13. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2007

Mladí a vzdělaní voliči pravice

Jako vždy mě zaujala reflexe pana Víta na rozhodnutí jedné zavedené partaje, že postaru se žít nedá, což patrně navždy bude iritovat ty, jenž své bytí a veškerou jeho filosofii čerpají ze století minulého (ba co více, někteří očarování Marxem sahají ještě hlouběji, do století devatenáctého), píše Jan Bím.

Abych svoji reakci uvedl na pravou míru - mě jako pravicovému liberálovi a příslušníku generace "pětatřicátníků" tyto reakce spíše konvenují, protože nic nemůže být pro generační obsolentnost a nevýkonný background v ideově vyčpělém think-tanku naší levice čerpající ze zašlé slávy minulého století, tak katastroficky završeného pro všechny socialistické síly, lepší zprávou než odsudky typu pana Víta a programová a generační strnulost. Pravice opřená o mladé lidi a střední věk do 40 let, to určitě musí znít libozvučně.

Předem, než se pustím do konstrukce toho, proč by mi "postkomunistický branding" naší sociální demokracie vyhovoval a proč recepty pana Víta "škodolibě" schvaluji, upozorním na jedinou věc. Snaha o zavlečení ČSSD do sféry nereformované postbolševické strany je sice slibným snem a pravice se o to celé minulé vládní období pod taktovkou samotné ČSSD snažila, ale k mé lítosti asi opravdu věta pana Víta

"Můžou si za to sami. Svým bohumínským usnesením přijali hru pravičáků na rozdělení levice. Přijali jejich hru za svou a platí za to."

nenajde naplnění. Protože proto, že asi opravdu samotní sociální demokraté cítí, že cesta k dalšímu "slučovacímu" holportu, je cesta do bezvýznamnosti od alespoň ještě toho zbytku progresivního elektorátu, co jim ještě své hlasy dává, a dále pak je vykročením k normalizační gerontokracii dožívající ve svých reálsocialistických ulitách "nespokojených" důchodců, ovšem s nadstandardními důchody. Ti nakonec jsou a budou vždy právě doménou našich českých komunistů. Takže žádný "moving" tímto směrem, který by snad očekával každý, kdo by si přál zrušení tzv. "Bohumínského usnesení" stejně nenastane, protože už tak jsme evropskou raritou, když zde máme v parlamantu "postkomunistickou komunistickou stranu", jenž krom změny některých programových formulací v intencích nové "kontrarevoluční a buržoazní" Ústavy ČR dokázala změnit u sebe pouze to, že si za starý dobrý "brand" KSČ přidala jedno písmenko navrch.

Nicméně k otázce - kdo by měl být většinovým voličem levice? Doposud to byl člověk méně vzdělaný, spíše před a důchodového věku, ti o něco mladší se pak ponejvíce rekrutovali ze státního úřednického aparátu, jenž zaručoval trvalou práci s minimem osobní odpovědnosti a s pravidelnými valorizacemi platů a s pravděpodobností růstu byrokratické džungle a tím i možností osobního růstu "starých kádrů" na nově utvářené posty, samozřejmě za vyšší tarifní platy. No, když to sečteme a podrthneme, pak každý, byť "sociálně cítící" narodohospodář by asi nad tímto elektorátem, který chce být dále "pěstěn a přihnojován" sociálními jistotami za předpokladu prohlubujícíse degrese jeho ekonomického přinosu státu -- musí spásknout ruce a říci po vzoru režisera Karla Kachyni, který ve svých pamětech komentoval peripetie při natáčení válečného filmu "Práče" herce a komparsisty představující "pomocné týlové prapory" zabývající se praním podvlíkaček svým fyzicky lépe vybaveným a i jinak nehendikepovaným spolubojovníkům ve zbrani, když se jim nedařilo zkrotit a donutit k poslušnosti při natáčení jednu krávu, která byla součástí asi 4 scénických obrazů -- když tenkrát prohlásil: " A s touto sebrankou mám osvobozovat Dukelský průsmyk!".

Prosím vážené čtenáře, aby mé přirovnání k filmu a slovům Karla Kachyni brali s nadsázkou, přesně tak, jak bral tento výrok on sám, neb stejně tak jako on nebral za "sebranku" herce Vladimíra Menšíka, Vladimíra Hlavatýho nebo Bohuše Záhorskýho, pak stejně ani já nepovažuji za sebranku naše starší občany, co jsou třeba jen vyučeni a tvoří převážnou většinu elektorátu levice. Nakonec já sám nemám takovou úroveň vzdělání, abych nad někým mohl ohrnoval nos, ale snažím se naznačit, že členská a voličská základna determinuje pak "reálpolitiku" té či oné strany a je tudíž nešťastné pro výkon vládní odpovědnosti "proletarizovat" voličský background strany ve snaze být vždy těmi klasickými českými plebejci.

Ve vzdychání pana Víta, ať mi odpustí, pak vidím, že spíše než já -- jak on říká

"mládež, podnikatele, vědecké pracovníky a další vzdělance"

vidí spíše jako nepřátele klasické "dělnické levice". A já se ptám - proč? Protože tito lidé vždy na rozdíl od dělnické třídy "oportunisticky přisluhovali" buržoazii a díky svým nepoměrně lepším platům než měli dělnící vlastně ani tak neusilovali o revoluční překonání socialismu? Že jim spíše vyhovuje liberální ekonomika a volnotržní vztahy? Pak ovšem musím s notnou dávkou své vlastní pobavenosti opět připomenout, že se nacházíme v polovině září léta páně 2007, kdy stroje a špinavé haly jsme vyměnili za klimatizované kanceláře a soustruhy za notebooky, a že opravdu orientace nejen ekonomiky na onu "znalostní společnost", ale i ony "Human resources", a to nejen v podnikové sféře, ale v té politické, stranické a pak především voličské je pro přežití každého subjektu nacházícího se v éře globálního kapitalismu navýsost důležitá. Jestli toto komukoli uniká, nebo snad proti tomu vede jakýsi zastydlý "třídní boj", pak se jako liberální a pravicový volič nemusím žadného socialismu, nejen toho 21. ale i století dalších, absolutně vůbec obávat, resp. ne více než přistání UFO anebo dalšího dne konce světa vyhlášeného hnutím Jehovistů anebo Hare Krišna..:-)

Nakonec doporučuji všem, nejen panu Vítovi, podívat se na to, jak se chová levice na západě. Ať se podívá na reformovaného bývalého "divokého" komunistu pana Massima D'Alemu, který se učástnil vlády premiéra Prodiho a když radikální levice nakonec jeho vládu svrhla a tak dala paradoxně znovu šanci chopit se vlády Silviu Berlusconimu, prohlásil směrem k většinovému uskupení Romana Prodiho: "Pokud si do parlamentu pozvete trockisty, co můžete čekat? Soudruzi, domů!" Nakonec i ti "autentičtí" komunisté Fausta Bertinottiho mají odpor k českým komunistům, kteří nebyli přijati do SEL právě pro své nostalgické obhajoby stalinismu jako vymezujícího se faktoru SEL především k historickému selhání slovanských komunistických stran bývalého tábora socialismu. Navíc po všech zkušenostech z minulého století a programem podpory naší tehdejší KSČ "malým a středním živnostíkům, především z maloměst a venkova", jak hlásali na plakátech před volbami v roce 1946 a čemuž uvěřilo patrně i dost autentických voliču samotné tehdejší Sociální demokracie?!

Proboha, proč by se tedy měla s nimi zahazovat i ta dnešní sociální demokracie?! Takže shrnuto a podtrženo - recepty pana Víta by byly nejen nepřijatelné pro postkomunisty typu Massima D'Alemy nebo Giuliana Amata v Itálii, která má silnou levicovou tradici, natožpak aby snad byli přijatelné pro autentické a moderní sociální demokracie anglosaského střihu typu německé SPD exkancléře Gerharda Schrödera anebo současným britským Labouristům. A upozorňuji - tyto strany na rozdíl českých komunistů a zglajchšaltované podoby postkomunismem našich socialních demokratů, na západě ty levicove strany volby opravdu vyhrávají a nekrčí se v koutku na "politické hanbě" už 17 let jako naše KSČM. V té Itáli vládnou skutečně postkomunisté a sociální demokraté -- ovšem jak první, tak druzí -- v dost modernizované, "rebrandované" podobě. Brigade Rosse jsou minulostí, pro samotné komunisty dost smutnou, na kterou dnes hrdi sami rozhodně nejsou.

Takže jestli mladí a vzdělaní zůstanou voliči pravice, bude to dobře nejen pro pana Víta, ale pro pravici samotnou a pro snažší realitaci jejich programových cílů, takže v tomto případě budeme s panem Vítem patrně spokojeni oba dva, i když, nakonec u pana Víta si tím zdaleka nejsem tak jist, jako sám u sebe.:-)

                 
Obsah vydání       13. 9. 2007
13. 9. 2007 Vládní demokracie ve Strašicích hořce zaplakala... Jan  Neoral
13. 9. 2007 Al Kajda sílí, šíří svůj vliv a je schopná zorganizovat dramatické teroristické útoky
13. 9. 2007 MF Dnes: Odhalit třídního nepřítele ve školách není snadné Bohumil  Kartous
13. 9. 2007 Příliš liberální vláda, kurvy, hornice a dětští otroci Štěpán  Kotrba
13. 9. 2007 Čeští učitelé za komunismu kolaborovat nemuseli
13. 9. 2007 Humor v MF Dnes
13. 9. 2007 Dnes rozhodnou zastupitelé Strašic o referendu k radaru, vyvolané peticí občanů
13. 9. 2007 16. -- 22. září: Zažít město jinak
13. 9. 2007 Pochybnosti ohledně neškodnosti mobilních telefonů trvají
13. 9. 2007 Problémy v taxislužbě - jak je vidí bývalý taxikář Vladimír  Mikuša
13. 9. 2007 Češi a elity Michal  Rusek
13. 9. 2007 Elity Josef  Vít
13. 9. 2007 Mladí a vzdělaní voliči pravice
13. 9. 2007 Policie ve válce Petr  Wagner
13. 9. 2007 Nechcete si to vyměnit s Brity? Miloš  Dokulil
13. 9. 2007 Gajdůšková: Šla bych demonstrovat taky! Alena  Gajdůšková
12. 9. 2007 Peklo na zemi
12. 9. 2007 Soumrak utopií - druhá část Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 9. 2007 Zbytečná patálie Václav  Dušek
12. 9. 2007 Nechápu Michal  Mašín
12. 9. 2007 Výklady demokracie: Za dvě generace bude lépe Wenzel  Lischka
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
12. 9. 2007 Zemřela Anita Roddick, kapitalistka se svědomím
11. 9. 2007 Krokodýlí slzy nad cenami taxikářů Stanislav  Křeček
11. 9. 2007 Britští konzervativci: Bohatství a status celebrity vás neučiní šťastnými