Smrt za urážku islámu

24. 1. 2008 / Lukáš Lhoťan

Podle internetové stránky Institute for War and peace reporting byl "mladý Afgánec soudem v Afganistanu odsouzen za urážku islámu. Neoficiálně se mu stala osudným jeho novinářská snaha upozorňovat na porušování ženských práv, korupci a nespravedlnost v Afghánistánu."

Když jsem si přečetl tuto zprávu myslel jsem, že jsem zabrouzdal do archívu před rokem 2001, kdy v Afganistanu vládl Taliban. Kde zůstala demokracie, kterou přinášela koalice "demokratických" zemí na křídlech bombardérů a kolech obrněnců do afghánských hor?

Znovu jsem se podíval na datum a ono tam opravdu stálo leden 2008. Začal jsem znovu přemýšlet jestli se nejedná třeba jen o tiskovou chybu, ale bohužel nejedná. Letos to bude 5 let od útoku na Irák a 7 let útoku na Afghánistán. Naši politici nám tvrdili, že se do Afghánistánu a Iráku jde prosazovat svoboda, demokracie a lidská práva. Mnozí z nás těmto tvrzením i uvěřili. Jak se dnes ale ukazuje, spojenci a přáteli našich vlád včetně té české se stali lidé, kteří v mnoha ohledech jsou horší než jejich protivníci, které naše západní vlády označují za teroristy a odpůrce svobody.

Ano, Taliban a mnohé irácké povstalecké skupiny jistě nehorují pro "západní" demokracii a svobodu, ale buďme upřímní. Na rozdíl od mnoha západních vlád a jejich spojenců to říkají upřímně a neschovávají se za PR propagandu o "křížovém tažení za svobodu a demokracii".

Více podrobností ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.1. 2008