9. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 10. 2001

První mrtví civilisté - potvrzeno z nezávislých zdrojů

Čtyři civilní afghánští zaměstnanci instituce, která je přičleněná k OSN a odstraňuje v Afghánistánu miny, byli v afghánském hlavním městě Kábulu usmrceni americkými nálety z pondělí na úterý, konstatovali v úterý činitelé OSN. Informovaly o tom v úterý mj. deníky Guardian a Independent.Jde o první čtyři úmrtí, která byla potvrzena z nezávislých zdrojů.
Sloupek

Zmasakrovat město z výšky třiceti kilometrů umí "každej blbec". To je pouze o množství tun dynamitu, které naháže dolů. Mířit ani tak moc nemusí. Ono to stejně nejde.

Vtip je v tom, že každý syn matky, která zahyne pod troskami rozbombardovaného města se stane "svatým" bojovníkem v něčí "svaté" válce - ať už se jmenuje Jihad či Revoluce. Vůdcové jsou vždy v bunkrech.

Vtip je v tom, že se (i po půl století) ve Vietnamu každý Američan, jdoucí po ulici Ho-Či-Minova města kouká přes rameno, jestli na něj nemíří nějaký Kalašnikov. Neví. Byl to TYRAN...

Vtip je v tom, že každý Rus si bral a dodnes bere s sebou v Praze mapu, protože kdyby se zeptal na cestu, každý Čech by ho ještě letos poslal (stejně jako v roce 1969) přesně na opačný konec města - přesně pod heslem "Zachvatčiki, iditě domoj". Neví. Byl to TYRAN...

Vtip je v tom, že každý Čech si v Bratislavě vzpomene pro jistotu na základy "televizní" slovenčiny a hovorí s táhlým prízvukom. Neví. Byl to ČEHÚN a to je něco jako HUN... Nadávka.

Vtip je v tom, že KAŽDÉ násilí plodí další násilí, každé pokoření plodí odpor a vzdor a pokud se nechceme pozabíjet navzájem, nemůžeme odpovídat na primitivní divošskou akci ještě divošštější reakcí. Musíme se zamýšlet nad důvody, snažit se pochopit jejich motivace a nezůstávat v sevření vlastní omezené nadutosti. A je úplně jedno, zda se ona nadutost veřejně přizná nebo ne. Herodesovské reakce jsou pouze eskalací násilí a nikoliv řešením (jak už dva tisíce let známo). Existuje něco jako "objektivní podmínky revoluce" a pokud jsou splněny, je jedno, zda se vůdce jmenuje Nazaretský, Hus, Lenin, Umar, nebo Vomáčka. Vždy se najde. Pokud ho ukřižujeme, tak "vstanú Boží bojovníci". Je vždy vznešenější umírat pro ideály než pro peníze.

Jediným řešením je zamyšlení se nad během světa. Resuscitace principů a institucí, které se osvědčily pro stabilizaci - resuscitace OSN jako globální zkušenosti lidstva s NEKOMUNIKACÍ - pokračováním politiky jinými prostředky, které dospělo do hrůz 2. světové války. Respektování práva na sebeurčení bez ideologické, kulturní a civilizační subverze. Respektování práva na odlišnost - barvy kůže, Boha, i oděvu. Ničí "pravda" není globální, ničí pravidla nejsou všeobímající a ta pravá. Každý stát a občané v něm si mají právo vybrat svou cestu. I cestu špatné volby, za kterou si nesou následky.

Jediným řešením je moudrost vedle síly. Eliminace sobectví. Změna zahraniční a ekonomické politiky všech supervelmocí tak, aby nedocházelo k disproporčnímu vývoji a rozevírání "sociálních nůžek", k ožebračování třetího světa. Pak zůstanou nenaplněny ony objektivní podmínky. Nesmí dojít k bezvýchodné situaci, kdy na jedné straně je bohatství, dostatek - a z toho vyplývající rozmařilost, plýtvání, na druhé straně živoření, pokoření a ponížení - a touha se mstít, touha zničit tu civilizaci tyranů.

