12. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 9. 2007

Zbytečná patálie

Změna loga ČT vyvolala neshody i pochvalu. Není daleko doba, kdy dobré domácí značky a loga vyměníme za přínosné finanční podpory z ciziny. Konce bývají různé, pozor, i nečekané.

Kde se dobré pivo vaří, tam se lidu dobře daří. Nu, někdy se tomu nechce věřit -- často člověk dostane natočený patok a veselí vlastníci ničeho nepoznají, protože tam u nich doma se pivo prý nevaří anebo je málo chutné - ale pivovarnictví zaznamenalo růst a našinec dosahuje světového rekordu v počtu vypitých pivínek. Se značkou to na první pohled nesouvisí, ale značka a logo je zárukou výborného výrobku. Jak se praví: trochu z jiného soudku:

(Možná na ČT vedoucí pracovníci a jejich přilehlí přívrženci z vrozené skromnosti změnili logo -- neboť jsou si sami vědomi, že jejich "výrobek" a to koláč nekoláč, není na bůhvíjaké úrovni. Ovšem chválit se tvůrci a ostatní nepřestanou a nepřestanou, takže čučíme na slíbené veledílo veleautorovo a ono nic, nuda, nepravda, neschopnost, dutost, vyčpělost, neskromnost. Ono není moci z té bezmoci vybřednout z kalužovitých, nakašírovaných a papírem šustících dennodenních příběhů ze života, bohužel).

Měnit zaběhnutou značku lze v zemích nově vznikajících, po pádu tuhého režimu a po pádu máslového režimu -- ale i tam se bytosti určené a povolané ke změnám brání měnit, co tu či onu zemi proslavilo a uvedlo v celosvětovou známost.

Změna je život, ale co pokud je to život pod psa?

V ateliéru haškologa, doktora literaturu a znalce života koukám, má o Haškovi stohy zajímavých a neznámých glos, fejetonů, rozborů a...a copak Hašek není značka? Opravdu? Nu, existují pišišvoři, co si ještě dneska myslí, že Hašek a jeho Švejk našemu národu spíše ubližují, než světu předvádějí v naší skvělosti. Sami povětšinou hrabou na smetišti literárního a dramatického škváru a dokonce jich pár beze studu (ona se prý zoufale nečte kvalita!) bez váhání opisuje ze světové literatury, aniž by pocítili strach, že budou přichyceni a "lynčováni." literárními vědátory. Ba literární experti začali zhusta trpět neomylnou představou, že světu doporučují význačné literární díla, filmy, divadelní inscenace, výtvarné počiny a... Nu, tihle kalkulátoři vydrží do švestek, kterých však neznáme.

Zbytečné patálie, tahle loga a značky - plačky naší kačky.

Neměli bychom si při naší rozloze a vzdělání příliš vyskakovat a nechat uplavat zaběhnuté "firmy" jen proto, že se svět údajně rychle mění. Možná mění, možná nemění. V poblouznění jsme se vzdali výroby zaběhaných a světově uznaných výrobků. Dneska nenajdeš jen tak hrdého textiláka, obuvníka, a nejednoho dalšího řemeslníka, dneska najdeš kupce a kupčíky, slušné právníky a roztoužené lékaře...nechci malovat čerta na zeď, ale Výmarská republika by nám měla "otevřít oči", protože dnešní chování z kapes každého z nás vyhání -- tu hodně, tu méně, ale děje se to bez obalu -- a to ani nechci hovořit o úrovní duchovních postupů lodivodů bez plavebních zkoušek, natož samotných zkušeností.

Stát se světovým trvá dlouho. My chceme v evropské chaloupce vysedávat hned u pece a mlet svoje zaručené poučky, poudačky a okázalá přikázání za trvalého potlesku, údivu a obdivu. Prodáme leccos a leckoho bez uzardění -- důsledky jsou na míle vzdáleny, takže bez dlouhého váhání prodávejme, měňme, zatracujme a politikařme. A máme ku pomoci vydatné rádce a pomocníky, přivolavače dešťů, plískanic, bouří a zemětřesení -- nahodíme problém: a co prezident, bude u nás ještě žít? A kdo bude pomazanou hlavou státu, aby nenechala anonymní krk řídit sebe a potažmo zemi?!

Snad nepřijde den, kdy nám ničeho nezbude, ani ty oči pro pláč. Kde nic není ani čert nebere, pravda. Mnoho čertů šafářovalo na našem dvorku a budeme-li k sobě dostatečně upřímní, musíme přiznat: ochotně jsme přitom pomáhali přiložením rukou k dílu anebo jen mlčením.

Přijde-li den, kdy nám ničeho nezbude, budou se učit děti na našem území přibližně toto: kdysi v tomto regionu žili šikovní lidé, ale chovali se natolik nešikovně, že svoji zemi projedli, prohráli v nekonečných slovních třenicích, zakupčili, a tím navždy ztratili. Ti lidé byli Čechové, ve znaku lva! Pak lva vyměnili za chameleóna, aby byli světoví a tím zanikli -- zkuste, milé děti, opakovat z nahrávky jejich písmeno Ř...že to nejde? Že to je obtížné? Ano, ale k čemu a komu slouží složité věci? K ničemu, správně. V jednoduchosti a přímočarosti je síla -- proto jsme vytrvali, na rozdíl od stále mudrujících a prodávajících sebe i okolí, krajinu, jazyk -- a víte, čím to začalo? Správně -- byla to loga a značky. Zdánlivě nevýznamné změny. Kdo nehospodaří, ten prohospodaří. A dobrých hospodářů není nadbytek, s těmi se musí opatrně.

Pohádky o budoucnu mají jednu velkou výhodu, přinášejí naději. Chceme naději, žijeme nadějí a přitom zapomínáme naději za sebou a ženeme se za novou a neznámou úžasnou nadějí. Patáliím či lapáliím se u nás daří. Umíme je dobře pěstovat.

                 
Obsah vydání       12. 9. 2007
12. 9. 2007 Peklo na zemi
12. 9. 2007 Zemřela Anita Roddick, kapitalistka se svědomím
12. 9. 2007 Nechápu Michal  Mašín
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
12. 9. 2007 Výklady demokracie: Za dvě generace bude lépe Wenzel  Lischka
12. 9. 2007 Soumrak utopií - druhá část Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
12. 9. 2007 Poznámečka k volebnímu právu muslimek Lenka  Vytlačilová
12. 9. 2007 Zbytečná patálie Václav  Dušek
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2007 Krokodýlí slzy nad cenami taxikářů Stanislav  Křeček
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění
11. 9. 2007 Modernizace ČSSD Josef  Vít
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Čistá voda ve Střední Asii díky Čechům Petr  Kment
11. 9. 2007 Zastánci rozpadu Belgie hledají vzor v bývalém Československu Ivo  Šebestík
11. 9. 2007 Britští konzervativci: Bohatství a status celebrity vás neučiní šťastnými
11. 9. 2007 Roš hašana 5768: Kniha života a kniha smrti - aneb kdy odhodit své hříchy do proudu času