13. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 12. 2006

Základem amerického boje proti terorismu je systematické mučení

George Monbiot v listu Guardian píše o mučení vězňů v amerických věznicích.

Po několika tisíciletích praxe by jeden očekával, že všechny možné prostředky, jak člověku působit bolest, již byly vynalezeny. Ale člověk by nikdy neměl podceňovat lidskou vynalézavost. Nyní zjišťujeme, že američtí vyšetřovatelé objevili nový způsob, jak zničit lidskou bytost. Minulý týden zveřejnili advokáti José Padilly, občana Spojených států, který je vězněn jako "nepřátelský bojovník", videonahrávku, ukazující akci plnou smrtelného nebezpečí - jak dozorci vězně odvádějí k vězeňskému zubaři. Skupina maskovaných dozorců ve výstroji těžkooděnců mu nasadila pouta na ruce i nohy, oči mu zakryla černými zaslepovacími brýlemi a na uši nasadila ohlušovací sluchátka, poté ho vězeňskou chodbou odvedla pryč.

Je Padilla skutečně tak nebezpečný ? Zdaleka ne: jeho dozorci ho popisují jako natolik poslušného a neaktivního, že by si ho člověk skoro spletl s kusem nábytku.

Účelem těchto opatření se zdálo být udržení režimu, ve kterém žil déle než tři roky: úplné smyslové deprivace. Byl držen v začerněné cele, kde nemohl vidět ani slyšet nic zvenku. Nejvýznamnější ale je, že neměl žádný kontakt s jiným člověkem, kromě občasného násilí ze strany vyšetřovatelů. Zdá se, že v důsledku toho ztratil schopnost myslet.

Soudní psychiatr, který ho vyšetřil, tvrdí, že Padilla "si neuvědomuje charakter a důsledky řízení, které je proti němu vedeno, že není schopný spolupracovat s právním zástupcem a že má poruchy myšlení způsobené duševní chorobou, tj. post-traumatickým stresem komplikovaným neuropsychiatrickými důsledky dlouhodobé izolace". José Padilla se zdá být lobotomizovaný, nikoliv lékařsky, nýbrž sociálně.

Pokud se jednalo o pokus získat od něj informace, pak tedy selhal - vládní orgány ho věznily bez obvinění tři a půl roku. Teprve pak, zastrašeni rozhodnutím nejvyššího soudu, náhle upustily od obvinění, že usiloval o odpálení špinavé bomby. Nyní ho obviňují z různých neurčitých, méně významných přečinů v oblasti podpory terorismu. Dá se pochybovat o tom, že by byl jedinou osobou podrobenou takovému režimu. Jiný "nepřátelský bojovník", Ali al-Marri, tvrdí, že byl vystaven stejné, naprosté smyslové deprivaci, ve té samé věznici námořnictva v Jižní Carolině. Bůhví, čemu všemu jsou vystaveni lidé, kteří zmizeli v zahraničních věznicích CIA.

Nyní se již nedá vážně pochybovat o tom, že Spojené státy při vedení své "války proti terorismu" využívají mučení, a to rutinně a systematicky. Sdružení výzkumníků a lidskoprávních organizací The Detainee Abuse and Accountability Project zdokumentovalo týrání nebo mučení 460 vězňů v amerických vojenských věznicích v Afghánistánu, Iráku a Guantánamo Bay. A to je jistě ještě značně konzervativní údaj - mnoho případů zůstane nezaznamenaných. Tito vězni byli biti, znásilňováni, nuceni k sebe-poškozování a setrvávání v bolestivých pozicích, vystavováni dlouhodobé spánkové deprivaci a předstíraným popravám.

List New York Times uvedl, že vězni zadržovaní americkou armádou na letecké základně Bagram v Afghánistánu byli nuceni stát až třináct dnů s rukama přivázanýma řetězy ke stropu, nazí, s kuklou na hlavě a beze spánku. Washington Post tvrdí, že vězni na té samé základně byli se zavázanýma očima vrháni proti zdím, svazováni do bolestivých pozic, vystavováni hlasitým zvukům a spánkové deprivaci.

Alfred McCoy, profesor historie na University of Wisconsin-Madison, uvádí, že zveřejněné fotografie z věznice Abu Ghraib znázorňují standardní mučicí postupy CIA: bolestivé pozice, smyslovou deprivaci a sexuální ponižování. Známá fotka zakukleného muže, stojícího na bedně, s dráty připojenými k prstům, ukazuje dvě z těchto technik. Protože tento muž nevidí, nemá žádnou představu o tom, kolik času uběhlo a co se stane v příštím okamžiku. Stojí v typické stresové pozici - pokud v ní člověk setrvá několik hodin, začne způsobovat nesnesitelnou bolest. Zdá se, že mu řekli, že pokud spustí ruce, tak bude zabit elektrickým proudem. V Abu Ghraib došlo k chybě - někdo si to vyfotil. Vše ostatní ale bylo přesně dle instrukcí.

Armáda ani civilní orgány se zrovna nepřetrhly, aby tyto zločiny vyšetřily. Pár malých ryb bylo uvězněno, některé další byly pokutovány nebo jim byla snížena hodnost. Ve většině případů tyto orgány selhaly při vyšetřování nebo nedokázaly nic prokázat. Žádný důstojník nebyl hnán k zodpovědnosti za mučení prováděné jeho podřízenými. Zdá se, že američtí mučitelé požívají imunity, pokud zrovna nejsou tak hloupí, aby se při mučení navzájem vyfotili.

Ale způsob, jakým je nakládáno s Paddilou, odráží ještě jinou velkolepou americkou tradici: věznění na samotce. Asi 25 tisíc amerických vězňů je drženo v izolaci, což je trest, který je v jiných demokratických zemích využíván jen zřídka. Na některých místech jsou vězni zavření ve zvukotěsných celách a po dlouhá léta sotva vidí jiného člověka. Nesmějí se nikoho dotýkat a nikdo se nesmí dotknout jich. Někteří lidé byli na samotce drženi déle než 20 let.

Ve věznici Pelican Bay v Kalifornii je 1200 lidí drženo na samotce v malých celách déle než 22 hodin denně, pak jsou vypouštěni na "cvičební dvůr" k "rekreaci". Tento "dvůr" tvoří čtverec o straně 3.5 metrů, který je dnem 6 metrů vysoké "studny", uzavřené nahoře železnou mříží. Odpočinek sestává z přecházení sem a tam, o samotě.

Výsledkem je to, co byste očekávali. Dle National Public Radio je nyní více než 10% vězňů ze samotek na psychiatrickém oddělení, a další čekají v pořadníku. Podle psychiatra Henry Weinsteina trpí vězni ze samotek ztrátou paměti, úzkostnými stavy, halucinacemi a bludy. V případech těžké smyslové deprivace se lidé mohou i zbláznit. Z jediných dvou studií, které byly dosud provedeny, vyplývá, že míra recidivy je pro vězně držené na samotkách horší než u těch, kterým bylo umožněno stýkat se s ostatními.

Američtí vyšetřovatelé si z těchto experimentů, zdá se, vzali ponaučení: pokud chcete člověku vymazat mysl, připravte ho o kontakt se zbytkem světa. Nejde zde o získávání informací, protože mučení jakéhokoliv druhu - tělesné i psychické - vede k tomu, že vězni nakonec řeknou cokoliv, jen aby mučení přestalo. Jde zde o moc, o vzrušující poznání, že za určitých podmínek je moc jednoho člověka nad druhým neomezená. Tento neřestný požitek tyto mučitele pomalu přetváří v to vše, proti čemu oni sami údajně bojují.

Prezident Bush trvá na tom, že vede válku proti hrozbám, které ohrožují hodnoty civilizovaných národů: proti teroru, krutosti, barbarství a extremismu. Žádal své vyšetřovatele, aby zjistili, kde se tato zla skrývají. Měli by si poblahopřát. Zdá se, že se jim to povedlo.

podorbnosti ZDE

                 
Obsah vydání       13. 12. 2006
13. 12. 2006 Základem amerického boje proti terorismu je systematické mučení
13. 12. 2006 Rusko - pokračující diplomatická ofenzíva Miroslav  Polreich
13. 12. 2006 Nad Pinochetovým hrobem, anebo Chile, Čína, Česko? Ivan Odilo Štampach
13. 12. 2006 Čunkovy kontejnery v Poschlé Zdeněk  Homola
13. 12. 2006 Naši noví lidoví lidovci. Lidoví, ale naši. Oldřich  Průša
12. 12. 2006 Čunek mění politickou aritmetiku Jiří  Pehe
13. 12. 2006 Civilizace nebo kultura Ladislav  Žák
12. 12. 2006 1956 - rok nadějí a zklamání Miloslav  Ransdorf
12. 12. 2006 Pro Čechy v politické slepé uličce je najednou demokracie hádankou
13. 12. 2006 Cirkus v ghettu Vladimír  Janovic
13. 12. 2006 Česká televize zahájila vysílání elektronického programového průvodce
13. 12. 2006 Ministerstvo zahraničí pracuje podle neplatných zákonů? Dušan  Komanický
13. 12. 2006 Bezpečnější provoz na ulicích skrze zvětšenou nejistotu, aneb Ohleduplní z opatrnosti
11. 12. 2006 Talabání: Bakerova zpráva je "nebezpečná"
11. 12. 2006 Nájemní bydlení se stává evropským problémem Stanislav  Křeček
12. 12. 2006 USA odposlouchávaly telefon princezny Diany v onen večer, kdy zemřela
12. 12. 2006 Do Brna dorazil rychlík "Klidná síla" Pavel  Kopecký
12. 12. 2006 Václav Moravec a jeho Otázky: Úpadek jednoho českého novináře Jakub  Rolčík
12. 12. 2006 Paradigma o civilizaci jako velkém rozcestí Josef  Skála