12. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 9. 2007

Výklady demokracie: Za dvě generace bude lépe

(Optimistická vize)

Nemůžeme se mít lépe ihned. Občané zoufají zbytečně. Napřed musíme odstranit následky, které napáchal minulý režim. Bude to trvat nejméně dvě generace. Tak říkají ti, kteří se mají lépe již nyní. Říkají to naprosto správně. Někteří nedostateční občané to však nechápou. Ne dosti stateční a netrpěliví občané civí na taková prohlášení nechápavě jako tele na nová vrata. Přitom vysvětlení je značně prosté.

Minulý režim trval 40 let. To jsou dvě generace. Bude tudíž trvat dvě generace, než se odstraní jeho následky. Pak bude lépe. Bude to v roce 2029. Pak začneme s odstraňováním následků, které napáchal předminulý režim. To však bude trvat nejméně šest generací.

Jak víme, předminulý režim, ačkoliv trval krátce, napáchal neodstranitelné škody. Protože však od jeho začátku u nás (1939) mezitím uplyne 90 let, tak to jsou čtyři a půl generace, plus budeme muset zaplatit jeden a půl generace jako penále z prodlení, za to, že se jeho následky neřešily ihned. Potom se budeme mít lépe. Bude to v roce 2149.

Pak se budeme moci vhrnout na odstraňování následků, které napáchala první Československá republika, což je jen jedna generace. Pak se budeme mít lépe. Bude to v roce 2169 (rok po osmašedesátým). Penále žádné platit nebudeme. To si vzal fašismus i s úroky v jistých bankách.

Potom přijde konečně na řadu vyrovnávání dluhů z Rakousko-Uherské monarchie. A pak bude lépe. Konečně se vyhrabeme z Černého údolí na Bílou horu. Bude to jistě trvat mnoho generací (asi 15), ale budeme mít konečně čistý stůl za 20. - 17. století. Pak bude mnohem lépe. Bude to někdy v roce 2469, určitě 8. listopadu (Bílá hora). Nebo, když proflákneme termín o jednu generaci, tak v roce 2489, ale pak určitě 17. listopadu. Potom nám pán Bůh snad konečně odpustí, že jsme mu zabili syna. Jít zpátky až do doby kamenné by bylo hrozné. Takto se tam snad dostaneme cestou vpřed.

Pochopitelně, že se nemůžeme mít lépe, dokud neodstraníme všechny následky, které jsme napáchali za všechna staletí a tisíciletí naší existence. Dá to sice fušku, ale potom se budeme mít opravdu lépe. Mají pravdu ti, kteří tak mluví celá ta tisíciletí a mají se přitom stále lépe, že to bude trvat nějakou tu generaci, než se odstraní všechny ty přežitky a škody minulého režimu. Jistě vědí, co říkají a činí.

Nezáviďte jim. Jsou to veskrze bohu oddaní a svatí lidé, služebníci boží. Jsou nejlepší z nás. Řídí se pouze podle Ježíšových slov, že odtud nikdo nevypadne dokud nezaplatí úplně všechny dluhy - až do posledního haléře! Starají se, exekutoři, abychom poctivě spláceli všechny pohledávky. Ježíš jistě dobře věděl, jak to v pekle chodí.

Poměry v pekle se rozhodně zlepšily. Byly již dokonce zrušeny pěti, deseti a dvacetihaléře. Brzy budou vymazány všechny naše hříchy v haléřích a dokonce i v korunách. Konečně budeme moci začít splácet své dluhy v Eurech. Nepůjde to samozřejmě ihned. Bude to trvat nějakou tu generaci, než je umoříme, ale pak se budeme mít jistě lépe.

Poměry v demokracii se rozhodně zlepšily. Dříve takové odsouzence, jak byl Ježíš, rovnou ukřižovali. Dnes jej oslavují. Pochopitelně až po jeho smrti, neboť zákonnící a farizejové mají radost, jak se jim to dobře povedlo a že se mají lépe.

Jednou bude ovšem lépe všeobecně. A úplně! Snad nám Bůh konečně odpustí a zkrátí to utrpení. Bude tak dobře, že pobyt nahoře na kříži bude královstvím nebeským proti tomu, co se bude dít u nás dole v pekle.

Až se začne trhat opona iluze, živí konečně přestanou závidět živým. Pak nastanou šťastné chvíle. Konečně se definitivně na věky věků vymažou všechny ty hříchy, dluhy, následky a škody, které napáchaly všechny ty škaredé a zlé režimy. A tudíž na jejich odstraňování nebude potřeba již vůbec žádných generací lidí. V sadě se bude moci skvít ekologický jara květ. A zemský ekonomický ráj to bude opravdu jen na pohled. Konečně všude zavládne nebeský mír a režim klidu. Ovšem to vše jedině pouze bez lidí. Ti by zase jenom udělali nějaké ty škaredé a e-a né režimy, aby se prý měli lépe....

                 
Obsah vydání       12. 9. 2007
12. 9. 2007 Peklo na zemi
12. 9. 2007 Zemřela Anita Roddick, kapitalistka se svědomím
12. 9. 2007 Nechápu Michal  Mašín
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
12. 9. 2007 Výklady demokracie: Za dvě generace bude lépe Wenzel  Lischka
12. 9. 2007 Soumrak utopií - druhá část Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
12. 9. 2007 Poznámečka k volebnímu právu muslimek Lenka  Vytlačilová
12. 9. 2007 Zbytečná patálie Václav  Dušek
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2007 Krokodýlí slzy nad cenami taxikářů Stanislav  Křeček
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění
11. 9. 2007 Modernizace ČSSD Josef  Vít
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Čistá voda ve Střední Asii díky Čechům Petr  Kment
11. 9. 2007 Zastánci rozpadu Belgie hledají vzor v bývalém Československu Ivo  Šebestík
11. 9. 2007 Britští konzervativci: Bohatství a status celebrity vás neučiní šťastnými
11. 9. 2007 Roš hašana 5768: Kniha života a kniha smrti - aneb kdy odhodit své hříchy do proudu času