12. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 9. 2007

Peklo na zemi

Před deseti lety byl průměrná délka života pro ženy v Zimbabwe 65 let. Dnes je tam průměrná délka života pro ženy 34 let Fronty na chleba se prodlužují. Inflace dosahuje téměř 8000 procent. 80 procent občanů je nezaměstnaných. Tři miliony lidí, většinou muži, uprchly ze země do sousední Jihoafrické republiky.

Země, kde vládne Robert Mugabe, je v hluboké krizi. Ale jeho režim ztěžuje venkovnímu světu, aby zjistil, co se v jeho zemi skutečně děje. BBC má zakázán vstup do Zimbabwe. Známá reportérka BBC Sue Lloyd Roberts se dostala už potřetí do Zimbabwe protizákonně a tajně. Čelil vězeňskému trestu 22 let, kdyby ji chytili. Naštěstí se to nestalo . Natočila tam reportáž "Pomalá smrt Zimbabwe", která se bude vysílat v pořadu televize BBC Newsnight ve čtvrtek. Pořadu "Women's Hour (Vysílání pro ženy) britského rozhlasu poskytla tento rozhovor:

Moderátorka: Sue, BBC má zakázán vstup do Zimbabwe. Jak jste se tam dostala?

Reportérka: Docela lehce. Jela jsem tam autem. Turisté ještě smějí Zimbabwe navštěvovat. Hodnotili jsme to riziko, než jsem jela, a v Zimbabwe ještě žije celá řada bělochů. Asi 20 000 lidí má stále britský pas. Takže vidět bělošku za volantem v Harare není nezvyklé. A druhá věc: ono to bylo tak trochu jako novinářská práce v Sovětském svazu před rozkladem komunismu. Spousta lidí v policejních uniformách má hlad, mají režimu plné zuby. Takže když se vás nějaký zimbabweský policista začne na něco nepříjemně dotazovat, uspokojí ho úplatek 500 000 zimbabweských dolarů, co je jedna britská libra (40 Kč), protože si raději půjde koupit bochník chleba, než aby vás trápil otázkami.

Moderátorka: Jaký tam byl každodenní život?

Reportérka: Velmi těžký. Mnoho domovů nemá tekoucí vodu, není tam elektřina a hlavně nejsou k dispozici vůbec žádné potraviny. Za úsvitu se stavějí ženy -- a vzhledem k vysoké nezaměstnanosti i muži -- do obřích front, které vedou kolem celých bloků, čekají pět šest hodin na pytlík cukru, bochník chleba, kukuřičnou moučku, která se tam hlavně jí. Někdy to vůbec nepřijede.

Moderátorka: A co byty? Režim Roberta Mugabeho přece likvidoval domy a byty?

Reportérka: Máte pravdu. Asi před dvěma lety realizoval operaci "Vyčistíme špínu". Zaměřil se na místa ve městech, kde se soustřeďovala opozice. Zboural asi 100 000 domů. Dodneška lidé bydlí v přístřešcích z vlnitého plechu, anebo deset osob na jednu místnost v stále rozpadlejších domech bez tekoucí vody. Z těchto domů tečou splašky otevřeným kanálem přímo na ulici. Lidé zoufale hledají vodu, kopou mělké studně a už došlo v Harare k první epidemii cholery.

Moderátorka: A průměrná délka života žen je nyní 34.

Reportérka: 34. Jediné rostoucí hospodářské odvětví je pohřebnictví. A hlavní hřbitov v Harare byl rozšířen, zdvojnásobil svou velikost. Za poslední čtyři roky pět let obrovské množství lidí umírá, anebo z té země utíká.

Moderátorka: Ze Zimbabwe prý uprchla až třetina obyvatelstva. Jsou to většinou muži?

Reportérka: Většina z nich jsou muži. Poté, co jsem odjela ze Zimbabwe, jsem jela do Johannesburku. Navštívila jsem tam jednu dobročinnou vyvařovnu, kterou tam provozuje Metodistická církev. Většina z nich jsou muži. Političtí odpůrci Mugabeho, kteří byli mučeni či pronásledování, se nechtějí vrátit. Mnoho lidí odchází do Jihoafrické republiky vydělávat a posílají pak peníze zpět svým rodinám. V Johannesburkujsem se seznámila s dvěma bývalými učitelkami. Jedna z nich pracuje jako uklízečka, druhá jako prostitutka. Říkala: "Co mám dělat, můj manžel je mrtev, musím živit tři malé děti." Pracuje jako prostitutka v bordelech v Johannesburku a peníze posílá své matce, která se v Harare stará o její děti.

Moderátorka: Život je zjevně velmi těžký pro všechny. Myslíte si, že to zvlášť postihuje ženy?

