. 2007 Znepokojující jevy v Německu Richard  Seemann
25. 9. 2007 Průzkumy veřejného mínění Josef  Vít
24. 9. 2007 Ukázka prospěchu z osvětové práce, aneb Proč se vůbec ještě vznášejí otázky o schopnosti homosexuálů v politice? Uwe  Ladwig
21. 9. 2007 Kdo komu prodává auta aneb obcházení zákona na MŠMT online Jan  Wagner
24. 9. 2007 Jan  Skácel
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
21. 9. 2007 Setkání s "idolem" Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Egon Bondy: V boji proti kapitalismu nelze být pokryteckými humanisty Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Charta 77 ve světle teorie elit Lukáš  Kantor
21. 9. 2007 Stávky a zkazky a vzkazy Václav  Dušek
21. 9. 2007 Bída a pád českého komunismu Vít  Procházka