11. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 11. 2002

Fraška kolem královské rodiny v Británii pokračuje!

Musel jsem se smát, když jsem viděl v sobotu na britských novinových stáncích vydání deníku Daily Mirror. Na titulní stránce, nad svatební fotografií prince Charlese a Diany Spencerové, řval velký titulek: "Je to pravda!", nahoře na stránce byl tlustý nápis "Světově exkluzivní" a pod obrázkem text pokračoval: "...poprvé přinášíme celou pravdu a nic než pravdu ohledně sňatku Charlese a Diany. Viz strany 2 - 11!!" A na stránce 11 pak otiskl Daily Mirror pod dalším obřím titulkem tyto výkřiky: "Daily Mirror láme prodejní rekordy - zatímco The Sun se propadá..." V textu se pak praví:

"Byl to příběh, který chtěl znát celý svět - a jen Daily Mirror ho získal. Exkluzivní příběh Paula Burrella vychází v jediných novinách, jimž Burrell může důvěřovat.

Jeho překvapivá odhalení tento týden vedla k největšímu vzrůstu prodeje v historii našeho listu, k jakému kdy došlo v důsledku celosvětového trháku.

Prodali jsme navíc mimořádných 1,4 milionů výtisků - to je bezprecedentní v moderní době pro každé noviny.

Od chvíle, kdy byl Burrell osvobozen u londýnského soudu, přišlo z celého světa více než 400 nabídek na koupi jeho příběhu.

Nakonec si Burrell zvolil The Mirror. Jediné slovo vysvětluje proč: DŮVĚRA.

Burrell mohl důvěřovat jedině nám, že jeho příběh nezkreslíme a že odhalíme pravdu, skrývající se za obviněními z krádeže, které vedly k procesu s ním.

Také věděl, že budeme respektoat jeho rozhodnutí chránit nejtajnější tajemství princezny Diany, která on NIKDY neprozradí.

(...)

A text pokračuje: Zatímco The Mirror letí z novinových stánků, naši soupeři prohrávají. Snaží se zoufale znehodnocovat Burrellovo svědectví a tvrdí, že Burrell zradil královnu a prince Wiliama a Henryho.

NESMYSL.

Buckinghamský palác si nestěžoval jediným slovem.

Pro jeden list byl právě uplynulý fantastický týden deníku The Mirror naprostou katastrofou - pro deník The Sun. (...)

Není divu, že Daily Mirror jásá: podařilo se mu zvítězit v intenzivní bitvě bulvárních listů o Burrellovo svědectví. Koupil ho za - levnou - cenu 300 000 liber (přibližně 6 milionů Kč).

Jakmile byl předminulý pátek Paul Burrell u soudu osvobozen, spojil se s Davidem Warwickem, známým agentem pro styky mezi sdělovacími prostředky a showbyznysem, a požádal ho, aby se stal jeho prostředníkem pro média. Warwick vydal tiskové prohlášení, že kdo se chce ucházet o koupit Burrellova příběhu, má se obrátit na něho. A tak vznikla ostrá bitva britských bulvárních listů o Burrellovo svědectví.

Nejprve se zdálo, že si koupi Burrellova svědectví zajistil Daily Mail. Konec konců, "královský korespondent" tohoto listu Richard Kay je Burrellovým přítelem a dokonce kmotrem jednoho jeho dítěte.

Daily Mail nabídl půl milionu liber, kteroužto nabídku posléze zvýšil na 600 000 liber, Express nabídl také půl milionu a firma News International Ruperta Murdocha, která vlastní bulvární listy The Sun, News of the World a list The Times, nabídla milion liber.

O předminulém víkendu vydal britský tisk celou řadu článků o Burrellovi, kde ho vylíčil se sympatiemi. Daily Mail otiskl o Burrellovi dlouhý článek, v němž lyricky opěval Burrellovu sílu charakteru a jeho loajalitu.

Avšak v pondělí ráno se dostalo vyjednávání do potíží. Warwick obvinil Daily Mail, že si vyhrazuje nepřijatelné podmínky a šéfredaktor Daily Mailu Paul Dacre začal pochybovat, zda Burrellovo svědectví opravdu stojí za tolik peněz.

V pondělí se začaly šířit dohady, že Burrellův příběh si koupil deník Daily Mirror. V 16.30 byla pro Daily Mail tato noční můra potvrzena: Piers Morgan, šéfredaktor Daily Mirroru ukradl Burrella Daily Mailu před nosem. A získal na jeho příběh exkluzivní právo za pouhých 300 000 liber! Daily Mirror začal tisknout Burrellův příběh převyprávěný svým regionálním reportérem Stevem Dennisem s notickou - které se v listě objevuje pořád - že to je jediný novinář, jemuž Paul Burrell OPRAVDU důvěřuje. Listu Daily Mirror se také podařilo zabránit soupeřícímu Murdochovu deníku The Sun, aby publikoval svá vlastní odhalení na základě 64 stránkového dokumentu, který Paul Burrell připravil pro své obhájce.

Odmítnutí šéfredaktoři začali zuřit a Burrellovi se začali mstít: takže vznikla situace, že Mirror publikuje Burrellova odhalení a ostatní bulvární noviny je zpochybňují.

Avšak, konstatuje dále analýza sobotního listu Guardian, z níž v této části tohoto článku citujeme, sdělovací prostředky si brzo uvědomily, že za Burrellovými drby z královských kruhů lež závažné téma veřejného zájmu: totiž informace o tom, jak se choval princ Charles a jeho zaměstnanci.

Vyšlo najevo, že nejméně jeden ze zaměstnanců Charlesova týmu byl jiným jeho zaměstnancem (homosexuálem) zřejmě znásilněn. Případ se nedostal k policii, ale oběť znásilnění z královského paláce odešla a dostala odškodnění ve výši 30 000 liber. Burrell tvrdil, že v určité době vlastnil třicetiminutový pásek, s nahrávkou důkazů o tomto údajném znásilnění, který natočila princezna Diana. Pásek se pak ztratil.

Tato odhalení vedla k vzniku mediální války dvou hlavních mediálních poradců prince Charlese, Marka Bollanda, jeho bývalého propagandisty, a Fionou Shackletonovou, jeho právničkou. Ukázalo se také, že existuje zuřivá nenávist mezi komorníkem Burrellem a Keem Wharfem, policistou, který odpovědným za Dianinu ochranku, mezi Burrellem a rodinou Spencerových a mezi dalšími různými klany mezi zaměstnanci královské rodiny.

Jak k tomu napsal v sobotu ve svém redakčním komentáři deník Guardian:

"Málokdo by býval očekával, že když se u londýnského soudu tak náhle a nevysvětlitelně rozložil soudní proces Královna versus Burrell, že Papinův hrnec tak dramaticky exploduje. Podle jednoho údajně dobře informovaného článku v týdeníku Spectator 'vzniká podezření, že homosexuální mafie, která infiltrovala britský královský dvůr, zařídila, aby byl proces odložen, aby ochránila prince Charlese před odhalením špinavostí.'

No, je to možné, pokračuje Guardian. Ale ona má ve skříni královská rodina docela hodně kostlivců. Je jasné, že mnoho mocných osob bylo právem nervózních z toho, že se Paul Burrell ocitl na lavici obžalovaných.

Všechny dlouhodobé spory v královské rodině a kolem ní za poslední dvě desetiletí se dostaly do veřejné sféry. Charlesovi stoupenci se veřejně perou s Dianinými stoupenci. Windsorovi se válejí v blátě se Spencerovými. Šlechtici se hádají se služebníky. Služebníci se hádají navzájem. Královská rodina se pokouší obviňovat policii.

Uprostřed toho všeho, zdá se, vypadá nyní nedávné královnino tvrzení, že si vzpomněla na rozhovor s Burrellem, v níž ji informoval, že se chce postarat o Dianiny soukromé věci, jako značně nepravděpodobný deus ex machina.

Monarchie bezpochyby i tuto krizi přežije, jako i všechny předchozí krize. Ale lidi by si měli tyto okamžiky pamatovat propříště, až se nám bude znovu přednášet o mystickém poutu úcty, které nás prý všechny spojuje s britskou královskou rodinou.

A list Independent k tomu citoval dánský časopis Berlinske Tidende. V něm napsala o Dianě reportérka Lone Theilsová:

"Diana prostě nechce zůstat v hrobě. Nevadilo mi, když jsem psala letos v srpnu povinný článek o pátém výročí Dianina úmrtí, ale když jsem ho předložila v redakci, měla jsem pocit úlevy a doufala jsem, že tím to s Dianou už na vždycky končí. Nemělo to tak být. Proces s komorníkem fascinoval celý svět. Vyšla najevo špinavá tajemství, která žádné dítě nikdy nechce znát o svých rodičích.

Byli jsme fascinováni dramatickým uzdravením královniny paměti i příběhy o komorníkovi, který se jednoho dne oblékal do ženských šatů a v jiný den byl hrdinou a teď je buď stále ještě hrdinou (Daily Mirror) anebo zrádcem (viz noviny, kterým se nepodařilo si koupit jeho příběh).

V Dánsku čtou lidi tyto příběhy se zájmem možná proto, že dánská královská rodina je tak nudná jako návod k použití s instrukcemi, jak složit polici od firmy Ikea. V Dánsku noviny neplatí za informace, a tak tam není nutkání prozrazovat lechtivé příběhy tak velké.

Možná jednoho dne, až se dánský tisk rozhodne přijmout tuto britskou tradici, skončíme s dánskou královskou rodinou, která bude tak barvitá, jako je britská. Do té doby holt budeme i nadále muset spoléhat na deník The Mirror.

                 
Obsah vydání       11. 11. 2002
11. 11. 2002 Britská televize: "Američané nezabránili masakrům tisíců vojáků z Talibánu"
11. 11. 2002 Rozšiřování EU "ochromí evropskou organizaci korupcí"
11. 11. 2002 Robertson: NATO ročně vyplýtvá 150 miliard euro
11. 11. 2002 Krutý let na Guantánamo
11. 11. 2002 O náboženském vytržení za stalinismu a o monolitním pohledu na svět Jan  Čulík
11. 11. 2002 Tak nám nastala kalamita... Dušan  Mrázek
11. 11. 2002 Oprava: Jsem prý z levného kraje Jan  Čulík
11. 11. 2002 Fraška kolem královské rodiny v Británii pokračuje! Jan  Čulík
11. 11. 2002 Mediální víkend: Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji pořád to samé. Josef  Trnka
11. 11. 2002 První "rudé" statutární město Jaroslav  Hlaváček
11. 11. 2002 Možné potíže při vydávání Britských listů tento týden
11. 11. 2002 Tobias Pfluger kontra zušlěchťovací spolek NATO František  Roček
8. 11. 2002 Proč je NATO nebezpečné Tobias  Pfluger
8. 11. 2002 Fakta v tísni
10. 11. 2002 Bezzubé odbory ceria zuby Lubomír  Sedláčik
8. 11. 2002 Češi už nebudou smět žádat v Británii o azyl
8. 11. 2002 Jak neutralizovat antiamerikanismus
8. 11. 2002 Mlhavost rezoluce OSN uvolňuje cestu k válce
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
11. 11. 2002 Diskusní monolog - digitální média veřejné služby - služba veřejnosti 21. století Štěpán  Kotrba
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 11. 2002 Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence Štěpán  Kotrba
11. 11. 2002 První "rudé" statutární město Jaroslav  Hlaváček
11. 11. 2002 Tak nám nastala kalamita... Dušan  Mrázek
11. 11. 2002 Tobias Pfluger kontra zušlěchťovací spolek NATO František  Roček
11. 11. 2002 Mediální víkend: Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji pořád to samé. Josef  Trnka
11. 11. 2002 Fraška kolem královské rodiny v Británii pokračuje! Jan  Čulík
11. 11. 2002 Britská televize: "Američané nezabránili masakrům tisíců vojáků z Talibánu"   
11. 11. 2002 O náboženském vytržení za stalinismu a o monolitním pohledu na svět Jan  Čulík
11. 11. 2002 Krutý let na Guantánamo   
8. 11. 2002 Fakta v tísni   
8. 11. 2002 O právu pacientů na soukromí Jan  Čulík
8. 11. 2002 Jak neutralizovat antiamerikanismus   
8. 11. 2002 Češi už nebudou smět žádat v Británii o azyl   
8. 11. 2002 Proč je NATO nebezpečné Tobias  Pfluger
7. 11. 2002 Shaylerův případ: "Dokazuje, že špioni musejí mít právo poukázat na chyby rozvědky"