24. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 2. 2003

Mediální diskuse bez vzruchu a nadšení zúčastněných

Přestože Sedmička přidala na rozsahu, Vladimíru Špidlovi (ČSSD) ani Janu Zahradilovi to nestačilo k tomu, aby divákům něco skutečně podnětného sdělili. Špidla je ostatně známý mistr nic neříkání, Zahradil zase nechtěl mluvit za jiné, konkrétně za jednoho z místopředsedů vlastní strany, senátora Bendla. Jestliže to tentokrát ze strany Jany Bobošíkové vypadalo na šanování premiéra, tak nepřítomného Bendla rozhodně nešetřila, a došla tak daleko, že když ze Zahradila nevypáčila souhlas s myšlenkou, že Bendlovy názory jsou názory vedení ODS, samostatně dospěla k novému krédu vedení této strany, vyjádřeném větou: "Myslíme každý jinak."

Z příběhu inzultace bývalého šéfa ČT chrabrými, a vzhledem k početní převaze jistě i právem na své straně vládnoucími, redaktory, vybruslil Špidla přirovnáním k rvačkám na vesnických tancovačkách.

To je možná jeho obecný pohled na svět (raut po TýTý = vesnická tancovačka, všechno jedno), na druhé straně Bobošíkovou vnucovaný názor na tímto způsobem pokřivenou výchovu občanů k právnímu vědomí ze strany veřejnoprávní instituce působil stejně infantilně. Soudný divák si musel okamžitě připomenout právní osvětu Novy z pořadů typu "Na vlastní oči" a "Jsme na Vaší straně." Závěry, kterých se zde divákům často dostává, svojí kvalitou mnohdy nezaostávají za podobnými doporučeními z "TELE - TELE," tam ale člověk ví s jistotou, že jde o legraci.

Zdálo se, že poměry v ČT nijak zvlášť nevzrušují ani zástupce ODS. Téma zvyšující se nezaměstnanosti moderátorka poněkud promrhala zbytečným rozmělněním příběhu poukazováním na dřívější chyby ODS a současné nekompetentní názory jejích některých představitelů (tedy přesněji, senátora Bendla).

Následovala pak úlitba pro prostšího diváka, v níž naši bourači kritizovali slaboduchost bruselských úředníků ve věci řeznických špalků z umělé hmoty. Zde Jan Zahradil poněkud ožil, na druhé straně Vladimír Špidla využil příležitosti k ničím neopodstatněnému tvrzení, že se věk v ČR od devadesátých let prodlužuje zásluhou lepších potravin, což dával do stejně neopodstatněných souvislostí s prozíravostí týchž byrokratů.

Potom označil důchodce za nejzabezpečenější vrstvu obyvatel po vstupu do EU. Zahradil s ním v zásadě souhlasil. Podle premiéra případný vzrůst nákladů pokryje systém valorizace. S tím lze do značné míry obecně souhlasit, platí to ale jenom "dovnitř," směrem "ven" si ovšem čeští důchodci budou muset nechat zajít chuť. Ani na dovolenou v Řecku většinou jejich důchod stačit nebude.

Komparativně budou prostě důchody v ČR mnohonásobně nižší. Zde totiž nikdo nereagoval na úvození Bobošíkové, že průměrná výše důchodů v ČR, cca 237 Euro, je o více jak 1200 Euro nižší než v některých jiných zemích současné Evropy!

Špidla dále podržel Cyrila Svobodu v souvislosti s vystoupením na fóru v Mnichově, kde jej pochválil Bernd Posselt. Zde je možné vrátit se k sobotní Šponě. Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda již delší dobu pilně navštěvuje televizní diskusní pořady a kupodivu má stále co vysvětlovat. Dokonce se zdá, že čím více vysvětluje, tím méně posluchači a diváci chápou o čem je řeč.

I ve Šponě musel nově vykládat svá dřívější vystoupení. Jinak ale rezolutně potvrdil, že do války půjdeme jen na základě aktu RB OSN, že Alexandr Vondra neřídí českou (proamerickou) zahraniční politiku, že lidovci nebudou volit Klause, že on sám (Svoboda) by (podle mínění svého i jiných) byl "nejlepší ministr zahraničních věcí Evropy" atp. Snad to bude platit i příště, bez potřeby nové dointerpretace.

Jaroslav Zvěřina (ODS) a Petr Uhl (Právo) mluvili mnohem méně, ale zřejmě to stačilo, protože jejich ataky Svoboda odmítal, případně objasňoval, právě výše naznačeným způsobem. Tedy většinou dlouze, pracně a komplikovaně - a ne vždy přesvědčivě. Premiér si s "Mnichovem" velké problémy nedělal. Jednoduše řekl, že prohlášení Cyrila Svobody byla v souladu s vládní politikou a "šmytec".

V posledním tématu si neodpustila moderátorka upozornit veřejnost na měsíční příjem guvernéra ČNB, který má činit 225 000 Kč. Na přímý dotaz, zda Špidla Tůmu odvolá, prokáže-li se chybování ČNB v dohledu nad Union bankou, odpověděl premiér, že od března už budeme mít nového prezidenta. Před tím ovšem se vedla dišputace, zda může nastat ještě čtvrtá nebo pátá volba a zda je Sokol přijatelný a dostatečně známý kandidát....

Přestože u premiéra zaznamenáváme jistou progresi dřívějších nectností, Zahradil nebyl moc ke koukání a Bobošíková neměla svůj den, byla Sedmička pořád ještě nejzajímavější.

Na Primě, v moderátorsky zmatené Partii, šlo o nigerijské podvodníky, bleskový pohled na životní prostředí (protože se účastnil ministr Libor Ambrozek z KDU ČSL) a delší zastavení u osoby Jana Sokola.

Účastnil se ještě Miloslav Ransdorf (KSČM). Ten, na rozdíl od Ambrozka (který raději nevěděl nic), věděl všechno, nepředpokládal dovršení volby prezidenta a současně pronesl bonmot: "Kdo volí Jana Sokola, volí kardinála Vlka."

Další komentář je téměř zbytečný, využijme však této příležitosti a podivme se, že Vladimíra Špidlu ještě nenapadlo kandidovat na prezidentku Štěpánku Duchkovou. Té je pro Primu určitě škoda. Když nic jiného, tak její srdnaté a předem prohrané intelektuální souboje (nejen) s Ransdorfem svědčí přinejmenším o nezměrné odvaze. Té by nemuseli odolat ani nejzavilejší příznivci bývalého premiéra.

                 
Obsah vydání       24. 2. 2003
24. 2. 2003 Francie a Německo: "Není třeba nové rezoluce OSN"
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku
21. 2. 2003 Proč Bushe podporují Polsko a Maďarsko? Jan  Čulík
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA
24. 2. 2003 Další telefonní podvody v Německu Radek  Mokrý
24. 2. 2003 Rumsfeld byl ve správní radě podniku, který dodal Severní Koreji technologii pro jaderné elektrárny
24. 2. 2003 Švýcaři Saddámovi vypracovali projekt na obrovský podzemní bunkr
24. 2. 2003 Mediální diskuse bez vzruchu a nadšení zúčastněných Josef  Trnka
24. 2. 2003 Americký prezident, císař světa Dominik  Lukeš
24. 2. 2003 Německo- a francouzsko-americké vztahy Miroslav Václav Steiner
24. 2. 2003 Ani Husajnovu diktaturu, ani americký protektorát, ale svobodnou společnost! Ondřej  Slačálek
24. 2. 2003 Není to válka proti terorismu, ale teroristická válka Pavel  Pecka
24. 2. 2003 Kruh okolo HZDS sa uzatvára Juraj  Král
24. 2. 2003 Putovanie pocitovým svetom pacifizmu v Nemeckej spolkovej republiky
24. 2. 2003 R. I. P. pro zfaulovaného Havla Miroslav  Polreich
24. 2. 2003 Dedičný hriech Izraela Karol  Dučák jr.
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
24. 2. 2003 O agentúre rozhodne dotazník Jana  Matúšová
24. 2. 2003 Slovenské referendum o EU: "Nemôžeme chodiť do každého domu" Jana  Matúšová
21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu
24. 2. 2003 Včera, dnes a zítra
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech