24. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 9. 2007

Znepokojující jevy v Německu

Koncem minulého týdne si Česká rada pro oběti nacismu postěžovala, že německá vláda ze svého programu odškodnění lidí nasazených na práci v ghettech stále vylučuje české žadatele. Ta sice minulou středu plošně uznala utrpení lidí v ghettech, na konkrétní finanční pomoc však zřejmě čeští žadatelé nebudou mít nárok, protože spolková vláda počítá s odškodněním obětí pouze na území bývalé Třetí říše.

V ČR žije již jen 800 oprávněných osob, které byly nuceny pracovat v ghettech pro nacisty, ale těm již před třemi léty byla odmítnuta německým důchodovým úřadem v Landshutu jakákoliv podpora. Nyní jsou jejich žádosti v odvolacím řízení a předseda Rady Oldřich Stránský vyjádřil naději, že by německá vláda mohla umožnit českým obětem získat důchod nebo alespoň humanitární platbu.

Nad přehlížením utrpení Židů v Německu vyjádřil nyní znepokojení i jeruzalémský Úřad centra Simona Wiesenthala, protože mezi 1. dubnem 2006 a 31. březnem.letošního roku nebyl v Německu žádný nacistický zločinec obviněn nebo odsouzen, a to přesto, že je ještě mnoho podezřelých. Efraim Zuroff to označil za "velké rozčarování", protože v řadě zemí jako v Rakousku, Kanadě, Polsku, Litevsku a Lotyšsku padla v této době řada obvinění, i když zatím nebyl zahájen žádný soudní proces. Důvodem podle něho je "nedostatečná politická vůle v Německu"

Ústřední rada Židů v Německu nyní ocejchovala kolínského kardinála Joachima Meisnera jako "duchovního žháře".Stalo se tak v souvislosti s vypuknutím i na německé poměry nebývalého skandálu, když kardinál ohodnotil nové okno v kolínské katedrále jako "zvrhlé umění".

Tento termín zavedl nacistický šéfideolog Joseph Goebbels pro moderní umění, které se nevešlo do pojetí "nacionálně socialistického světového názoru"

Prezidentka Ústřední rady Židů Německa Charlotte Knoblochová prohlásila, že Meisner použil název, který "nacionální socialisté používali pro židovské umění a kulturu". Kardinál se dostal do sporu s Radou již před třemi léty, kdy potraty srovnával s holocaustem. "Nikdo se pak nemůže divit, že hnědé zlo v Německu je dále vyhovující," řekl generální sekretář Rady Stephan Kamer. Německá biskupská konference se na dotaz "Jüdische Allgemeine Wochenzeitung" odmítla k celé záležitosti vyjádřit.

Nyní se přímo lavinovitě šíří kritika vůči tomuto 74letému kolínskému kardinálovi, jehož hodnocení směřovalo proti modernímu pojetí umělecké vitráže více než sto čtverečních metrů velkého abstraktního okna, sestaveného z 11 tisíc dílků v sedmdesáti barvách.

Autorem tohoto díla je jeden z největších žijících německých umělců 75letý Gerhard Richter ,kterého britský list "Guardian" označil za "nejúspěšnějšího malíře současnosti a Picassa XXI. století".

Podle kardinála Meisnera jde o dílo, které je poznamenáno "bezbožným obsahem", a proto je "zvrhlé". Mohlo by proto být i v islámské mešitě., prohlásil Meisner, který zastává vysoké církevní funkce. Mluvčí kardinála prohlásil k současné kritice, že jeho představený zcela vědomě použil kritizovaný výraz, aby "ukázal, co se může stát společnosti, která zapomene na Boha".

Prezident německého PEN klubu Johann Strasser označil jeho vystoupení za útok na pluralismus a moderní umění. Státní ministr pro kulturu křesťanský unionista Bernd Neumann prohlásil Meisnerovo stanovisko za zcela nepřijatelné.

Předseda Svobodných demokratů FDP Guido Westerwelle zhodnotil kardinálovo vystoupení slovy, že "o co méně rozumí umění a kultuře, o to více by měl mlčet".Známý kolínský spisovatel Ralph Giordano obvinil Meisnera z "nepochopení dějin". Autor napadeného díla Richter se na základě svých tragických životních zkušeností zbavil všech ideologických pohledů a v roce 1961 opustil tehdejší NDR. Poté zde byla většina jeho děl zničena, nebo pokud šlo o monumentální malby, byly přemalovány. Odmítl kardinálovou kritiku a prohlásil, že i když je nevěřící, jeho kořeny jsou pevně zakotveny v křesťanství. Proto jeho okno, které bezplatně vytvořil pro kolínskou katedrálu, by nikdy nemohlo být umístěno v mešitě.

Případ kardinála Meisnera není v poslední době ojedinělý. Stejně ostrou kritiku veřejnost si vysloužila 48letá oblíbená televizní moderátorka Eva Hermanová, když ve své nejnovější knize "Princip Noemovy archy" pozitivně vyzdvihla "podporu rodin s dětmi v éře nacionálního socialismu" na rozdíl od současnosti. Severoněmecký rozhlas a televize NDR s ní okamžitě rozvázal pracovní poměr.

                 
Obsah vydání       24. 9. 2007
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
24. 9. 2007 Bulvár je hnůj, ale někdy se hodí... Bohumil  Kartous
24. 9. 2007 Radar - stručná rekapitulace Michal  Rusek
24. 9. 2007 Je život skutečně jen přesný součet náhod? Aneb reflexe dokumentu s Miroslavem Zikmundem Jan  Paul
24. 9. 2007 Mediální bublina
24. 9. 2007 Který komunismus je ten pravý? Michal  Vimmer
24. 9. 2007 Agenti FBI řádí v pražských ulicích Wenzel  Lischka
24. 9. 2007 Znepokojující jevy v Německu Richard  Seemann
25. 9. 2007 Průzkumy veřejného mínění Josef  Vít
24. 9. 2007 Ukázka prospěchu z osvětové práce, aneb Proč se vůbec ještě vznášejí otázky o schopnosti homosexuálů v politice? Uwe  Ladwig
21. 9. 2007 Kdo komu prodává auta aneb obcházení zákona na MŠMT online Jan  Wagner
24. 9. 2007 Jan  Skácel
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
21. 9. 2007 Setkání s "idolem" Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Egon Bondy: V boji proti kapitalismu nelze být pokryteckými humanisty Ondřej  Slačálek
21. 9. 2007 Charta 77 ve světle teorie elit Lukáš  Kantor
21. 9. 2007 Stávky a zkazky a vzkazy Václav  Dušek
21. 9. 2007 Bída a pád českého komunismu Vít  Procházka