18. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 1. 2002

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 zastavilo trestní stíhání redaktora Britských listů Tomáše Peciny, spektakulárně zahájené 6. prosince loňského roku jeho zatčením. V odůvodnění se konstatuje, že T. Pecina nenaplnil skutkovou podstatu schvalování trestného činu a v jeho jednání lze shledat toliko nepatrný stupeň společenské nebezpečnosti - tedy nic, co by nebylo jasné ze samotného demonstrativního výroku publikovaného 20. 9. v BL.

Tomáš Pecina proti usnesení podal stížnost, která má odkladný účinek.

Na dokumentu, jehož faksimile je zde, je nejzajímavější, že je datován až 10. 1. 2002, tedy o týden později, než kdy o zastavení trestního stíhání informoval ve svém dopise z 3. 1. 2002 Pavel Rychetský. Vše je tedy zpět ve starých dobrých komunistických časech: o vině a trestu nejprve rozhodne strana, a "nezávislá" justice sklapne podpatky a politický úkol bez odmluv splní...

18. 1. 2002
Myslím, že pokud máme demokracii partajní, jakou standardně prosazuje p. Klaus, musí se přece vynořit skupina slušných, přitom inteligentních a nezkorumpovaných lidí, kteří založí včas před volbami pořádnou stranu, aby se ptát politiků na jejich křivé tahy a zalhávačky nemuseli občané bez přímého podílu na moci. My se můžeme rozčilovat pro toho nebo onoho napadeného nebo prolhaného mizeru, ale tím neděláme víc, než že šíříme mezi sebou osvětu - a na tu nám politici v této zemi vědomě a zpupně kašlou, protože smějí kašlat - ničím je neumíme dohnat k zodpovědnosti a poctivosti. Zpupnost v partajní demokracii může zatrhnout partajím právě zase jen partaj. A tím je ten systém tak nebezpečný.
18. 1. 2002

"Jednou věcí je sama zpráva tohoto společného výboru obou komor Kongresu USA, tak typická pro vnější, nekvalifikované, velmi zaujaté posuzování naší země, vycházející navíc z výlučné orientace jejích autorů na jedno naše politické seskupení a na cíleně vybrané instituce. To ale asi nezměníme. Mohli bychom jen žádat naše 'informátory', aby cítili zodpovědnost za naši zemi, aby neusilovali o pouhou propagaci sebe sama a svých osobních zájmů a aby nedávali průchod své nevraživosti, zapšklosti a neukojené ambicióznosti na úkor poškozování postavení naší země ve světě," napsal ve svém článku publikovaném v internetovém deníku Neviditelný pes předseda ODS Václav Klaus.

Blahopřejeme; ani Rudé právo 70. let by se se špiniči a ostouzeči dobrého jména socialistického Československa v cizině nevypořádalo líp, dost možná by otisklo i karikaturu majestátního parníku, který se marně snaží potopit pár individuí pochybného vzezření na křehkém, rozpadajícím se voru.

Jakkoli lze souhlasit s Klausovým názorem, že úroveň veřejné debaty v této zemi je žalostně nízká a jejími nositeli jsou často lidé, jejichž morální kredit utrpěl v důsledku, mírně řečeno, nestatečného občanského postoje za komunismu, úplně jinou otázkou je, proč politická reprezentace, zvlášť po nástupu ministra Grosse, volí místo argumentů cestu trestní represe vůči nositelům nepohodlných názorů (prakticky všichni trestně stíhaní novináři se vyznačují "protioposmluvní" orientaci).

Existuje zásadní kvalitativní rozdíl mezi diskursem pokleslým a diskursem nesvobodným: novináři mají být kritizováni - a to i ze strany politiků - za chyby a povrchnosti, jichž se dopouštějí ve svých článcích, nesmějí však psát nebo vysílat s obavou, že se za názor nesympatický vládě dostanou na lavici obžalovaných, nebo dokonce, že je kvůli jejich psaní přijde zatknout policejní komando, tak jako se to stalo mně.

Tento rozdíl, myslím, autoři zprávy helsinského výboru amerického Kongresu, na rozdíl od Václava Klause, chápou zcela přesně.

Kompletní český překlad zprávy Helsinského výboru amerického Kongresu o stavu svobody projevu v ČR jsme publikovali jako jediný český list okamžitě poté, co byla zveřejněna, a to v pátek 11. ledna 2002. Její český text je zde, tam najdete odkaz i na americký originál.

18. 1. 2002
Přinášíme plné znění stížnosti, kterou T. Pecina napadl usnesení obvodního státního zastupitelství o zastavení jeho trestního stíhání za schvalování útoků na USA.
18. 1. 2002
Reakce Spojených států na útoky z 11. září povzbuzují spojence Ameriky, aby prosazovali represivní politiku, která vyvolá terorismus namísto toho, aby ho zlikvidovala, varovala ve středu čelná mezinárodní organizace na obranu lidských práv. Diktátoři nemusejí dělat nic jiného než "fotokopírovat" opatření, které zavedla Bushova vláda, jejíž schopnost kritizovat porušování lidských práv v jiných zemích je tak hluboce zkompromitována, konstatovala ve zdrcující 660 stránkové zprávě newyorská organizace Human Rights Watch. Podrobnosti viz v angličtině viz např. zde a zde.
18. 1. 2002
"Úřad britského premiéra ví velmi dobře, že postavení zadržovaných osob v americkém táboře 'X-ray' na Kubě je z právního hlediska velmi citlivé a politicky nebezpečné. Blairova slova ohledně jeho rozhovoru s prezidentem Bushem ukazují přesně, jak silně je rozhodnut nepohádat se v této věci s Američany, ale zároveň Blair ví, že jestliže budou britští občané - ať už jsou jejich zločiny jakékoliv - souzeni vojenskými tribunály a pak zastřeleni, v Labouristické straně vznikne vřava - a nejen v Labouristické straně, ale mnohem šířeji," konstatoval včera analytik BBC.

V britském městě Leicester byli ve čtvrtek postaveni před soud dva Alžířané pro podezření z terorismu a dalších jedenáct osob bylo z téhož podezření zatčeno. Jeden Alžířan byl obžalován, že řídil teroristickou buňku organizace al Qaeda a vyzýval k terorismu. Oba Alžířané byli obviněni, že financovali teroristickou činnost. Mezitím dále pokračovala kontroverze ohledně zadržovaných osob na základně v Guantanamo. Prezident Bush však nyní tvrdí, že o jejich statutu "dosud nebylo rozhodnuto". "Činitelé z Mezinárodního výboru Červeného kříže budou mít možnost ve čtvrtek večer získat první dojmy z amerického tábora v zálivu Guantanamo, kam odletí z Floridy," konstatovaly zprávy rozhlasu BBC ve čtvrtek v 18 hodin. Pokračovaly:

19. 1. 2002

Další trestní stíhání, tentokrát v tzv. zkráceném řízení, které zavedla novela trestního řádu platná od 1. ledna letošního roku, hrozí předsedovi Pravé alternativy (dříve NSB) Janu Kopalovi. Za to, že si stěžoval na soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 Rudolfa Šídla, má být nyní postaven před soud pro pomluvu (zde je sdělení podezření).

Kopal se hájí tím, že podle § 1, odst. 3, archaické, ale dosud platné vyhlášky o stížnostech (č. 150/1958 Ú. l.) "nesmí být vůči stěžovateli činěny přímé ani nepřímé zákroky proto, že podal stížnost", ale není jisté, zda uspěje: "extremistické" názory je přece potřeba stíhat za každou cenu!

Bývalý vojenský prokurátor Šídlo, jenž měl být Kopalovými výroky poškozen, stojí za několika kontroverzními rozhodnutí, mimo jiné to byl právě on, kdo v prvním stupni odsoudil za vydání Hitlerova díla Mein Kampf Michala Zítka. V odborných kruzích má pověst jednoho z nejméně kompetentních soudců v Praze.

18. 1. 2002
Zajímavé srovnání nabízejí zprávy BBC a ČTK o čtvrteční krátké návštěvě Colina Powella v Kábulu. Nešlo o příliš závažnou záležitost a rozhlas BBC se jí ve čtvrtek v 18 hodin krátce věnoval až přibližně ve 22. minutě svého půlhodinového zpravodajství. I v této drobné zprávě si však BBC zachovala v reportáži nutný odstup, který v textu zveřejněném ČTK v Českých novinách chyběl - ta zprávu pojala spíš oslavně, jako když Leonid Brežněv navštívil v roce 1976 Bulharsko. :)
(Na rozdíl od BBC podrobnější, protože tištěná zpráva ČTK citovala, že Colin Powell hovořil i o pokračujících amerických vojenských akcích, avšak jen velmi eufemisticky; kritický odstup od komunikované skutečnosti neprojevila; o pokračujícím americkém bombardování (viz zde) prázdných táborů organizace al Qaeda a o občasném usmrcování civilistů se ČTK nezmínila.)
Přinášíme pro srovnání oba texty.
Je to kachna nebo sokol?
18. 1. 2002

Jak to bylo s "případem" článku o ruském dluhu a Usámovi

Publikujeme srovnání výroků ústavních činitelů (z tiskové konference vlády ve středu 16. 1. 2002) s nejzajímavější částí mediální prezentace téhož od 15. 1. do 18. 1. v některých českých médiích, veřejnoprávní ČTK nevyjímaje...

České noviny 16. 1. 2002 - hlavní zpráva s chybějící informací o Žirinovském a chybnou citací jména firmy z ruského zdroje "Falkon" namísto "Falcon"
České noviny 17. 1. 2002 - monitor tisku z téhož dne
České noviny 17. 1. 2002 4:00 - pouzávěrkový přehled zpráv, který uvolňuje informaci o Žirinovském a zamlčuje zase odsouzení Olega Lurjeho k pokutě za nepravdy v článku.
15. 1. 2002 nafukovala MfD kauzu článkem "Tajemná firma s tajemným obsazením". Nicméně v článku byla alespoň jedna jediná zajímavá informace: identifikace člena dozorčí rady Falconu Jaroslava Pacáka, který až do roku 1999 pracoval v civilní kontrarozvědce, kde měl na starost právě deblokaci ruského dluhu... MfD 16. 1. 2002 - ještě před jednáním vlády MfD odpískala kauzu Falkon ihned poté, co své informace pro vládu zveřejnila rozvědka. Nicméně za zmínku stojí, že se v tomto článku píše o podivuhodné shodě stanovisek právníků MfD a US-DEU... 17. 1. 2002 MfD o kauze Falkon už mlčela.
Hospodářské noviny nejdříve 15.1.2002 uvedly, že jakýkoliv důkaz o propojení "Falkonu" z Prahy na "Falcony" bin Ládina chybí, ale závěr z toho nevyvodily... 16. 1. 2002 dlouze převracely téma s citací ODS a US-DEU, pak k tématu přilepily Čubajsovy zájmy, a nakonec daly velký prostor Haně Marvanové k vlastní prezentaci. Po jednání vlády přiznaly barvu, ale Grosse ani Zemana příliš necitovaly. Zato neopomněly zdůraznit své "styky" s agenty české rozvědky a vyslepičit to, co jim tito zpravodajští experti navyprávěli, aniž si mohli informace jakkoliv ověřit... Nakonec se dnes HN pokusily o "velkou analýzu" a nenápadné zdůvodnění, proč se celou kachnou zabývaly. Jen ten titulek byl jaksi zvláštní a ne příliš logický ve vztahu k tématu: "Teroru prospívá utajování"...
Citáty z tiskové konference vlády 16. 1. nekomentujeme.

Upozorňujeme však, že je zcela pod úroveň, vyjadřuje-li se Miloš Zeman veřejně o této kachně jako o "novinářském pšouku". Jaksi si nedovedeme představit, že by se podobně - veřejně - vyjadřoval například premiér Tony Blair (přestože jeho poradce Alastair Campbell novinářům soukromě nadává značně agresivně). Otázka je, nakolik je odsouzení ruského novináře k pokutě za článek relevantní, neboť, přirozeně, demokracie nepokutují novináře za články...

18. 1. 2002
Do roku 1962 vládl v severním Jemenu středověký režim imáma Ahmeda. Jemen byl země tisíců izolovaných horských vesnic , takřka bez silnic a elektřiny a jeho obyvatelé cítili větší míru loajality ke svým stovky i tísíce let existujícím kmenům, než k centrální moci. Přerod imamátu v moderní stát byl krvavý, občanská válka trvala až do konce šedesátých let a protože obě strany byly podporovány ze zahraničí ( republikáni Egyptem a stoupenci imáma Saúdskou Arábií ), Jemen byl během konfliktu zaplaven dodávkami zbraní. Spor sice skončil vítězstvím ideje republiky, ale z hlediska kmenů vlastně kompromisem : vyčerpané kmeny se zkrátka dohodly na ukončení bojů a rozdělení moci ve státě. Výsledkem občanské války byly silné, dobře vyzbrojené kmeny a slabý stát. Od občanské války patří Jemenci k nejvyzbrojenějším národům světa. Protože příležitostí k doplňování domácích arzenálů měli dostatek i v následujících desetiletích, hovoří dnešní odhady o 50 miliónech kusů zbraní v zemi s 18 milióny obyvatel.Centrální vláda v Jemenu si vždy musela udržovat podporu rozhodujících kmenových seskupení v zemi a jejich předáků. Zároveň se snažila postupně moc kmenů omezovat a v zemi nahrazovat tradiční místní kmenovou samosprávu, zbraně v rukou příslušníků kmene a zvykové právo státní autoritou , policií , armádou a justicí po vzoru fungujících moderních států. Tento proces probíhá dodnes a je stále v půli cesty.
17. 1. 2002
Účetní odborníci odhadují, že fiasko ve velké mezinárodní účetní firmě Arthur Andersen, která včas nevarovala, že americkému energetickému gigantu Enron hrozí bankrot, bude znamenat, že Arthur Anderson bude muset zaplatit odškodné ve výši až 10 miliard dolarů, napsal včera britský deník Daily Telegraph.
17. 1. 2002
V roce 1997, během svého prvního funkčního období, ukončila britská labouristická vláda přístup zdarma k vysokoškolskému vzdělání v Británii zavedením univerzitního školného pro bohatší studenty od školního roku 1998-1999; zároveň zrušila granty, na které měl do té doby nárok každý britský vysokoškolský student, ale zavedla pro studenty bezúročné půjčky. Brzo se ukázalo, že je to krátkodobé a neuspokojivé řešení, a tak - jak aspoň prohlašovala do tohoto týdne - hodlá britská vláda nyní univerzitní školné v Anglii zase zrušit. - Článek vyšel 17.1. v deníku Právo k české diskusi o zavádění univerzitního školného.
16. 1. 2002
"Likvidace Ženevské konvence - a zdá se, že to Spojené státy skutečně udělají - má nesmírně závažné důsledky, a to i pro Američany i pro britské vojáky a letce. Pomyslete, kolik amerických vojáků, zajatých v Koreji a ve Vietnamu, bylo ochraňováno tím, že světové společenství trvalo na tom, aby jejich věznitelé dodržovali Ženevskou konvenci. Takže ta konvence by se neměla ničit. Ženevské konvence konstatují zcela jasně, že všechny osoby, které se vzdají na bojišti, a to se týká těchto bojovníků, musejí být považovány za válečné zajatce, ochraňované Ženevskou konvencí, dokud kompetentní soud, nikoliv Donald Rumsfeld, nerozhodne jinak," uvedl včera v britském rozhlase známý mezinárodní právník, odborník na lidská práva, Geoffrey Robertson, Q.C., viz níže.

Nejde přirozeně o politické záležitosti, ale o závažné otázky mezinárodního práva. Očekává se, že budou západní demokracie dodržovat právní normy. Spojené státy čelí rostoucímu tlaku, aby dodržovaly mezinárodní právo ohledně osob, zadržených na vojenské základně v zálivu Guantanamo na Kubě, uvedl ve středu ve 13 hodin pořad World at One rozhlasu BBC. Americké postoje kritizovala Mary Robinsonová, vysoká komisařka OSN pro lidská práva a Mezinárodní červený kříž opakovaně protestuje, že Spojené státy odmítají dodržovat v této věci Ženevskou konvenci a přiznat zadržovaným osobám na Kubě práva válečných zajatců. Pokud by Spojené státy od Ženevské konvence o válečných zajatcích ustoupily, mělo by to dalekosáhlé, vážné důsledky pro celý systém mezinárodního práva pro válečné konflikty. Nebyli by chráněni ani američtí, ani jiní západní zajatci ve válečných konfliktech. Záležitost vyvolává i silnou debatu v britské Dolní sněmovně. Problém rozebral sérií rozhovorů ve středu v poledne britský rozhlas, viz níže.

Proč nebyla např. informace o středeční tiskové konferenci Mary Robinsonové ani o kontroverzi ohledně lidských práv amerických zajatců uvedena na Českých novinách ČTK? Ohrožení Ženevské konvence není pro ČTK zpráva? Tato kontroverze ve středu dominovala britským sdělovacím prostředkům.

Na tomto místě leze ČTK Američanům jak za husákovské normalizace Sovětskému svazu kamsi:

"Zatím není jasné, jak dlouho budou vězni v táboře drženi. Americká místa také zdůraznila, že na tyto osoby se nevztahují ženevská válečná ujednání, protože nejde o válečné zajatce."

Ze záležitosti vzniká značně velký mezinárodní skandál, ale informace o něm jsme ve středu v ČTK nenašli.

17. 1. 2002
No, tak jeden mladý britský princ kouřil trávu a dostal se do povzneseného stavu. To je něco! Bylo by to podivné, kdyby jako mladý člověk se neopil ani nikdy nevykouřil marihuanu. Otec ho vzal a kliniku, kde se léčí narkomani, aby synovi ukázal, kam to vede. Doufám, že to od otce byl pouze trik PR, aby uspokojil konzervativnější masy a nikoliv výraz skutečné naivní naděje, že to chlapce povede k tomu, aby z těmito záležitostmi neexperimentoval.
16. 1. 2002
Ve Spojených státech trvá tato krize už čtyři měsíce a jeden komentář o průběhu událostí už dlouho chybí: americké sdělovací prostředky zoufalým způsobem selhaly při úkolu informovat o událostech od 11. září. Mainstreamová americká média připustila, aby se stala hlásnou troubou vlády, a to není jen poskvrna na pověsti americké novinářské práce, ale je to medvědí služba americké veřejnosti. V konečném důsledku poškozuje slepá poslušnost sdělovacích prostředků právě tu demokracii, jíž si údajně přejí sloužit a kterou chtějí bránit. To, k čemu došlo, není nezvyklým jevem: stává se často, že během války vede vlastenecké nadšení ke zkreslení redakčního úsudku. Ale čím dříve sdělovací prostředky opustí vůz vládní propagandy a vrátí se k nezávislé novinářské práci, tím lépe na tom bude společnost. Amerika totiž není ve válce o přežití, takže není třeba, aby byla kritická diskuse omezována. Tento článek amerického novináře, žijícího v Londýně, zakladatele časopisu Central Europe Review a někdejšího spolupracovníka Britských listů, vyšel v americkém časopise Poynter.
8. 1. 2002

Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

Dobry den,

poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

S pozdravem

Martin Zabka

Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

9. 1. 2002

Několik čtenářů se dotazovalo, jak případně přispět na investigativní práci Britských listů v České republice úvěrovou kartou. Ti, kdo by tak chtěli učinit, nechť napíší na o informace. - (Děkujeme těm, kteří už přispěli.)

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Stížnost Tomáše Peciny na usnesení o zastavení jeho trestního stíhání Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"   
18. 1. 2002 Politika a partaje na nic? Staňme se kolonií Holandska! Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
17. 1. 2002 Fiasko: Bude Anglie univerzitní školné zase rušit? Jan  Čulík
17. 1. 2002 Marihuana, princ a žebráci Fabiano  Golgo
17. 1. 2002 Kenneth Roth, ředitel organizace Human Rights Watch: USA porušily mezinárodní právo   
17. 1. 2002 Richard Goldstone, hlavní prokurátor mezinárodního tribunálu OSN pro válečné zločiny: Jsem znepokojen postojem USA vůči afghánským zajatcům   
16. 1. 2002 Podvody přes hranice Zdeněk  Jemelík