8. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 2. 2002

Komisař EU Patten ostře kritizoval prezidenta Bushe

Chris Patten, britský konzervativní politik, bývalý guvernér Hongkongu a nynější komisař Evropské unie pro mezinárodní záležitosti ostře zaútočil na zahraniční politiku Spojených států. Patten obvinil Bushovu vládu z nebezpečně "absolutistického a simplistního" postoje vůči ostatnímu světu. Činitelé Evropské unie varují, že vzniká mezi Spojenými státy a Evropskou unií rozkol větší než kdykoliv předtím za předchozích padesát let. Patten uvedl v rozhovoru pro sobotní vydání britského listu Guardian, že je načase, aby evropské vlády pozvedly svůj hlas a přiměly Washigton, aby se vzdal intenzivního prosazování unilateralistických pozic. "Gulliver nemůže jednat izolovaně a není konstruktivní, jestliže se považujeme za Liliputány, kteří nemohou otevřít pusu a říct to nahlas." O Bushově výroku, jímž americký prezident označil Írán, Irák a Severní Koreu za "osu zla", se Patten vyjádřil: "Nemohu uvěřit, že jde o promyšlenou politiku," a dodal, že byl tento Bushův výrok "nekonstruktivní". - V pátek varoval francouzský premiér Lionel Jospin Spojené státy, aby nepropadly "pokušení unilateralismu". Jeden čelný činitel EU konstatoval: "Je ponižující, máme-li pocit, že si musíme nechat domácí úkoly opravovat od Dicka Cheneyho a od Condi Ricové. Musíme se přestat domnívat, že smíme provádět jedině takovou politiku, kterou nevetují Spojené státy."

"Prezident Bush právě oznámil zvýšení vojenského rozpočtu o 48 miliard dolarů," konstatuje Patten v sobotním Guardianu. Pokud však hodnotí Spojené státy serióznost přístupu zemí podle velikosti jejich vojenského rozpočtu, pak se Evropa vůbec nepočítá: v Evropě neexistuje jediná politická strana, která by prosazovala zvýšení vojenského rozpočtu o 14 procent, což by teprve přivedlo zbrojení Evropské unie na míru, jakou schválil Bush.

Avšak, konstatoval Patten dále, "Evropa poskytuje 55 procent světové rozvojové pomoci a dvě třetiny veškerých grantů. Takže pokud jde o to, co Američané charakterizují jako 'měkký aspekt bezpečnosti' - a já zastávám názor, že to je právě tvrdý aspekt bezpečnosti - podílíme se na tom obrovskou měrou."

Zejména po 11. září, dodal Patten, kdy jsme byli svědky "temné stránky globalizace". Teď podle Pattena víme, k čemu vede obrovská nespravedlnost ve světové ekonomice. Víme také, jak řádně zacházet se státy, které se rozložily, a také víme jak zabránit tomu, aby se rozložily. Uvědomili jsme si, že je nutno odstraňovat "kořeny terorismu a násilí".

"Upřímně řečeno," pokračoval v rozhovoru Patten, "inteligentní bomby mají své místo, ale důležitější je inteligentní rozvojová pomoc. Je velmi nebezpečné, začnete-li zaujímat absolutistické a simplistní postoje."

Patten se osobně charakterizuje jako "celoživotní amerikanofil" - "nemám v těle ani unci nenávisti proti Americe". Obává se však, že v Evropě a v Americe nyní vznikají dva naprosto odlišné, neslučitelné názory na svět. Evropané jsou přesvědčeni, že je nutno odstranit příčiny terorismu, Spojené státy, jak se zdá, chtějí pouze odstraňovat jeho příznaky. Zatímco jsou Evropané přesvědčeni, že je důležité "angažovat" potenciálně nepřátelské státy a pokoušet se je integrovat do společenství civilizovaných národů, Wasghinton je označuje za "osu zla". Evropané jsou přesvědčeni, že je zapotřebí jednat multilaterálně, Spojené státy, jak se zdá, chtějí stále více jednat samy.

Patten citoval Johna Boltona, jestřábího amerického náměstka ministra obrany pro kontrolu zbrojení, který odsoudil multilateralismus jako hrozbu americké suverenitě a nedávno odešel z rozhovorů o konvenci, omezující malé zbraně, protože by to ohrozilo ústavní právo Američanů chodit ozbrojen.

"Tohle je zcela jiné vnímání světa," konstatoval Patten. "Odlišuje se od toho, čím byla Amerika dosud známá. Amerika byla čelným multilateralistou čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Vytvořila četné vládní instituce, které vedly k tomu, že se svět stal stabilnějším a začal prosperovat."

Nyní, obává se Patten, se Amerika odklání od této tradice, i když snad není tato bitva ještě úplně ztracena. "Myslím, že je to zatím víc rétorika než konkrétní politika," uvedl Patten. "Možná si to Američané ještě rozmyslí." Nyní je na Evropě, aby pozvedla svůj hlas a Amerika by měla naslouchat. "Nemyslím, že mlčení by znamenalo, že jsme dobří spojenci," zdůraznil Patten.

"Winston Churchill jednou řekl, že je důležité si pamatovat, že máte-li spojence, ti spojenci mají tendenci mít vlastní názory - a je důležité ty názory poslouchat," řekl Patten.

                 
Obsah vydání       8. 2. 2002
9. 2. 2002 Komisař EU Patten ostře kritizoval prezidenta Bushe
8. 2. 2002 Čtyřkoalice se rozpadla, zapomeňte... Josef  Brož
8. 2. 2002 Mnichov v sevření policejních šiků Radek  Mikula
8. 2. 2002 Prezident Bush udělal ohledně tábora "X" obrat
8. 2. 2002 Skandál: mezinárodní vědci podepisují články, které nenapsali, a nechávají si za to platit
8. 2. 2002 Upozornění pražskému magistrátu: Tak co bude s tou pokutou? Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 EPS nesouhlasí se spojováním "Brandýského fóra" s kandidaturou některých osob v parlamentních volbách Pavel  Černý, Martin  Prokop
7. 2. 2002 ČTK: Pozdě, ale přece Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Otec: právem jsem zavraždil dceru, že měla v pokoji milence
8. 2. 2002 Senátorské jistoty ohroženy Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Polemika: zveřejněná sociální doktrína není tak špatná Tomáš  Pecina, Miroslav  Kappl
7. 2. 2002 Rozporuplná sociální doktrína aneb dohoda před volbami má platnost pouze do voleb Štěpán  Kotrba, Vít  Zvánovec
7. 2. 2002 Americký list o TV Nova: "Jak šla Ronova televize do háje"
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2002 Komisař EU Patten ostře kritizoval prezidenta Bushe   
8. 2. 2002 Senátorské jistoty ohroženy Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Čtyřkoalice se rozpadla, zapomeňte... Josef  Brož
8. 2. 2002 Mnichov v sevření policejních šiků Radek  Mikula
7. 2. 2002 Rozporuplná sociální doktrína aneb dohoda před volbami má platnost pouze do voleb Vít  Zvánovec, Štěpán Kotrba
7. 2. 2002 Fronek kontra Čulík Jiří  Jírovec
7. 2. 2002 Bushovy miliardy mají posílit starou armádu z doby studené války   
7. 2. 2002 Američané mají těžký úkol: bojovat proti vzedmuté vlně antiamerikanismu   
7. 2. 2002 Ještě jednou o férovosti zkoušení na vysokých školách Jan  Čulík
7. 2. 2002 Americký list o TV Nova: "Jak šla Ronova televize do háje"   
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?   
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"