10. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 7. 2003

Pravice a levice v českých podmínkách

Čeští pravicoví a levicoví politici vycházejí především z lůna Občanského fóra, kterému byla vždy bližší rétorická pravicovost a ekonomická levicovost. To byl důvod, proč Václav Klaus na začátku devadesátých letech rozbil Občanské fórum. Občanské fórum bylo nekompaktním celkem, který se sjednotil, aby vyhrál volby. Již záhy se přežil, ale jeho politici odešli do různých pravicových a levicových stran, kde nadále rozvíjeli myšlenkový trust, zrozený v lůně fóra všech občanů. Je všeobecně známo, že politici nejsou názorově čistým listem. Ona tabula rasa se omezuje na základní -- poznat, co si lidé přejí, a pak si vybrat taková přání, která jsou politikovi nejbližší. Podle toho se budoucí politici rozhodují, do které strany vstoupí.

A jestliže jsme hovořili o myšlenkovém trustu Občanského fóra, pak právě toto uskupení vytvářelo dnešní náhledy jak pravicovým, tak levicovým politikům. Samozřejmě, že pravicoví politici čtou konzervativní a liberální ekonomy, a levicoví čtou zase socialisty, ale míním zde rétorický syndrom, který si neseme od začátku devadesátých let. Všimněme si, že Václav Klaus v době předsednictví vlády nikdy nevystupoval s jakkoliv asociálním nábojem, ke kterému občas sklouzne každý pravicový politik. Všimněme si, že Miloš Zeman v době předsednictví vlády nikdy nesklouzl k hloupému mentorování socialistů devatenáctého století, kteří sice tvořili tehdejší ekonomické dějiny, ale dnes se již přežili.

Proč to oba dělali, respektive nedělali? Byli hnáni veřejnou popularitou, kterou potřebuje každý politik. A víme, že každý rétoricky radikální postoj vyvolá reakci a zmenší počet potenciálních příznivců takového politika. Na to dojel Miroslav Sládek.

Volby v roce 2002 nám přinesly zcela novou situaci, kdy pravice hovořila v pravicovém duchu devatenáctého století -- nic po Tobě nechceme a Ty se neopovažuj chtít něco po nás. A naopak levice přispěchala s historickým -- dej všechno, my tě nakrmíme. Z jedné strany Václav Klaus, z druhé Vladimír Špidla. ČSSD ze své pozice na poslední chvíli ustoupila a začala se tvářit středově, což jí vyhrálo volby -- zachovala se totiž v rétorickém duchu Občanského fóra, které pravicové i levicové politiky tlačilo na střed.

Po zvolení Mirka Topolánka do čela ODS nasadila česká pravice liberálnější tón a vyhrává jedny volby za druhými. Naopak ČSSD, tlačená spoluprací s Koalicí do levicového kouta, pomalu ztrácí. V minulém týdnu se objevila zpráva, že kandidaturu na předsedu ČSSD rozmýšlí stále Stanislav Gross. Pokud by se tak v budoucnu uskutečnilo a Gross by se stal novým předsedou ČSSD, dostali bychom se do zajímavé situace. V čele ODS bude stát pravicový muž, který založil sociálně prospěšnou nadaci na pomoc studentům Becario, zatímco v čele ČSSD levicový muž, o jehož manažérských schopnostech a pravicové podnikavosti jeho manželky dnes nikdo nepochybuje.

Pokud si dovolím paralelu a postavím proti sobě historické postavy, které se v souboji nikdy nemohly potkat, pak Mirek Topolánek by mohl představovat českého Benjamina Disraeliho ( konzervativní předseda britské vlády se sociálním cítěním ) a Stanislav Gross českého Tonyho Blaira ( labourista, rozvíjející konzervativní hodnoty ). Tedy pokračování rétorického ducha Občanského fóra?

                 
Obsah vydání       10. 7. 2003
10. 7. 2003 Podzákonné žertování budoucího strážce ústavnosti Zdeněk  Jemelík
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace
10. 7. 2003 Britský ministr obrany v dalším dopise jmenoval "zrádce"
9. 7. 2003 Britská vláda se snaží donutit BBC, aby prozradila svůj důvěrný zdroj
10. 7. 2003 Mýtus klonování a dvojčata Petr  Lesný
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost
10. 7. 2003 Sociální politika EÚ II.
Európsky sociálny model
Brigita  Schmögnerová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
10. 7. 2003 Novela interrupčného zákona sa dostala tam, kde nemala byť Branislav  Kuruc
10. 7. 2003 Zakázať, čo sa nedá? Martin  Muránsky
10. 7. 2003 Melchett se nepřidal k Monsantu - Kotrba oblafnul sebe i nás Miroslav  Šuta
10. 7. 2003 Zelení, kteří začali přijímat (jidášský?) groš od korporací
9. 7. 2003 České soudy kriminalizují i názory vyslovené na internetových diskusních fórech
9. 7. 2003 Reforma na půli cesty VI.
Mladé tele se vlka nebojí
Jiří  Kofránek
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
9. 7. 2003 Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 Pravice a levice v českých podmínkách Robert  Vašíček
10. 7. 2003 Finance politických stran: Verejné či súkromné? Jana  Matúšová
9. 7. 2003 Franz Kafka - 120 let od narodenia spisovateľa Martin  Plch
27. 6. 2003 Technické změny v Britských listech
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003