21. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 2. 2002

Bývalý americký velvyslanec v Izraeli: "Situace mezi Palestinci a Izraelci je nyní nejhorší"

"Izraelský premiér Ariel Šaron nařídil zintenzivnění akcí proti palestinským extremistům," uvedl včera v 18 hodin rozhlas BBC (viz zde) a pokračoval: "Izraelský rozhlas tvrdil, že ve středu odpoledne byly usmrceny dvě osoby, podezřelé z terorismu, během útoků ozbrojených izraelských vrtulníků na uprchlický tábor v Gaze." Ale co si o zhoršující situaci myslí Američané? Uvádíme podrobněji, jak o nejnovějším vývoji na Blízkém východě ve středu informoval rozhlas BBC.

Moderátor:Ve čtvrtek vysvětlí izraelský premiér Ariel Šaron svému lidu podrobnosti své nové, tvrdší politiky vůči palestinským extremistům. Oznámil svůj nový přístup ve středu, kdy zároveň konstatovala celá řada militantních organizací, že budou od nynějška útočit hlavně na cíle na západním břehu Jordánu a v pásmu Gaza [na okupovaných územích]. Kylie Morris sledovala pro nás dnes v Jeruzalémě vývoj událostí.

Reportérka: (intenzivní hluk střelby) Tohle je zvuk izraelské msty. Smrt šesti vojáků vyvolala ohnivou exhibici raket a bomb, střílených z ozbrojených vrtulníků a ze stíhaček F 16 na cíle na Západním břehu a v Gaze. (Zoufalé hlasy lidí). Celkem bylo usmrceno šestnáct osob, čtyři z nich, když hájily budovu palestinského šéfa Jásira Arafata v pásmu Gaza.

Zatímco Palestinci pohřbívali své mrtvé, v Izraeli dostaly zelenou další smrtící útoky. Ariel Šaron a jeho kabinet rozhodli, že zintenzivní své vojenské akce ještě více.

Ve čtvrtek to vysvětlí izraelský premiér Ariel Šaron v televizním projevu občanům. Někteří komentátoři hovoří o tom, že stále větší počty Izraelců chtějí se znepokojením vědět, kam tvrdší vojenské akce povedou. Avšak v Jeruzalémě hovoří občané nekompromisně:

Ženský hlas: Za každého usmrceného Izraelce bychom měli zabít dva Araby. Protože životy židů mají větší váhu než arabské životy.

Mužský hlas: Ano, musíme se jich zbavit. Ať vypadnou z této země. Protože když tady zůstanou, vyhrají.

Ženský hlas: Musíme ty Araby vybít.

Reportérka: Dokud vládnou takto ostré názory, Palestinci mohou očekávat další dlouhé noci. (nesrozumitelný výrok Jásira Arafata, bědujícího nad mrtvými). A zatímco politikové z obou stran zkoušejí výdrž svých občanů, konflikt se dále šíří. Během posledních 48 hodin nabyl nové, děsivé intenzity.

Moderátor: Ale co si o dnešním vývoji v Izraeli myslí v Bílém domě? Martin Indyk byl dvakrát americkým velvyslancem v Izraeli, podruhé do července 2001. Je znepokojen šířením násilí z posledních dní.

Martin Indyk: Dohánějí obě strany do pekelné situace. Situace se zhoršuje velmi rychle. Myslím, že je to v důsledku pocitu na palestinské straně, že se izraelská společnost nyní začíná pod vlivem těchto útoků rozkládat. Proti Šaronovi se začínají ozývat kritické hlasy a Palestinci si myslí, že jestliže zintenzivní své útoky, zejména, pokud se zaměří na osadníky a na vojáky na Západním břehu a v Gaze, že budou schopni vytvořit v Izraeli interní konflikt, který nakonec povede k cíli a že se Izraelci z okupovaných území stáhnou. Šaron se už jistou dobu snaží společně s Arafatem něco dělat, ale Arafat nemá možnost zabránit terorismu - Arafat už situaci nezvládá - a tak Šaron vezme situaci do vlastních rukou a jeho vlastní pravicové křídlo na něho naléhá, aby užil víc síly. To povede k větší eskalaci celého konfliktu. (...) I když americká vláda soukromě pochybuje nad izraelskou okupací Západního břehu a Gazy, nepodpoří stažení izraelských vojsk v důsledku tohoto násilí.

Moderátor: A tak násilí dál sílí a obě strany nyní stráví mnoho hodin tím, že nám přesvědčivě ospravedlní, co dělají. Existuje nějaké východisko? Teď je situace přece obtížnější.

Martin Indyk: Daleko obtížnější. Existuje jen jediné východisko, ale to teď není použitelné. Návrat k úsilí o politické řešení. Ani jedna strana nemůže dosáhnout svých cílů užitím síly. Izrael nebude vyhnán ze svého území hrozbou síly, protože to by ohrozilo celý jejich stát a Palestinci nebudou vyhnáni silou, svět nedovolí Izraeli, aby je naložil na nákladní automobily a deportoval je. Takže nakonec se budou muset vrátit k politickému řešení. Kdyby byly Spojené státy aktivně angažovány ve snaze o příměří a kdyby podporovaly politické řešení, posílilo by to zastánce politického řešení na palestinské i na izraelské straně a bylo by více naděje. Ale v nynější situaci je vývoj událostí diktován násilím v ulicích. A dokud bude Bushova vláda zastávat názor, že nijak tento proces nebude omezovat, zdá se nevyhnutelné, že dojde k havárii.

Moderátor: Vzhledem k tomu veškerému násilí a zjevné absenci naděje, že by mohlo dojít k jeho ukončení, vzpomínáte na horší situaci v nedávné historii na Blízkém východě?

Martin Indyk: Nemyslím, že od konfliktu v Libanonu v roce 1982 nebyla horší než je nynější situace, a to pro Izraelce i pro Palestince. V Libanonu v roce 1982 umíralo daleko více Palestinců než Izraelců. V nynější situaci je poměr asi 3 : 1. Což je pro Izrael velmi velký počet mrtvých.

                 
Obsah vydání       21. 2. 2002
21. 2. 2002 Policejní důstojník zmlátil Ukrajinku
21. 2. 2002 Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"
20. 2. 2002 Likvidace IPB jako mocenského centra ODS byla nejzávažnější událostí posledních čtyř let Václav  Žák
21. 2. 2002 Proč pravice letos nevyhraje volby Radek  Mokrý
21. 2. 2002 Václav Klaus a Země na prodej Radek  Batelka
20. 2. 2002 Milan Knížák prohrál svůj spor s Milanem Kreuzziegerem Milan  Kreuzzieger
21. 2. 2002 Další porušení zákona o sčítání lidu? Rostislav  Špaček
21. 2. 2002 Bývalý americký velvyslanec v Izraeli: "Situace mezi Palestinci a Izraelci je nyní nejhorší"
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství
21. 2. 2002 Duchovní byl v Británii obžalován z podněcování k vraždě
20. 2. 2002 FBI "nechce zveřejnit totožnost šiřitele antraxu"
19. 2. 2002 Mladá fronto dnes, nelži! Jiřina  Fuchsová
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2002 Bývalý americký velvyslanec v Izraeli: "Situace mezi Palestinci a Izraelci je nyní nejhorší"   
21. 2. 2002 Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"   
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
20. 2. 2002 Co si dál počít v konfliktu mezi Palestinci a Izraelci?   
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem   
5. 2. 2002 Jásir Arafat: Chci vyjednávat, ale Izraelci s námi musejí jednat jako se sobě rovnými   
22. 1. 2002 Co když byl odsun Němců z Československa správný? Vladimír  Bernard
7. 1. 2002 Pravé lži v televizi Nova Dominik  Lukeš
9. 12. 2001 Arafat vede svůj národ ke katastrofě Moshe  Katsav
9. 12. 2001 John Whitbeck: OSN musí vyvořit nové mírové řešení na Blízkém Východě   
7. 12. 2001 Dvě války v přímém přenosu   
6. 12. 2001 Konečné řešení palestinské otázky   
6. 12. 2001 Gaza: Utíkali o život přes pole smrti   
26. 11. 2001 Palestinské oběti obviňují Ariela Sharona u belgického soudu   
18. 11. 2001 Nahradí Západ v Afghánistánu jednu diktaturu druhou?