30. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 8. 2005

Chceme v Praze olympiádu?

Jan Handl

Za pár let se Praha může dočkat sportovní monstrakce, nebo obrovské ostudy. Je totiž kandidátem na uspořádání některých z nadcházejících letních olympijských her (rok 2016 nebo 2020). Jak to nakonec dopadne?

Materiály, které mají posoudit možnost pořádání olympijských her v Praze existují, hodnotí územní, ekonomické a marketingové podmínky. První krok byl tedy učiněn. Praha má novou komisi, jakýsi přípravný tým, který se zabývá pořádáním her v Praze. Na podzim má být přichystán materiál pro vládu, příští rok by mělo padnout konečné rozhodnutí, zda se Praha bude o pořádání her oficiálně ucházet. Podle některých pražských zastupitelů by se o možnosti pořádání olympiády v Praze měli vyjádřit sami obyvatelé v místním referendu. Pochybuji, že by se běžnému občanovi dostalo všech relevantních údajů potřebných pro kvalifikované rozhodnutí. O tom, zda budou všichni občané schopni kvalifikovaně rozhodnout, ani nemluvě.

Zatím tedy nevíme, zda bude Praha o hry skutečně usilovat, a který rok si vybere. Sami Pražáci velmi době vědí, jaká pro a proti existují. Na jedné misce vah dominuje fakt, že jde o možnost prezentovat město a celou republiku světu. Mnozí vidí v olympiádě velký kšeft, pro budou jistě hoteliéři, obchodníci, podnikatelé všeho druhu, taxikáři a mnozí další. Sportovní příznivci jsou pro jaksi z principu. Uskutečněním obrovského sportovního podniku se staneme už konečně staneme opravdovou velmocí ve všech oblastech. Olympijské hry přece neuspořádá jen tak někdo. A o tom to právě je. Máme na to vůbec? Neskončí tato snaha gigantickou ostudou?

Zde nastupují odpůrci her v Praze. Ti si myslí, že na to prostě nemáme. Nemáme finance, infrastrukturu, ubytovací kapacity, dostatek použitelných sportovišť. Tyto názory jsou jistě opodstatněné, i když ne podložené finanční rozvahou. Jako každý takto velký projekt má i pořádání olympijských her mnoho ohrožení, z nichž mnohá neleze vyjádřit v penězích. Ekonomové mohou zvesela počítat a počítat, a stejně může být nakonec všechno jinak.

Podle údajů z úvodní studie projektu vyplývá, že se pražské olympijské hry stanou výnosnými. Je tedy počítáno i s možnými riziky a problémy? Praha by podle některých údajů musela investovat až 500 miliard korun. Se stavbou sportovišť by se totiž muselo začínat takřka na zelené louce. Zde je potřeba dodat, že většina nových sportovních staveb by pravděpodobně v budoucnu zůstala nevyužita. Češi totiž některým z olympijských sportů moc neholdují. Jednou z mála hotových a připravených staveb je hala Sazka, který by mohla hostit házenkáře, basketbalisty, volejbalisty a snad i další sportovce. Bohužel by asi těžko sloužila například všem těmto sportům na jednou, což je při nabitém olympijském programu pochopitelné. A co by se po olympiádě dělo například se třemi novými víceúčelovými halami?

Dokážeme si představit nápor desetitisíců sportovců, novinářů a obrovského množství fanoušků. Zvládla by to pražská dopravní síť. Měli by návštěvníci kde bydlet? Stavěla by se nová olympijská vesnice? Co by se s ní dělo pak? Byla by Praha schopna zabránit riziku teroristického útoku? A kolik by to stálo? Existuje dost schopných lidí, kteří by dokázali vytvořit organizační zázemí?

A co pro Čechy neatraktivní sporty? Chodil by vůbec někdo na dráhovou cyklistiku, judo, zápas a další disciplíny, o které se Češi moc nezajímají? Otázek až příliš. Jednou ze zmiňovaných silných stránek pražské kandidatury je možnost pořádání maratónu v nádherném středu města. Ovšem takovéto detaily budou nakonec těžko rozhodovat. Údernějším argumentem může být poloha České republiky ve středu Evropy, jsme jakousi spojnicí dříve rozděleného západního a východního světa. Koneckonců, když mohou hry pořádat v komunistické Číně...

Server olympic.cz mimo jiné uvádí:

Ze studie, za níž město zaplatilo 15 milionů korun, vyplývá reálná možnost pořádání olympijských her v Praze. Uvažované rozmístění sportovišť: Maniny, Štvanice, Strahov, Letná, Trojský kanál, mimo Prahu - Račice, Lipno, pro fotbalové turnaje - Brno, Ostrava, Teplice. Ekonomické výpočty jsou optimistické. 

Výstavba olympijské vesnice pro sportovce i pro zástupce médií se shoduje s rozvojem rezidenčního bydlení, uspokojením potřeby studentských kolejí, universitního areálu atp. Další rozvoj pražského letiště není v souvislosti s OH potřebný. Celkové náklady na OH se mají pohybovat kolem 130 miliard Kč. Přesto poměr mezi náklady a výnosy deklaruje PWH 3:4.

Zdá se mi, že přes všechny studie a prohlášení se možnost uspořádání olympiády v Praze pohybuje v rovině teoretické. Vzpomeňme si, jaké byly problémy s výstavbou nové víceúčelové haly v Praze. Já osobně bych si v referendu asi hlasovat nedovolil...

                 
Obsah vydání       30. 8. 2005
30. 8. 2005 Láska všechno překoná?
30. 8. 2005 Není úniku Josef  Provazník
30. 8. 2005 Topolánek a Paroubek: bylo to o ničem Boris  Cvek
30. 8. 2005 Sebepsychologie Bohumil  Kartous
27. 9. 2005
30. 8. 2005 Jaderná nálož do každé slušné rodiny I. Milan  Černý
30. 8. 2005 "Cizinci jsou zločinci"
30. 8. 2005 V Číně jedí psy a v Česku Číňany Ján  Simkanič
30. 8. 2005 Úvaha o automobilovém světě Martin  Böhm
30. 8. 2005 Kluci hrajou počítačové hry, holky dělají domácí úkoly
30. 8. 2005 Chceme v Praze olympiádu? Jan  Handl
30. 8. 2005 Případ katarského prince a českých soudců Jaroslav  Štemberk
29. 8. 2005 Jak Joe Pompei změnil náš svět Štěpán  Kotrba
29. 8. 2005 Co musíte vidět letos na podzim
29. 8. 2005 Proč nás situace v USA musí zajímat Jindřich  Kalous
29. 8. 2005 Nechtěné pohlaví Michal  Giboda
26. 8. 2005 Nákup transportérů pro armádu ČR: Ochrana životů, nebo kšeft? Karel  Dolejší
28. 8. 2005 Británie: Ochranu proti smrtelné "ptačí chřipce" dostanou jen "příslušníci elit"
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
19. 8. 2005 Hospodaření OSBL za červenec 2005