Michaela Marksová-Tominová kašle na problémy

28. 4. 2015 / Milan Mundier

Nějakým nedopatřením se stalo, že jsem si pustil ČT1 zrovna ve chvíli, kdy tam běžel pořad Máte slovo. Jedním z jeho hostů byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Téma? Zaměstnávání lidí prostřednictvím agentur práce. Ale důvodem, proč o tomto píši, je něco jiného. V publiku totiž seděl mladý pán, který promluvil (za což mu upřímně děkuji) o tom, jak se před lety stal obětí bossingu (šikany ze strany zaměstnavatele). Tlak, kterému čelil, byl tak obrovský, až se z toho sesypal.

Rozhovor Britských listů 2:

Ráj montoven

24. 4. 2015

Má sloužit vzdělávání ekonomice "dnes a tady", nebo budoucnosti?



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. dubna 2015.

V Baltimoru začíná operace Národní gardy

28. 4. 2015

Velmi početné síly Národní gardy budou nasazeny v Baltimoru s cílem vyhnat z ulic účastníky nepokojů, které se z protestů proti policejnímu násilí změnily v rabování, podpalování budov a útoky na policisty. Jednotky mají být rychle rozmístěny ve vozidlech, včetně obrněných, a očekává se, že ve městě zůstanou řadu dní. Jednotky půjdou do akce s chemickými prostředky a neletálními zbraněmi, k dispozici však budou mít i ostrou munici.

Finsko bombardovalo podezřelou ponorku

28. 4. 2015

Finské ozbrojené síly provedly varovné bombardování podezřelého podvodního objektu, který byl pozorován během včerejška a dneška nedaleko Helsinek. Použity byly varovné hlubinné pumy vydávající velký hluk, oznámil ministr obrany Carl Haglund.

Zemětřesení v Nepálu

Tisíce obětí mají jedno společné: jsou chudí

28. 4. 2015

"Kdybychom měli peníze, postavili bychom pevný dům," říká žena, která, stejně jako statisíce dalších lidí v Nepálu, je teď bez přístřeší.

Po více než 36 hodinách v tmě se Gaarima Saha, 12, v pondělí dopoledne probudila na provizorním chirurgickém pokoji v přijímací hale nemocnice v centru Kathmandú.

Get up! Dva dobré důvody, proč finančně podporovat Britské listy

Britské listy pomáhají i vaší zásluhou

18. 4. 2015 / Bohumil Kartous

Vážení čtenáři, děkujeme za vaši trvalou přízeň. Vážíme si toho, že po 19 letech jsou Britské listy, se svým minimálním rozpočtem a personálním i technickým zázemím, stále jedním z nejvýraznějších médií v České republice, a to navzdory záměrné ignorance části české mediální obce. Sta tisíce unikátních návštěvníků každý měsíc navštíví tento web, aniž by je k tomu ponoukala masivní reklama nebo moudrá doporučení mediálních autorit. To o něčem vypovídá. Existují dva dobré důvody, proč Britské listy drobnou částkou pravidelně podporovat.

Protesty v Baltimoru se změnily v nekontrolovatelné pouliční násilí

28. 4. 2015 / Karel Dolejší

12. dubna v Baltimoru zemřel ve vazbě pětadvacetiletý Afroameričan Freddie Gray zatčený za držení vystřelovacího nože. Podle rodiny měl zničenou krční páteř, několik fraktur lebky a poraněný ohryzek ZDE. V následujících dnech ve městě vypukly nepokoje, které kulminovaly během včerejšího pohřbu a bezprostředně po něm, načež se vymkly jakékoliv kontrole.

Po dobu sta let věřila v Británii pravice i levice v přístup pro všechny ke školství, zdravotnictví a bytovému fondu

28. 4. 2015

Pak přišla Thatcherová a zrušila to

"Parlament by měl dělat daleko víc pro dělnickou třídu, měl by ji osvobodit ze zoufalých poměrů, v nichž nyní žijí - totiž že chtějí mít slušný dům či byt, ale nemohou," řekl v londýnské Dolní sněmovně r. 1875 Richard Cross, konzervativní ministr vnitra ve vládě Benjamina Disraeliho. Byl to muž, který proměnil ustanovení, poskytující zdravotní péči a reformu bydlení, v konkrétní zákony, píše ve své knize Private Island: Why Britain Now Belongs To Someone Else (Soukromý ostrov: Proč Británie nyní patří někomu jinému), navržené na Orwellovu cenu, James Meek. Zde je zkrácená ukázka:

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Vládní boj o veřejné mínění ve věci lidských práv

28. 4. 2015 / Bohumil Kartous

Podle zprávy Amnesty International vláda na podzim uznala, že český vzdělávací systém diskriminuje romské děti. Minimálně Jiří Dienstbier si to patrně pamatuje, protože se zprávou souhlasí. Ministr školství ale diskriminaci popírá. V českém veřejném prostoru se vede hmatatelný boj o diskurz: nejen ve vládě, ale i na úřadě ombudsmanky a na mnoha jiných místech. Proběhly přijímaccí zkoušky na SŠ v testovacím režimu. Zdá se, že původní záměr regulovat výrazně přístup ke studiu v maturitních oborech se nakonec konat nebude. V pořadí druhý Rozhovor Britských listů je věnován vztahu mezi ekonomikou a vzděláváním: budeme montovnou Evropy navěky? Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném think-tankem EDUin.

Bude armáda znova měnit, až vymění?

27. 4. 2015 / Karel Dolejší

Dlouhodobě rozpracovaný dokument "Koncepce výstavby armády ČR" (KVAČR) projednal v lednu parlament v uzavřeném režimu a unikly z něj nedávno do médií pouze detaily ohledně plánovaného navýšení počtů příslušníků ozbrojených sil. Přesto je alespoň zřejmé, že se již letos a napřesrok schyluje k vlně nových nákupů bojové techniky pro AČR a ohlášeno bylo brzké rozhodnutí o nákupu nových vrtulníků.

Do Široké ulice v Praze 1 "přijde brzo nová premisa"

27. 4. 2015 / Jan Čulík

V důsledku statisíců turistů navštěvujících Prahu by se snad dalo očekávat, že když už se podnikatelé rozhodnou s nimi komunikovat v angličtině, budou to dělat srozumitelně. Ale ne. V Široké ulici v Praze 1 probíhá adaptace jedné restaurace a majitelé mají potřebu sdělovat kolemjdoucím, že to už brzo bude dokončené. Bohužel jim však v angličtině sdělují cosi relativně záhadného:

"Brzo přijde nová premisa."

Kde získaly České dráhy svou jazykovou "kompetenci"?

27. 4. 2015

Už delší dobu jsem zvažoval, že bych Vám poslal svou fotku z cesty ve zrekonstruovaném osobáku ČD (2014, Žatec-Lovosice) v naději, že by si mohla najít cestu do Britských listů, ale vybičoval mě až Váš dnešní příspěvek o chybě ve slově "premises" na Praze 1, píše Petr Zimmerman.

Správné verze jsou níže, po otevření článku:

Už tam na ně čekají

27. 4. 2015 / František Řezáč

Do spravedlivého boje za českou demokracii se nám zapojila v Mladé frontě další "osobnost".

Myslím, že je to hezká a užitečná sonda do myšlenkového světa jednoho z nejpopulárnějších českých zpěváků. Cítím jako handicap, že kromě jména a řevu, který k nám doléhá z koncertů, které zde občas jeho skupina (snad Kabát nebo tak nějak) na místním stadionu produkuje, jsem zatím o něm více nevěděl. Nyní tedy vím...

OBSE: Intenzivní boje a hromadění sil "separatistů" u Mariupolu

27. 4. 2015

26. dubna Speciální monitorovací mise pozorovala to co hodnotí jako nejintenzívnější ostřelování v Šyrokyne (20 km východně od Mariupolu) od propuknutí bojů v oblasti v polovině února 2015. Posledních 12 hodin a do okamžiku vzniku této zprávy mise pozorovala sporadickou až vytrvalou palbu zahrnující ruční zbraně, kulomety, raketové granátomety a automatické granátomety.

Přistěhovalci nemají jinou možnost než se snažit dostat se do Evropy

27. 4. 2015

Britská vláda se rozhodla reagovat na čluny, plné přistěhovalců, snažící se přeplout Středozemní moře, zrušením poskytování nouzové pomoci těmto člunům. Konzervativní ministryně baronka Anelay tvrdila loni, že když oficiální námořní hlídky vratkým člunům s přistěhovalci pomáhají, povzbuzuje to víc přistěhovalců, aby se pokusili o nebezpečné překročení Středozemního moře. A samozřejmě, když Evropská unie přestala zachraňovat topící se lidi, oni začali umírat ve velkých počtech. K této předpověditelné, děsivé skutečnosti muselo skutečně dojít - více než 1000 lidí zahynulo za posledních čtrnáct dní ve Středozemí - než to v EU vyvolalo panikářskou změnu politické strategie, píše v deníku Guardian Gary Younge.

Nespokojence upálit a zahrabat u silnice, tak je to přece normální...

Bombardovací humanismus znova na scéně?

27. 4. 2015 / Karel Dolejší

Projekt Neovlivní.cz uvádí v tiráži mezi svými hodnotami "slušnost". Sice až na posledním čtvrtém místě, nicméně přece. "Snažíme se naslouchat a pomáhat dobrým věcem; a kdykoli jsme na pochybách, co je dobré a správné, respektujeme „selský rozum“," píše redakce ZDE.

24. dubna 2015 web zveřejnil druhý díl rozhovoru Davida Binara s diplomatem Václavem Bartuškou ZDE. V článku nazvaném "Diplomat Bartuška: Nemějte iluze. Putin se na Ukrajině nezastaví" dotazovaný mimo jiné uvedl:

Bez učitelů, kteří chtějí, nemůže proběhnout žádá změna

Kritika inkluze je iracionální

26. 4. 2015 / Bohumil Kartous

Fakt, že je ČR rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva, a aktuálně podle závěrů Amnesty International, mezinárodního watchdoga v oblasti lidských práv, považována za zemi, jejíž vzdělávací systém porušuje ústavní práva, vzbuzuje velmi emotivní reakce. Často je zastávají lidé, kteří mají svou dlouhodobou zkušenost, nejčastěji z vlastní práce ve školách a svůj pohled tedy považují za expertní, což je z části pravda. Jejich pohled je skutečně expertní, což ale neznamená, že objektivní. Je to vnímání skutečnosti, kterému Peter M. Senge, vědec zabývající se systémy organizací na MIT, říká "nepřítel je mimo nás". Tento pohled, více či méně vědomě, ignoruje fakt, že to, co se nám někdy jeví jako negativní vnější příčina, je důsledkem naší vlastní činnosti. Je to tentýž pohled na věc, říká britský genetik Alan Rutherford, v němž skutečnost je taková, jaká se nám na základě našeho přesvědčení jeví a následně proto vybíráme z mnoha argumentů ty, které naše přesvědčení potvrzují. Iracionální odpor k tomu, aby bylo dětem s potenciálem vzdělávání v běžných, nikoliv praktických školách, toto umožněno, je postaven právě na takových tvrzeních.Vedle toho pomíjí dostupná fakta a data o tom, že je možné a dokonce významně ekonomicky a především sociálně výhodné tuto praxi změnit.

Ti Finové jsou ale pitomci! To prostě český člověk nepobere...

Progresivní výše pokut? Pro NY Times téma k zamyšlení, pro česká média bulvární senzace

26. 4. 2015 / Bohumil Kartous

Deník NY Times upozornil na další z relativně sporadických případů, kdy bohatý člověk ve Finsku dostane za relativně mírné porušení dopravních předpisů velmi vysokou pokutu. Finsko totiž uplatňuje tzv. "denní pokuty", které zohledňují výši příjmů toho, kdo přestupek spáchal. Podobný systém uplatňuje i Švýcarsko a podle deníku NY Times také další skandinávské země. Už v minulosti si tématu všimla i česká média, jejich pojetí je ovšem radikálně odlišné: sdělují hobitům v českém Kraji "podívejte se na ty pitomce, to je k neuvěření"...

Někteří američtí politikové požadují, aby USA šířily protiruskou kontrapropagandu

26. 4. 2015

Rozsáhlé mediální sítě šířící ruskou propagandu možná nepřesvědčily většinu světa, že na Ukrajině vládnou nacisté, že Krym byl anektován v rámci lidového povstání, ani, že je Německo státem, který selhal. Vlna dezinformací z Ruska však přesvědčila některé americké politiky, že ruská propagandistická síť je největším nebezpečím americké bezpečnosti v Evropě od rozpadu Sovětského svazu.

Čelní členové amerického Kongresu naléhají, aby Spojené státy uvedly do provozu vlastní propagandistickou mašinérii, která zůstává od ukončení studené války ve východní Evropě víceméně v nečinnosti. Požadují, aby Hlas Ameriky hrál otevřeněji propagandistickou roli.

Anglikánský biskup:

Británie má morální povinnost přijmout uprchlíky ze svých válek

26. 4. 2015

David Walker, anglikánský biskup z Manchesteru, zdůraznil, že je hanebné, když politikové označují imigranty, vyhnané z domovů, za zločince. Británie by měla přijmout "svůj spravedlivý podíl přistěhovalců".

"Tito lidé jsou tlačeni směrem k EU. Byli vyhnáni ze svých domovů válkou, terorismem a pronásledováním menšin. Politická rétorika, která je charakterizuje jako zlovolné zločince je hanebná a nepravdivá."

"Říkali jí černá huba"

25. 4. 2015

Příběhy o zaujatosti: Jak ničí diskriminace v českých školách život romských dětí



Romské děti v České republice nedostávají vzdělání, na které mají právo. Jsou šikanovány za to, že jsou jiné, jsou udržovány v izolaci od ostatních dětí a dokonce umisťovány do škol pro děti s "mírnou duševní invaliditou".

Hovořili jsme s dvěma romskými dětmi a s jednou matkou o tom, jak segregace a diskriminace ničí jejich životy, píše na stránkách Amnesty International Catrinel Motoc.

Globální stránky lidskoprávní organizace Amnesty International věnují obrovský prostor diskriminaci romských dětí v České republice, ZDE ZDE

ZDE je na stránkách Amnesty International zpráva o diskriminaci romských dětí v ČR v češtině.

Výroční zpráva Amnesty International 2014/15 pro Českou republiku

25. 4. 2015

Hlava státu: Miloš Zeman

Předseda vlády: Bohuslav Sobotka

Romové byli nadále vystaveni rozšířené diskriminaci. Evropská komise iniciovala soudní řízení proti České republice za diskriminaci romských žáků ve vzdělávání. Bylo odhaleno špatné zacházení s lidmi s mentálními postiženími ve státních institucích. Muslimové čelili ve společnosti rostoucímu nepřátelství.

Je západní civilizace skutečně tak děsivě bezcitná vůči lidské bezmoci a neštěstí?

24. 4. 2015 / Daniel Veselý

Nemohu si pomoct, ale skutečně mě děsí řada odmítavých postojů nejen některých osob, jež se jinak považují za “levicově orientované”, a to vůči hororům migrace z afrického pekla, které západní civilizace pomáhala vytvářet, počínaje umělým vytyčováním hranic tamních držav evropských koloniálních mocností, aby tak vyvolala spoustu lokálních konfliktů, přes destabilizaci hlavního shromaždiště zubožených lidských stínů v Libyi, až po vydržování lokálních diktátorů a ekonomickou pauperizaci v režii globálního kapitalismu.

Jak kádrovat uprchlíky

24. 4. 2015 / Štěpán Steiger

Nejistoty, váhání, pochybnosti (a protože jsme v Česku: odpor) – to všecko můžeme pozorovat kolem otázky, zda země, kterou považujeme za svou, má - vůbec – přijmout nějaké uprchlíky. (Naštěstí nikdo menší než ministerský předseda občany ujišťuje, že po velkorysém gestu s přijetím 15 (patnácti) rodin žádná další hrozba podobného rozsahu v nejbližší budoucnosti nepřipadá v úvahu.) Vláda, ve které jsou zastoupeni jak věřící křesťané tak- byť to nahlas říci nechtějí - extrémně umírnění socialisté, musí překonat mnoho potíží. Největší překážkou je odpor veřejnosti, poněvadž vláda nenašla PR agenturu, jež by publiku vysvětlila, proč uprchlíky vůbec přijmout. (Třetímu koaličnímu partnerovi nedovedou ostatní říct, s jakými náklady nutno na uprchlíky počítat.)

Komisař OSN pro lidská práva kritizoval britský bulvární list za rasismus proti imigrantům

24. 4. 2015

Zeid Ra’ad Al Hussein, vysoký komisař OSN pro lidská práva, ostře zaútočil na britský bulvární deník The Sun, který vydal komentář Katie Hopkinsové, která označila uprchlíky, snažící se dostat přes Středozemní moře do Evropy, za "šváby". Zeid Ra’ad Al Hussein poukazuje na to, že její komentář připomíná antisemitskou nacistickou propagandu a také zdůrazňuje, že slovo "šváb" využívala mediální propaganda ve Rwandě, povzbuzující obyvatelstvo, aby spáchalo genocidu na členech kmene Tutsiů. Vysoký komisař OSN pro lidská práva vyzval britskou vládu, média a regulační orány, aby respektovaly mezinárodní i lokální zákony proti vyvolávání rasové nenávisti.

"Nacistická média označovala ldi, které chtěli jejich pánové eliminovat, za krysy a šváby," konstatoval Zeid.

Jaký postoj by současný Peroutka zaujal k Putinovi?

Dynamický život 2015

23. 4. 2015 / Bohumil Kartous

Rusko oslavilo šedesáté druhé narozeniny svého prezidenta Vladimira Putina způsobem, který odpovídá všem oněm pronikavým úspěchům, jež tento muž za patnáct let své vlády svému národu přinesl. Jak dnes věci stojí, nemají Rusové nikoho, koho by ve svém panteonu národních hrdinů postavili výše.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.