22. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 2. 2002
Najmout si právníka je stále obvyklejším postupem, pokud se laik setká s komplikovanou právní kauzou. Spletitost a nepřehlednost právního řádu a nedostatek základního povědomí o jeho systému a použití ve školní výuce i v médiích je z pohledu veřejnosti takovou džunglí, že věc raději svěří profesionálovi. Najdou se však lidé, kteří věnují čas a energii, aby si sami potřebné právní znalosti osvojili a použili. Zejména pokud se rozhodnou prosazovat cestou práva věc veřejného zájmu, může jejich nasazení a aktivita dokázat i dalším, že možnost vyřešit zdánlivě beznadějné a složité kauzy mají i šikovní a cílevědomí neprávníci. Případy, kdy je nakonec jejich úsilí úspěšné, jsou koneckonců inspirativní i pro právníky. V Plzni se - původně - několik málo lidí sdružilo, aby hájili zájmy spotřebitelů vody. Strategický význam vody a služeb s vodou spojených si neuvědomují jen oni, ale také světové koncerny, které investují do akvizic na ovládnutí zásobování vodou stále více prostředků.
22. 2. 2002
Pokusím se o srovnání dvou publicistických televizních diskusních pořadů. "Question Time" se vysílá na BBC1, což je veřejnoprávní televizní okruh ve Velké Británii a je zaměřen na intelektuální publikum, "Kotel" se vysílá v televizi Nova, což je soukromá televizní stanice v České republice, a je zaměřen na lidovou diváckou obec.

Poznámka JČ: Pořad "Kotel" má především emocionální náboj, avšak velmi malý komunikativní obsah. Vytváří - falešný - dojem, že je pro politiky těžké postavit se veřejnosti, která má na ně právo křičet jakékoliv otázky. Potíž je, že otázky jsou většinou primitivní a neartikulované a moderátorka je neinformovaná a nepožaduje vyčerpávající odpovědi. Celkem má tedy autorka této úvahy pravdu, definuje-li účel pořadu "Kotel" jako ventil pro emocionální frustraci diváků z politiků, nic víc. Pro českého politika je "Kotel" dar, protože v něm může vytvářet dojem, jaký je "hrdina", že se do "Kotle" vydal; ve skutečnosti však nemusí v pořadu odpovídat na žádné závažnější otázky - tvrdá diskuse se v pořadu jen předstírá a zakrývá emocionálním nábojem. - Pořad "Question Time" není nijak zvlášť intelektuální, je to normální diskuse o aktuální politice. (Dimbleby se přirozeně pokaždé nezmiňuje o něčím otci, když ho představuje :) pozor, autorčin text je plný dost jemné ironie); BBC 1 je hlavní mainstreamový britský televizní okruh.

21. 2. 2002

Důstojník chtěl z cizinky vymlátit přiznání a zlomil ji nos. Brutální policejní praktiky známé z komunistického režimu oprášil dvaapadesátiletý důstojník ze záchytného zařízení pro uprchlíky v Balkové na Plzeňsku. Policista v hodnosti poručíka se snažil z dvacetileté žadatelky o azyl z Ukrajiny vymlátit přiznání, že kouřila na ložnici, a zlomil ji nos. Viz zde. Policisté by si možná měli uvědomit, že žadatelé o azyl nic neudělali - nejsou pachatelem žádných trestných činů. Anebo mají na lidská práva nárok jen občané daného státu? - Rádi budeme publikovat svědectví o tom, jak se česká státní správa chová vůči cizincům.

23. 2. 2002
V Izraeli pokračují útoky Palestinců i izraelská odveta za ně, avšak nejnovější průzkumy veřejného mínění prokázaly, že důvěryhodnost izraelského premiéra Ariela Šarona u voličů v posledních týdnech radikálně poklesla. (Podrobnosti v angličtině viz zde.) Podle průzkumu, který si objednal list Yedioth Ahronoth, nejčtenější hebrejský deník, je nyní s Šaronovou politikou nespokojeno 61 procent Izraelců a jen 38 procent Izraelců by ho nenechalo u zkoušky propadnout za to, jak se snaží reagovat na palestinské povstání, trvající už 17 měsíců.
21. 2. 2002

"Evropa musí přestat papouškovat americký scénář na Blízkém východě. Poté, co Izrael zvandalizoval infrastrukturu za 11 milionů euro, kterou poskytla Evropská unie, proč by Evropa neměla hrát na Blízkém východě roli?" Tak argumentoval ve čtvrtek 21. 2. v deníku independent Robert Fisk, v článku, v němž označil za jeho výroky v Izraeli českého premiéra Zemana za "šílence": "Proč bychom zatraceně my Evropané měli mluvit podle scénáře? Jistě, občas se vyskytne šílenec - jako například český premiér Zeman, který tento týden srovnal Arafata s Hitlerem - ale ve světě, kde nám říká prezident Bush, jako hollywoodský režisér, že rok 2002 bude 'válečný rok', máme právo projevit své mínění." - Robert Fisk je jedním z nejváženějších nezávislých novinářů současnosti. Žije na Blízkém východě, v Bejrútu, už dvacet let a je znalcem tamějších poměrů. Často pracuje jako válečný korespondent v nejzávažnějších světových konfliktech. Je nositelem jednadvaceti mezinárodních novinářských cen; poslední z nich obdržel za články z krvavé války v Alžírsku a za reportáže z bombardování Kosova, kde mj. v jednom případě dokázal, že jeden uprchlický konvoj neusmrtili Srbové, ale vybombardovala ho americká letadla.

22. 2. 2002
Publikujeme recenzi nového románu Jáchyma Topola, Noční práce, (Torst - Hynek ). - Diskusi se spisovatelem Jáchymem Topolem "Vypisuju se z něčeho východoevropskýho" při příležitosti jeho návštěvy v Glasgow jsme publikovali v Britských listech zde. Mimo jiné se v ní přiznal ke svému obdivu k ruským autorům - což v českém prostředí předtím neučinil nikdy, poznamenává Martin Pilař.
22. 2. 2002
"Čeští hokejisté se vydali za zlatem", napsaly v emotivním titulku Lidové noviny 18.2.2002, neboť prý v plné parádě vstoupili do olympijského turnaje, když rozstříleli Němce.

Skutečnost je ovšem taková, že již v utkání se Švédy se vydali domů. Nyní balí kufry a to včetně takových hvězd, jako je Jaromír Jágr a Dominik Hašek.

Oslavy, kterých se českým hráčům u nás dostalo po příletu z Nagana, se zřejmě opakovat nebudou, nastoupil národní smutek, hluboké zklamání z přílišného očekávání. Trenér Augusta není schopen po prohraném utkání s Rusy skrýt slzy: "Jsou to fajn chlapci, rád bych se s nimi ještě někdy setkal."

22. 2. 2002

Ve středu 20. února se u Obvodního soudu pro Prahu 1 konalo soudní jednání. Předmětem sporu mezi mnou a Národní galerií v Praze byla platnost výpovědi (podle zákoníku práce § 46 odst. 1, písmeno e) a velmi problematické důvody a okolnosti jejího udělení (šikanování, ultimatum k podání výpovědi, znemožňování výkonu práce, zabavování osobních věcí ad.).

Kauza spojená s ředitelkou Sbírky umění 19. století Naděždou Blažíčkovou-Horovou a generálním ředitelem Národní galerie v Praze profesorem Milanem Knížákem, Dr. A. byla publikována už v květnu 2001 v BL (viz zde a zde) a v časopise Redhot č. 40-41 / 2001 "Kulové krychle" viz www.redhot.cz.

Pan JUDr. M. Štumpf zastupující Národní galerii požádal soud o překlasifikování obou výpovědí (navrhoval dodatečnou změnu na § 46 odst. 1, písmeno f, zákoníku práce). Soud jeho žádosti nevyhověl. Národní galerie jako žalovaná strana nebyla schopna doložit ani potřebné formální náležitosti k udělení výpovědi, proto soud rozhodl, že výpověď je neplatná. Po obdržení soudního rozhodnutí se bude možné do 15 dnů odvolat.

22. 2. 2002
Greenpeace vyzvalo okresního hygienika v Mělníce a ředitele České inspekce životního prostředí, aby přiměli vedení Spolany k zabezpečení zamořených objektů před úniky dioxinů do ovzduší. Greenpeace získalo výsledky rozborů, které prokazují tak vysoké koncentrace dioxinů v okolí zamořených objektů, že by mohly vážně ohrozit lidské zdraví.
22. 2. 2002
Zakony regulujici nebezpecnou technologii kyanidoveho louzeni pri tezbe zlata by se mely zprisnit. Doporucuje to studie, kterou dnes vydava Hnuti DUHA a nekolik dalsich ekologickych organizaci z Evropy a Spojenych statu. EU a OSN totiz nyni pripravuji novou legislativu o kyanidovem louzeni. Studie podrobne analyzuje toxicke ucinky kyanidovych odpadu a nedostatky technologii, ktere je maji likvidovat. Mezi hlavni doporuceni a zjisteni patri:
22. 2. 2002
Chtěl bych se vrátit k problému, který jsem v Britských listech nakousl ZDE a ZDE, tedy k problému jestli moderní technologie mohou vést ke vzniku nějaké nové totalitní společnosti nebo chcete li "technologické diktatury." Nejprve ale musím upřesnit některé své postoje. V diskusním fóru BL je mi položena autorem, který si říká Jirka, tato otázka: "Co přesně je cílem vaší snahy při 'analýze' vlivu informačních (a dalších pokročilých) technologii na společnost?"
22. 2. 2002

Pentagon zrušil tajný plán umisťovat lživé informace do zahraničních sdělovacích prostředků ve snaze získat v podporu pro svou zahraniční politiku. (Podrobnosti v angličtině viz zde.) Plány rozšiřovat tzv. "černou" propagandu byly zveřejněny začátkem tohoto týdne poté, co si Pentagon najal PR agenturu, která se měla zaměřit na přátelské i nepřátelské země. Avšak vzhledem k tomu, že tato informace vyvolala v Americe i v zahraničí velké protesty, Pentagon byl donucen projekt zrušit. "V souladu s politikou ministerstva obrany nebude tento úřad ani jeho zaměstnanci či spolupracovníci úmyslně ani záměrně řídit falešné či zavádějící informace americkým či zahraničním sdělovacím prostředkům ani veřejnosti," praví se v prohlášení, které Pentagon poskytl listu New York Times.

22. 2. 2002
Daniel Pearl, reportér amerického listu Wall Street Journal, který se snažil setkat v Pákistánu s islámskými extremisty a byl přitom letos v lednu unesen, byl zavražděn. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí potvrdilo, že americké velvyslanectví v Pákistánu obdrželo důkaz o jeho smrti.
21. 2. 2002
Tak jak mizí peníze z poslední výplaty, člověku dochází betonová pravda: Peníze dojdou a další nebudou.

Léta praktického českého kapitalismu a směšné sociální zabezpečení vnímavého jedince vycvičila. Shánět práci je třeba, dokud funguje telefon. Žádné komplikace, žádnou kariéru. Prostě práci. Otvírám domovskou stránku Centrum.cz a do okénka vyhledávače píšu "brigády". Prakticky ihned nacházím agenturu Credit. Mají na výběr robotu od stěhování archívu, přes balení čokoládových tyčinek až po ostrahu objektů. Za hodinku takové činnosti nabízí od 45 do 50 korun hrubého. Rukama se mi dělat nechce, volím ostrahu objektů za padesát na hodinu a vyrážím na agenturu. Peníze prý dostanu do dvou týdnů. Paráda.

20. 2. 2002
Média to ovšem nezaznamenala jako událost, zásadní pro další politický a ekonomický vývoj ČR (zamezilo to dalšímu nekontrolovanému rozvoji mafiánského kapitalismu), a celkově při analýze politického a hospodářského vývoje České republiky od posledních všeobecných voleb v roce 1998 selhala. Vytvořila ve veřejnosti představu, že ČSSD a ODS údajně uzavřely vládní spiknutí s cílem uchvátit v České republice moc "na věčné časy" a dělala nekriticky propagandu Unii svobody a čtyřkoalici, která nemá politický program. Česká republika ovšem má vážné problémy: její ústava je moderním pojetím ústavního práva téměř nedotčená, a tak vznikají o dvojznačná místa v ústavě neustálé politické rvačky. Dodnes neexistuje v ČR normální parlamentní demokracie, kde by se na práci Parlamentu podílely všechny politické strany. - Autor publikoval tuto analýzu v ročence Hospodářských novin na rok 2002.
21. 2. 2002
"Izraelský premiér Ariel Šaron nařídil zintenzivnění akcí proti palestinským extremistům," uvedl včera v 18 hodin rozhlas BBC (viz zde) a pokračoval: "Izraelský rozhlas tvrdil, že ve středu odpoledne byly usmrceny dvě osoby, podezřelé z terorismu, během útoků ozbrojených izraelských vrtulníků na uprchlický tábor v Gaze." Ale co si o zhoršující situaci myslí Američané? Uvádíme podrobněji, jak o nejnovějším vývoji na Blízkém východě ve středu informoval rozhlas BBC.
21. 2. 2002
V Lidových novinách vyšel dne 10. února nejapný článek s názvem "Přírodu ochrání trh". Nestál by za tolik slov, kdyby jeho autorem nebyl člověk, který má hájit zájmy veřejnosti v zastupitelském sboru - předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Ona nejapnost tkví v autorově předpokladu, že čtenáři jsou duševně retardovaní jedinci bez paměti. Jinak si totiž není možné vysvětlit, proč se Václav Klaus uchýlil k takové míře demagogie a lži. Jelikož však zmíněný článek není k danému tématu výjimkou, stojí za to trochu si ho rozebrat.
Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2002 Bůh má pořád indiánský rysy... Kultovní román? Martin  Pilař
22. 2. 2002 Totalita nehrozí z technologie - hrozí jen tehdy, selžeme-li duchovně Eugen  Haičman
22. 2. 2002 Kam se vydali čeští hokejisté? Jan  Paul
22. 2. 2002 Příklady táhnou: občanské sdružení dokáže efektivně vystupovat ve veřejném zájmu Helena  Svatošová
22. 2. 2002 Michaela Jílková jako Xena, válečnická princezna: srovnání pořadů "Kotel" a "Question Time" Nellie  Woods
21. 2. 2002 Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"   
21. 2. 2002 Proč pravice letos nevyhraje volby Radek  Mokrý
20. 2. 2002 Likvidace IPB jako mocenského centra ODS byla nejzávažnější událostí posledních čtyř let Václav  Žák
20. 2. 2002 Hájím svůj návrh správního řádu ČR Jiří  Kaucký
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství