26. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2004

Slovensko, sociální nepokoje a efektivita státních financí

Jistě znáte Gaussovu křivku, byla ve znaku přístrojů značky Tesla. Aplikujeme-li ji na lidskou společnost, měli bychom si uvědomit, že kromě lidí prostředních, kterých je vždy nejvíce (zde byla ve znaku Tesla hvězdička), a kromě malého množství lidí geniálních a produktivních, bude vždy zcela zákonitě existovat malé množství lidí -- jak to říct -- s odlišným stylem života. Budeme-li opravdu chtít, jistě najdeme pomocí silné armády a policie dostatek moci, jak tu či onu část populace přinutit plnit ta pravidla, která budeme my (tj. majoritní společnost) považovat za správná. Hovoříme-li však o lidské civilizaci, hovoříme-li o komunitě živočichů druhu Homo sapiens, je na místě se ptát, zda je pro nás skutečnou a živou hodnotou společnost, či zda budeme poukazovat především na rozdílnost.

Slon neskáče jako klokan a krtek obvykle neumí létat

Jistě znáte bajku o lišce a čápovi. Když pozvala liška čápa, dala mu jídlo do misky -- stejně jako sobě -- a čáp se marně pokoušel toto jídlo svým špičatým zobákem nabrat. A úplně stejně to dopadlo, když čáp pozval lišku. Do vysokých úzkých nádob, které tak dobře vyhovovaly čápovi, se liška svým čumákem dostat nemohla...

Ptejme se, kdo je odpovědný za situaci, ve které má část populace na Slovensku velké existenční problémy? Je to spíše vláda, která stejně jako v ČR častokrát doslova zbůhdarma proinvestuje miliardy korun, nebo to jsou spíše Romové, kteří se nepřizpůsobili životnímu stylu bílé majority? Mají stejnou odpovědnost za vzniklou situaci obě strany Gaussovy křivky? Tedy lidé v jistém smyslu "dokonalí" stejně jako "nedokonalí"?

10 miliard sem, 10 miliard tam -- my však raději omezíme dávky potřebným

Poznámka na české poměry: Kauza Aero Vodochody, kde čeští občané zaplatí za chybu vládních úředníků okolo 9 mld. korun nebo kauza TV Nova, kde šlo o částku 11 mld. korun, představují velmi vysoké ekonomické ztráty. (A už jsme si na to i zvykli, jde přece pouze o devět miliard korun, normálka, ne? Za chybu potrestán nebude samozřejmě nikdo, co na tom, že v H-systému budou za chybu řádově nižší sedět desítky let...) Existuje řád desítek korun, řád stokorun, jako i řád tisíců korun. Existuje řád desetitisíců i statisíců korun. Existují řády milionů, desítek milionů jako i řády stamilionů. Také existuje řád miliard korun, pro většinu z nás jsou však tato čísla již mimo jakoukoliv představivost. Například částku 10 mld. korun si můžeme představit, jako bychom po dobu 10-ti měsíců vypláceli částku 1000 korun celému MILIONU občanů. Nebo po dobu delší než 8 let počtu 100 000 občanů. Zajímavé, že?

Navíc pokud jsou tyto peníze vyplaceny do ciziny (jako tomu bylo v případě kauzy TV Nova a patrně bude i v kauze Aero Vodochody), zmizí tyto peníze nenávratně z naší ekonomiky a desítky tisíc obchodníků budou mít menší obrat. Znalí národohospodáři mi jistě dají za pravdu, multiplikativní efekt je velký. (Mýlím se -- pane Hošku?) (Viz text "Nezaměstnanost v ČR lze snížit spotřebou zboží domácí provenience" a následná diskuse v Britských listech.)

Je lepší účinná pomoc nebo spíše represe? A pro koho?

Považuji za velmi krátkozrakou politiku slovenské vlády. Protože chce chudé státní pokladně ušetřit na sociálních dávkách, zpřísní jejich výdaje nebo je rovnou sníží. V praxi dojde k tomu, že část lidí samozřejmě tímto těžším sítem neprojde a na dávky sociální pomoci nedosáhne. Stát tak teoreticky ušetří. Ptejme se: Opravdu ušetří? Kolik stojí povolání tisícové armády do oblasti slovenských nepokojů? Ale to je jenom nepatrný zlomek ztráty, ke které dochází. Mnohé věci jsou přitom skryté a vnímají je jenom někteří...

Co na to Komenský?

Situace na Slovensku je především velmi smutná a tyto řádky se mi píšou těžce. Velmi se obávám, že budu nepochopen, že vlastně už téměř všichni vyznávají pragmatickou "filozofii" života, kde vládne pouze síla, asertivita a konexe. Jakoby představa světa, kde lidé schopnější a bohatší upřímně hledají všechny možnosti, jak přivést třeba i lidi zmatené či zbloudilé zpět k hodnotám, k pracovitosti a slušnosti, byla pouze naivním či fanatickým výplodem chorého mozku... Copak není zřejmé, že v každém člověku existuje dobrý základ a ten je vnějšími vlivy či podněty buď zcela umrtven, nebo má naopak možnost se rozvinout? Copak si opravdu bude naše bílá rasa neustále dokazovat svoji "kulturnost" či "vyspělost" tím, jak přinutí zlé, kradoucí a podvádějící Romy ... -- ale k čemu vlastně? Kdo mi vysvětlí, co mají slovenští Romové dělat? "Mají se chovat stejně jako bílí a pracovat."

Kdo sám neprožil těžkou situaci, nepochopí

Asi bych si přál, aby všichni, kdo mají svá dobrá místa na úřadech či ve školách, kde mohou "zdarma" surfovat po internetu, či volat "zdarma" známým, měli na pár měsíců tmavší kůži a zkusili si najít prácí přesně z té startovací pozice, kterou dnes Romové na Slovensku mají. Rád bych viděl výpočet ekonoma, který by mi ukázal, JAK teoreticky mohou dnes uživit rodinu dva rodiče, kteří pobírají minimální mzdu. A na fakt, že i v českých podmínkách jeden pracující rodič svou rodinu s dětmi legálně neuživí, jsem upozorňoval v Britských listech již dříve ("Zvyšme efektivitu státních výdajů"). Jak můžeme chtít po Romech něco, co vlastně legálně není možné? Vždyť přece z jedné běžné a tedy velmi nízké mzdy (v mnoha chudších regionech ČR činí 10 až 12 tisíc hrubého) rodinu dnes uživit nelze.

Spojené nádoby

Čím více je ve společnosti lidí, kteří nevytvářejí užitečné hodnoty, tím hůře se žije té části společnosti, která je odkázaná na tržní ceny, tím méně dostane obyčejný dělník na trhu práce za námahu s lopatou. Každý, kdo někdy zkusil, jaké je živobytí podnikatele, kterému peníze zadarmo nikdo nedá, a jak odlišně se pracuje ve velké státní firmě, kde mnozí zaměstnanci už do práce obvykle spíše pouze chodí, mi jistě dá za pravdu. A řešení? Jistě existuje a je dokonce velmi prosté.

"Hledá se schopný politik, který prosadí transparentní účty..."

Občané, kteří platí daně, si musejí vynutit zavedení transparentních účtů, aby byly veřejné peníze snadno a přehledně kontrolovatelné. Je životně nutné konečně omezit neprůhledné zadávání zakázek a korupci, která je v naší zemi nečekaně rozsáhlá. Je také důležité upřesnit ekonomické chování obcí (už nás za to kritizuje i EU), aby nebylo možné, že např. na nákup auta za milion a půl se peníze z rozpočtu města vždy snadno najdou, ale částky řádově nižší, např. na podporu kulturních aktivit, nejsou. Takže zbývá vlastně už jen maličkost -- domyslet, jak nejrychleji zavést transparentní účty, tedy zprovoznit snadno a rychle dostupnou internetovou evidenci VŠECH veřejných financí. O transparentních účtech jsem psal již v květnu roku 2003 ("Reforma financí = transparentní účty"), hádejte jaké byly reakce -- pochopitelně žádné, průhledné veřejné financování ohrožují příliš mnoho lidí, kteří se naučili "žít dnes" stylem po nás potopa na úkor celku, na úkor společnosti.

Zavedení transparentních účtů je nutným počátkem skutečné reformy financí, automaticky a zákonitě povede k velkým úsporám. Jsem přesvědčen o tom, že poté i "obyčejní" lidé dostanou za svou "obyčejnou" práci slušné peníze, které jim umožní i slušně žít -- tak, jak je dnes možné ve skutečně vyspělých zemích.

                 
Obsah vydání       26. 2. 2004
26. 2. 2004 Clare Shortová prozradila, že Britové odposlouchávají generálního tajemníka OSN
26. 2. 2004 Bývalá britská ministryně: Britští špioni odposlouchávali Kofiho Annana
26. 2. 2004 Británie nebude stíhat špionku, aby nevyšly najevo podrobnosti protizákonné akce
25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna
26. 2. 2004 Skandál: radního z reklamní agentury Sazky navrhuje státní instituce ? Jan  Čulík
26. 2. 2004 Já tedy dávám přednost demokracii Jan  Čulík
26. 2. 2004 Šéf programu TS Brno v Radě ČRo - to zákon povoluje?
26. 2. 2004 Hans Adam II. Nechci odškodnění, chci svůj majetek v ČR zpět Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Liechtenstein Prince Hans Adam II: I want my property back Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Jak a hlavně proč vznikl rozhovor s lichtenštejnským knížetem Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Budou se v Česku měnit hranice? Jan  Čulík
26. 2. 2004 O lidské malosti Martin  Škabraha
26. 2. 2004 Slovensko, sociální nepokoje a efektivita státních financí Michal  Rusek
26. 2. 2004 Sociálna otázka na Slovensku v popredí záujmu Peter  Weiss
26. 2. 2004 Občania útočia Peter  Takáč
26. 2. 2004 Rómske nepokoje: Strašná reklama pre Slovensko Lubomír  Sedláčik
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Krásně ztracený z Vysočiny hlas Petr  Baubín
25. 2. 2004 Štěpán Kotrba byl zvolen do Rady ČRo
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
25. 2. 2004 "Perfekt tense - Malba dnes" jako institucionalizovaná nuda Jan  Paul
25. 2. 2004 Komise není na příjmu Vít  Novotný
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 The misuses of propaganda Martin D. Brown
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce