10. 12. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 12. 2002

Být černoch není povolání

>Vzhledem k tomu, že jsem měl chráněné a konkrétní místo v listu, kde jsem mohl podrobněji rozvádět určité argumenty, byla to pro mě vynikající příležitost zkoumat problémy či argumenty jen pro věc samu: například kde končí antisionismus a začíná antisemitismus, nebo jaký je rozdíl mezi realismem či fatalismem v politice. A že jsem to mohl dělat pravidelně, dostal jsem se i do míst, kam bych se jinak býval asi nedostal - třeba do Prahy, když jsem tam hodnotil úsilí o vytvoření romského národa, anebo do severoanglického města Redcar, kde jsem zkoumal myšlenku, zda je rozumné tam založit regionální parlament.

Gary Younge, černošský analytik a komentátor listu Guardian, přestává nyní psát komentáře a přechází v tomto deníku na jiné místo, na místo reportéra v New Yorku. Ve svém posledním komentáři se zamyslel nad některými aspekty své komentátorské práce, vzhledem k tomu, že je černoch. Nejzajímavější myšlenky shrnujeme:

Nejvděčnější jsem však za podporu čtenářů - jsem vděčný lidem, kteří, ať už se mnou souhlasili nebo ne, byli ochotni vstupovat s mými články do interakce. Děkuji také za podporu od černošských a asijských čtenářů, často izolovaných v místech, kde pracují či žijí, kteří často se mnou sdíleli určitý pohled na věc, i když třeba se mnou rovnou nesouhlasili v závěrech.

Tohle všechno bylo důležité, protože spolu s podporou přicházelo nepřátelství vůči tomu, že vůbec existuji - rasistická nenávistná pošta, který je tak intenzivní, že jsem se musel obrátit o pomoc na policii. Někdy bylo obtížné odlišit rasistickou nenávist od obyčejné nenávisti. Jednou jsem obdržel dopis od jednoho novináře z Daily Telegraphu, který přiložil článek od Paula Johnsona z deníku Daily Mail a připsal k tomu: "Zjevně nevíte vůbec nic o své vlastní zemi." Tentýž Johnsonův článek jsem dostal už o den předtím od jednoho stoupence [rasistické] British National Party, popsaný celý rasistickými nadávkami. Spojení mezi neškodným a brutálním není tak přitažené za vlasy, jak se to může zdát.

Od samého začátku mi radili ti, kteří to se mnou mysleli dobře, abych nepsal o rasových otázkách. "Zaškatulkují si vás," varovali mě - čemuž jsem nerozuměl, protože, pokud jsem to dobře pochopil, odpovědnost za to zaškatulkování jsem měl nést já, zatímco ti, kdo si mě tak měli zaškatulkovat, zůstali neviditelní a nedosažitelní.

A kromě toho, s občasnou výjimkou svých židovských kolegů, pochybuji, že kdo kdy požádal nějakého komentátora, aby nepsal o tématech, o nichž má spolehlivé informace, která čtenáře i veřejnost zajímají a která jsou klíčovou součástí politického diskursu. Jinými slovy, jak řekl Steve Biko, černošský aktivista, kterého zavraždil režim apartheidu: "Píšu si, co chci."

A zjistil jsem, pokračuje autor, že ta původní varování byla skutečně přesná. Touha strkat lidi do škatulky je silná. Příliš často se mě ptali: "Považujete se za černošského komentátora, anebo jen za komentátora, který je náhodou černoch?" Tato otázka předpokládá, že nemůžete být zároveň černoch a komentátor, ale musíte si zvolit buď jedno nebo druhé.

Být černochem není povolání. Musel bych začít stávkovat, protože pracovní doba je dlouhá a plat trapně malý. Černochem jsem, není to něco, co dělám. Rasa mě nedefinuje. Ani nijak neovlivňuje můj názor na svět, stejně jako neovlivňuje názor na svět mých bělošských kolegů. To, že jsem si vědom svého černošství, má jen ten důsledek, že to má vliv na témata, která si vybírám.

Jen asi třetina mých komentářů se zabývala rasovými otázkami.

