13. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2007

Elity

V článku "České noviny nemají s elitami nic společného" se pan Cvek dotkl zajímavého tématu. S panem Cvekem jsme většinou na kordy, ale jeho článek je skutečně velmi dobrým námětem k diskuzi.

Plně s ním souhlasím v otázce "dá-li se v českých poměrech vůbec hovořit o "elitách". Velmi těžko -- u nás elity skutečně nejsou -- alespoň ne ty oficielní. A proto jejich hlas není slyšet. V "českých" novinách nemají místo.

Myslím, že nejprve bychom si měli ujasnit, co jsou to vlastně elity.

Asi se mnou budete souhlasit, že elitami nebyli nacisté v Německu nebo komunisté u nás před rokem 1989, i když si to o sobě mysleli. Už méně lidí se mnou bude souhlasit, že elity nejsou ani modří ptáci -- i když si to o sobě myslí. Mezi elitu nepatří ani lidé jen proto, že mají fůru peněz, což by nám rádi namluvili v novinách. Elitami jsou lidé, kteří jsou nositeli Myšlenky (myšlenky s velkým M) a pokroku. První velkou myšlenkou v dějinách lidstva je ta, ze které vznikla Velká francouzská revoluce po stoletích otroctví a feudalismu.

"Volnost -- rovnost -- bratrství". To byla nosná myšlenka tehdejší elity. Krásná myšlenka, ale postupem doby zkarikovala do nynější podoby, ve které nemůžeme mluvit ani o volnosti (svobodě) ani o rovnosti, ani o bratrství. Zkrátka všechno, co začnou dělat lidé, tak to zkazí. Platí to i o druhé revoluci, která přišla o sto let později se stejnou myšlenkou. Vždycky je tady dost lidí, kteří mají tolik peněz, aby každou myšlenku o svobodě, rovnosti a bratrství zadupali do země. A vždycky najdou dost pomocníků. Není chybou myšlenky, že se jí zmocní zločinci, kteří z vlastních zištných zájmů ji obrátí proti lidem. Což platí i o naší sametové revoluci.

Tisk by mohl a měl být nástrojem elit. "Noviny mohou být médiem elit, protože jejich způsob poskytování informací dává prostor erudici, invenci, literárnímu talentu. Ale noviny nejsou médiem elit jen proto, že to jsou noviny. Českým novinám chybí osobnosti, neboť to, že někdo píše do Lidových novin, z něj ještě osobnost nečiní" říká pan Cvek a má pravdu -- tedy půl pravdy.

Noviny nemohou být médiem elit, protože jsou v soukromých rukou a jejich jediným cílem je tvorba zisku. Články elitních autorů by moc lidí nečetlo a proto čteme o bouračkách, vraždách a podobně. Českým novinám nechybí elitní autoři, ale tito autoři nedostanou prostor pro hlásání tak scestných myšlenek jako je volnost, rovnost, bratrství. To se dneska nenosí. Dnes je evergreenem snižování daní pro bohaté. Ale jejich nositele těžko označíte za elitu.

Za první republiky byl český národ na vysoké kulturní úrovni. Elita národa byla široká. Všechny však spojovala jedna myšlenka -- myšlenka volnosti, rovnosti a bratrství. Elita národa tehdy stála jasně nalevo. Spisovatelé psali sociální romány. Ivan Olbracht oslavuje Nikolu Šuhaje loupežníka, který bohatým bral a chudým dával. Z básní S.K. Neumanna nebo Vítězslava Nezvala vyzařuje jejich sociální cítění. Básně Petra Bezruče jsou oslavou práce dělníků a obžalobou jejich těžkého údělu. Jiří Wolker, ač milionářský synek je už komunista. Voskovec a Werich jsou poloviční komunisté. A Werich až do smrti -- i když komunisty neměl rád -- zůstal nalevo. Svědčí o tom jeho filmy i pohádky. Karel Čapek sice napsal esej "Proč nejsem komunistou", ale jako náš největší humanista stál rovněž nalevo. Z jeho románů nikdo nevyčte, že by stál na straně pravice -- navíc v době, kdy pravice rovnala se fašismus.

Přesto i u nás existuje elita. Jen se jejich myšlenky nedostanou mezi lidi. Filosof Václav Bělohradský, ač na začátku devadesátých let by se dal označit za pravicového, už dnes stojí jasně nalevo. Jan Keller se vyznačuje jasnými pohledy na současný svět a umí ho jasně pojmenovat. A jsou i další, méně známí. Jejich myšlenky se jen těžko dostávají do tisku. Já jsem se k nim dostal na stránkách přílohy Práva. Ale i tam jsou vzácné. V jiných novinách nemají šanci. Naštěstí máme internet. Ale jak jsem četl, jsou už pokusy o cenzuru na internetu. Potom bude opravdu těžké se dobrat pravdy.

Aby elita byla elitou, musí být nositelem nějaké myšlenky. Jaké velké myšlenky jsou u nás na programu? Snižování daní to asi nebude. Pravičáky je možno označit jako elitáře. Ale elitář není totéž co elita. To je jen slouha režimu. Naši elitáři -- propagují svoje elity -- u nás elity tunelářů a podvodníků. Jim myšlenky Velké francouzské revoluce nic neříkají. Z nich totiž žádné peníze vytřískat nejdou.

Velká francouzská revoluce otevřela novou kapitolu dějin. Od té doby se svět jasně rozdělil na dva tábory. Jeden tábor hájí myšlenky volnosti, rovnosti a bratrství. Druhý tábor hájí bohatství úzké skupiny lidí. Jaký tábor nakonec zvítězí, je jasné. Lidé nebudou věčně žít v otroctví. Peníze nejsou všechno. Přišli na to i angličtí konzervativci, jak jsem si přečetl dnes na BL. Až na to přijde většina lidí, bude dobře. Představiteli elit jsou umělci a novináři. Naši dnešní novináři i umělci jsou napravo, a proto nejsou žádnou elitou. To poznal i pan Cvek.

                 
Obsah vydání       13. 9. 2007
13. 9. 2007 Vládní demokracie ve Strašicích hořce zaplakala... Jan  Neoral
13. 9. 2007 Al Kajda sílí, šíří svůj vliv a je schopná zorganizovat dramatické teroristické útoky
13. 9. 2007 MF Dnes: Odhalit třídního nepřítele ve školách není snadné Bohumil  Kartous
13. 9. 2007 Příliš liberální vláda, kurvy, hornice a dětští otroci Štěpán  Kotrba
13. 9. 2007 Čeští učitelé za komunismu kolaborovat nemuseli
13. 9. 2007 Humor v MF Dnes
13. 9. 2007 Dnes rozhodnou zastupitelé Strašic o referendu k radaru, vyvolané peticí občanů
13. 9. 2007 16. -- 22. září: Zažít město jinak
13. 9. 2007 Pochybnosti ohledně neškodnosti mobilních telefonů trvají
13. 9. 2007 Problémy v taxislužbě - jak je vidí bývalý taxikář Vladimír  Mikuša
13. 9. 2007 Češi a elity Michal  Rusek
13. 9. 2007 Elity Josef  Vít
13. 9. 2007 Mladí a vzdělaní voliči pravice
13. 9. 2007 Policie ve válce Petr  Wagner
13. 9. 2007 Nechcete si to vyměnit s Brity? Miloš  Dokulil
13. 9. 2007 Gajdůšková: Šla bych demonstrovat taky! Alena  Gajdůšková
12. 9. 2007 Peklo na zemi
12. 9. 2007 Soumrak utopií - druhá část Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 9. 2007 Zbytečná patálie Václav  Dušek
12. 9. 2007 Nechápu Michal  Mašín
12. 9. 2007 Výklady demokracie: Za dvě generace bude lépe Wenzel  Lischka
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
12. 9. 2007 Zemřela Anita Roddick, kapitalistka se svědomím
11. 9. 2007 Krokodýlí slzy nad cenami taxikářů Stanislav  Křeček
11. 9. 2007 Britští konzervativci: Bohatství a status celebrity vás neučiní šťastnými