24. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 1. 2008

Důležitost kvalitního, nejen encyklopedického, humanitního vzdělání se mi opakovaně potvrzuje vždy, když se přesvědčuji, že i velmi inteligentní, ale "netrénovaní" lidé špatně rozumějí psanému textu. Je to problém, který trápí české školství, jak dokazují špatné výsledky českých studentů v textové analýze v mezinárodním srovnání (bohužel podle reportu PISA 2006 klesá ČR i ve vědách, z 523 na 513 bodu). Stalo se to i Václavu Davidovi, velmi inteligentnímu a slušně argumentujícímu muži, který mi ovšem rozsáhle vyvrací cosi, co jsem netvrdila.

Sloupek
Jiří Orten

V přestávce mezi životem a tam tím
kocourek s kamenem až na dně rybníka
pomalu vražedné andílky polyká
a tam to nepřichází tam to má vždycky čas
Vidíte kocourka? myslí si že se vrátí

Co přivázali mu to tíha nazývá se
a luna již měl rád
do vody nahlíží a udivena zdá se
že na ni nemůže zamňoukat
neboť má oči obráceny jinam

A pije pije zvolna jako by se kál
za všechny stehlíky které dřív mordoval
za všechny okapy po kterých s deštěm běhal
za všechny kočičky na které zapomíná

v přestávce mezi životem a tam tím
co jde tak pomalu jako se chodí spát
když noc už minula a chtěl bys věčně spáti
bez pomyšlení na návrat

Báseň ze sbírky Čítanka jaro, 1939 vybral Štěpán Kotrba

24. 1. 2008

Snad každého v poslední době zaráží, jak protekčně jsou vyzdvihováni umělci, kteří volí a veřejně podporují ODS. Každým rokem se v předvánočním čase konají desítky koncertů našich umělců v Lucerně i v halách po celé republice. Dost často bývají tyto koncerty spojovány s polokulatými a kulatými výročími umělců a bývají vyprodané. Televize však nenatáčí záznamy z těchto koncertů. V době vánoční se vysílal pouze koncert Lucie Bílé z Lucerny, která ale neslavila žádné výročí a atmosféra na jejím koncertě nebyla o nic lepší než atmosféra na koncertech ostatních kapel.

23. 1. 2008

Vážený pane Švejnare,

Nejsem sice sice členem Parlamentu, a nemám tedy praktickou možnost volit toho či onoho kandidáta, popřípadě nevolit žádného, ale jsem podle Ústavy ČR občan-suverén a jako takový bych rád věděl, čím se skutečně od Václava Klause kromě počtu pasů lišíte. Ptám se přímo a veřejně, neboť si myslím, že i jiní spoluobčané si kladou stejnou otázku. Z českého tisku a Vašich webových stran jsem se to totiž zatím nedozvěděl.

24. 1. 2008

Na půdě Senátu České republiky se v úterý 22. ledna uskutečnilo veřejné slyšení na téma Rovnost příležitostí mužů a žen – přirozený vývoj nebo sociální konstrukce?, jež uspořádal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice za organizačního přispění nezávislého senátora Martina Mejstříka (Cesta změny).

Slyšení si nekladlo za cíl prezentovat široké spektrum odpovědí na tuto otázku, naopak, Martin Mejstřík záměrně „nepozval militantní feministky“, ale takové diskutující, kteří by představili zejména křesťanský pohled na rovné příležitosti. Prý proto, že „diskuse je vedena jen jedním směrem“ (kterým? Kdo tento směr určuje a kdo onu diskusi podle něj vede?).

24. 1. 2008

Veřejné slyšení senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, s provokativním názvem „Rovnost příležitostí mužů a žen – přirozený vývoj nebo sociální konstrukce?“ připomínalo Potěmkinovy vesnice, ačkoli proběhlo v Čechách léta Páně 2008.

24. 1. 2008
"...na rozdíl od Rakouska, republika musí provést rozluku církve a státu a reformy s rozlukou spojené..."
T. G. Masaryk -- Světová revoluce, str. 603

"Měly byste využít celospolečenské diskuse o případném navrácení církevního a židovského majetku."

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus z dopisu ženským organizacím

V nedávné době proběhly v médiích dvě zprávy, které na první pohled nemají žádnou souvislost.

První, že ministr KDU-ČSL předloží vládě nový restituční zákon, na jehož základě chce koaliční vláda dát "300 miliard církvím", které by se pak na oplátku vzdaly majetkových nároků vůči státu. Majetek ve fyzické podobě by se měl vracet jenom řádům a kongregacím (asi desetitisíce hektarů lesa a půdy). Římskokatolická církev by měla dostat asi 80 procent všech peněz. Druhá se týkala položení základní kamene památníku JUDr. Milady Horákové a 234 obětem "československého režimu padesátých let" (komunistický režim se výslovně neuvádí), právě na výročí 106. narozenin (25. 12. 1901) popravené političky. Iniciativa vzešla z České strany národně socialistické, Masarykovy demokratické strany a Klubu Milady Horákové a památník by měl vyrůst na náměstí Hrdinů nedaleko věznice, kde mnozí političtí vězni včetně Horákové přišli o život.

24. 1. 2008

Pan Bláha píše ve své zvláštní úvaze o tom, že se cyklisti v Praze zákonitě zalykají škodlivinami. To je ovšem pravda jenom do té míry, že zplodinami se v tomto městě dusíme všichni - díky automobilistům. Je to vlastně kolektivní, společensky tolerovaný terorismus, pokud bychom chtěli obrátit běžnou rétoriku o ekofašistech. Ale má poznámka směřuje jinam:

24. 1. 2008

O školném a jeho pozdějším splácení se začíná mluvit poslední dobou relativně často. Jako by vláda neměla jiné téma z oblasti školství. Neustále je nám dávána za vzor Velká Británie, ale bere někdo vůbec v úvahu případné zadlužení?

Na začátku ledna přišel premiér Mirek Topolánek opět s myšlenkou platit na vysokých školách školné. V „předvolební smlouvě ODS s občany ČR„ je napsáno: „Nezavedeme školné, ale změnou financování studia zvýšíme počet vysokoškoláků na průměr EU.“ a obdobně v programovém prohlášení vlády: „Vláda nezavede školné, ale otevře diskusi o větším zapojení soukromých zdrojů do financování vysokých škol, vědy a výzkumu.“

Premiér využil šalamounsky slovo diskuse v textu a prohlásil: "Programové prohlášení jasně říká, že zahájíme diskusi o odložené platbě, což tímto činím. Přičemž nikde není řečeno, že nutně musí zůstat pouze u diskuse a že už nedojde k realizaci".

24. 1. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

27. prosince 2007 se v Keni konaly prezidentské a parlamentní volby. Okolnímu světu byly převážně lhostejné. Pak najednou začaly titulky mluvit o rozsáhlém etnickém násilí. Západní tisk hovořil o nebezpečí „rozpadu“ a všudypřítomnosti etnických konfliktů v Africe. Zazněly naléhavé výzvy, aby se dva soupeřící vůdci smířili a uzavřeli kompromis. To se zatím nestalo a není pravděpodobné, že k tomu dojde. Co se vlastně událo?

24. 1. 2008

V návaznosti na rozvířené téma romské otázky a receptů předsedy křesťanské (a demokratické) strany Čunka mě zaráží mnohé. Předně, že si jakoby nikdo neuvědomuje to, že současný stav je výslednicí mnoha okolností daných vývojem za posledních 41 roků. Dlouhodobé deformování vzájemných vztahů je jedním ze závažných důvodů, proč je většinová společnost a její systém v takovém stavu, v jakém je. Málokdo si klade otázky, proč recepty z politických kuchyní většinových společností evropských zemí nefungují. Už od poslední (světové) války. Ve Francii stejně jako v SRN, u nás, ale i kdekoliv jinde.

24. 1. 2008

V několika příspěvcích, naposledy pana Sokolíka, se lamentuje nad úpadkem mravů v naší vlasti. Já bych byl velice opatrný s těmi příklady, jak to bylo dříve, jak to je jinde, za první republiky, v Norsku atd. Pokud vím, v nynější sněmovně ještě nikdo neutrhnul desku od své lavice a netřískal s ní o stůl, aby přehlušil projev předsedy (a byla to tenkrát žena!).

24. 1. 2008

V pátek 18. ledna ve večerních hodinách došlo v Příbrami v ulici A. Jiráska k potyčce dvou skupin mladých lidí, při které zemřel jeden z mladíků. Pobodaný mladík Jan Kučera patřil k tzv. SHARP skinheadům, tj. antifašistům a byl zabit neonacistickým skinheadem Jiřím Fousem , tzv. bonehead. Část incidentu včetně smrtelného okamžiku je zachycena na videu, píše čtenář Vojtěch Havlíček .

24. 1. 2008

Podle mne máte v konstatování té ošuntělosti a smutné rezignace pravdu, píše čtenářka Daniela Hrnčířová. Ale jak může starší člověk vypadat jinak, když:

  • politici v čele státu se chovají tak...no, jak to denně vidíme
  • většina novinářů je za to ještě chválí
24. 1. 2008

Co víte o současném Kosovu? Přesněji bych se zeptal: co víte o tom, co se v Kosovu děje? Ale ptám-li se takto obecně běžného čtenáře, kterého neznám, znamená to de facto: co víte o dění v Kosovu z mainstreamových médií? Než popřemýšlíte, co vám bylo v posledních letech vštípeno sdělovacími prostředky o problému Kosova, dovoluji si za nepřítomného spotřebitele obecného na konkrétním příkladu Kosova ukázat, jak funguje tzv. mediální mainstream, jak tzv. alternativní zpravodajství, co je paranoia a co konspirace. A co realita.

24. 1. 2008

Neúcta k vědění v širších souvislostech

Darina Martykánová si částečně oprávněně stěžuje na skutečnost, že především muži-studenti technických oborů považují studentky filosofie za obět vlastního špatného rozhodnutí. Avšak situace je ještě složitější, a nelze ji jednoduše odbýt jednoduchými vysvětleními obou stran.

24. 1. 2008

Kdyby ten člověk prožil svůj život v normální společnosti, jistě by jako důchodce do Portugalska jezdit mohl. Jestliže si za svůj život nemohl nic pořádně naspořit, je to vina komunistů. Generace, které dostávaly mizerné peníze v mizerném socialistickém hospodářství s prázdnými obchody a nemožností pracovat či vzdělávat se v západních zemích, jsou oběti komunismu, i když na něj paradoxně vzpomínají často v dobrém. Je to jako když by muž uřezal své ženě ruce i nohy, a pak o ni "pečoval" někde v kleci... chápu, že té ženě se po kleci bude stýskat, pokud ji bezrukou a beznohou vpustí někdo do svobodného světa.

24. 1. 2008

Tento článek se dá použít jako návod k efektivnímu využití bezdomovců. Podnikaví manageři by je mohli odchytávat a eskortní službou dodávat všude, kde hrozí, že bude na zahradní párty nuda. Ušetřili by i práci policii, která beztak nedohlédne dál, než k branám města... Tyto nové lidi vychoval nový, "demokratický" stát a můžeme si být celkem jisti, že pro ně by byl Jan Palach dnes jen zoufalá blbá socka, píše čtenář Jan Řehák.

24. 1. 2008

Test na prezidenta není zrovna jednoduchý - nikde

Primárky pro prezidentské volby v USA se významně týkají také občanů ČR. Nelze zavírat oči před tím, kolik energie, času a finančních prostředků to v USA stojí, než je inaugurován nový prezident. V ČR je všechno sice mnohem jednodušší, může být ale otázkou, do jaké míry je pak u nás občan spokojen s tím, co mu místo přímé volby nabídnou obě komory Parlamentu ČR tou ústavně předpokládanou nepřímou volbou. Letmo si všimneme svérázné situace před 8. únorem v ČR, ale především se povšechně podíváme, co nám o „řešetu“ výběru kandidátů na prezidenta naznačují uplynulé dva týdny v USA.

24. 1. 2008

Miloš Dokulil se ve svém článku zapomněl zmínit o republikánském kandidátovi Ronu Paulovi. Možná proto, že pan Dokutlil čerpá informace jen z mainstreamových médií, která fenomén Rona Paula systematicky ignorují. Ron Paul má obrovskou podporu na internetu, o čemž svědčí i jedny z největších finančních příspěvků, které kdy kandidáti na prezidenta od voličů dostali. Pro mnoho lidí je Ron Paul doslova hrdina, který bojuje za práva "obyčejných" lidí, a je jeden z mála politiků posledních let, který to myslí opravdu upřímně, píše Richard Soldan.

Protest proti G8 v Lausanne 2003
23. 1. 2008

Jeho záslužnou práci mu sabotují občané, kteří se chtějí dovolat

Neuvěřitelná historka se stala koordinátorovi reklamní kampani vlády "PRO americký radar" Klvaňovi. Nadměrný zájem veřejnosti mu přehltil "zelenou" informační linku 800 44 22 44, kterou nechal za drahé vládní peníze zřídit proto, aby občanům vysvětloval, vysvětloval a do nekonečna vysvětloval, že americký radar neškodí zdraví, ani neohrožuje bezpečnost Česka či Evropy. Že nás všechny spasí. Před nebezpečím, které neexistuje... A protože nejspíše si volali pro informace občané, kteří doposud nejsou přesvědčeni o účelnosti stavby americké základny v Česku (a je jich 70% občanů této země) a pobytu amerických vojáků v Brdech, prohlásil Klvaňa: "Máme s ní velmi špatné zkušenosti, protože aktivisté proti radaru nám ji sabotují. Neustále nám ji blokují." Mýlí se. To se pouze občané dožadují stále netrpělivěji informací, které jim vláda odmítá dát pod záminkou, že jsou tajné.

A proto onu informační linku vládní koordinátor pro komunikaci s občany vypnul. Nyní se linka podle novinářů z Aktuálně.cz hlásí jako plný záznamník. Hackeři by řekli, že jim přetekl buffer. Nejspíš dělili nulou... Kladné ani záporné nekonečno nejsou ale reálná čísla. Sice to nevrací správné výsledky, ale zase to nepadá... E_USER_ERROR

Americký radar v Brdech jako základ rozbití Evropy - klíčové argumenty TÉMA BL

23. 1. 2008

Jestli existuje něco, na čem se většina české společnosti - bez ohledu na politickou příslušnost - může svým postojem shodnout s komunistickou stranou, je to jistě vztah vyjádřený i v politických vyjádřeních i činech komunistů k bývalé Jugoslávii. A nejde jen o odmítnutí jejího bombardování v roce 1999, ale zřejmě i akutní problém poměru k separatistickému Kosovu. A je jedno, jestli tato shoda je založená na citovém vztahu k balkánskému dění nebo na prostém požadavku neznásilňování mezinárodního práva.

24. 1. 2008

Podle internetové stránky Institute for War and peace reporting byl "mladý Afgánec soudem v Afganistanu odsouzen za urážku islámu. Neoficiálně se mu stala osudným jeho novinářská snaha upozorňovat na porušování ženských práv, korupci a nespravedlnost v Afghánistánu."

Když jsem si přečetl tuto zprávu myslel jsem, že jsem zabrouzdal do archívu před rokem 2001, kdy v Afganistanu vládl Taliban. Kde zůstala demokracie, kterou přinášela koalice "demokratických" zemí na křídlech bombardérů a kolech obrněnců do afghánských hor?

18. 1. 2008

Mezinárodní právo a právní stát jsou dva základní výdobytky naší civilizace. Jakkoliv nedokonalé, jsou prozatím jedinou hrází omezující zvůli a schopnou minimalizovat zákony džungle v mezinárodních vztazích. Současná situace kolem jihosrbské provincie Kosovo je aktuálním příkladem jejich porušování.

Kosovo
23. 1. 2008

ŠOK│DPA│ Po bouřlivé debatě ke Kosovu a závěrečné zprávě Russella Johnsona, který podporuje vyhlášení samostatnosti, prošlo usnesení. Názory v Parlamentním shromáždění byly zpočátku "půl na půl". Srbská delegace předložila ke zprávě pozměňující návrhy, které byly vyvážené a rozumné a otevírají prostor k dalšímu jednání. Zpráva ke Kosovu byla nakonec přijata, ale s pozměňovacími návrhy, které ji modifikují ve prospěch dalších jednání a rezoluce OSN. Proti jednostrannému vyhlášení kosovské nezávislosti se stavěly například Slovensko, které předsedá do května Radě Evropy, Rumunsko, Řecko nebo Španělsko, zásadně proti je Rusko a Kypr. Kosovo chce vyhlásit nezávislost na Srbsku pravděpodobně jeden nebo dva týdny po druhém kole prezidentských voleb v Srbsku, které by se mohly konat 3. února, prohlásil slovinský velvyslanec v ČR Franc But. Slovinsko nyní předsedá Evropské unii. Vítězem nedělního prvního kola prezidentských voleb v Srbsku se stal radiklální nacionalista Tomislav Nikolić se ziskem 39,6 procenta hlasů.

Proti nezávislosti Kosova jsou i hoolywoodské hvězdy... George Clooney a Sharon Stoneová chtějí pořádat protesty, pokud jihosrbská provincie Kosovo jednostranně vyhlásí nezávislost na Srbsku. Stoneová vyjádřila lítost nad tím, že Spojené státy, které zastupují zájmy kosovských Albánců, nezávislost Kosova prosazují bez potřebného odůvodnění a jen na základě silného lobbismu kosovských Albánců v USA.

iHNed: Proti jednostrannému odtržení Kosova protestují i hollywoodské hvězdy ZDE

23. 1. 2008
Rozhovor redakcie Fóra pre medzinárodnú politiku s Oskarom Krejčím, autorom knihy Geopolitika stredoeurópskeho priestoru o povahe a stave svetového politického systému a postavení (nielen) Ruska a USA v ňom
Dá sa súčasný svetový politický systém stále vnímať ako unipolárny?
Spojené státy jsou stále hegemonem. Mají nejmohutnější ekonomiku, jsou nejdůležitějším ohniskem inovací, produkují politické ideje ospravedlňující elitám současné uspořádané a hollywoodské či internetové sny pro veřejnost. Zároveň se USA ze 46 % podílí na světových vojenských výdajích. Pro srovnání: v případě Číny se jedná přibližně o čtyřprocentní podíl, u Ruska je to ještě o jeden procentní bod méně.
24. 1. 2008

Památník národního písemnictví (PNP), jehož osud několik měsíců trápil četné tuzemské odborníky, zůstane i nadále samostatnou institucí. Řekl to jeden ze členů komise, kterou ministr kultury zřídil proto, aby se zabývala transformací příspěvkových organizací. Na svém dnešním jednání, které bylo posledním, komise doporučila, aby se transformace příspěvkových organizací neděla formou jejich slučování.

ČTK: Památník písemnictví zůstane i nadále samostatnou institucí ZDE

24. 1. 2008
reakce na článek "V Praze by jen blázen jezdil na kole"

Autor článku nejspíše na kole nikdy neseděl a předpokládám, že patří k bohatší vrstvě obyvatel Prahy, co jezdí zásadně a všude autem, třeba i do sámošky 5 minut chůze od domova. Potom nemají být silnice zacpané auty! Úsměvný je jeho pocit, že silnice jsou tu pro auta. A odkdy? Vždyť cesty, na kterých se postupně vystavěly asfaltky tu byly mnohem dřív. Jezdilo se po nich na koních a v kočárech a později také na kolech, píše čtenář Ivo Miláček.

24. 1. 2008
Reakce na článek pana Milana Daniela - "Kdo může za české poměry?"

V článku píše autor, že lidé rezignovali na hodnoty z porevolučních 90. let. Hodnoty jako slušnost, spravedlnost a serióznost jsou hodnoty, které se objevují teprve ve vyspělé společnosti - alespoň taková je má osobní zkušenost z Německa, Velké Británie, Norska (odkud částečně pocházím) a kdysi i ze Spojených států. Nemyslím si, že by tyto hodnoty byly něčím samozřejmým a že by je každý národ musel mít zakotven ve své povaze. Myslím si, že tyto hodnoty se tvoří dlouhodobě a že Česká republika prostě není dostatečně zralá na to, aby se takovými hodnotami mohla v současnosti charakterizovat, píše čtenář Zdeněk Sokolík.

24. 1. 2008
tisková zpráva

Iuridicum Remedium, o.s. Vás srdečně zve na předpremiéru nového filmu ČT Oči velkého bratra, kterou pořádá 27.1.2008 od 20,30 v klubu Cross (Plynární 1096/23, Praha 7) Film natočil režisér Petr Kaňka v rámci magazínu Ta naše povaha česká. Po projekci bude následovat diskuze na téma kamerových systémů a ochrany soukromí s autory filmu a se zástupci organizace. Akce se koná v předvečer Evropského dne ochrany osobních údajů.

23. 1. 2008

Bývalí vysocí důstojníci:

Skupina bývalých vysokých armádních důstojníků se vyjádřila, že NATO musí být připraveno použít jaderných útoků jako první, "aby zabránilo užití zbraní hromadného ničení svými nepřáteli", píše britských deník Daily Telegraph

Autoři "plánu na reformu NATO" - který vznikl po konzultacích s vysokými současnými vojenskými činiteli NATO, kteří nemohou mluvit veřejně o svém znepokojení ohledně vojenské strategie NATO - zahrnují bývalého britského šéfa obranného štábu lorda Petera Ingeho a amerického generála Johna Shalikashviliho, bývalého velitele NATO v Evropě a předsedu amerických společných vojenských štábů.

Barbora Tachecí
23. 1. 2008

Barbora Tachecí, ředitelka Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu (ukázka): Do háje, jestli ten tiskový mluvčí mluví za ministra dopravy a volá jménem ministra dopravy po přehodnocení změn učiněných na Radiožurnálu, tedy na rádiu veřejné služby, tak to máme ministra, který chce řídit média veřejné služby?

Petr Pleva, poslanec ODS, předseda podvýboru pro kulturu a mediální legislativu: Já mám dojem, že tohle vystoupení paní ředitelky patřilo spíše do nějakého zábavného pořadu než na zpravodajskou stanici. Pokud mám dobré informace, tak pan tiskový mluvčí se nepodepsal jako tiskový mluvčí ministerstva dopravy, ale uvedl pouze, že je tiskový mluvčí, čímž označil svoje povolání. Pokud vím, tak je to bývalý rozhlasák, takže ta nějaká podoba nová Radiožurnálu se ho bytostně dotýká a tahle dedukce je trošku komická.

ČRo - Rádio Česko, 22.1.2008, 15:35 Studio Česko: úplný přepis rozhovoru s Petrem Plevou ZDE

23. 1. 2008

Nevím, jak s příjmy studenta, ale s důchodem se opravdu DÁ vyžít. Naprosto stačí týdně bochník chleba (u nás 53 Kč), půl kila špeku, cibule, denně jedno pivo. Takže máte vlákninu, tuk, tekutiny, vitamin C a B, vše pěkně levně. No a v neděli se rozšoupnout a dát si čínskou polévku, buď kuřecí, zeleninovou, vepřovou, hovězí, krabí, atd. Výběr je bohatý, takže o jednotvárnosti zde nemůže být řeč. Tím pádem zbude i na léky a poplatky u lékaře. A hlavně to podstatné - na elektřinu, ekologickou daň na elektřinu, topení, teplou vodu, vlak, tramvaj, nájemné, vodné, stočné, atd., abych neskončil pod mostem po exekuci za neplacení čehokoli, píše J. Helebrand.

Je mi jasné, že na důchody nezbývá, je nutno opravit mosty a silnice, které nám tady komunisté nechali bez zajištění jejich další údržby, zaplatit prohrané spory (Diag Human a pod.), navozit sníh na Hradčanské náměstí a mnoho dalších důležitých akcí, přičemž daně je nutno vybírat od těch, kdo pracují, ne od těch, kdo vydělávají. Ten kdo má moc, ukazuje na ty dole s tvrzením, že za to všechno můžou oni, a je nutno přitvrdit. Jistě by byla zajímavá anketa o tom, co je pro koho stokoruna. Jestli návštěva lékaře a poplatek za léky, den života, nebo drobáky, o nichž se nemá cenu bavit. A jestli naši zákonodárci ví, co se dá za ni vše pořídit.

22. 1. 2008

PRÁVĚ DNES: "Cenzura to není"

Dobrý den, Britské listy. Přeposílám vám e-mailovou korespondenci, kterou jsem vedl s firmou Anneca poté, co jsem zjistil, že BL zmizely z Právě dnes. Naprosto nechápu, jaké zájmy to v dnešní době panují, někdy jsem z toho opravdu otráven, píše čtenář Roman Ptáček.

4. 1. 2008
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner
7. 1. 2008 Topolánkova ČR: Mám platit nemocnici, nebo činži?   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   
16. 1. 2008 Radiožurnál, aneb sex v ponožkách Stanislav  Křeček
16. 1. 2008 VÝROK TÝDNE: ...a přemýšlí o nich   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   

Schengenský prostor volného pohybu osob RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Vstup ČR do Schengenu koncem roku 2007 není automatický Radek  Vogl
4. 11. 2006 Kdy začne Transparency International vyšetřovat Langera? Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Do Schengenu nebo do ....?! Ladislav  Žák
3. 6. 2005 O čem právě hlasuji/eme... Vladimír  Rott
29. 1. 2005 S čím půjde tým Stanislava Grosse do voleb   
9. 1. 2005 Schengenské země zavádějí kontrolu otisků prstů   
19. 10. 2004 Soumrak sociálního státu a jeho důsledky na cestě do vysněného ráje Jaroslav  Ungerman
1. 12. 2003 Schengenské otázniky Martin  Muránsky
8. 11. 2003 Evropská ústava - úpadek euro-panství Ladislav  Žák
12. 5. 2003 NEU - EU z jiného úhlu pohledu Bohdana  Rytířová

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
19. 12. 2007 Český rozhlas: Hrbáčkův špionážní pomníček Štěpán  Kotrba
1. 12. 2007 Deset let od pádu Klause: Deset let stará hydra, která za pár let nepůjde zničit Štěpán  Kotrba
29. 11. 2007 Kterak státní správa proniká do organizovaného zločinu Ladislav  Žák
29. 11. 2007 Udělali boudu na hlupáka, odnáší to Paroubek. Tentokrát neprávem. Štěpán  Kotrba
27. 11. 2007 Iniciativa Ne základnám si stěžuje u Rady ČT na manipulativní zpravodajství   
27. 11. 2007 BIS a to, co je v České televizi "příkaz shora" Štěpán  Kotrba
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
5. 11. 2007 Benešová bije na poplach: Vesecká chce sledovat novináře pomocí BIS Marie  Benešová
2. 10. 2007 Rada Českého rozhlasu odflákla svou práci Štěpán  Kotrba

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Rusko vypustilo naráz další tři navigační satelity   
21. 12. 2007 Jaké jsou možnosti ruské protiraketové obrany a rizika amerického štítu   
11. 12. 2007 Rodina S-300 a S-400: geopolitické nástroje ruské obrany Lukáš  Visingr
7. 12. 2007 Ruská flotila vyplouvá na světové oceány   
7. 12. 2007 Strategické lety strategických bombardérů   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
17. 11. 2007 Immanuel Wallerstein: Co chce Putin? Immanuel  Wallerstein

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Rádio zítřka Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave   
20. 11. 2007 Atari Terror živě v Second Life a na Radiu Wave   
3. 11. 2007 Startér - soutěž začínajících kapel vyhlašuje druhý ročník   
25. 10. 2007 Paroubkův Kudrys je pryč první, další ještě zbývají Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Stálá komise pro sdělovací prostředky se probudila Štěpán  Kotrba
14. 9. 2007 Podle policie není falešný dopis s falešným podpisem trestný čin Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2008 Nestřílejte divokou svini Gregory Nunzio Corso
22. 1. 2008 Jednou Václav  Hrabě
15. 1. 2008 ■ ■ ■ Ladislav  Puršl
14. 1. 2008 Smutná neděle Milan  Děžinský
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
9. 1. 2008 ■ ■ ■ Jiří  Gold
7. 1. 2008 Ranní procházka František  Nechvátal
3. 1. 2008 Spiaca rodina Lubomír  Feldek
2. 1. 2008 Františkovy lázně Antonín  Brousek

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2007 Krnáčová odchází z čela české pobočky Transparency, instituce je netransparentní nadále Štěpán  Kotrba
5. 12. 2007 Zelená právní guerilla Štěpán  Kotrba
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
1. 10. 2007 Transparency International ČR: stále netransparentno o konfliktech zájmů v samotné organizaci Štěpán  Kotrba
9. 7. 2007 Transparency International: problém zůstává - kde zůstala transparence? Štěpán  Kotrba
8. 7. 2007 Vjačeslav Žarko vypovídá: ruský policista britským špiónem za 200 euro měsíčně Štěpán  Kotrba
4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex Štěpán  Kotrba
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   

Petice "Zrušte komunisty" a co z toho nakonec bylo RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2007 Mají leninističtí radikálové budoucnost v KSČM, nebo jde o řeči z hrobu? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2007 KSM: Zpravodajství ČT nebylo manipulatnivní   
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
20. 3. 2007 Pravdy a nepravdy Zdeněk  Štefek
20. 2. 2007 Janečkův milicionář a internetové výročí Štěpán  Kotrba
19. 2. 2007 Lambert: Proč jsem byl milicionářem František  Lambert
19. 2. 2007 Uhl Janečkovi: "Snažíte vyhnout se své právní odpovědnosti za porušování zákona a činíte to na úkor České televize a jejího dobrého jména" Petr  Uhl
16. 2. 2007 Jak vyřešit případ příslušníka Lidových milicí ve funkci vrchního ředitele České televize Jiří  Janeček
9. 2. 2007 Milicionář Lambert Jiří  Janeček
9. 2. 2007 Odbory v ČT: Janeček i Rada ČT o Lambertovi věděla   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
3. 7. 2007 Návrh placení zkoušek učni by vytvořil sociální bariéru Alena  Gajdůšková
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár před půlnocí: Nediskutuje se pouze o tom, co je dobré Štěpán  Kotrba
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Kosovo jako příklad Michal  Vimmer
23. 1. 2008 O budoucím českém prezidentovi může rozhodnout i Kosovo Stanislav  Kliment
23. 1. 2008 Rezoluce ke Kosovu v Radě Evropy prošla, ale jinak...   
18. 1. 2008 Případ Kosovo: Výzva k solidaritě s republikou Srbsko   
9. 1. 2008 Opět na Bělehrad!? Kateřina  Konečná
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
17. 12. 2007 Kosovo - európsky problém Matúš  Holý
10. 12. 2007 Kosovská evropská republika? Egon T. Lánský
23. 11. 2007 Samostatné Kosovo?   
18. 10. 2007 Ljubav za ljubav: Bývalý poslanec žádá spravedlnost pro Kosovo