3. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Nová svoboda
3. 4. 2002
Je zřejmé, že někteří umělci jsou velmi citliví lidé, kteří mají občas zvláštní schopnost výrazně zaznamenat problémy současného světa. Výtvarné umění tak má šanci být stále aktuální ve své možnosti nejen nastavovat kritické zrcadlo lidské společnosti, ale v mnoha ohledech její vývoj i předvídat. Mnozí umělci kteří se zúčastnili v roce 1998 festivalu Ars Elektronica v rakouském Linci ani netušili, do jakých souvislostí se dostanou po 11.září 2001 jejich některé práce. Týká se to především progresivní moskevské umělecké skupiny AES (Tatjana Arzamasova, Lev Evzovič, Evgenij Svijatsky) a jejího vystaveného díla s názvem Vize budoucnosti - The World According to Mr. Huntington.
Sloupek

Když Ivan Langer (ODS) před dvěma týdny interpeloval ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše ve věci průtahů kolem případu vraždy, jež se udála v roce 1951 na česko-německé hranici, zdálo se vše jasné. Vysoký důstojník komunistické rozvědky Oldřich Kvapil tehdy zastřelil rakouského státního příslušníka Štefana Kollmanna; za svůj čin nebyl nikdy odsouzen. Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) podal v roce 1999, těsně před skončením desetileté promlčecí lhůty, státnímu zástupci návrh na podání obžaloby, ale vinou prezidentské kanceláře, která přes dva roky zadržovala vyšetřovací spis, se v trestním stíhání nemohlo pokračovat.

Prezidentovi lidé tudíž brání průchodu práva, což je jednání, pro něž není omluva.

Skutečnost je méně černobílá, ale o to zajímavější. Skoro vše, co I. Langer ve své interpelaci tvrdil, se při bližším zkoumání ukazuje jako více nebo méně nepřesné.

Generál ve výslužbě, dnes čtyřiaosmdesátiletý Oldřich Kvapil, nebyl v roce 1951 ani estebák, ani komunistický aparátčík, ale loajální a zkušený důstojník armádní zpravodajské služby. Za války prošel ruským zajetím, poté sloužil ve Svobodově armádě a z válečného tažení si odnesl několik zranění - dodnes má v plíci střepinu granátu. Mnozí z jeho spolubojovníků, včetně předsedy Svazu bojovníků za svobodu Jakuba Čermína, na něho nedají dopustit. I další život bývalého rozvědčíka nedokládá obraz surového bolševického zabijáka, který se Langer ve své interpelaci pokoušel navodit. Kvapil dlouho působil jako učitel ve vojenském školství a začátkem 70. let byl spolu s několika svými kolegy stíhán za to, že v roce 1968 umožnil na zařízení vojenské školy, kde působil, tisk "protisovětsky" zaměřené periodické publikace.

Ani Štefan Kollmann, sudetský Němec původem údajně z Liberce, nebyl neviňátko nebo hrdina protikomunistického odboje. Jeho zpravodajská zkušenost zahrnovala službu v Abwehru a po válce začal sloužit oběma stranám. Když ho československá špionáž odhalila jako dvojitého agenta, rozhodla se ho zlikvidovat.

Co se tehdy před 51 lety na hranicích skutečně stalo, ví jen sám Kvapil, a ten nemá důvod to prozradit. Verze, kterou poskytl pro úřední záznam (Kollmannova smrt, protože k ní došlo na německém území, se v Československu oficiálně nevyšetřovala), není zcela věrohodná. Podle ní se ho Kollmann pokusil přemoci a násilím odvést s sebou za hranice. Únos jednoho z nejvýše podstavených mužů v rozvědce by byl katastrofou pro celou agenturní síť, proto se Kvapil postavil na odpor a Kollmanna v potyčce zastřelil.

Potíž je v tom, že zatímco Kollmann byl neozbrojen, Kvapil měl u sebe samopal a revolver a i když tvrdí, že byl v souboji diskvalifikován nedávným zraněním, které mu bránilo v pohybu, zdá se těžko k uvěření, že by mohl o deset let staršímu muži podlehnout. Daleko pravděpodobnější je varianta naplánované likvidace nepohodlného "krtka" - takových případů ostatně byly v dějinách studené války ne-li stovky, pak určitě desítky.

Otázkou tedy je, proč se starý případ po roce 1989 znovu otevřel, když valná většina z těch, kdo se provinili vážnějšími prohřešky, mj. mučením vyslýchaných, spravedlnosti uniká. Vysvětlení, proč se ÚDV zaměřil na případ generála Kvapila, je prosté: protože zde bylo k dispozici doznání pachatele a jeho obhajoba nutnou obranou se neopírala o žádné snadno dostupné důkazy (vražda se řádně nevyšetřila ani v Německu, kde spis údajně zabavila pro své potřeby americká tajná služba), "vyšetřování" mohlo být relativně snadné a ÚDV, jenž je všeobecně považován za nejméně kompetentní z orgánů činných v trestním řízení, mohl s minimální námahou vykázat v kolonce Vyšetřeno další případ.

Průtahy, které do řízení vnesla Kancelář prezidenta republiky (KPR), byly bez nejmenších pochyb úmyslné, ale lze téměř s jistotou vyloučit, že by motivem bylo, jak I. Langer v emocemi podbarveném projevu naznačoval, bránit spravedlnosti. Okolnosti případu totiž ukazují, že O. Kvapil milost dostat nemohl - nebyl k tomu důvod - ale státní zástupce nebo nejpozději soud měl rozhodnout, že jeho čin není zločinem komunismu, který nebyl stíhán z politických důvodů (podle § 5 zákona o protiprávnosti komunistického režimu se "do promlčecí lhůty trestných činů nezapočítává doba od 25. února 1948 do 29. prosince 1989, pokud z politických důvodů neslučitelných se základními zásadami právního řádu demokratického státu nedošlo k pravomocnému odsouzení nebo zproštění obžaloby"), nýbrž šlo o brutální, nicméně - zvlášť v té době - nikoli neobvyklou a z hlediska trestního práva již dávno promlčenou zpravodajskou operaci. Havlova kancelář se rozhodla dosáhnout stejného výsledku jinými prostředky.

Je jistě možné a správné poukázat, že KPR zadržením spisu překročila svou pravomoc a zvolila postup, k němuž není ze zákona oprávněna (chabá obhajoba Iva Mathého, že zákon nestanoví v případě udílení milostí žádné lhůty, neobstojí), avšak závěry, k nimž došel Ivan Langer, mají ke skutečnosti velmi daleko. Ať chceme nebo ne, studená válka, minimálně v oboru špionáže a kontrašpionáže, byla symetričtější, než jsme ochotni si přiznat. Toužíme-li to jednoduchém obrazu hrdinných obránců hodnot svobody a demokracie a bestiálních bolševických vrahů, měli bychom nechat historii stranou a raději jít do kina na Jamese Bonda.

A poučení? Z hole na prezidenta se v Langrově ruce stal obstojně zahnutý bumerang: "Chcete ideologickou lež místo historické pravdy? Volte ODS, stranu jednoduchých odpovědí na složité otázky!"

3. 4. 2002
Ať už předstírá český tisk cokoliv, Británie není posedlá zármutkem ohledně úmrtí královny matky. Britský bulvární tisk zaútočil na televizi BBC, že prý nevěnovala dostatečné množství uctivého prostoru úmrtí této příslušnice v poslední době stále irelevantnější královské rodiny. Jenže, jak napsal David Aaronovich v deníku Independent, BBC už tentokrát nedokázala předstírat, že je smrt královny matky pro Británii skutečně důležitá: "BBC to prostě už nedokázala udělat. Nedokázala vyplnit vysílání absurdní fantazií ani předstírat, že diváci projevují více než jen okrajový zájem." Komentátor pokračoval:
3. 4. 2002
Roku 1999 podala skupina stavebníků na MÚ Zlín petici, vyjadřující nesouhlas s výkonem památkové péče uvnitř baťovských obytných čtvrtí Městské památkové zóny. Městský úřad reagoval okamžitě ustavením své pracovní skupiny pro redukci MPZ, čímž vyjádřil svou vůli vypořádat se energicky s tímto problémem.
3. 4. 2002
Napsala mi společnost Vivendi Water: "Byli jsme informováni o tom, že připravujete článek na téma jak se společnost Vivendi Water obohacuje prodejem vody předané ze sítě Pražských vodovodů a kanalizací ve které vlastní 66 procent akcií. Trochu nás překvapilo, že podklady k článku, který chcete napsat o naší společnosti, jste si nevyžádal u nás. Rádi bychom napravili toto vaše opomenutí a podali některá důležitá vysvětlení..." - Podepsán Ing. Pavel Chudoba, technický ředitel, datováno 19. 2. 2002.
2. 4. 2002

Koncepce občanské společnosti a totalita globálních trhů

I na sjednocování Evropy existuje vějíř nejrůznějších názorů - od vychvalování údajných blahodárných dopadů na všechny a na všechno, přes volání po abstraktním "evropanství" či moderních "Spojených státech evropských" až po úplné ignorování a odmítání všech aspektů; také na budoucí podobu Evropy je nahlíženo optikou nejrůznějších přístupů - spory se však nevedou pouze v teoretické rovině, ale mají mnoho praktických konsekvencí (kdy řada procesů je - pro mnohé bohužel - již zřejmě nevratná). Vedle přístupů volajících po pevně spojené Evropě (např. u socialistických a sociálně demokratických stran v kontextu vize moderní "třetí cesty" aj. ) - s údajně pozitivními dopady také pro "celoevropskou občanskou společnost" - je možno uvést řadu koncepcí odmítajících projekt i stále postupující praxi sjednocování Evropy, a to např. i z důsledně liberálních pozic.
2. 4. 2002

Městské státní zastupitelství (MSZ) v Praze nevyhovělo stížnosti, jíž se Tomáš Pecina domáhal zrušení sdělení obvinění ze schvalování trestného činu, a svým usnesením (odesláno 28. 3. 2002, antedatováno 29. 1. 2002) potvrdilo lednové rozhodnutí obvodní státní zástupkyně pro Prahu 2. Tím bylo trestní stíhání redaktora Britských listů pravomocně zastaveno.

Tomáš Pecina nyní zvažuje, zda nepodá ústavní stížnost, protože se domnívá, že usnesení MSZ je zcela formální, neobsahuje řádné odůvodnění a zejména se nevypořádává s jeho námitkou, jak je možné za zcela totožné důkazní situace trestní stíhání zahájit a poté je zastavit. Občan nesmí být hříčkou v rukou státních orgánů a pokud se vyšetřovatel dopustil chyby, je třeba jeho rozhodnutí zrušit; pokud ne, nechť trestní stíhání pokračuje návrhem na podání obžaloby, žalobou a hlavním líčením.

29. 3. 2002
Hassan Charfo
Vlády rozvojových zemi poskytovaly nadnárodnímu kapitálu různé stimulace nichž lze vzpomenout: velkou volnost v oblasti investic, neomezenou svobodu pokud jde o transfer zisků a úroků do zahraničí, daňové úlevy a jiné záruky. Přesto zůstávají pro nadnárodní společnosti levná pracovní síla a dostatek surovin hlavním stimulem investic nadnárodních společností.
3. 4. 2002

Bilance porazky "nesmluvni" opozice ve volebnim obdobi 1998-2002

"Budte optimistou, pane predsedo. Musite verit tomu, ze za ctyri roky v pristich volbach se vase strana dostane na prvni nebo druhe misto, a pak se tato dohoda prece stane bezpredmetnou." Touhle vetou ukoncil predseda CSSD a prave se rodici novy premier Milos Zeman televizni diskusi s Josefem Luxem, predsedou KDU-CSL. Je mesic a den po snemovnich volbach 1998 a lidova strana poprve po dlouhe zakousi co to obnasi "stat mimo". Predstavitele ODS a CSSD se dohodli na podminkach podpory mensinove vlade socialnich demokratu, prezident Vaclav Havel, byt nerad, nastolenou situaci uznava. Mnozi lidovci to povazuji za porazku, ktera nema obdoby a - ktera uz se nesmi opakovat. Mezi viniky tohoto stavu patri i dalsi parlamentni strana, Unie svobody, jejiz republikovy vybor shodil dohodu uzsiho vedeni lidovcu a unie o vstupu do vlady s CSSD, cimz udelal z mozneho predsedy vlady a dlouholeteho ministra Josefa Luxe radoveho poslance. Ve velmi zuzenem pohledu by se mohlo stat, ze nikoliv vitezstvi CSSD a vyrazny zisk ODS ve volbach, ale "zabetonovanost a ideologicnost" Unie svobody je pravou pricinou porazky KDU-CSL.
Cynthia McKinneyová
3. 4. 2002
Osoby stojící za neobvyklými obchody s akciemi o útocích věděly dost na to, aby vydělaly miliony dolarů na poklesu akcií United a American Airlines, pojišťoven a makléřských společností. Co tato vláda ví o událostech z 11. září a kdy se to dozvěděla? Kdo další o tom věděl a proč nevarovali nevinné lidi v New Yorku, kteří tak zbytečně zahynuli? ... Bush a Cheyney, místo aby požádali Kongres o důkladné vyšetření událostí, naléhají na demokratického leadera Daschla, aby se události pořádně nevyšetřovaly. Ptám se tedy, co asi skrývají?
2. 4. 2002

Kto nás ochráni pred tvorcami práva?

Včera vystúpil líder "televíznej strany" Aliancia nového občana, Pavol Rusko, s kritikou pomerov okolo slovenských poslancov. Nechajme teraz bokom už unavujúcu neobjektívnosť spravodajcov TV Markíza, ktorí takémuto "objavovaniu teplej vody" venujú neprimerane veľký, doslova reklamný priestor. Treba totiž priznať, že katastrofálna úroveň nedôvery v slovenský parlament medzi občanmi, má celkom reálne korene.
2. 4. 2002

Čeští politici by podle členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání měli uvažovat o tom, zda a jak regulovat internet. "Pokračující nečinnost na tomto poli velmi pravděpodobně povede k tomu, že závadné obsahy budou stále častěji umisťovány ze zahraničí na české servery," uvedla rada ve své výroční zprávě, kterou předložila sněmovně a o níž informuje ČTK. "Podstatou problému je tedy regulace obsahu vysílání, speciálně vytvářených pro internet", tvrdí radní, převážně prý na základě německých zkušeností.

Výroční zpráva RRTV
Pasáž výroční zprávy, nazvaná Internet a jeho regulace

O tomtéž tématu, ale s opačnými závěry, jednala před časem i Rada Českého rozhlasu na dvou seminářích, které jsem pro Radu ČRo pořádal na téma internet a digitalizace vysílání. Požadavek světové internetové a akademické komunity - udržení globálního veřejného prostoru (public domain), se ukazuje býti velkým a strategickým politikem, zvláště ve chvíli, kdy na opačném konci světa ztratili rozum a začínají svobodnou výměnu informací sešněrovávat drakonickými zákony. Takovým je i nejnovější výmysl senátora Fritze Hollingse a státní administrativy USA z 21. 3. 2002 Consumer Broadband and Digital Television Promotion Act. Podrobné informace o tomto zákonu získáte i na serveru WIRED v angličtině a na serveru NETEM stručnou informaci v češtině.

Nutnost globalizace podobných legislativních aktů přinese v nejbližší době do české kotliny zásadní politikum: mít garantovanou globální svobodu projevu, anebo státní cenzuru i toho, co si budeme myslet?

2. 4. 2002
Převažující část českého tisku se vrhla na český národ ve jménu odpykání naší viny za vyhnání sudetských Němců. A nejedná se jen o momentální rozrušení vyvolané neopatrnými výroky premiéra Miloše Zemana na toto téma. Od roku 1990 se obvinění vrací stále znovu a znovu. Ať již si tedy o způsobu prezentace myšlenek, který Miloš Zeman používá, myslíme cokoliv, nemělo by nám to bránit v seriozní diskusi o otázce kolektivní viny. Je nejvýše naléhavá.
2. 4. 2002
Já nevím, kde ten spis je, takové věci má na starosti vedoucí kanceláře." tvrdí Martina Škodová, jinak vysoká a téměř blonďatá předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1. Je předposlední březnové a páteční dopoledne roku 2002. Vedoucí kanceláře slečna Somrová má dovolenou a já se mám dostavit v pondělí tamtéž. V pondělí tedy opět klepu na dveře kanceláře číslo 132. Slečna Somrová má ovšem stále dovolenou. Tentokrát do středy. Tak to jde pořád do kola. Somrová zásadně odkazuje na Škodovou. Škodová naopak radí vyhledat Somrovou. Od kdy? Od února roku 2001. Ale nepředbíhejme.
2. 4. 2002
Jsem znepokojena úrovní učitelů češtiny na českých základních (a potažmo i středních) školách. Po několika letech jsem se vrátila k příležitostnému vyučování české gramatiky zejména u dětí, které se chystají k přijímacím zkouškám na střední školy. Obrázek jejich znalostí je bohužel skoro totožný: naučené gramatické poučky, které neumějí využít v praxi, neznalost české větné skladby, kdy se při psaní čárek řídí příslušností jednotlivých spojek k určitým typům vět, a nikoli významovou stránkou souvětí, a dokonce se setkávám i s tím, že učitelé opraví žákům v diktátech správný tvar slova za chybný.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2002 Bumerang na prezidenta Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Vážený pane redaktore! Radek  Mokrý
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Komunistom sa možno verilo viac Lubomír  Sedláčik
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
2. 4. 2002 Písemka z české literatury Jan  Čulík
2. 4. 2002 Případ velmi vlažné spravedlnosti: Lze vyhrát majetkový spor s advokátem? Radek  Mokrý
2. 4. 2002 Stav češtinářů v Čechách aneb Nakolik respektují učitelé češtiny v Česku nový gramatický úzus Daniela  Pilařová
2. 4. 2002 Viníci a lokajové - kolektivní vina sudetských Němců Milan  Valach