22. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 7. 2003
Bylo potvrzeno, že američtí vojáci usmrtili oba syny Saddáma Husajna, Udaje a Kusaje během zuřivé bitvy v severním Iráku.
Sloupek

Jestliže britský Guardian poznamenává, že čerstvě zveřejněná "vědecká analýza" je zřejmě podstatným krokem směrem ke komerční výrobě potravin z geneticky modifikovaných plodin ve Velké Británii, tak udiveně kroutím hlavou nad úrovní britské vědy... Jediné, co omlouvá tento úlet britských médií (informaci přinesly všechny deníky), je vrcholící okurková sezóna.

Nedávno jsme publikovali výňatky z českých předpisů, vycházejících z evropských směrnic na téma GMO (geneticky modifikovaných organismů). Člověku se nechce opakovat argumenty stále dokola, ale je nutné znovu říci, že pokud sérií objektivních testů s veřejně přístupnou metodikou i výsledky neprokáži neškodnost jakéhokoliv "nového" organismu na životní prostředí, musím považovat tento organismus za potenciálně nebezpečný.

Pozitivní metoda uplatnit nelze, vzhledem k rizikům, které by zavlečení hybridních organismů do volné přírody mohlo přinést. Zastánci GMO namítnou, že právě proto se organismy geneticky "sterilizují" a tím se zabraňuje jejich rozmnožování. To je jedna stránka problému, která ovšem popírá jejich další vlastní argument, podporující výzkum. Pokud totiž vyvinou rostlinu, která se nebude moci znovu rozmnožovat, stane se zemědělství země, která přistoupí na pěstování takovéhoto GMO, přímo závislé na majiteli semen a tím se tato země stane beznadějně vykořisťovanou. Pokud se dovolí rozmnožování geneticky modifikovnaých organismů, je pravděpodobnost, že tyto ovlivní celý potravní řetězec a mohou způsobit neočekávané interakce i s organismem finálního konzumenta.

Zpráva konstatuje, že je důležité vypracovat "technologie pro zjišťování bezpečnosti". Zpráva tím současně říká, že technologie zjišťování doposud vypracovány nebyly a přesto "panel 25 odborníků dospěl k vědeckému poznání". Cílem vědecké analýzy rizik není upozornit veřejnost, aby byla připravena na větší rizika, ale tato rizika preventivně vyloučit...

Píárové zlehčování GMO uprostřed britské okurkové sezóny je podle mého názoru produktem amerického obchodního a politického tlaku na Británii. Takto vypadá mediální vítězství bezcharakterní politiky a kšeftu nad zdravým rozumem.

Co jsou to geneticky modifikované organismy (GMO)? BL

Geneticky manipulované plodiny TÉMA BL
Zneužitelné technologie TÉMA BL
Josef Hojdar
22. 7. 2003
Vladimíru Špidlovi se v úterý, kdy se v parlamentu začal projednávat balík zákonů o reformě veřejných rozpočtů, dostalo dosud nejvážnějšího varování. Vládní koalice přišla čistě teoreticky o většinu jednoho hlasu ve Sněmovně. Poslanec ČSSD Josef Hojdar oznámil, že kvůli některým krokům sociální demokracie opouští poslanecký klub a rezignoval na členství v něm.
22. 7. 2003
Pamatujete na samizdat? V jednadvacátém století se mu říká blog.

Muži a ženy musejí kráčet samostatně. Ženy musejí být zcela zakryté, nesmí být jim vidět víc než oči a nos. Mládež nikdy nebyla na mejdanu nebo na diskotéce, nikdy otevřeně netančila při veselé hudbě. Pití? Nesměla se pít ani káva. Zvláštní milice s neomezenými pravomocemi zajišťuje dodržování zákonů ajatolláhů, jak se lidé mají chovat. Tito dobrovolní příslušníci této samostatné armády útlaku vás mohou dokonce i ubít k smrti, pokud dojdou k názoru, že nerespektujete přání Allahovo, podle interpretace těch, kteří stojí na vrcholu náboženského žebříku. Ano, hovořím o Íránu.

