14. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 1. 2002
"Šestý dodatek americké ústavy, pokud na něj George Bush náhodou zapomněl, trvá na tom, že "při veškerém trestním stíhání" v USA platí určitá nezcizitelná práva. K těmto právům patří právo na proces s porotou, právo, které zdůrazňují precedenční případy u amerického Nejvyššího soudu, které trvají na tom, že jestliže jsou otevřeny občanské soudy a jsou funkční, armáda nesmí zakládat vojenský tribunál a soudit u něho trestné činy, které spadají v jurisdikci občanských soudů." Takže jestliže, jak argumentuje americká vláda, nejsou osoby odvážené na základnu v zálivu Guantanamo, válečnými zajatci, mají právo na občanský proces s porotou," argumentoval v neděli 13. ledna týdeník Observer.
11. 1. 2002
Místopředseda vlády Pavel Rychetský napsal Iloně Bílkové v dopise, datovaném 3.1. 2001, že stíhání Tomáše Peciny za vyjádření názoru je "oprávněné", avšak že prý "bylo zastaveno". Tato informace, je, zdá se, nepravdivá, neboť Tomáš Pecina nedostal žádnou informaci o tom, že by bylo trestní stíhání vůči němu zastaveno. Ještě v pátek 11. 1. 2002 informovaly Lidové noviny (v pozoruhodném článku popisujícím, jak policisté pomáhali Filipu Roesslerovi na policejní stanici v Bartolomějské ulici v Praze pověsit plakát, zdůrazňující, že Roessler schvaluje útoky na USA, ale na rozdíl od Peciny ho odmítli stíhat - srovnejte dopis Pavla Rychetského s tímto článkem!), že podle mluvčí Policie ČR Pecinovo stíhání zřejmě stále trvá. Rychetský hájí také přesně ty paragrafy českého trestního zákona, o nichž v právě vydané zprávě konstatoval Helsinský výbor amerického Kongresu, že porušují mezinárodní právní závazky České republiky. Dopis Pavla Rychetského publikujeme v plném znění. Rychetský mj. tvrdí:

Nadto je pro mě postup pana Peciny těžko srozumitelný. Jestliže záměrně a demonstrativně porušil ustanovení par. 165, odst. 1 trestního zákona a výslovně žádal, aby za toto porušení platného zákona byl stíhán, lze to chápat jako občanskou neposlušnost, při níž občan na sebe vědomě bere následky svého činu s cílem dosáhnout takto změny platného práva. Současně se však pan Pecina domáhá toho, aby stíhán nebyl. To se jeví jako naprosto nelogické, jak z hlediska jeho deklarovaného cíle (to jest změny zákona cestou rozhodnutí Ústavního soudu), tak z hlediska toho, co lze očekávat od orgánů činných v trestním řízení. Orgány činné v trestním řízení musejí respektovat platné právo a jeho smysl a nelze po nich chtít, aby demonstrativní porušení zákona ignorovaly s presumpcí, že Ústavní soud by mohl příslušné ustanovení v budoucnu zrušit. V daném případě je ovšem nutno zdůraznit, že příslušný orgán trestní stíhání zastavil, neshledal tedy, že by došlo ke spáchání trestného činu.

11. 1. 2002
"Česká republika se těžce potýká s otázkou 'extremistických' verbálních projevů (z extrémní pravice i levice) i s otázkou toho, co jsou přijatelné parametry veřejné debaty," konstatuje Helsinský výbor amerického Kongresu ve své právě vydané zprávě o situaci v oblasti svobody projevu v České republice. Zpráva kritizuje trestní stíhání osob za vyjadřování názoru a za pomluvu. Požaduje zrušení kriminalizace názorů a verbálních výroků v České republice. Zpráva se zmiňuje se kriticky mj. o stíhání časopisu Respekt, o případech reportérů Kubíka a Slonkové z MFD a opakovaně o šikanování Tomáše Peciny. Anglicky je dokument zde, kompletní český překlad publikujeme níže.

Bohužel, ČTK, jak se zdá, dokument vůbec nepochopila a jeho hlavní argument, totiž "Zrušte paragrafy kriminalizující názory" vůbec ve svém zpravodajství na Českých novinách nepřinesla (to, jak ČTK tuto mezinárodní analýzu "zpracovala" ukazujeme citací celé její zprávy ze včerejška v závěru tohoto článku.) Mimochodem, je komické, že se ČTK rychle pokusila tento mezinárodní dokument alespoň pro domácí poměry mírně "neutralizovat" PR zprávou "Svoboda projevu není v ČR ohrožena, míní zahraniční korespondenti", viz zde. Neschopnost (či záměrný úmysl?) informovat o jádru věci a rychlá touha americkou analýzu překrýt víceméně opačnou zprávou a její argumenty zamlžit nám skutečně poněkud připomíná neblahé reakce Rudého práva na dokumenty Charty 77 v sedmdesátých letech (které komunistický tisk nezveřejnil, zato začal být najednou plný článků, že "dělníci a rolníci odsuzují reakci"). :)

Vážně zkreslená je zpráva amerického Kongresu i v dnešních Lidových novinách (zde): ty ji pojaly bulvárním způsobem jako drby o mocných ("Zeman, Klaus, kritizují média") a stereotypně zopakovaly známé kontroverze z establishmentového tisku (Olovo-Buzková, Respekt). Ostatní zcela pominuly. Je zřejmé, že ani Lidové noviny nemohou přenést přes srdce, že americký Kongres v zájmu "energické demokracie" hájí svobodu projevu i pro "extremisty", jako je Kopal či Pěcha. Byl by to šok, že, kdyby se čtenáři na stránkách Lidových novin dověděli, že američtí kongresmani hájí svobodu projevu mladého stoupence komunismu v ČR. (To samozřejmě neznamená, že američtí kongresmani jsou komunisti!) Jenže tento práh české sdělovací prostředky asi nikdy nepřekročí. Princip nedělitelnosti svobody projevu je pro ně nepochopitelný - alespoň, pokud víme, nikdo v ČR neinformoval českou veřejnost o tom, že hlavním argumentem této americké zprávy je, opakujeme: zrušte trestní stíhání za názor. Nestydí se Lidové noviny alespoň trochu, že i ony tak silně podléhají místní "konvenční" atmosféře? Co takhle odvaha přinášet čerstvý vzduch zvenčí?

12. 1. 2002

Zajatci z Talibánu a z organizace al Qaeda, kteří byli dopraveni z Afghánistánu na americkou námořní základnu v zálivu Guantanamo na Kubě, jsou zadržováni v tvrdých podmínkách, informovaly mj. internetové stránky BBC (viz zde). V sobotu bylo také oznámeno (viz tato zpráva BBC), že mezi těmito zajatci se vyskytuje i britský občan a britská vláda bude od americké vlády požadovat, aby s ním bylo humánně zacházeno, konstatovalo britské ministerstvo zahraničí v Londýně. Labouristický poslanec Donald Anderson, předseda parlamentního výboru britské Dolní sněmovny pro zahraniční záležitosti, zdůraznil, že s vězni musí být zacházeno civilizovaným způsobem. Anderson řekl v rozhlase BBC: "Ať už jsou tito vězni v jakékoliv formální kategorii, přesto mají právní práva a z toho, co jsme se už [o této základně] dověděli, zdá se vyplývá, že jsou lidská práva ohrožována."

Je vyjadřováno mezinárodní znepokojení, že zajatci na základně v Guantanamo jsou zadržováni v otevřených klecích pod širým nebem o velikosti 1,8 krát 2,4 metry (klece mají stěny z kovového pletiva, betonovou podlahu a dřevěnou, případně plátěnou střechu). První skupina dopravených vězňů na základnu v Guantanamo měla při převozu na sobě brýle přelepené páskou, případně pytle na hlavě, vězni měli svázané ruce a někteří měli také pouta na nohou. V rozhovoru, který byl součástí hlavní zprávy na televizní stanici BBC News 24 v 18 hodin vyjádřila mluvčí organizace Amnesty International velké znepokojení nad způsobem, jimž jsou tito lidé zadržováni, a kritizovala také, že jim Spojené státy nechtějí udělit status válečných zajatců, na čemž trvá mezinárodní Červený kříž, který požaduje, aby se i na ně vztahovala Ženevská konvence. V rozhovoru se mluvilo o tom, že kdyby Spojené státy těmto vězňům udělily status válečných zajatců, musely by je pohnat před vojenský soud a tam by mohli být odsouzeni k případnému trestu jen na základě konkrétních důkazů. Mluvčí Amnesty International v televizi BBC varovala, že je zapotřebí, aby při zacházení s těmito lidmi byla dodržována základní lidská práva, a že je nepřípustné, aby s lidmi, kteří nejsou američtí občané, bylo zacházeno hůře než s Američany.

14. 1. 2002
Někdy to však není poznat. Skupina lidí, kteří určité hodnoty dosud zastávají, diskutuje se skupinou, pro kterou už jsou ty hodnoty méně důležité. Například první skupina věří, že se tradičně uznávané hodnoty jako Karlův most nemají využívat pro účely prodeje čehokoliv. Jejich využíváním totiž se vysoké hodnoty profanují, snižují a stávají všedními, a pak k nim lidé nebudou pociťovat ušlechtilé city nebo myšlenky, hodnoty takové věci nebo díla nebudou společností vyznávány, a snadněji dojde k jejich zapomenutí, poškození, nedbání. Karlův most například přestane obecně mezi Čechy být považován za vzácný a krásný, nebude ochota dávat peníze na jeho údržbu, most zvetší a spadne. (Neděje se už kus z toho?) Druhá skupina ochotněji propůjčuje hodnoty vyznávané první skupinou k reklamě, nebo k parodii, nebo k čemukoliv, a nedomnívá se, že by tím na jejich hodnotě čehokoliv ubylo. Varovné volání skupiny první považuje za přemrštěné. Takové způsoby znesvěcení, které v dávnějších dobách sloužilo naopak k povýšení svaté hodnoty, už tato skupina nerozlišuje od případů, kdy je hodnoty využíváno tak, že dojde k jejímu kulturnímu "omletí", znevýznamnění.
14. 1. 2002
Publikujeme otevřený dopis upozorňující na nevyřešené problémy vztahů mezi Václavem Klausem, Vladimírem Železným, výsledky amsterodamské arbitráže a Českou republikou, který podepsali většinou stoupenci předloňské rebelie v České televizi. - Některým čtenářům se nemusí líbit právě to, že jsou pod dopisem podepsáni především stoupenci rebelie v ČT, a tedy zřejmě nejsou nezávislí - jenže vznesené otázky jsou zcela legitimní.

(Ve středu 16. 1. na tyto otázky reagoval Václav Klaus v MFD těmito slovy: :))

  • Komu by to mohlo politicky prospět?
  • Já si spíše myslím, že jde o to, komu by to mohlo politicky neprospět. A tady je zřejmé, že je to namířeno na mě, na mou osobu. Na což jsem koneckonců zvyklý a ani mne to moc nepřekvapuje. Navíc se mi zdá, že si tentokrát autoři této petice, a já to považuji za petici, dali spíše vlastní gól. A sleduji-li vlastní internetové stránky, sleduji-li Britské listy a Neviditelného psa, tak i v té nevyzpytatelné komunitě účastníků internetových klání je tentokráte naprosto neuvěřitelně vysoká frekvence těch, kteří souhlasí s mou odpovědí a kritizují autory této aktivity. Já vím, že komunita účastníků internetových debat je specifická, a já bych si z ní netroufal udělat nějaké zásadní závěry na všechny občany České republiky. Je to spíše skupina extrémní. Tam bych čekal, že ta frekvence bude přesně v opačném směru.

    Klausova odpověď na zde publikované "tři otázky" je zde.

    14. 1. 2002
    "Baby Boomers" je název pro poválečnou generaci lidí narozených v padesátých letech. Jejich potomci narození v letech 1975-1994 se nazývají "Echo Boomers". Globální studie nyní obě generace srovnává a snaží se vysvětlit, proč se "Echo Boomers" cítí tak, jak je popisují jejich rodiče, totiž jako generace extravagantních lenochů, stále si na něco stěžujících, zhýčkaných nebo dokonce zkažených, bez cíle a bez zájmu. Studie uvádí, že souhlas této mladé generace s odsudkem generace starší je patrně výsledkem negativních asociací vytvářených hromadnými sdělovacími prostředky, které tuto generaci obrátily proti sobě samotné. Jedinou její pozitivní charakteristikou je "dobrodružnost".
    8. 1. 2002

    Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

    Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

    Dobry den,

    poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

    S pozdravem

    Martin Zabka

    Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

    11. 1. 2002
    Zajímavý případ o tom, jak mezinárodní sdělovací prostředky černobíle zkreslily skutečnost a pak už se většina z nich neobtěžovala chybné informace opravit. Šlo ve skutečnosti jen o další z tradičních srážek mezi vládou a maribskými kmeny. Od 11. září mnohé režimy na světě podlehly pokušení označovat své politické odpůrce za "teroristy". Jak se ukazuje na incidentu z Jemenu, neměli by obdobnému černobílému pokušení rozdělovat všechny na "prozápadní síly" a "organizaci al Qaeda" propadat novináři.
    Josef Nejedlý, úředník, který zatajuje informace
    27. 11. 2001

    Pro jednání s českými úřady typický dopis, jehož obsah lze nejlépe charakterizovat větou "Trhni si nohou, občane!", přišel tentokrát z Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Josef Nejedlý (na snímku) nám v něm sděluje, že nám ÚOOÚ neposkytne text žaloby Českého statistického úřadu. S přemýšlením si arogantní úředník nedal práci a vzal prostě první paragraf, který v zákoně č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím našel: dokument se prý netýká činnosti jeho úřadu, ačkoli právě k jeho rozhodnutí se žaloba vztahuje...

    Proti rozhodnutí jsme se ihned odvolali a po uplynutí patnáctidenní lhůty podáme na ÚOOÚ správní žalobu.

    9. 1. 2002

    Několik čtenářů se dotazovalo, jak případně přispět na investigativní práci Britských listů v České republice úvěrovou kartou. Ti, kdo by tak chtěli učinit, nechť napíší na o informace. - (Děkujeme těm, kteří už přispěli.)

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    14. 1. 2002 Dnešní mládež se cítí jako generace ztracenců Miloš  Kaláb
    14. 1. 2002 Tři otázky Václavu Klausovi o skandálech kolem TV Nova   
    12. 1. 2002 Tvrdé podmínky pro zadržované Afghánce v americkém táboře   
    11. 1. 2002 Pavel Rychetský hájí přesně ty paragrafy českého trestního zákona, které podle Helsinského výboru porušují mezinárodní závazky ČR   
    11. 1. 2002 Burka je až to poslední... (názor z Afganistánu)   
    11. 1. 2002 Helsinský výbor amerického Kongresu kritizuje zákony o difamaci v ČR   
    11. 1. 2002 "Donkichotský kreténismus" v podmínkách globální tuposti Jan  Paul
    10. 1. 2002 "Štvavá" Svobodná Evropa? Kritická poznámka k sloupku Štěpána Kotrby Jan  Čulík
    10. 1. 2002 Vesmírný kult strachu již pominul František  Roček
    10. 1. 2002 O lidské genetice: Vědu nesmí politika regulovat Jiří  Soska