12. 9. 2005
Američané a kozyV USA zažívá v posledních letech obrovský boom chov koz. Důvodem samozřejmě není láska Američanů k těmto zvířatům, ale strmě rostoucí zájem o kozí maso. Jen za posledních pět let stoupla spotřeba kozího masa ve Spojených státech o 64 procent. Přesto, že farmáři rozšiřují své chovy, například v Texasu, Kentucky nebo Tenessee s pomocí vládních dotací likvidují tabákové plantáže a přecházejí na chov koz, zatím množství, které by nasytilo trh nedokáží vyprodukovat a tak se kozí maso ve velkém importuje zejména z Austrálie. Nedostatku masa na pultech odpovídá i jeho cena. Jenom za poslední rok se zvýšila o plných 50 %. |
Co zapříčinilo takovou situaci? Odborníci hovoří o módních trendech zdravé výživy (kozí sýry a další výrobky z kozího mléka jsou vyhlášené lahůdky, vysoký obsah bílkovin a minimum tuků v kozím mase odpovídají dietetickým požadavkům, v restauracích stoupá obliba specialit připravovaných z masa mladých kůzlat) a také o demografickém vývoji. Kozí maso vyhledávají muslimové a hinduisté, mají jej v oblibě i Hispánii, kteří jsou nejrychleji rostoucím etnikem ve Spojených státech. Jen pro srovnání: chov koz u nás stagnuje. Stavy zvířat od začátku 90. let minulého století, kdy se nadějně zvýšily díky vznikajícím stádovým chovům, neustále klesají. Pro kozí mléko ze specializovaných farem není odbyt a proto byla podstatná část stád postupně zlikvidována. Masná plemena koz se až na nečetné výjimky u nás nechovají. O kozí maso u nás není zájem. |