Avšak každý mikroregion (stát, konfederace či jiný nadstátní útvar omezený reginálně) musí tak jako tak projít několika fázemi:
kolonie, protektorát

  • výchozí fáze vazalská ekonomika, zkorumpovaná státní správa, exploatace přírodních zdrojů, ožebračování ekonomiky, rozeštvávání a vydírání elit
  • seznamovací fáze - hledání a vzdělávání perspektivních domácích elit ve světě, postupný rozpad koloniálního systému
  • apartheid naruby - převzetí moci domorodci - vítězství národně osvobozeneckých frakcí, extrémní nacionalismus, rozpad struktur, "odplata", emigrace starých elit
  • zlatokopecké období - koncentrace moci mezi frakcemi domorodých elit, akumulace finančních prostředků na úkor národního bohatství, represe
totalita
  • husitské období - občanská válka mezi znepřátelenými frakcemi, rozpad státu, definování nových státních hranic, definování "nových pořádků", emigrace strých elit
  • normalizace - vojenský režim - upevnění moci vítěze, stabilizace situace, mezinárodní uznání nových struktur, mezinárodní uznání nových hranic
  • stabilizace - vstup zahraničního kapitálu, investice do stabilizace ekonomiky, omezená podpora vítěze, ochrana nových hranic
demokratizace
  • perestrojka - občanská válka v rukavičkách, podpora demokratizačních mechanismů, ideologická subverze
  • "velvet revolution" romanitcká fáze - vytváření nových elit i politické struktury cestou předání moci, emigrace starých elit
  • "velvet revolution" poznávací fáze - "prozření" z demokracie
  • "velvet revolution" - retardační fáze - "vystřízlivění"
  • demokratizace - stabilizační a asociační (přechodová) fáze - "politický realismus", pragmatismus elit, vzrůstající moc byrokracie (v této fázi se nachází nyní ČR), počínající strach z neznáma a neexistence hranic "svobody"
demokracie
  • demokracie romantická fáze - mezinárodní integrace, okouzlení novými možnostmi, intenzivní nárust zločinnosti, xenofobie a populismus ccs 5-7% obyvatelstva - "Nic než národ"
  • demokracie - komunikační fáze - přibližování legislativy, společenských norem a "učení se" toleranci, "boj" s xenofobií a konzervativním populismem cca 12% - 25% části populace
  • demokracie poznávací fáze - "všude je chleba o dvou kůrkách"
  • demokracie retardační fáze - "Namazaný krajíc spadne vždy namazanou stranou dolů"
  • demokracie stabilizační fáze - "Přežili jsme Rakousko, Hitlera, Stalina i Havla, tyhle voly přežijeme taky"
  • demokracie stabilní fáze - "Politika? Vždyť je jedno, vládne-li tu Pavel nebo Šavel. Důležité je, funguje-li to. Mně nevadí jeden ani druhý."
Neunikneme svému osudu, avšak měli bychom mít sílu se podívat do zrcadla.

9. 10. 2001

Channel 4 News:

Pro Českou televizi: Jak se dělají zprávy jinde

Shrnujeme prvních cca dvacet minut včerejších ( 8. 10. 2001) pravidelných 55 minutových večerních zpráv, které vysílá britská terestrická komerční televize Channel Four každý všední den v 19 hodin. Včera bylo přibližně 50 minut tohoto večerního zpravodajství věnováno americké "válce proti terorismu".
9. 10. 2001

Věnováno organizaci Člověk v tísni

V závěru včerejších ( 8.10. 2001) pravidelných 55 minutových večerních zpráv, které vysílá britská terestrická komerční televize Channel Four každý všední den v 19 hodin, se pořad zabýval závažným a aktuálním tématem - které již dlouho nechápe Člověk v tísni, česká "humanitární" organizace, sídlící v ČT. Jde o to, že humanitární organizace musejí být absolutně politicky neutrální a neprosazovat, tak jako Člověk v tísni, otevřeně politické cíle. Český překlad této části zpravodajského pořadu C4 věnujeme proto organizaci Člověk v tísni...
8. 10. 2001

ČT: parta dětí s drahou technikou

Redakce zpravodajství České televize je pohotová a přináší relace bohaté na informace, až oči přecházejí

Nedělní podvečer byl ve znamení útoku Spojených států na Afghánistán. Shodou náhod jsem procházel satelitní stanice právě ve chvíli, kdy CNN tuto skutečnost oznámila jako potvrzenou pracovníkem Pentagonu. Poslouchat anglicky mluvící televizní stanice mi sice nečiní obzvláštní problémy, ale přesto jsem se rozhodl, že si vyslechnu informace v češtině.

Sice jsem při zkušenostech z 11. září nedoufal v zázraky, ale věřil jsem, že když už nejsou na trhu televizní profesionálové, budou k dispozici alespoň zkušení novináři. A jak to tedy vypadalo?

8. 10. 2001

Co píše tisk v Indii a v Pákistánu

Tamějšímu tisku vadí pokrytectví Západu: Pákistán je nyní údajně členem protiteroristické organizace, zatímco podporuje válku proti Kašmíru a teroristické akce v Indii. Shrnujeme podle internetových stránek deníku Guardian.
8. 10. 2001

Letecké údery proti Afghánistánu

Wall Street Journal: "Během několika dní bude nutno řešit otázku, zda se západní spojenci budou účastnit na pomoci chudému Afghánistánu sestavit lepší vládu. Bombardování z nedělní noci byl teprve začátek."

Shrnutí předních amerických deníků podle výběru z internetových stránek britského deníku Guardian.

8. 10. 2001

Aktualizace, pondělí 13.30

Britský ministr zahraničí Jack Straw: údery možná budou pokračovat po řadu týdnů. Z měst prchají afghánští uprchlíci. Podle afghánských médií zahynulo v Kábulu 20 osob. Britský ministr obrany Geoff Hoon uvedl, že noční údery byly včera provedeny proti 30 cílům, většinou mimo obydlené oblasti. Americký ministr obrany se v pondělí vyjádřil, že konflikt může trvat "několik let". Níže uvedené informace citujeme především z internetových stránek listu Guardian.
9. 10. 2001

Rozsáhlá analýza s politickými, geografickými a historickými souvislostmi

Když zemře člověk, je to tragédie. Když zemřou miliony, je to jen statistika. Afghánistán až dosud nehrál v dnešním světě žádnou výraznou roli. Tato země se nevyznačuje žádným zvláštním druhem zboží, ani věděckým pokrokem, ani mimořádnými uměleckými počiny. Lidem, jimž název Afghánistán až do dnešních dnů vůbec něco říkal, jej automaticky spojovali s pašováním drog, hnutím Taliban, islámským fundamentalismem, válkou proti Rusům, dlouhotrvající občanskou válkou, hladomorem a vysokou úmrtností. A dnes, více než kdy jindy, s Usámou bin Ládinem a útokem na Světové obchodní centrum a Pentagon.
9. 10. 2001

Historická studie o souvislostech s dneškem

Jak nás historie už naučila, Roma locuta, causa finita (Řím rozhodl a tím diskuse končí). Toto latinské úsloví, které přisuzovalo právo a rozhodování římským vládcům moci skoncovat naráz s jejími problémy, se stalo známým po válkách proti Kartágu, tři století před Kristem. Byl to nejvýmluvnější příklad toho, co se může stát, když se světová mocnost rozhodne smést svého nepřítele z mapy. Mocnost jako Spojené státy mají moc, rozlohu a výjimečné vlastnosti sotva srovnatelné se starověkým Římem.
8. 10. 2001
Shrnujeme zprávu z anglických internetových stránek BBC o tom, jak na zahájení leteckých úderů proti Afghánistánu reagovaly různé země světa
8. 10. 2001

Respektovaný americký intelektuál, známý romanopisec a esejista hledá řešení

Gore Vidal
Je tomu několik desetiletí, co dochází v americkém měřítku k výjimečnému procesu satanizace muslimského světa. Ve světě, ve kterém je ďábel neustále vykukující, chce náš tisk, abychom uvěřili, že Bin Ládin je ukázkou ryzího a opravdového zla, takže jsme nuceni si připomenout pátý článek NATO a vyhubit všechny ďábly, kteří mu poskytli úkryt, abychom jim dali jednoduchou lekci, kterou my sami jsme se nikdy nenaučili: že v historii, tak jako ve fyzice, neexistuje akce bez reakce.
7. 10. 2001

Pražští kavárenští "intelektuálové" jsou znepokojeni rostoucím vlivem Britských listů

Znepokojení pražských kavárenských intelektuálů nad nezávislostí, průrazností a otevřeností Britských listů a především nad jejich rostoucím vlivem u přemýšlivé části české veřejnosti se projevilo publikací nejméně dvou útoků zaměřených na Britské listy, publikovaných na internetových stránkách Peroutkovy nadace. Je fakt, že od teroristických útoků ve Spojených státech stoupla čtenost Britských listů na přibližně 8000 - 9000 čtenářů denně, dosah (reach) BL stoupl na více než 30 000 čtenářů měsíčně a většina těchto čtenářů čte vydání Britských listů nesmírně bedlivě - během září jsme mnohdy zaznamenávali až 90 000 impresí denně, tedy to znamená, že skoro každý čtenář si otevřel až deset článků denně. Jakým způsobem zaútočili pražští "intelektuálové" na časopis, který likviduje jejich monopol na ovládání společenského diskursu v České republice?
Česká technika v boji
8. 10. 2001

Česká společnost

Proč asi přistavila Česká republika k budově rádia Svobodná Evropa/Svoboda jen polorozbité obrněné transportéry? Analyzujeme podstatu českých švejkovských postojů.
6. 10. 2001

Dokument

Před měsícem policie "uvěřila", že je v Iráku diktatura, a - po několikaměsíční soustředěné mediální masáži - povolila Majidově rodině trvalý pobyt v České republice. Nyní je opět všechno jinak a Majid musí doložit totéž, čemu policie nechtěla uvěřit v případě předchozí žádosti, totiž že je v Iráku diktatura a místo pasu by na velvyslanectví mohl dostat například - kulku do hlavy. Připomínáme, že po osmi letech nepřetržitého a bezproblémového pobytu je v civilizovaném světě samozřejmostí udělení občanství.

6. 10. 2001

Sčítání lidu

Minulý týden obdržel Tomáš Pecina předvolání na magistrát, kde má vysvětlit, proč se odmítl zúčastnit sčítání lidu (podle zákona lze za to udělit pokutu až do výše 10.000,- Kč). Pro Český statistický úřad (ČSÚ) to není dobrá zpráva: co se zdálo být po právní i mediální stránce zvládnutou krizí, se tak opět dostane před Ústavní soud. Ústavní stížnost je hotova a tentokrát bude stěžovatelova aktivní legitimace (tj. oprávněnost žalovat) nezpochybnitelná.

4. 10. 2001

Co potlačila ČSSD

Strategická prognóza s horizontem 30 let, které se sociální demokraté zalekli

Globální sociální nerovnost dává tušit bod zvratu a nestability v horizontu třiceti let. Navzdory věku informací začne opět hrát velkou roli geopolitika, přirozené rozdělení světadílů na chudý jih a bohatý sever, ložiska surovin a zdrojů geneticky neupravené potravy… Pasáž z textu dlouhodobého programu sociální demokracie, vytvořená v květnu 2001, která z definitivního znění "vypadla". Proč asi? Naplní se prognostické obavy autorů tohoto textu v plné míře?
11. 10. 2001

Starší články postupně převádíme do nového systému, tak aby bylo možné používat vyhledávací funkce. Zároveň jsme, z důvodu kompatibility, zachovali starý archív, který najdete na dosavadní adrese http://www.britskelisty.cz/archiv.htm.

Číslo z pátku 5. 10. (obsahující též všechny články z 4. 10.) je zde; číslo z 8.10 je tady, číslo z 9. 10. zde, číslo z 10. 10. tady, číslo z 11. 10. tady, číslo z 12. 10. tady. . Chybějící čísla (z 1. a 2. 10. - 3.10. BL v důsledku technických změn nevyšly), která nyní nejsou na síti, budou doplněna postupně, stejně jako přehled nejzajímavějších článků z poslední doby.

5. 10. 2001

Upozornění

Nový redakční systém Britských listů citlivě reaguje na to, jak máte nastaven svůj prohlížeč. Pokud nevidíte české háčky a čárky, znamená to, že máte prohlížeč nastaven na nějaký cizí jazyk. Např. v Internet Exploreru si musíte otevřít Nástroje (Tools), zvolit volbu Možnosti Internetu (Options) a otevře se vám okno, kde si dole zakliknete Jazyky (Languages). Pokud v okénku nemáte češtinu, klikněte na Přidat (Add), zvolte z množství jazyků češtinu, pak Změnit a pak OK. - Nový redakční systém BL používá nejmodernější technologie, kterou starší verze prohlížečů nepodporují. Uživatelé Netscapu nechť si stáhnou ze sítě prohlížeč Netscape verze 6.1 a vyšší.

8. 10. 2001

E-mail servis - služba rozesílání Britských listů e-mailem - již funguje a posílá na cca. 1600 adres textovou verzi BL. Odesílání se děje automaticky každý pracovní den mezi 6.00 a 7.00. Změnu nastavení lze provést zde.

V případě, že e-mail z nějakého důvodu nedorazí, bude možno objednat ve formuláři pro nastavení vlastností jeho nové poslání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Jan  Čulík, Štěpán Kotrba, Tomáš Pecina
6. 10. 2001 Bez občanky a bez pistole Ondřej  Hausenblas

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2001 Humanitární organizace odmítají spojování pomoci pro Afghánistán s bombardováním   
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
9. 10. 2001 Afghánistán - země uvězněná v horách svých tradic Fabiano  Golgo
8. 10. 2001 Když Západ pronásleduje bin Ladena, proč není ve vězení Ariel Šaron?   
8. 10. 2001 Jak reagoval americký tisk   
8. 10. 2001 Klepetko a Vochomůrka Filip  Rožánek
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal
8. 10. 2001 Americké letecké údery rozdělily svět   
8. 10. 2001 Jak je snadné býti hrdinou Štěpán  Kotrba
8. 10. 2001 Vojenské údery proti Afghánistánu mají trvat "řadu dní nebo i déle"