Smutným faktem je, jak málo černošských politických komentátorů působí v Británii (po dnešku zůstane už jen jeden v seriózních denících a jeden v mainstreamových časopisech) - ale člověk nemůže být zároveň komentátorem a černochem. Nikoliv proto, že by rasa ochromovala váš kritický úsudek, ale proto, že rasismus vám brání v práci. Talentovaní černošští autoři existují. V britských médiích chybí rozhodnost je hledat, podporovat a využívat jich.

Ti černošští komentátoři, kteří píší, zápasí s břemenem "povinnosti reprezentovat černochy". Tlak na to, aby využívali svého relativně vlivného postavení k tomu, aby veřejnosti předkládali určité problémy a otázky, je pochopitelný.

Avšak člověk nikdy nemůže psát o všech těchto problémech. Proto, i když vůči tomuto tlaku zastávám sympatie, zároveň se mu i bráním. Nikdo mě nezvolil a nikomu se nemusím zodpovídat. Hrstka britských černošských novinářů se nemusí nijak opičit po hrstce britských černošských poslanců. Je zapotřebí více černošských poslanců i více černošských novinářů, aby byli schopni zmapovávat svou vlastní agendu.

Zastávám nadále názor Langstona Hughese, amerického černošského básníka, který ho vyjádřil v roce 1926: "My mladí černošští umělci nyní zamýšlíme vyjadřovat svou individuální černošskou osobnost, aniž bychom se za to museli stydět, anebo aniž bychom se kvůli tomu museli bát. Pokud tím budou běloši potěšeni, budeme rádi. Jestliže tím potěšeni nebudou, nevadí to. Víme, že jsme krásní. A taky oškliví. Jestliže tím budou barevní lidé potěšeni, budeme rádi. Jestliže nebudou, taky to nevadí. Stavíme své chrámy pro budoucnost, co nejpevněji to umíme, a stojíme na vrcholku hory, sami v sobě svobodni."

                 
Obsah vydání       10. 12. 2002
10. 12. 2002 Rozšiřování EU by se mohlo zdržet - žadatelské země chtějí víc peněz
9. 12. 2002 Jaká bude nová Evropská unie?
9. 12. 2002 Být černoch není povolání
10. 12. 2002 Jak "veřejní intelektuálové" bezostyšně šíří bludy
9. 12. 2002 Jak sociální demokraté volili nezvolitelného kandidáta na prezidenta Štěpán  Kotrba
10. 12. 2002 Nepravdy v Bibli Josef  Veger
5. 2. 2003 Pošta redakci
9. 12. 2002 Hradčany se budou dobře prodávat se Srdcem i bez něho Jan  Paul, Jiří  Přibáň
9. 12. 2002 Poslanec Vidím: Referendum? Rozhodovat za občany je moje právo! Radek  Batelka
9. 12. 2002 Zákonné dupání po občanských právech Zdeněk  Jemelík
9. 12. 2002 Zemědělci přišli pozdě. Bush už tu není Topí  Pigula
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
6. 12. 2002 Levicové bědování - ale s novými informacemi a s noblesou Jan  Čulík
2. 12. 2002 Hospodaření OSBL za listopad 2002 Jaroslav  Štemberk
2. 12. 2002 Statistiky čtenosti Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Rasismus RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2002 Být černoch není povolání   
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"   
30. 10. 2002 O Romech a o rasismu Jan  Hruška, Jan Čulík
24. 10. 2002 Slovensko: potrefené husy se ozývají Jan  Čulík
22. 10. 2002 Vyhlásme vojnu rasizmu na Slovensku! Ladislav  Ďurkovič
22. 10. 2002 Michel Houellebecq nevinen   
22. 10. 2002 Co zase uniklo panu Sedláčikovi v kauze Mário? Libor  Bláha
21. 10. 2002 Rasismus na fotbale - na Slovensku i jinde   
21. 10. 2002 Ještě o Bratislavě: anglická Fotbalová asociace uprostřed kontroverze   
17. 10. 2002 Evropský fotbal se rozhodl radikálně zasáhnout proti rasismu   
14. 10. 2002 Futbal, streľba a pseudohumanizmus Lubomír  Sedláčik
14. 10. 2002 Slovensko se omluvilo za rasistické nadávky při zápase s Anglií   
14. 10. 2002 Anglie požaduje, aby bylo Slovensko tvrdě potrestáno za "nejhorší" rasistické útoky   
13. 10. 2002 Fotbalová asociace kritizovala slovenskou policii za přílišné užití síly