22. 7. 2003
Náskok vládnoucí britské Labouristické strany v žebříčku popularity vůči konzervativcům poklesl za poslední měsíc na pouhá dvě procenta podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, které provedla firma ICM pro deník Guardian. Podpora Labouristické strany poklesla za poslední měsíc o dvě procenta na 36 procent, podpora konzervativců zůstává nezměněna, 34 procent. Od posledních všeobecných voleb poklesla podpora britských labouristů o 6 procent. Zajímavé jsou však výsledky ohledně Tonyho Blaira:
21. 7. 2003
Vedoucí činitelé BBC se octli v izolaci od vlastních podřízených, poté, co v neděli tato veřejnoprávní instituce nepřímo obvinila Davida Kellyho, že při výslechu v poslanecké sněmovně minulý týden nemluvil tak úplně pravdu.
21. 7. 2003
Poté, co BBC v neděli přiznala, že dr. David Kelly byl jediným zdrojem její reportáže z 29. 5. o tom, že Alastair Campbell, Blairův šéf pro komunikaci s médii, údajně zdramatizoval oficiální vládní zprávu o iráckých zbraní hromadného ničení, se stala v pondělí BBC terčem ostré kritiky britského tisku.
22. 7. 2003

Jenom pro zajímavost.

Ve Švédsku by vůbec nemohlo dojít k výslechu dr. Kellyho, protože je zjišťování zdrojů nezákonné, podotýká Jiří Pallas ze Stockholmu:

1. ...zadny urad nebo verejny organ nesmi zjistovat autora nebo poslytovatele [důvernych interních]informaci, ktere byly vytisteny a nebo jsou zamysleny pro tisk...

. 2. Zakon patrne casem zmizi diky EU :(

22. 7. 2003
V poslední době se zase začíná hovořit o navracení církevního majetku, mimo jiné i katedrály sv. Víta. Myslím si, že je důležité si v této souvislosti položit několik základních otázek. Postavení římsko-katolické církve v Čechách je výsledkem krutého protireformačního tažení a dalšího vývoje od 17. století. Církev hrála před upálením Jana Husa ve struktuře středověké společnosti nesrovnatelně jinou roli.
21. 7. 2003

Nedělní rozhovor serveru Česká média s třemi "mediálními odborníky" - Liborem Mihalkou, Barborou Osvaldovou a Jefimem Fištejnem - se týkal souvislostí okolo volby nového generálního ředitele a případného sloučení ČT a ČRo. Opět se ke slovu většinově dostali ti, kteří k tomu skoro nemají co říci. A nebo snad právě proto?

Digitalizace médií TÉMA BL
22. 7. 2003

Analýza, která byla v Británii zveřejněna v pondělí, konstatuje, že jsou geneticky modifikované plodiny jen "velmi malým" rizikem pro veřejnost. List Guardian k tomu poznamenává, že je toto zjištění zřejmě podstatným krokem směrem ke komerční výrobě potravin z geneticky modifikovaných plodin ve Velké Británii.

22. 7. 2003
Italské úřady nařídily okamžitou likvidaci polí kontaminovaných manipulovanou kukuřicí. Kontaminace asi 400 ha kukuřice byla minulý týden zjištěna v severoitalském regionu Piemont. Skandál propukl po zveřejnění výsledků rutinních testů prováděných italskými úřady, které prokázaly genetickou kontaminaci osiva běžné odrůdy kukuřice.

Geneticky manipulované plodiny TÉMA BL

Zneužitelné technologie TÉMA BL
22. 7. 2003
Vážená redakce,

Připadá mi při pročítávání - nejen vašich - příspěvků, že v ČR se řeší jen maličkosti a postihují se nejvíce běžní občané. Zatímco problémy velikého kalibru - např. korupce, sobeckost, morální hodnoty - se prostě neřeší nebo jen v nepatrné míře..... Ptám se sebe, vás : proč, jak je to možné....? ptá se čtenář Jan Gonda.

22. 7. 2003
výzva bezradného občana, kolující internetem

Vážený státe,

rád bych věděl, kam mám zajít, abych se mohl úplně odhlásit ze státního penzijního systému. Mám na mysli podepsání nějakého prohlášení (reverzu), že až budu starý, nebudu od státu požadovat žádný důchod a na oplátku teď nebudu na tento systém muset platit. Rozhodl jsem se totiž, že bude jistější, když si sám budu spořit ve fondech, založím si akciové portfolio a koupím si na hypotéku nějakou nemovitost, kterou pak v důchodu buď prodám, nebo pronajmu.

Fidel Castro
22. 7. 2003
Úsilí Spojených států amerických o velmocenskou politiku vůči okolním zemím pozoruhodně stmeluje jejich intregrační snahy a partnerské vazby. Sjednocuje se tak politika chudých proti bohatým. Sjednocuje se na principech společených zájmů karibského a jihoamerického regionu bez ohledu na společenské zřízení v dané zemi. Mezi zeměmi, jež mají zajištěnou trvalou pozici v této regionální diplomacii, je i Kuba.

Přesto, že jí vládne jedna strana už půl století; přesto, že "Vůdce" Castro je "komunistický vrah a hrdlořez"; přesto, že se o tom přesvědčuje v povinných výletech do Miami český premiér Špidla aby dokázal věrnost a oddanost novému Velkému Bratru, přesto, že nad kubánským režimem visí trvalá hrozba americké vojenské intervence. Přesto, že životní podmínky i žebříček státních priorit není v souladu s americkými zájmy či americkými hodnotami. A nebo právě proto. A právě proto se v Čechách o Kubě píše pouze podle návodu americké vlivové a zpravodajsko analytické skupiny Freedom House. Kdo dá kdy hlas i druhé straně?

Britské listy přinášejí čas od času autentické dokumenty - nyní přepis posleství Fidela Castra šéfům států a vlád členských zemí Karibského společenství, bilancujících 30 let spolupráce Kuby s těmito státy...

Poznámka JČ Útlak "jinak smýšlejících" režimem Fidela Castra na Kubě je faktem, stejně je však faktem i to, že kubánské obyvatelstvo má ke svému "diktátoru" vztah podstatně jiný, než jaký měli Češi třeba k Gustávu Husákovi. Přesto by však měl být slyšen i hlas komunistické Kuby, podle výroku Audiatur et altera pars.

21. 7. 2003

Jiří Janeček, nový generální ředitel České televize, pověřil v pondělí výkonem funkce ředitele zpravodajství Otakara Černého, současného šéfredaktora sportu. O. Černý bude na tomto místě působit do doby, než bude vybrán řádný ředitel zpravodajství, informuje Česká televize.

21. 7. 2003
Pověst BBC považovali v neděli někteří za zpochybněnou, poté, co BBC potvrdila, že hlavním zdrojem reportáží o tom, že byla oficiální zpráva britské vlády o iráckých zbraních hromadného ničení "zdramatizována", byl zemřelý vědec dr. David Kelly. Britští politikové okamžitě začali požadovat, aby vedoucí činitelé BBC rezignovali.
21. 7. 2003

Andrew Gilligan, reportér, který 29. května odvysílal v rozhlase BBC reportáž, podle níž britská vláda "zdramatizovala" oficiální zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení tím, že do ní údajně na poslední chvíli včlenila neověřené tvrzení, že Saddám má možnost zaútočit svými zbraněmi do 45 minut, popřel, že by zkreslil výroky svého zdroje, dr. Davida Kellyho, který ve čtvrtek zřejmě spáchal sebevraždu.

"Naprosto nezávisle na mém setkání s ním vyjádřil dr. Kelly velmi obdobné znepokojení ohledně toho, jak Downing Street interpretovala výzvědné informace pro tuto zprávu, i ohledně toho, že tvrzení o útoku do 45 minut je nespolehlivé, televiznímu pořadu Newsnight," konstatoval Gilligan v prohlášení, zveřejněném BBC. Dodal: "Tyto reportáže Downing Street nikdy nezpochybnila."

Proudění v Českém středohoří - ze sympozia v Řehlovicích
21. 7. 2003

Monitor Jana Paula

Bývalé Sudety jsou na severu Čech ve svém genia loci sociálně i ekonomicky stále nejchudším územím nikoho a přestože České středohoří láká svojí jedinečností mnoho turistů, od roku l999 má i svoji zvláštnost.

21. 7. 2003

... ... Vyjadřuji KSČM tímto jako řadový člen ČSSD (od prosince 1989) svoji podporu a zároveň svoji hlubokou a upřímnou solidaritu v úsilí KSČM postavit účinnou bariéru proti spojené pravici, které záhy po Vašem triumfálním volebním výsledku došly věcné argumenty a pod taktovkou pana profesora Klause se opět uchýlila k mobilizačním heslům, podpásovým slovním úderům a k tomu nejnižšímu a totálně nedůstojnému politickému rasismu. ... ...

