21. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 9. 2005

Nevím, kam patřím

Jak to mohlo ve mně zůstat? Navíc nosím často batoh a ještě častěji piju z plastové láhve.

V posledních měsících řeším vážné dilema, které mi nedá spát. Někdo by možná řekl, že moje dilema, či chcete-li problém, nemá nic společného se skutečnými potížemi, která na člověka čas od času číhají v zaměstnání či v partnerském vztahu, ale odpověděl bych mu, že se mýlí. Obojím jsem v posledních dnech a týdnech prošel a obojí se vyřešilo ne příliš šťastným způsobem pro mou duši, přesto, nebo právě proto musím říci, že hlavní problém, který tu chci s dovolením čtenářů rozebrat, je mnohem těžšího "kalibru". Nebudu déle napínat vaší shovívavou pozornost a přejdu k meritu věci. Zkrátka a dobře, nevím kam patřím.

To se může mladému člověku jistě přihodit a není to nic výjimečného, ale v 26 letech? Neznačí to nějaké opoždění ve vývoji osobnosti? Ještě bych ale asi měl upřesnit, jak to přesně myslím. Jedná se tedy úplně přesně o to, že nevím, jestli patřím k příznivcům levice či pravice.

Ještě větší zmatek v mé hlavě rozžehla moje matka, když mi nedávno sdělila, že coby malé robě jsem bral všechny věci jen a jen do levé ruky. Zděsil jsem se upřímně, neboť jsem si někdy nepomyslel, že bych se hned v tak nízkém věku, jsa bez potřebných informací, mohl takto vyhranit a přidat se k levičákům. Vždyť levičák byl masový vrah Stalin, pološílený předseda Mao a inteligenčně nedostatečný Milouš Jakeš.

Proč jsem se proboha rozhodl přidat se k takovým lidem hned na začátku života? Co mě k tomu vedlo? Snad jen má kojenecká nerozvážnost mi budiž omluvou.

Chvilku po této šokující informaci z mé minulosti jsem se ale uklidnil. Dnes totiž vše důležité dělám rukou pravou. Díky radám učené paní doktorky a obětavosti mé matky, ze mě hned v počátcích mé ideové pobláznění vyhnaly.

Nebylo to prý jednoduché, neboť jsem byl vzteklý a zatvrzelý jako mezek. Navíc, považte, že to bylo na počátku 80. let, kdy býti přesvědčením a hlavně navenek levičákem bylo dosti podstatné pro další úspěšný život. To si prý uvědomoval i můj děd, sám to levičák od přírody a toto mé násilné obrácení na "pravou" víru se mu pranic nelíbilo. V rámci rodiny prý proběhlo mnoho zuřivých debat, které neprobíhaly zrovna v rukavičkách.

Ale nakonec, díky Bohu, pravičáci vyhráli a i dnes, po téměř po 25 letech, píši, držím i házím pravou rukou.

V tuto chvíli by někdo namítl, proč tedy řeším nějaké dilema? Vždyť žádné neexistuje.

Tak jednoduché to ale bohužel není. Stále mám totiž tendence motat se mezi oběma extrémy. Například jsem si spočítal, že za své působnosti v hanspaulské fotbalové lize jsem dal více branek levou než pravou nohou. A tyto radostné chvilky jsem přitom zažíval ještě před pár měsíci. To znamená dávno poté, kdy jsem byl "předělán" na pravicového člověka. Jak to mohlo ve mně zůstat?

Navíc nosím často batoh a ještě častěji piju z plastové láhve. Nemůžu si prostě pomoci a láhve ze skla si nekupuju. Je to jednak kvůli mé lenosti s jejich vracením a rovněž faktem, že většina mých oblíbených hypermarketů příliš lahve ze skla nenabízí. Fotbal jsem kvůli traumatu z gólů svou levačkou hrát přestal, ale mohu i přestat pít vodu? To přeci nejde, jak jistě uznáte sami. A mohu snad přestat nosit batoh? Pobolívají mě občas záda a kdybych nosil tašku na jednom rameni, tak to bude ještě horší. Tudy cesta také nevede. Zdá se, že mě mé kojenecké, či spíše batolecí traumata provázejí až do dospělého věku. Nemůžu se jich zbavit. Navíc čtu ve všech magazínech a novinách, jak se všechny známé osobnosti doznávají ke své příslušnosti k tomu či onomu táboru. Ony dobře vědí, kam patří. Ale co já? Ptám se v zoufalství sám sebe.

V literatuře jsem se zas učil o levicově smýšlejících autorech, některé jsem si oblíbil. Rád se v intelektuálních kruzích hlásím k tomu, že jsem četl pár knih od Sartra. Na druhou stranu jeho koketérii a bohorovným přístupem k sovětskému bolševismu opovrhuji. Ani tu rudou barvu nemusim a oblečení v této barvě v mém šatníku těžko najdete. I když mám rád ovoce, tak třešně, volební symbol KSČM skoro nejím. Nemůže se po nich pít, a to s vyschlým hrdlem se pak těžko debatuje v kavárně o existencialismu. Na druhou stranu, vždy jsem sympatizoval s hojně protěžovanou pražskou Spartou, pro kterou je rudá barva vlastní. Symboly a atributy pravice či levice se v mé osobnosti míchají, narážejí do sebe a sami uznáte, že v takovém tlaku se nedá normálně žít.

Ale mohu snad jasně říci, že jsem pravičák? Vždyť samotný Hitler patřil k  pravici! (lhostejno, že jeho metody si s těmi levicovými-bolševickými nezadaly). Ti hluční holohlaví chlapíci s čilou pravačkou , kteří kdysi hodili jednoho mého známého v opileckém rozmaru z mostu, se také hlásí k pravici. Považte sami, mohu tedy v budoucích rozhovorech v českých magazínech a novinách tvrdit se zarputilým a důležitým výrazem, že jsem přesvědčením pravičák? Mohu v sofistikovaných hospodských debatách, po 6-7 pivu, mumlat, že jsem "pravicovej a všichni komunisti at mi vlezou na hrb?"

Nedávno jsem zase četl na Britských listech o jakémsi pravicovém serveru E-portál, kde jsou napsány takové hlouposti, že z toho až oči přecházejí. Takže pravice také ne. Nepřál bych vám být v mém rozpoložení.

Je ale přeci třeba se konečně vyhranit a říci jasné slovo! Nejde do nekonečna tvrdit, že pravice a levice jsou prázdné pojmy a chytrácky se přitom usmívat. Nejde pořád dokola tvrdit, že od dob francouzské revoluce, kdy se tyto pojmy začaly používat ,uplynulá dlouhá doba a dnes to pro mě osobně není aktuální téma. Rovněž hra na silnou individualitu a rebela, který se nepotřebuje nikam zařadit bude s blížící se třicítkou čím dál tím více směšnější. Nejde stále stát někde mezi a říkat, že si beru jen to dobré z obou stran. To je alibismus a nerozhodnost.

Může se ale pak vůbec nerozhodný člověk jako já, stát přesvědčeným pravičákem či levičákem? Nehlásám své obskurní názory na toto téma jen proto, abych si to u nikoho nerozházel? Pravdou je, že v hospodě se chápu půllitru jednou pravou a po druhé levou rukou.

Mí přátelé mě bedlivě sledují a pokud se někdy spletu, vidím moc dobře jak mě probodávají svými uvědomělými a rozhodnými výrazy. Ani se nesnaží svůj samolibý škleb zakrýt. Rmoutí mě to. Oni jsou sebevědomí a už se našli a já jím to závidím. Někdy si připadám jako černá ovce a stále doufám a přeji si, abych už konečně také někde zakotvil. Poraďte, jak z této šlamastyky ven?

                 
Obsah vydání       21. 9. 2005
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády
21. 9. 2005 Copyrightová organizace OSN chce uvalit autorská práva na volný materiál na internetu
21. 9. 2005 Regulace EU "ohrožuje internet"
21. 9. 2005 Hrdá bolest Antonín  Sova
21. 9. 2005 Mezi mužským a ženským pohlavím "skoro není genetických rozdílů"
31. 10. 2005
21. 9. 2005 Hrrr na ně! Jan  Polívka
21. 9. 2005 Nevím, kam patřím Josef  Provazník
27. 9. 2005
21. 9. 2005 Británie: Studenti odmítli zákaz debaty o islámu
21. 9. 2005 Třetina Britů nevyjde s platem
21. 9. 2005 Po vlastní ose Blízkým východem - v Palestině Jozef Bohumil Ftorek
21. 9. 2005 Turecko mělo být v EU dávno před Bulharskem a Rumunskem Milan  Kulhánek
19. 9. 2005 Anarchismus je potlačená pravda západní civilizace Martin  Škabraha
21. 9. 2005 Koho jsem vlastně volil? Jan  Polívka
20. 9. 2005 Fukuyama: Země nemusí být demokratická
20. 9. 2005 Firmy šlapou, lidé se bojí Jan  Stuchlík
19. 9. 2005 Odkud, s kým a kam Tomáš  Krček
19. 9. 2005 Deutsche Wahl 2005: Politický zlom i potvrzení starých pravd Martin  Kunštek
20. 9. 2005 Pyrrhovo vítězství Igor  Záruba
20. 9. 2005 Vyroste na poli obří Hobby Market?
20. 9. 2005 Po vlastní ose Blízkým východem - Sýrie, brána arabského světa Jozef Bohumil Ftorek
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce