20. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 12. 2006

Rakouská odborářská banka v amerických rukou

Poslední předvánoční jednání, o které se zajímá rakouská veřejnost, se týkala v úterý opět jednání o sestavení velké koalice a parlamentního bankovního vyšetřovacího výboru. Osmé setkání hlavních vyjednavačů Sociálně demokratické a Lidové strany, které by mělo vyřešit sestavení nové spolkové vlády do 11. ledna příštího roku, se konalo za napjaté situace. Lidová strana se snaží smazat dojem, že velká koalice je již dohodnuta a dokonce zahájila paralelní jednání se Svobodnými, což někteří komentátoři hodnotí jako pokus dosluhujícího kancléře Wolfganga Schüssela se jí definitivně vyhnout.

Hraje si s myšlenkou trojkoalice, kterou by uzavřela se Stracherovými Svobodnými a přeběhlíky ze Svazu pro budoucnost Rakouska. Podle toho údajně nejsou tyto šance lidovců špatné, a proto hrají se sociálními demokraty taktické hrátky. Avšak sociální demokraté tomu čelí striktním požadavkem, uzavřeným za účasti spolkového prezidenta Heinze Fischera, ukončit veškerá jednání do 8. ledna a pak 11. téhož měsíce na Hradě představit vládu třeba za cenu vlastního menšinového kabinetu. Na této cestě je však mnoho otevřených a sporných otázek, mezi něž patří především spor o nákup Eurofighterů, který projednává taktéž parlamentní vyšetřovací výbor.

Úterní jednání mezi největšími stranami tuto otázku znovu odsunulo, ačkoliv jde o klíčový problém. Dohody nebylo dosaženo ani o dětských přídavcích, kromě toho, že se bude dále pokračovat v jednání. Alespoň jedno je jisté, ústavní soud včera definitivně potvrdil výsledky parlamentních voleb z 1.října, když zamítnul stížnost komunistů proti čtyřprocentní klauzuli pro vstup do Národní rady.

Včera také jednal bankovní výbor o svém hlavním tématu, a tím je aféra odborářské banky BAWAG a především role dohlížecího orgánu nad finančním trhem FMA. Jednání se měl účastnit bývalý generální ředitel BAWAGu Helmut Elsner, který je obžalován jako podezřelý z pronevěry, podvodu a falšování bilancí v souvislosti s vysoce ztrátovými spekulativními obchody svěřené banky. V současné době je hospitalizován kvůli srdeční chorobě v jižní Francii a po měsíce bojuje proti svému vydání do Rakouska.Mezi tím státní zastupitelství ve Vídni na něho vydalo zatykač a od výboru obdržel další pořádkovou pokutu za neúčast.

Výbor zasedá však v době, kdy vyšetřovaná banka byla již prodána za 3,2 miliardy euro-americkému fondu Cerberus, z čehož 2,6 miliard obdrží jeho bývalý majitel Rakouský odborový svaz ÖGB a zbytek zůstane v bance. Zelenou prodeji však musel dát současný ministr financí Karl-Heinz Grasser, protože Rakousko se zaručilo 900 miliony euro za karibské ztráty BAWAGu. Cerberus se prosadil proti jinému americkému fondu Lone Star, který nabídl 2,8 miliard euro. Odpadla též Bavorská zemská banka, která nabízela 2,6 miliardy. Závěrečný akt proběhl již koncem minulého týdne na tiskové konferenci, na které nejvyšší šéf odborů a vrchní prodejce banky Rudolf Hundstorfer pronesl slova "loučíme se dnes s částí našich dějin", která zapadla bez většího povšimnutí a vyhnul se jakékoliv sentimentalitě. Prohlásil, že "dějiny BAWAGu na dlouhé cestě byly úspěšné a tak také bude i v budoucnosti".

Tuto idylu narušil však nový akcionář banky, bývalý vysoký sociálně demokratický politik Hannes Androsch, který nakonec svého vystoupení prohlásil: "Dovolte mi, abych závěrem řekl osobní poznámku: Tento den není pro mne bez sentimentu. Tato banka byla založena Karlem Rennerem a jsem přesvědčen, že můj otcovský přítel Anton Benya by souhlasil s tím, co nyní činíme".