Aniž jsem se jakkoliv "investigativně" snažil, dostal se mi na stůl velmi bezprostředně vypadající, téměř mravoučný příběh neukojené komunální ctižádosti a sousedské nevraživosti, okořeněný trochou politické věrolomnosti. Vše posvěceno "čistým ekologickým úmyslem" zachránit vzrostlé cedry v Čelákovicích u protagonistova domu. Vše opepřeno mírně bulvárním kořením dodávek lokomotiv do exotického Vietnamu a jinam. Příběh má ale několik rovin. Předně neuvěřím každé sebelépe zrežírované a odehrané "bamberské" provokaci jako jiní novinářští kolegové, ani nejsem naivní, abych se nechal unést dějem.

21. 7. 2003

Výuka (nejen) zeměpisu nejen poznáváním a hodnocením, ale i vnímáním s využitím Yi-Fu Tuanovy koncepce

Výuka zeměpisu ale i dalších všeobecně vzdělávacích předmětů je založena v převážné míře na poznávání a na hodnocení výkonu. Pozornost by však měla být věnována i vnímání. Jak chápat vnímání místa? Lze například poznat rozdíl v České republice mezi územím, kde žili čeští Němci a kde nyní žijí Češi, a územím, které bylo vždy české? Co je to vykořenění (ať už dobrovolné či násilné)? Co je to domov? Lze v neznámém prostředí nalézt signály, které návštěvníka upozorní na to, jaké společenství v daném území žije, co preferuje? Jak chápat identifikaci s územím místním, regionálním, státním a evropským ? Jsou to i otázky, které přesahují rámec samotného školního předmětu zeměpisu.

21. 7. 2003

V jistém smyslu cítím beznaděj. Žít v dnešní společnosti je pro mne trošku jako jít v davu skandujícím "Obloha je žlutá" a přitom být přesvědčen, že obloha není žlutá.

21. 7. 2003
Neuplyne prakticky týden, aby se na stránkách místního tisku nereferovalo o třebíčské Západomoravské vysoké škole (ZMVŠ). Připomeňme, že tato škola je soukromá, založena byla letos na jaře a prozatím dostala akreditaci pro jediný obor bakalářského studia zaměřený na výpočetní techniku. Je pochopitelné, že takový kolos - jakým každá vysoká škola bezesporu je - spolkne nemálo finančních prostředků. Dalo by se očekávat, že subjekt s přídomkem "soukromý" bude pracovat na základě tržních mechanismů a jen mizivou část jeho rozpočtu bude tvořit přísun z veřejných rozpočtů (tj. daní všech občanů).

Takže zatímco se jedny místní tendenční noviny, jejichž "majitel" je zároveň i jedním ze zakladatelů školy, vyjadřují v superlativech o tomto riskantním podniku, největším "sponzorem" celé akce je město Třebíč.

1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2003 Vzniknou někdy Spojené státy karibské? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
22. 7. 2003 Katedrála Sv. Víta: Přítomnost je následkem minulosti Tomáš  Boněk
22. 7. 2003 Samizdaty jednadvacátého století Fabiano  Golgo
22. 7. 2003 Britský den trifidů Štěpán  Kotrba
22. 7. 2003 Má ještě koalice 101 hlasů, nebo ne? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Komunální příběh opravdového člověka
aneb cílené kálení do kukaččích hnízd
Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Sympozium v Řehlovicích Jan  Paul
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
21. 7. 2003 Mediální válka o BBC: Lhal Kelly anebo Gilligan?   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky   
21. 7. 2003 Jak došlo k tomu, že David Kelly musel zemřít   
21. 7. 2003 BBC dává přednost samolibosti před pravdou   
21. 7. 2003 Pověst BBC zpochybněna: Přiznala, že zdrojem reportáže byl dr. Kelly   
21. 7. 2003 Gilligan popřel, že by zkreslil výroky dr. Kellyho   
21. 7. 2003 Britský tisk zvyšuje tlak na BBC   
21. 7. 2003 Mediální válka o BBC: Lhal Kelly anebo Gilligan?   
19. 7. 2003 Smrt dr. Kellyho: tragická cena pohrdání svobodou tisku   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   
9. 7. 2003 Irák: Bílý dům přiznal chybu ve výzvědných informacích   
7. 7. 2003 Guantánamo: přiznejte se, nebo zemřete   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech   
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík