"Hitler by věděl, co s Cikány dělat" - v televizi Prima

2. 9. 2011

Dobrý den, Britské listy čtu už několik let se zájmem, zejména v posledních dnech, kdy se množí zprávy ohledně konfliktů s "nepřizpůsobivými Romy". Chtěl bych redakci poděkovat za množství informací a alternativní pohled na události, které nabízí - v porovnání s jinými médii. Jeden příklad za vše. Před několika minutami jsem sledoval zpravodajství na tv Prima, kde byl velmi detailní záběr na mladou ženu, která měla na svém bílém tílku napsáno cosi ve smyslu, že Hitler by věděl co s cikány dělat. Na dotaz redaktora reagovala tím, že zcela souhlasí s tímto nápisem. Doufám, že se najde mnoho lidí, kteří podají na danou dámu (jejíž obličej byl bezesporu dobře vidět) patřičné trestní oznámení. Dost mě tedy šokovalo, že takovéto názory televize bez patřičného komentáře vůbec odvysílá..., píše Libor Hejl.

Reportáž je v televizi Prima ZDE a ten detail je v čase 14:36, píše Milan Urie a konstatuje: "Já jenom dodám, že se za tu mladou dámu hluboce stydím."

430 000 občanů protestovalo v Izraeli

4. 9. 2011

Statisíce Izraelců demonstrovalo v sobotu večer v ulicích izraelských měst. Byla to dosud největší demonstrace za sociální spravedlnost a nižší náklady na živobytí. Demonstranti požadovali jasnou reakci vlády proti stále více ožebračovaným středním vrstvám.

Podle policejních odhadů se demonstrací a shromáždění po celém Izraeli účastnilo asi 430 000 lidí. Největší demonstrace byla v Tel Avivu. Tam demonstrovalo 300 000 osob. V Jeruzalémě se konal bezprecedentní pochod 50 000 lidí a v Haifě 40 000 lidí. Demonstrace se konaly i v menších městech.

Kadáfího synové a loajalistické konvoje "prchají"

4. 9. 2011

  • Vzbouřenečtí velitelé v městě Tahouna konstatovali, že z vojenských základen před vzbouřeneckým útokem, očekávaným v příštích dnech, odjely velké loajalistické vojenské konvoje. Podle nepotvrzených zpráv prý uprchli příslušníci Kaddáfího rodiny v sobotu z města Bani Walid.
  • Turecko podá žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru za izraelskou blokádu Gazy. Oznámil to turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu. Turecko dramaticky omezilo své styky s Izraelem, rozvázalo s ním vojenskou spolupráci a vyhostilo izraelského velvyslance za to, že se izraelská vláda odmítla omluvit za usmrcení osmi tureckých občanů a Američana tureckého původu při útoku na námořní flotilu, která chtěla proniknout do Gazy loni v květnu.

Kalousek a Schwarzenberg jsou dnes nejsměšnějšími českými politiky

3. 9. 2011 / Boris Cvek

Zajímavé uvažování českého premiéra Nečase plyne z prvních dvou odpovědí v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny:

LN: Ulevilo se vám, že ministr Dobeš odvolal Ladislava Bátoru a ministři TOP09 se vrátili na zasedání vlády?

Nečas: Nevím, jestli lze odvolání z pozice ředitele odboru a povýšení do funkce zástupce vrchního ředitele sekce, kterému tento odbor podléhá, považovat za úspěch a úlevu. Ale ministři Schwarzenberg a Dobeš nalezli řešení, to je hlavní.

LN: Stojí úředník na jednom ministerstvu Bátora za to, aby byla paralyzována koalice?

Nečas: Pracovat pan Bátora u mě nebo u nějakého ministra ODS, tak by za to, co řekl, ve vedoucí funkci skončil. Kdo ale tu věc vyexponoval do krize ohrožující chod vlády, na to nechť si čtenář odpoví sám.

BC: Podle mého názoru se zde Nečas přiznává k tomu, že není premiérem české vlády a že to, co se děje v jeho vládě, není pro něj "u mě". A zdá se, že tak nějak závidí TOP09, že našla odvahu se proti Bártovi postavit, byť s naprostým debaklem. Kalousek a Schwarzenberg jsou dnes nejsmějšnějšími českými politiky. TOP09 asi spoléhala na to, že Nečas na její nátlak odvolá Dobeše. O to se ale pokusil již na jaře a neprošlo to přes Klause. Za chvíli to možná bude tak, že Nečas na nátlak Klause odvolá Schwarzenberga. Kladu si otázku, zda by i poté "kníže" ustoupil zájmům ODS a VV na prokorupční vládě a nechal se klidně odvolat s apelem na udržením TOP09 ve vládě.

Je také zajímavé, že Nečas na samém konci rozhovoru nazývá Kalouska "PR manažerem" pana Bátory. Ono se stačí podívat na fotky z tzv. "Pochodu na Hrad", který pořádala v červnu 2010 tehdy zcela neznámá Akce DOST. Bezvýznamná skupinka Semínů a Bátorů se na rozdíl od letošního pochodů gayů a leseb Prahou dočkala tehdy prezidentovy účasti. Mezi fotkami je Klaus vyfocený s Bátorou i se Semínem. Kdyby nebylo Hradu, jak přiznal sám ministr školství Dobeš, nebylo by ani Bátory na MŠMT, a tedy by vůbec nebylo "bátoriády" v českých médiích. Kalousek pouze logicky reagoval na to, co kritizovala i ČSSD a nakonec i Boris Šťastný z ODS nebo sám premiér Nečas.

Fotky z "Pochodu na Hrad": ZDE

Klausovi s jídlem roste chuť

3. 9. 2011 / Boris Cvek

Myslím, že Václavu Klausovi s jídlem roste chuť. Bezmoc Nečase a Kalouska, kteří mu nedokázali vzdorovat v případě vypuzení VV z vlády ani v případě Bátora, dosáhla takového stupně, že prezident začal útočit přímo na ministra zahraničí a zahraniční politiku vlády. Prezidentovi nesmrdělo ani to, když sám sebe spojil s Bátorou a nazval útoky na Bátoru jako pokus o útoky na něj ze strany těch, kdo si netroufnou útočit přímo na prezidenta.

Jak napravit aspoň jedno lidské a právní selhání českých zákonodárců a soudců

3. 9. 2011 / Josef Mrázek

Ve sněmovně jsou právě příjmány zákony, které budou škodit skoro všem občanům, i když bohatým mnohem méně, a nesouhlasí s nimi ani celá koalice. Její rozklad možná způsobuje podezření, že za tuto špatnost nebudou dost odměněni všichni její strůjci a tak někteří pózují před voliči a mluví i o předčasných volbách. Media se možným pozadím sporu nezabývají, jsou zvyklá být na straně vítěze, a nevědí, kdo to bude. Proto nastoupila zástupná témata, aféry, které nemají pro budoucí život občanů žádný význam, ale jako zastírací manévr se znamenitě hodí. Já tuto hru nehraju a tak bych rád navrhl něco užitečného, opravu odporné skvrny, která je hanbou naší právní praxe, jsou to exekuce.

Rasismus a sociální demokracie

3. 9. 2011

V západní Evropě soupeří sociální demokraté právě o tyto voliče s populistickou radikální pravicí. Ve Francii se pro ně používá termín "left-lepenism" čili "levicoví lepenisté".

Demonstrace v Rumburku a Varnsdorfu mají oproti událostem v Krupce či Janově několik odlišných znaků vyplývajících z problémů, které jsou strukturální, ale rovněž takové, které jsou svým způsobem dílem náhody a vyplývají z aktuálního rozložení sil v poslanecké sněmovně a komunální politice. Podle mého soudu můžeme vypíchnout tři základní charakteristiky týkající se dění na severu Čech, píše čtenář Jakub Sedlák.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Existují lidé, kteří službu druhým kladou nad vlastní záchranu

4. 9. 2011 / Boris Cvek

Rád bych reagoval trochu obecněji na text Karla Dolejšího, který kritizuje kritiku Martina Škabrahy, namířenou na film Vesničko má středisková. Právě jsem totiž Martinův text dočetl a také mne v něm zarazilo, jak dává do souvislosti "velké dějiny", boj za svobodu a smrt. Karel Dolejší si bere příklad Dekameronu jako příklad toho, že lidé se nemusejí stále obětovat pro ty "velké dějiny" - mohou utéci před epidemií černého moru kamsi do ústraní a jenom si tam vyprávět.

Koutek reklamní tuposti 33 - Prodám "Jahůdku à la marmeláda" (Značka: z jablek)

3. 9. 2011 / Tomáš Koloc

Jsou králové, kteří z úředního nařízení zakazují používat sůl, a úředníci, z jejichž nařízení se marmeláda nesmí jmenovat marmeláda, ale ovocná směs. Český reklamní fiškus ale úředníka přečural, a výrobek pojmenoval "ovocná směs à la marmeláda". Tento myšlenkový úkon ho však natolik vyčerpal, že jablečno-jahodovou směs nazval "Jahůdka".

Ministerstvo mládeže, nebo kuratorium?

2. 9. 2011 / František Řezáč

Před postranním vjezdem do budovy MŠMT z Maltézského náměstí se konala ve čtvrtek skromná, ale hezká demonstrace za úplné odstoupení mediální hvězdy prchajícího času těchto dní, Bátory. Nezaměňovat se stejnojmenným filmem.

Bátora koukala chvíli z okna ve třetím poschodí na oněch cca 400 demonstrantů a popíjela brčkem cosi z růžového kelímku podaného okenní kolegyní. Pak zavřeli.

Ve Vídni kombinuje stále více řidičů auto s veřejnou dopravou

3. 9. 2011

tisková zpráva Auto*Mat

PRAHA/VÍDEŇ -- Obyvatelé Vídně vlastnící automobil vykonají každou třetí cestou po městě prostředky veřejné dopravy. Zjistil to dopravní podnik rakouské metropole. Překvapivé je, že tramvaje, autobusy a metro si nacházejí stále větší oblibu právě u řidičů, kteří cestu autem s prostředky MHD v rostoucí míře kombinují. Vídeňský magistrát tomu napomáhá vysokými investicemi do pohodlnosti, spolehlivosti a rychlosti veřejné dopravy, která je tak v řadě případů výhodnější než jízda autem.

Maturita z cizího jazyka, ano, ale...

3. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

Ministr školství Josef Dobeš (podle Václava Klause nejlepší ministr školství za posledních dvacet let) odmítl povinnou maturitu z cizího jazyka. Asi ví, o čem mluví. Jenže, i za minulého režimu jsme měli povinnou maturitní zkoušku z ruštiny. ( Informace pro mladé, a pro zapomětlivé.) Žáci se začali učit slovanský jazyk ve 4.třídě základní devítileté školy, čili 6 let jazykové průpravy, a pak 4 roky na střední škole, celkem 10 let. Protože se v oněch dobách vůbec nejednalo o výuku pro praktické používání, ve škole se žáci naučili číst a psát azbukou, a postupně zvládali jazykové dovednosti dle kvalit svých učitelů, svého zájmu o ruský jazyk.

Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy V., aneb Nutnost demokratizace zastupitelské demokracie

2. 9. 2011 / Stanislav A. Hošek

V sérii textů o tak zvané důchodové reformě jsem logicky dospěl k širším politickým souvislostem, ať už k některým aspektům pojímání demokracie v našem státě, či k širším historickým souvislostem sociální politiky, až konečně ke globálnímu hledisku zajišťování stáří. Všechny tyto kontexty se nyní pokusím v krátkosti shrnout.

Wikileaks zveřejnily nezredigované diplomatické depeše

2. 9. 2011

Server Wikileas publikoval svůj kompletní archiv 251 000 tajných amerických depeší, aniž by z nich odstranil jména informátorů. Vystavil tím potenciálně tisíce osob, jmenovaných v depeších, nebezpečí věznění anebo ohrožení života, konstatuje list Guardian, který je s Julianem Assangem v této věci ve sporu.

Pět předchozích mediálních partnerů Guardian, New York Times, El Pais, Der Spiegel a Le Monde toto rozhodnutí ostře odsoudilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní doba temna aneb pochybná platnost rezoluce č. 1973

2. 9. 2011 / Petr Schnur

Od prvního okamžiku poukazoval autor této úvahy na podivné okolnosti libyjské "revoluce" a vzniku rezoluce RB OSN č. 1973, na její mírně řečeno více než problematický text - o jejím evidentním zneužití ani nemluvě. Během naší osobní výměny názorů na libyjskou kauzu vyjádřil Miroslav Polreich pochybnost o její platnosti. Vzhledem k nesporné mezinárodně právní kompetenci kolegy Polreicha to znamenalo pouze jediné: uposlechnout jeho výzvy a 'číst'. Toto je výsledek pátrání a osobních konzultací v německém právním prostředí. Dík a uznání patří především M. Polreichovi za nadhled a inspiraci.

Stydím se za prezidenta

3. 9. 2011

Původně jsem chtěl napsat, že se stydím za svého nebo našeho prezidenta, ale můj prezident to už dávno není. A je to vůbec náš prezident? Podle ústavy ano. Byl zvolen našimi zástupci, složil slib a zatím neprovedl nic, co by se dalo vyložit jako velezrada, píše Pavel Kučera.

Ropná firma Vittol, která financuje britské konzervativce, získala exkluzivní přístup k libyjské ropě

2. 9. 2011

Dohlédl na to podle konzervativního listu Daily Telegraph Alan Duncun, bývalý obchodník s ropou, který se stal náměstkem britského ministra obchodu. Má těsně podnikatelské vazby na firmu Vittol a v minulosti byl ředitelem jedné její pobočky.

Ian Duncan, generální ředitel firmy Vittom, dal před volbami v roce 2010 britským konzervativcům více než 200 000 liber (asi 5,4 milionu Kč).

Vitol je zřejmě jedinou firmou, která obchodovala se vzbouřenci během libyjského konfliktu. Firma Vitol nyní získala kontrakt na libyjskou ropu v hodnotě asi 1 miliardy dolarů.

V minulosti byla tato kontroverzní firma pokutována za porušování sankcí a za to, že vyplatila milion dolarů Arkanovi, srbskému válečnému magnátu, údajně za ropné kontrakty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Státní Big Brother slídí v údajích o zdraví lidí už řadu let, teď chce více dat

3. 9. 2011

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Stát se násilně vkrádá do našeho nejintimnějšího soukromí a shromažďuje osobní údaje pacientů. Národní zdravotní registry provozuje již řadu let. V roce 2009 za ně dokonce získal Big Brother Award v kategorii Dlouhodobý slídil. Nyní se chystá rozšířit počet registrů i množství shromažďovaných údajů, což konečně k tématu přitahuje mediální zájem.

"Tudy nevede fronta třídního boje!", aneb o Boccacciovi, Benjaminovi a dalších marodérských lumpech

2. 9. 2011 / Karel Dolejší

I.. Boccaciův román Dekameron vznikl v polovině 14. století a je pokládán za jeden ze základních kamenů evropské humanistické literatury. Deset mladých lidí - Pampinea, Fiammetta, Filomena, Emilia, Lauretta, Neifile, Elissa; Panfilo, Filostrato a Dioneo - v něm opouští Florencii stiženou pandemií černého moru, aby se uchýlili do venkovské vily a trávili zde čas nezadržitelné katastrofy vyprávěním poučných příběhů.

Monitor Jana Paula:

"Youcat", zbrusu nový katechismus katolické církve, a v něm stará nauka v současném jazyce

2. 9. 2011 / Jan Paul

Aféra kolem pedofilních kněží, která před nedávnem zaplnila média, už sice utichla, ale pro popularitu naší největší církve to byla další citelná rána, z které se musí vzpamatovat. Potíž je, že k hysterii se přidávali lidé, kteří o křesťanském náboženství nevědí skoro nic, natož aby měli v ruce Bibli, nebo znali cokoliv z křesťanské nauky. Pro ně je křesťanské náboženství a víra totéž, co církev, aniž by chápali, že v církvi se projevují dva fenomény, lidský, reprezentující víru a Božský, reprezentující Stvoření, Zjevení a Vzkříšení, tedy duchovní prostor, v kterém se křesťané pohybují, a dle mého soudu nejen křesťané.

Sarkozy je pod tlakem poté, co francouzská tajná služba sledovala novináře

2. 9. 2011

Věhlasný francouzský deník Le Monde informoval, že vyšetřující soudce objevil dokumenty, z nichž vyplývá, že státní výzvědné úřady nařídily mobilnímu operátoru Orange, aby předal informace o telefonních rozhovorech investigativního novináře listu Le Monde Gérarda Daveta. Orange předal francouzské rozvědce nejen informace o všech uskutečněných hovořech, ale i informace o tom, na jakých místech Davet kdy byl.

Krátce poté, co státní výzvědné služby získaly protizákonně tyto informace, zjistily, že zdrojem pro jeden z Davetových článků byl poradce na ministerstvu spravedlnosti. Tento soudce byl rychle degradován a poslán do Francouzské Guayany.

Aféra Bettencourt začala jako rodinný spor mezi dědičkou firmu L'Oreal Lilane Bettencourtovou a její dcerou. Avšak r. 2010 aféra explodovala v sérii skandálů, které ohrozily nejvyšší úroveň francouzského státu.

Začalo se financovat protizákonné financování politických stran, údajné daňové podvody a praní špinavých peněz. Zejména byly zkoumány vazby Bettencourtové na Sarkozyho a na jeho vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Philip Morris požaduje přístup k univerzitnímu výzkumu o dětech a o kouření

2. 9. 2011

Stirling University ve Skotsku bojuje proti pokusům globální tabákové firmy Philip Morris získat přístup k výsledkům jejího výzkumu o zvyklostech kouřících teenagerů.

Firma Philip Morris International, která vyrábí cigarety Marlboro, požaduje, aby univerzitní centrum pro výzkum kontroly kouření jí předalo své údaje o dětech, které kouří. Výzkum obsahuje informace o postojích teenagerů vůči balení cigaret a vůči reklamě na cigarety.

Firma Philip Morris se s úspěchem obrátila na skotského komisaře pro informace, poté, co Stirling University odmítla tyto údaje vydat podle zákona o infomacích.

Profesor Gerard Hastings, ředitel univerzitního výzkumného střediska, uvedl, že firma Philip Morris se snaží získat přístup k zmíněným informacím proto, že by jí samotné nebylo dovoleno je sbírat z etických důvodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Wikileaks:

Konflikt Guardianu s Assangem

2. 9. 2011

Wikileaks and Julian Assange se podle listu Guardian rozešli s mainstreamovým veřejným míněním, když nyní Assange pohrozil, že zveřejní všech necenzurovaných 250 000 amerických diplomatických depeší, aniž by z nich odstranil jména informátorů, které to zejména v autoritářských režimech ohrozí. Potíž je, že Guardian je v této věci ve střetu zájmu, protože list Assange obvinil, že prozradil heslo k nezredigované databázi všech amerických depeší, zveřejněných na internetu. Dva reportéři deníku Guardian - podle vlastní obhajoby samotného Guardianu - sice v únoru v knize o Wikileaks otiskli toto heslo, ale hájí se tím, že Assange je informoval, že jde o dočasné heslo, které okamžitě pozbude platnosti. Ve skutečnosti však prý "sám Assange porušil základní principy utajení" a toto heslo nezměnil, i když vyšlo v knize vydané deníkem Guardian. Takže veškerá databáze nezredigovaných amerických depeší je na internetu a Assange se ptá prostřednictvím twitteru svých stoupenců, zda má sám na serveru Wikileaks zveřejnit všechno.

Podle deníku Guardian byly právě tyto skutečnosti důvodem, proč v minulých dnech Assange na Wikileaks vydal více než 100 000 amerických diplomatických depeší, které nebyly skoro vůbec zredigovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sýrie: Generální prokurátor v městě Hama na protest odstoupil

2. 9. 2011

Generální prokurátor obklíčeného syrského města Hama rezignoval na protest proti zločinům, které na místním obyvatelstvu páchají vládní bezpečnostní jednotky.

Na videu, které na web umístili aktivisté, prohlašuje Adnan Muhammad al-Bakkour, že je "na straně vzbouřenců". Uvedl, že rezignoval v důsledku systematického potlačování pokojných protestů proti režimu prezidenta Assada.

Bílý anděl venkovské progresivní civilizace

2. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

Toť senátor Jiří Čunek. Zatímco v minulosti mohl být vnímán jako exotický Valach, vnímající citlivě dozrávající problémy nevyzrálé majority, poté, co navrhl obnovení povinné vojenské služby (PVS), se nyní velmi přiblížil názorům veskrze městským, reprezentovaným současným ministrem Alexendrem Vondrou. Ten rovněž v dobách ohrožení čili pokud bychom neumístili v Brdech americký radar, varoval před nutností zavést povinnou vojenskou službu. O něm však média nepsala, že reprezentuje "nejspodnější temné proudy ve společenském nevědomí", třebaže jsme si to všichni mysleli.

Britský ministr chce do školy přivést vojáky

1. 9. 2011

Michael Gove, britský konzervativní ministr školství, zruší předpis zakazující učitelům používat proti dětem fyzického násilí. Chce také rekrutovat do škol jako učitele bývalé vojáky, zejména na první stupeň, aby poskytl školákům "mužské vzory autority". Řekl to ve čtvrtek v projevu v Londýně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kaddáfí: Ať Libye hoří. Nikdy se nevzdáme

1. 9. 2011

Plukovník Muammar Kaddáfí zdůraznil v audionahrávce, kterou odvysílala spřízněná televizní stanice, že bude dál pokračovat v boji proti svým nepřátelům. Pravil, že jsou rozhádáni, a zapřísahal se, že povede dlouhý boj. Nahrávku odvysílala původně televize al-Rai v Sýrii. Kaddáfí říká: "Lidé bojují proti kolonialismu. Musí dojít k obrovským obětem pro věc svobody. Se zrádci bude skoncováno, NATO se nyní rozloží a loajalita zrádců se rozloží. Libyjský lid neklesne na kolena, nemůže se vzdát, nejsme ženy, nemůžeme se vzdát, nejsme otroci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská vláda vyhodí i zaměstnance letectva, kteří se podíleli na bombardování Libye

1. 9. 2011

Přibližně 500 zaměstnanců RAF, Britského královského letectva, dostane ve čtvrtek oficiální oznámení, že budou nuceně propuštěni. Britské ministerstvo obrany totiž ve čtvrtek zveřejní první část svého kontroverzního programu propouštění zaměstnanců britské armády.

Tvrdě postižen bude také historický regiment Gurkhů, brigády pěšáků nepálského původu. Bude jim sděleno, že většina z nich bude nuceně propuštěna.

VÍCE NEŽ 20 LET PO PÁDU KOMUNISMU:

Dobeš: Povinná maturita z cizího jazyka by byla katastrofa

1. 9. 2011

Kdybychom [maturitu] nechali s povinnou zkouškou z jazyka, tak fakticky rušíme zhruba 90 procent učebních oborů s maturitou a technických škol. To by byla katastrofa. Ty školy na to nejsou vůbec připraveny.

Zdroj: ZDE

NATO zůstane ve válečném stavu

1. 9. 2011

Severoatlantické společenství zůstane ve válečném stavu, dokud nebudou poraženy poslední pozůstatky Kaddáfího režimu, zdůraznili evropští diplomaté.

Ve čtvrtek se v Paříži koná summit Přátelů Libye. Jeho účelem je prohlásit Národní prozatímní radu jako novou prozatímní libyjskou vládu. Úsilí mezinárodního společenství se má změnit z války na pomoc při rekonstrukci země.

Oznámení korupce bude protizákonné

1. 9. 2011

tisková zpráva Ekologického právního servisu

Vláda včera schválila věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy, ve kterém znemožňuje legální cestou nahlásit korupci. Úředník, který bude chtít nahlásit korupční jednání, však bude muset porušit zákon.

Neonacismus není extremismus?

1. 9. 2011

Vážená redakce Britských listů,

Nevím pořádně, jak začít. Článek, ve kterém je video ze serveru youtube, kde můžeme vidět mladého bezvlasého muže, gestikulací někoho nápadně připomínajícího, ve mně vzbudil mnoho emocí, píše Richard Halama.

S Romy jsem nikdy problém neměl. Já nerad generalizuji, ale většina populace v ČR je dle mého silně rasistická. Z lidí, které znám, si vybavuji jen pár, kteří by nedělili lidi na nás a Romy - a to se nepohybuji v žádném specifickém prostředí, ve kterém by se takovéto názory daly očekávat (ačkoliv studuji v Opavě, kde k mému úžasu na každém domě vidím nasprejovaný nápis Neonacismus není extremismus).

Myslím, že to, co jsme viděli na onom videu, začíná většinou "nevinnými" vtípky, pokračuje to čtením novinek.cz a podobných žurnalistických skvostů, a končí vzýváním po lopatách a plynových komorách.

Mám vztek, že je v dnešní době ještě něco takového možné, není mi jasné, proč ostatní média o těchto událostech neinformují.

Mám obavy, že se situace kolem Romů u nás už delší dobu zvrhává tam, kde rozhodně nemá. Na základní škole jsem měl spolužačku - Romku. Uměla skvěle zpívat a vyhrála několik soutěží v našem městě. Na jedné soutěži se stalo to, že ji pořadatel doporučil (nemyslel to zle, nicméně...), aby si vybrala nějakou romskou píseň.

Soutěž tehdy vyhrála, ale týden na to nebyla ve škole, protože si do vany rozpustila bílé temperové barvy a měla vážné kožní problémy.

Teď se přiznám k tomu, proč Vám píši. Po zhlédnutí videa z Rumburku jsem se rozhodl jej sdílet na Facebooku. S tím, že do titulku připíšu svůj názor. Nakonec jsem zbaběle kliknul na zrušit, protože internetové hádky na podobná témata nevedou k ničemu jinému, než ke zvýšené hladině stresových hormonů. Když lidé nechtějí pochopit, nemají ani šanci pochopit.

Proto píši Vám, abych poděkoval za to, že jako jedni z mála (v mém případě jediní, o kterých vím) dokážete informovat o situaci objektivně.

Hurikán Irene v Princetonu

1. 9. 2011 / Filip Mahďák

< Dýchající očištěný les ráno po hurikánu

...evakuace od pobřeží, lidé si pomáhají, přátelé odešli k přátelům, nastal čas vyměnit slova, co jinak by zemřela nevyřčena v dennodenní rutině večerní televizní samoty, setkání, rozhovor, společné mlčení, večeře, čekání, stmívání, přichází první deště. Mraky se ženou proti směru hodinových ručiček. Propadáme se do noci. Hurikán přichází. Chvíli jen tak prší a pak najednou spadne nebe plné vody, vlna deště šplouchne přes balkón. Pak zase jen tak prší a najednou to rve kamsi a zpátky vítr. Pak znovu bác a prostě spadne voda. Temná noc vybíhám před dům a vykřikuji proti letícím sloupům deště klenoucím se do tmy k nebi.

Ministerstvo dopravy mi rozkouskovalo stáří

1. 9. 2011 / Miloš Kaláb

Mám to štěstí, že jsem se před dvěma roky dožil osmdesátky. Známí mi blahopřáli a vyslovovali přání, abych se v dobrém zdraví dožil plné stovky. Ministerstvo dopravy provincie Ontário mi neblahopřálo, ale k 80. i 82. narozeninám mi přece napsalo. Připomenulo mi, že podle zákona musím nyní jako každý řidič starší 80 roků podstoupit každý druhý rok zkoušku zraku i zkoušku z dopravních předpisů (musím správně odpovědět na 32 otázek ze 40) a vyslechnout 2-hodinovou přednášku o tom, jak se bude v budoucnu zhoršovat moje schopnost řídit auto. Nechť se objednám na zkoušku a když ji složím, bude mi za 30 dolarů vydán nový řidičský průkaz na další dva roky.

Nápad zvaný univerzitní školné vysoké školy již zničil morálně, v budoucnu je nejspíš zničí úplně. V čím je to zájmu?

1. 9. 2011 / Jakub Wolf

Jde mi o krátkou reakci na článek Jana Čulíka, založený na zkušenostech z Británie a na další ze zpráv o školném. Má reakce se zakládá na prosté spekulaci nad otázkou, v čím zájmu je školné (zvláště v navrhované podobě), a doplnění této spekulace ilustrací ze zkušenosti učiněné na naší místní univerzitě.

Hrozba školného -- podepište otevřený dopis

1. 9. 2011

tisková zpráva Nesehnutých

Pěkný den,

záměrně 1. září si vás dovolujeme upozornit, že Ministerstvo školství chystá reformy. Patří k nim zavedení školného na vysokých školách, které bude mít, kromě jiných dopadů také větší negativní dopad na ženy. Ženy, které budou platit stejně vysoké školné jako muži, následně na výplatních páskách objeví až o třetinu nižší mzdu. Pokud se rozhodnou mít v děti , jejich schopnost školné splácet bude velmi omezená, nebudou-li patřit k majetným. Případne vám to fér?

Není přeběhlík jako přeběhlík

1. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

V souvislosti s přijímáním poslance Humla (VV) do klubu sociálních demokratů bylo zajímavé sledovat výroky "potrefených". Nemám na mysli nikoho jiného než představitele ODS. Vždyť to byli oni, kdo musel snášet výtky ze strany ČSSD (jejíž dva poslanci -Melčák, Pohanka - změnili politickou mapu těsně po volbách), že staví novou vládu pomocí přeběhlíků. (Dodnes zůstaly nevysvětleny skutečné důvody odchodů poslanců ČSSD do tábora pravicového Topolánka).

Není to, v čem žijeme, už fašismus?

1. 9. 2011 / Petr Koudelka

Začnu od problému, který je prý neřešitelný, a postupně radikalizuje celou společnost. Romská otázka přerůstá naší době přes hlavu. Ještě nedávno, před dvaceti a pár lety, to vypadalo jinak. Slušně a perspektivně. Jak je to možné? Dnes půjdeme na Romy s vidlemi. Lidé, neblázněte! Romové ani cikáni nejsou naši nepřátelé. Nepřítel je někdo jiný. Ten, kdo brání, aby se cokoliv v této společnosti dalo vyřešit.

Před pár dny demonstrovali knihkupci proti zvyšování daní. Úplně pominuli, že se zdražuje i chleba. Lidé, neblázněte! Demonstrovat za levné knihy nemá smysl. Váš protivník je jinde.

Tanečnice Šarlota Filová: Já lidi podle etnického původu neškatulkuju

1. 9. 2011 / Pavel Pečínka

Vyrostla na malé vesničce kousek od Brna. Ale tato Romka z "malé vesnice" je jako ryba ve vodě na řadě "velkých akcí" v Brně. Šestadvacetiletou Šarlotu Filovou znají příznivci multi-kulti uměleckých žánrů z pódia jako moderátorku a tanečnici. Podle svých slov žije v klidné, šťastné a veselé domácnosti s přítelem a kocourem v Brně. Od malička zbožňuje tanec, hudbu, knihy, kočky a nově se věnuje počítačům a kolu. Nás toho ale zajímalo víc...

Samohýl versus Janečka

1. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

I tak by mohl znít nadpis. Ladislav Samohýl je známý zlínský podnikatel, dlouholetý prodejce osobních automobilů. Majitel muzea historických vozidel -- aut a motocyklů. Jeho společnost vlastní i budovu č. 91 v areálu bývalého Svitu.

Martin Janečka je bývalý náměstek primátorky Zlína, který celá léta byl spjatý s revitalizací svitovského areálu, podnikatel, ale i funkcionář ČSSD. A co mají společného?

Problém nepřizpůsobivých

1. 9. 2011 / Jakub Wolf

V poslední době se stále častěji setkáváme s problémem nepřizpůsobivých. Podobně jako v osmdesátých letech. Problémy lidí jako byl Havel, Vaculík a další nepřizpůsobiví, se koncem oné dekády začaly objevovat stále častěji. Co si tak vzpomínám, byl jsem příliš mlád, ale myslím, že největším problémem nepřizpůsobivých bylo tehdy a je i dnes to, že je jich zkrátka mnohem méně než přizpůsobivých.

Chytrému napověz, hloupého (vyčůraného) ...!

31. 8. 2011 / Jiří Baťa

Není žádným tajemstvím, že se naši politici, zvláště ti ve vládě, rádi odvolávají na příklady našich sousedů, pohříchu ne vždy k dobru občanů. V tom zvláště vyniká ministr MPSV Drábek, který se neustále ohání poznatky a zkušenostmi tu z Norska, tu z Německa, Holandska, Francie apod., ve snaze je aplikovat na poměry české společnosti. Málokdy si při tom uvědomuje řadu faktorů, které se diametrálně liší od životních podmínek, práce a především mezd občanů těchto zemí a občanů našich. To proto, že tyto příklady jsou pro, v obecném pohledu nejen Drábkovi, ale mnohdy i jiným ministrům či politikům, vodou na mlýn při jejich fantasmagorickém sestavování úsporných opatření, jak jim velí koaliční smlouva. Jejich motto jsou totiž peníze, ne občan.To na jedné straně.

"Nový a nezvyklý druh" britských bezdomovců

1. 9. 2011



Reportáž televize Channel Four o nových bezdomovcích v Británii

Jak dopadají na veřejnost vládní škrty, roste v Británii počet bezdomovců. Channel Four News vysílaly ve středu delší, otřesnou reportáž o tom, jak vzniká nový, středostavovský typ bezdomovce.

Představa, že by se bezdomovcem mohl stát bývalý vojenský námořník, člen posádky britské vojenské ponorky, je tak absurdní, že je téměř směšná, konstatovala reportérka Channel Four News.

Vědci vytvoří umělou sopku, která má ochladit zemskou atmosféru

1. 9. 2011

Vědci připravují projekt, v jehož rámci bude 20 kilometrů nad zemským povrchem umístěn na Zemi ukotvený balón velikosti velkého fotbalového stadionu. Se zemí bude spojen hadicí, která bude do stratosféry pumpovat stovky tun miniaturních chemických částeček za minutu. Účelem bude, aby tyto částečky odrážely sluneční světlo a ochladila se tak planeta. První kroky k technickým zkouškám tohoto projektu, ve zmenšeném měřítku, budou podniknuty příští měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sněmovnu si rozvracet nedáme

31. 8. 2011 / Jiří Jírovec

Tak se nám levice zase pěkně vyznamenala. Sotva se trojkoalice se dohodla na kompromisu, aby se kníže nažral a Bátora zůstal celý, stála před zlovolným pokusem levice narušit průběh 21. schůze Sněmovny.

Pokud jde o Bátoru, i samotný Blesk považoval za vhodné informovat svoji čtenářskou obec. Najdeme tam hned dva články. První s titulkem Dobeš Bátoru vyhodil a pak mu na ministerstvu dal lepší flek a druhý nazvaný Bátoru na ministerstvu drží páčička z Hradu, připustil Dobeš.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní