9. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 9. 2002

Saddámova milenka - po letech - uprchla z Iráku

Říkal jí "Shaqraa" - blondýnka. Když se provdala poté, co v mládí měla poměr se Saddámem, za jiného muže, Saddám ho nechal uvěznit a nechal mu zkonfiskovat majetek. Saddámův syn znásilnil její dceru, když jí bylo 15. Nyní uprchla z Iráku a poté, co se dlouhé měsíce skrývala, občasná milenka Saddáma Husajna po dobu posledních 30 let promluvila o svém osudu na veřejnosti. V třináctihodinovém videozáznamu, který natočili její zachránci, opoziční Irácký národní kongres, popisuje Shaqraa svůj život ve "zlaté kleci", v soukromé vile v areálu Saddámova prezidentského paláce. Žila ve světě, kde ženy byly majetkem. Byl zahrnována bohatstvím, avšak přesto je poznamenána hrůzou (podrobnosti v angličtině viz zde):

"Poté, co byla znásilněna má dcera, pociťovala jsem vůči němu nenávist a když jsem s ním spala, měla jsem pocit, že mě také znásilňuje. Měla jsem sice k dispozici bohatství, ale proměnil mě v palácovou kurvu." Tečou ji slzy, když říká: "Žádná matka by neměla být podrobována tomu, čím jsem musela projít. Jenže, v určitém smyslu, to zažívají všechny irácké matky."

Rozhovor s bývalou Saddámovou milenkou bude tento týden vysílat americká televize ABC.

V roce 1968 se na večírku v Bagdádu v osmnácti letech seznámila s mladým vojenským důstojníkem, Saddámem Husajnem. Zamilovala se do něho, on ji považoval od té chvíle za svůj majetek. "Byl mladý, atraktivní, dobře oblečený a měl moc. Nevěděla jsem, že je to takový zločinec, jak jsem to mohla vědět? Jejich poměr začal té noci."

Později si Saddámova milenka vzala jiného Iráčana, ale v roce 1972 Saddám, nyní v podstatě už vedoucí představitel v Iráku, nechal jejího manžela zavřít a zkonfiskovat jeho majetek. Octla se bez prostředků. Právník Saddámovy rodiny jí doporučil, aby se rozvedla. Odpověděla, že jako křesťanka nemůže, právník jí řekl, aby konvertovala k islámu, což učinila.

Pak měla se Saddámem znovu poměr dva roky. Saddam jí našel druhého manžela, ale nařídil mu, aby s ní neměl sexuální styk. V roce 1974 však Shaqraa otěhotněla, a to právě s tímto druhým manželem. Obávala se následků a uprchla do Řecka.

V roce 1978 se do Bagdádu vrátila, Saddám provedl krvavý puč a získal tak neomezenou moc. Začala mít se Saddámem znovu poměr, jeho dvě manželky to musely akceptovat.

Začátkem irácko-íránské války odcestovala znovu do Řecka. Po rozpadu svého manželství se vrátila v roce 1986 do Iráku, přestože vstup cizincům do země (měla řecký pas) byl zakázán. Cestovala bez pasu, do Iráku ji dopravila Saddámova tajná policie.

"Když jsme se se Saddámem setkali, chtěla jsem mu podat ruku, ale objal mě. Toho dne jsme znovu měli v paláci sexuální styk. Když skončil, začal mě fackovat a křičet na mě: 'Nejsem v životě nikdy slabý, jen když jsem s tebou!'"

Přestože posléze Saddámův syn Udaj znásilnil její dceru, dál udržovala styky se Saddámem Husajnem. Emigrovala z Iráku přes Jordánsko až začátkem letošního roku.

                 
Obsah vydání       9. 9. 2002
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály
9. 9. 2002 Saddámova milenka - po letech - uprchla z Iráku
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek  Mokrý
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
9. 9. 2002 Jenny Suk by se musela vzdát české národnosti Jan  Kameníček
9. 9. 2002 Ludvík Kundera: "Útlak v sedmdesátých letech byl horší než v letech padesátých" Jan  Čulík
9. 9. 2002 Sentence jen trochu dlouhá o platech učitelských Z J David
9. 9. 2002 Mají či nemají učitelé právo požadovat vyšší platy? Martina  Špundová
9. 9. 2002 NATO - zoufalé nepochopení Miroslav  Polreich
9. 9. 2002 Bojí se ostravští zastupitelé svých voličů? Michal  Kubíček
9. 9. 2002 Český astronom objevil novu v cizí galaxii Jan  Kameníček
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
6. 9. 2002 Syndikát novinářů má 3500 členů, pomoci nepřišel nikdo Štěpán  Kotrba
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Před sto lety, po sto letech Milan  Suchomel
6. 9. 2002 Místo Ostrava Petr  Hruška