24. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 9. 2007

Monitor Jana Paula:

Je život skutečně jen přesný součet náhod? Aneb reflexe dokumentu s Miroslavem Zikmundem

Co je to život? Říká se, že jenom muška zlatá, v obecné rovině jde stále o složitou otázku, na kterou dává i nedává odpověď věda, filozofie, náboženství i kultura. Pro mnoho lidí je spojena s jejich osudy stejně tak, jako v případě Miroslava Zikmunda, známého a slavného českého cestovatele, který spolu s Hanzelkou zasvětili cestování většinu svého času.

Říká se také, že všechno něco stojí a daň, kterou lidé platí za své životy, je vždycky individuální a vždycky různě vysoká. Miroslav Zikmund o tom ví své a něco málo ze své zkušenosti vyprávěl v dokumentu z cyklu Ztráty a nálezy, který 19.září 2007 odvysílal Český rozhlas 3 Vltava, pod názvem Svět Miroslava Z za pět uplynulých let.

Se zájmem jsem si poslechl dobře natočený snímek, v němž cestovatel upřímně nabídl posluchačům pohled do svého soukromí a odkryl přesně ony nálezy a ztráty, jimiž byly jeho životní koníček a poslání naplněny. Poznávání cizích krajů, jiných kultur, odlišných lidí, ale také rozpad manželství a komplikovaný vztah se synem.

Zmínil poutavě fakta svého života, aby si posluchač sám utvořil představu, nehledal důvody, neobviňoval, avšak i přes jeho životní vitalitu a neskrývaný optimismus, byla kdesi v pozadí mezi slovy cítit jistá hořkost stárnoucího člověka. Cosi důležitého uteklo a jak nepřímo přiznává, především vztah s dospělým synem, s nímž se vidí minimálně.

V tomto jsou si jejich životy podobné, jak se říká, jablko nepadá daleko od stromu. Zdá se, že ostřílený poutník Miroslav Zikmund, riskující v neznámých krajích i život si nedopřál prozření, jež by ho skrze přijetí ztrát zbavilo jeho hořkosti, ale skryl ji za slogan, který v pořadu s důrazem vyřknul : "Život je přesný součet náhod".

Je to fráze, neboť tvrzení obsahuje pouze individuální interpretaci, ale nenabízí žádné obecné vyústění. Aby to bylo možné, museli bychom vědět, co je ona náhoda, jež určuje náš osud. V případě Miroslava Zikmunda, stejně tak jako v životech jiných lidí, byla ale náhoda - ona příčina - projevem dobrovolné vůle, jež v sobě vždy nese logicky riziko zisků a ztrát.

Usuzuji proto, že všechno v životě, co člověk žije a odžije, je přímým důsledkem volby, jež je projevem a ziskem lidské svobody. Proto každé rozhodnutí, každý krok který uděláme podmiňuje a rozhoduje o mnoha dalších souvislostech našeho života, jež na sebe váží další a další souvislosti, jejichž kontrola se naší vůli postupně vymkne a jako nepochopeny se stanou onou náhodou.

Náhoda je pak onou abstrakcí a vinou, na kterou lidé přesunou svoji odpovědnost ve chvíli, kdy se její důsledky vrátí ke svému původnímu zdroji, totiž k člověku, který jim svoji volbou umožnil, aby se staly. Domnívám se proto, že je nesmírně důležitá správnost volby, přesnost rozhodnutí, jež by lidé měli dělat vždy v souladu se svým vnitřním přesvědčením.

Hlas svého srdce jistě vyslyšel i Miroslav Zikmund, když daleko od své rodiny s nadšením překračoval hranice světa. Ano, má krásné vzpomínky, kilogramy záznamů, kilometry filmů, ale cosi také nemá a i s tím tento svět, svět jiný, než kdysi poznával, také opustí. Nepochybuji o tom, že tohle všechno ví, vždyť každý z nás něco máme a něco už nikdy mít nebudeme.

                 
Obsah vydání       24. 9. 2007
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
24. 9. 2007 Bulvár je hnůj, ale někdy se hodí... Bohumil  Kartous
24. 9. 2007 Radar - stručná rekapitulace Michal  Rusek
24. 9. 2007 Je život skutečně jen přesný součet náhod? Aneb reflexe dokumentu s Miroslavem Zikmundem Jan  Paul
24. 9. 2007 Mediální bublina
24. 9. 2007 Který komunismus je ten pravý? Michal  Vimmer
24. 9. 2007 Agenti FBI řádí v pražských ulicích Wenzel  Lischka
24. 9. 2007 Znepokojující jevy v Německu Richard  Seemann
25. 9. 2007 Průzkumy veřejného mínění Josef  Vít
24. 9. 2007 Ukázka prospěchu z osvětové práce, aneb Proč se vůbec ještě vznášejí otázky o schopnosti homosexuálů v politice? Uwe  Ladwig
21. 9. 2007 Kdo komu prodává auta aneb obcházení zákona na MŠMT online Jan  Wagner
24. 9. 2007 Jan  Skácel
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
21. 9. 2007 Setkání s "idolem" Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Egon Bondy: V boji proti kapitalismu nelze být pokryteckými humanisty Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Charta 77 ve světle teorie elit Lukáš  Kantor
21. 9. 2007 Stávky a zkazky a vzkazy Václav  Dušek
21. 9. 2007 Bída a pád českého komunismu Vít  Procházka