12. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 9. 2007

Zemřela Anita Roddick, kapitalistka se svědomím

Dva britské deníky ji v úterý nazvaly "královnou". Deník Times ji nazval "ekologickou královnou, která inspirovala miliony." Independent ji charakterizoval jako "královnu etického kapitalismu". Anita Roddick, zakladatelka řetězce The Body Shop, zemřela v pondělí na krvácení do mozku. Bylo jí 64 let. Britský premiér ji charakterizoval jako jednoho ze skutečných britských průkopníků, jako "inspiraci pro všechny". Využívala svého podniku i svého profilu, aby podporovala společenské změny, uvedl v úterý pořad BBC Women's Hour a pokračoval: A byla aktivistkou v celé řadě kauz.Byla proti zkoušení přípravků na zvířatech, proti trestu smrti, proti politickým vězňům, v poslední době bojovala za osobně pociťované věci.

Letos v únoru se zmínila v rozhovoru pro pořad Woman's Hour, že v roce 1971 byla při transfuzi krve nakažena hepatitidou C. Rozhodla se, poté, co se s touto nemocí potýkala tak dlouho, upozornit veřejnost na tuto skrytou chorobu. Byla postižena sklerózou jater a moderátorka Jennie Murray se jí zeptala, jestli uvažuje o transplantaci:

Anita Roddick: Pro mě je to nová věc. Ono je k dispozici velmi málo jater. Jde mi o to, proč, až zemřu, nemohou lékaři použít k transplantacím automaticky jakýkoliv můj orgán? V současnosti je pacient musí předem výslovně darovat. Proč to nemůže být obráceně?

Moderátorka: Takže byste chtěla, aby lidé vyjádřili názor, že nechtějí, aby byly jejich orgány použity k transplantaci, aby to jinak bylo možné

Máme tady nyní Deboru Hargreavesovou, podnikatelskou editorku Guardianu, a Jane Smithovou, novinářku a komentátorku. Jane, kdy jste si poprvé povšimla téhle ženy, Anity Roddickové?

Jane Smith: Před třiceti lety. Vzpomínám, že jsem zašla do jednoho z prvních obchodů Body Shop. Líbilo se mi to, bylo to nové, vzrušující, líbilo se mi to jednoduché balení. Používám už asi třicet let její výrobky.

Deboro, jak Anitu Roddick původně přijímal podnikatelský svět?

Deborah Hargreaves: Nelze podcenit jak naprosto se odlišovala. Když se rozhodla jít v roce 1984 se svým podnikem na burzu, oblékala se jako hippie, mluvila jako hippie, byla úplně jiná. Mluvila o etice a o životním prostředí. Byla naprosto exotická.

Moderátorka: Říkala o sobě, že je svou přirozeností outsider. Nakolik fungovala mimo systém?

Jane Smith: Ženy jsou vždycky do určité míry outsidery. Některé se snaží se světu mužů přizpůsobit a vymýšlejí různé strategie. Oblékají se jako muži, nosí obleky, a tak. Setkala jsem se s Anitou na jedné party asi před rokem a já tam byla jediná, která měla červené šaty. Ona poznamenala, jak je to pěkné, že nemáme na sobě obleky.

Moderátorka: Proč byla Anita Roddick tak podnikatelsky úspěšná?

Deborah Hargreaves: Bylo to hlavně důsledkem její energie -- svou práci dělala s vášní. Ale také využila znepokojení veřejnosti ohledně zkoušení výrobků na zvířatech i ohledně ekologie -- tou dobou to byly už aktuální otázky.

Moderátorka: Myslíte si, že to byla ona, která zahájila etické podnikání?

Deborah Hargreaves: Začala hovořit o životním prostředí o dvacet let dříve než hlavní supermarkety jako Marks and Spencer či Tesco. Dnes už o tom mluví každý, každý podnik se dnes musí chovat na veřejnosti ekologicky.

Moderátorka: Stala se nakonec přijatelnou pro britský finanční svět? Vydělala obrovské množství peněz.

Deborah Hargreaves: Opravdu vydělala velké peníze. A také, protože byla její firma kótovaná na burze, musela dodržovat určité předpisy, nemohla se chovat jako úplný výstředník. Ale uchovala si schopnost lidi překvapovat a stále ještě dělala věci svým způsobem.

Moderátorka: Loni Anita prodala Body Shop firmě L'Oreal za více než 650 milionů liber. Prodej ovšem byl kontroverzní. Konec konců, řekla: "Nenávidím kosmetický průmysl, je to monstrum, prodávající neuskutečnitelný sen." Po prodeji toto řekla v pořadu Women's Hour:

Anita Roddick: Hledala jsem nejbezpečnější místo. Chtěla jsem se vyhnout investičním žralokům, bankéřům, kteří by to vytunelovali a prodali. Kdo ochrání zaměstnance? Kdo ochrání etiku firmy?

Jenni Murray: Ale L'Oreal provádí testy na zvířatech. A také spolupracují s firmou Nestlé, která je nechvalně proslulá prodejem drahého kojeneckého mléka v Africe, což vede k tomu, že matky přijdou o vlastní mléko a pak nemají peníze na Sunar od Nestlé, tak ho ředí.

Anita Roddick: Já jsem žádné kompromisy neudělala. Podívejte se na zákonodárství této země, podařilo se nám změnit zákon o zkouškách substancí na zvířatech. Zavedli jsme férové obchodování, žádná jiná kosmetická firma to kdy předtím neudělala, a pracujeme s 15 000 rodinami v zoufalých oblastech. Kosmetický průmysl tohle nezajímá. Pro nás je to základní standard chování.

Moderátorka: Jak důležitá byla jako filantropista? Ona často říkala, že nechce zemřít bohatá a že peníze pro ni nic neznamenají.

Deborah Hargreaves: Byla to první velká filantropistka. Zakládala sociální podnikání, kde lidé své zisky zpětně investovali do podniku. Mnoho svých peněz rozdala.

Moderátorka: A co její role jako feministky?

Jane Smith: V současnosti se přijímá takový typ ženy, jejíž hlavní charakteristikou je neurotická sebestřednost. Anita taková nebyla. Samozřejmě, zajímala se o své tělo, o kosmetiku, ale nebylo to to nejdůležitější v jejím životě. Byla ženská, atraktivní, a to všechno, ale zároveň myslela věci vážně. Proto byla absolutní inspirací pro mnoho žen.

Moderátorka: Mezi pozůstalými jsou její manžel a dvě dcery. Také za sebou zanechala dědictví "kapitalistky se svědomím" . Takhle se o tom v tomto pořadu vyjádřila v roce 2001. Hovořila o globalizaci:

Anita Roddick: Víte, myslím, že nakonec jde o to, jestli je účelem naší existence na této planetě, abychom se chovali jako homo economicus. Já jsem se tu nenarodila proto, abych dynamicky oživovala ekonomiku,. abych následovala diktát západní obchodní praxe, vycházející z amerických podnikatelských škol. Práce v robotárnách třetího světa je nesprávná, je neférová a nespravedlivá. Tak, jako lze bojovat proti rakovině, je možné bojovat i proti tomuto. Chovejme se kolektivně ingeligentně a s imaginací a učiňme svět spravedlviějším."

                 
Obsah vydání       12. 9. 2007
12. 9. 2007 Peklo na zemi
12. 9. 2007 Zemřela Anita Roddick, kapitalistka se svědomím
12. 9. 2007 Nechápu Michal  Mašín
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
12. 9. 2007 Výklady demokracie: Za dvě generace bude lépe Wenzel  Lischka
12. 9. 2007 Soumrak utopií - druhá část Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
12. 9. 2007 Poznámečka k volebnímu právu muslimek Lenka  Vytlačilová
12. 9. 2007 Zbytečná patálie Václav  Dušek
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2007 Krokodýlí slzy nad cenami taxikářů Stanislav  Křeček
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění
11. 9. 2007 Modernizace ČSSD Josef  Vít
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Čistá voda ve Střední Asii díky Čechům Petr  Kment
11. 9. 2007 Zastánci rozpadu Belgie hledají vzor v bývalém Československu Ivo  Šebestík
11. 9. 2007 Britští konzervativci: Bohatství a status celebrity vás neučiní šťastnými
11. 9. 2007 Roš hašana 5768: Kniha života a kniha smrti - aneb kdy odhodit své hříchy do proudu času