Banka BAWAG totiž byla vlastně založena v roce 1922 tehdejším státním kancléřem Karlem Rennerem jako "Dělnická banka", která v roce 1963 byla přejmenována na "Banku pro práci a hospodářství BAWAG". Anton Benya, zesnulý v roce 2001, stál v čele odborů od tohoto kroku až do roku 1987, tedy v době největšího rozkvětu rakouského sociálního partnerství. Sám byl považován za nejméně tak důležitého jako tehdejší spolkový kancléř Bruno Kreisky. Hannes Androsch patřil k pragmatickému křídlu strany a v době, kdy byl ministrem financí, stála na jeho straně při střetu s Kreiskym převážná většina odborářů. Nikoliv náhodou po odchodu předsedy SPÖ Viktora Klimy na přelomu století do Jižní Ameriky ozývaly se právě z těchto řad hlasy, aby jeho místo zaujal právě Androsch, který nyní sehrál důležitou úlohu při prodeji odborářské banky právě Cerberusu, s jehož investičním bankéřem Thomasem Marsonerem a jeho rodinou je po léta spřátelen.

To se projevilo na tiskové konferenci, na které Androsch měl hlavní slovo a poděkoval krizovému generálnímu řediteli BAWAGu Ewaldu Nowotnymu ve jménu vítězného konsorcia a požádal jej, aby zůstal dále na palubě.

"Prodělal jsi těžké doby s bankou a úspěšně ji vyvedl z problémů. Nyní je velmi důležité, zdali jsi připraven převzít dlouhodobě svou funkci".

Nyní byli bývalý rakouský ministr financí Androsch a současný prezident Cerberusu a bývalý americký ministr financí John Snow pozváni vstoupit do dozorčí rady Bawagu, což rudému průmyslníku musí lichotit. Zajímavé je, jak se názory sociálně demokratických a odborářských funkcionářů změnily při prodeji BAWAGu mezinárodní působícím finančním investorům. Privatizační politika spolkové vlády je ostře kritizována, ale prodej dělnické banky mezinárodnímu finančnímu investorovi je najednou považován za správný, jak poukazují ironicky lidovci.

Pro odbory je důležitá nejen vysoká cena, za kterou byla banka prodána, ale že nový majitel zaručuje pro osazenstvo dosavadní pracovní místa. Závodní rada dostala od Cerberuse ujištění, že vedení banky zůstane ve Vídni a dále bude vytvářet další pracovní místa v souvislosti s jejím budoucím rozvojem a bude prohlubovat spolupráci se závodní radou.

Více jak tři miliardy euro, které získal Rakouský odborový svaz ÖGB prodejem banky, mu pomohou zaplatit dluhy a ještě nějaká částka zůstane v jeho pokladně. Jak napsal list Der Standard, měl ÖGB jako bankéř více štěstí než obchodnického umu. Státní záruka je pryč, dluhy jsou pryč a banka je také pryč. Nyní se může koncentrovat na svůj základní úkol, zastupovat zájmy zaměstnanců.

                 
Obsah vydání       20. 12. 2006
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
20. 12. 2006 Číně zřejmě už vadí její obrovské rezervy slábnoucího amerického dolaru
20. 12. 2006 Evropská unie jako peacekeeper: šance pro Demokratickou republiku Kongo Jana  Schmiedová
20. 12. 2006 Rakouská odborářská banka v amerických rukou Richard  Seemann
20. 12. 2006 Média 2006: Čím více sledujeme, tím méně víme Štěpán  Kotrba
20. 12. 2006 Soud, jenž měl skončit Zdeněk  Jemelík
20. 12. 2006 Libye odsoudila zahraniční zdravotníky k smrti
20. 12. 2006 Mýty a iluze české politiky Oskar  Krejčí
20. 12. 2006 Už vím Miroslav  Florian
20. 12. 2006 Vánoční dárek evoluce... Uwe  Ladwig
20. 12. 2006 Milan  Kozelka
20. 12. 2006 Milan Kozelka: World Press Photos
20. 12. 2006 Česká společnost je rozdělená Tomáš  Franke
19. 12. 2006 Islamofobie je stejně zhoubná jako antisemitismus Daniel  Veselý
19. 12. 2006 Města a lidi Hynek  Hanke
20. 12. 2006 Protestujeme proti štvavému zpravodajství TV Nova
20. 12. 2006 Přece jenom jsme k něčemu
19. 12. 2006 Tak nám sem nejezděte, Čulíku!
20. 12. 2006 II. ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek Patrik  Nacher
20. 12. 2006 Matení pojmů
19. 12. 2006 Amnesty International Brno nehájí jen "módní" politické vězně
19. 12. 2006 Odvolací soud potvrdil právo na přístup do zdravotnické dokumentace
18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
19. 12. 2006 Národ bez paměti? Jan  Čulík
19. 12. 2006 Saláty, lednička, maminčino pečení... Jan  Čulík
19. 12. 2006 Konečný rozchod s Eurotelem Jan  Čulík
22. 11. 2003 Adresy redakce
20. 12. 2006 Hospodaření OSBL za listopad 2006