Reportérka: Jednou z nejtragičtějších věcí, které člověk dnes vidí v Harare, je pohled na ženy v dětských odděleních nemocnic. Chovají tam malinkaté, vyhublé děti, které v podstatě už není možno zachránit. V obličeji mají výraz naprosté bezmoci. Jedna matka mi řekla, téměř jako by se omlouvala: "Já prostě nemám peníze, nemůžu získat potraviny pro dítě, aby rostlo." A Zimbabwe je postižena epidemií AIDS, mnoho dětí má AIDS a protože je jejich imunitní systém oslabený podvýživou, velmi pravděpodobně to nepřežijí.

Moderátorka: A co ty "vlastenecké tábory", které založila armáda? Pro mladíky, kteří jsou vycvičeni, aby terorizovali vesničany a znásilňovali ženy. Stále ještě existují?

Reportérka: Ano, existují, protože jestliže hovoříte s lidmi, kteří byli z politických důvodů biti a mučeni, hovoří pořád o "mladých milicích". Tito mladí vojáci jsou stále používáni k terorizování odpůrců Mugabeho. Jedna žena, kterou jsem potkala v Johannesburku, mi řekla, že ze země uprchla, protože její otec, který je členem Mugabeho vládnoucí strany Zanu PF ji nutíl, aby se dala do těchto vojenských sborů a ona nechtěla. A její příběh je tragický: šli do Jižní Afriky bušem a cestou je přepadli banditi. Všechny dívky byly znásilněny, včetně ní.

Moderátorka: Uprostřed tohohle všeho, existují nějaké známky vzpoury?

Reportérka: Je to pravda, lidé si často téměř iritovaně stěžují: Proč Zimbabweané nepovstanou a Mugabeho nesvrhnou? Pokud jste žena, která každý den bojujete o přežití, zoufale sháníte potraviny pro děti, nemáte energii na revoluci. V zemi není k dostání benzín: jak se dostanete někam, kde byste se sešli s jinými? I kdyby opozice svolala demonstraci, nemáte prostě možnost se na to místo dostat. A váš celý den, od úsvitu do večera, to je nepřetržité úsilí shánět jídlo.

Moderátorka: Rozkládá se ekonomika?

Reportérka: Mezinárodní měnový fond uvedl asi před týdnem, že by inflace mohla do konce roku dosáhnout 100 000 procent. Takže ano, hospodářství se rozkládá. I když jeden ekonom s nímž jsem hovořila v Harare, mi řekl: Africké ekonomiky se nerozkládají tak, jak se to děje na Západě. V Zimbabwe žijí velmi schopní lidé, kteří mají složité strategie na přežití. Ekonomika zřejmě bude ještě nějakou dobu skomírat.

Moderátorka: Co může dělat vnější svět? Žádali lidi o pomoc zvnějšku?

Reportérka: Dávejte peníze charitativním organizacím, které pracují v Zimbabwe, a myslím, že uprchlíci v Jižní Africe si zaslouží daleko více pomoci, než kolik dostávají. Jihoafrická republika stále ještě považuje většinu z nich za hospodářské uprchlíky. Nedostávají takovou pomoc, jakou dostávají uprchlíci z jiných válkou zničených zemí. A vzhledem k tomu, že Rubert Mugabe vyhlásil válku proti velké části svého obyvatelstva, a trestá je tím, že jim odebírá peníze, jak mi řekl jeden předák uprchlíků v Johannesburku, Žádní uprchlíci ze Zimbabwe nejsou ekonomičtí. Všechno jsou to političtí uprchlíci.

                 
Obsah vydání       12. 9. 2007
12. 9. 2007 Peklo na zemi
12. 9. 2007 Zemřela Anita Roddick, kapitalistka se svědomím
12. 9. 2007 Nechápu Michal  Mašín
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
12. 9. 2007 Výklady demokracie: Za dvě generace bude lépe Wenzel  Lischka
12. 9. 2007 Soumrak utopií - druhá část Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
12. 9. 2007 Poznámečka k volebnímu právu muslimek Lenka  Vytlačilová
12. 9. 2007 Zbytečná patálie Václav  Dušek
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2007 Krokodýlí slzy nad cenami taxikářů Stanislav  Křeček
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění
11. 9. 2007 Modernizace ČSSD Josef  Vít
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Čistá voda ve Střední Asii díky Čechům Petr  Kment
11. 9. 2007 Zastánci rozpadu Belgie hledají vzor v bývalém Československu Ivo  Šebestík
11. 9. 2007 Britští konzervativci: Bohatství a status celebrity vás neučiní šťastnými
11. 9. 2007 Roš hašana 5768: Kniha života a kniha smrti - aneb kdy odhodit své hříchy do proudu času