8. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2002

Prezident Bush udělal ohledně tábora "X" obrat

Pod tlakem široké mezinárodní kritiky (která se do českých sdělovacích prostředků v podstatě nedostala) včera Bílý dům částečně ustoupil a oznámil, že se příslušníkům Talibánu, zadržovaným v táboře X v zálivu Guantánamo, dostane ochrany podle ustanovení Ženevských konvencí. Tento obrat učinila americká vláda proto, aby se i americkým vojákům, případně zajatým v zahraničí, dostalo ochrany podle této konvence., konstatovali činitelé americké vlády. (Informace v angličtině jsou např. zde a zde.

Rozhodnutí se však nebude týkat příslušníků organizace al Qaeda ani jiných teroristických skupin, které bude americká vláda stále označovat právně neexistujícím pojmem "nezákonní bojovníci".

Ženevská konvence praví, že stát, musí zacházet se zajatými vojáky stejným způsobem, s jakým zachází s vlastními vojáky. Ubytování musí být ekvivalentní úrovně a váleční zajatci nesmějí být podrobováni jiným disciplinárním či soudním procedurám než příslušníci armády, která je zajala.

Týká se to příslušníků regulérních armádních jednotek, které "podporují vládu anebo úřad, který neuznává mocnost, která vojáky zajala" (to se týká vojáků Talibánu) a také příslušníků dobrovolných či policejních jednotek, které jsou součástí této armády.

Avšak Bílý dům neuznává bojovníky z organizace al Qaeda jako členy takové armády. Dohoda z roku 1949 konstatuje, že bojovníci musejí mít jasně zřetelné označení, viditelné z dálky, musejí nosit zbraně otevřeně a vést válku v souladu se zákony a zvyky války.

"Al Qaeda je mezinárodní teroristická organizace a není možno ji považovat za stát, který podepsal Ženevskou konvenci," konstatoval americký prezidentský mluvčí Ari Fleischer. Dodal, že navzdory změnám v postoji americké vlády vůči klasifikaci těchto zadržovaných osob situaci v táboře "X" nijak nezmění. "Se zadržovanými osobami bude nadále zacházeno dobře, protože tak Spojené státy jednají." Fleischer také uvedl, že Mezinárodní červený kříž dostane právo hovořit se zadržovanými osobami, soukromě, bez přítomnosti amerických vojáků či vyšetřovatelů.

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv a mnoho vlád členských zemí Evropské unie požadovali, aby zadržovaným osobám v táboře "X" byl udělen status válečného zajatce, aby měli větší právní ochranu.

V Ženevských konvencích se praví, že o statutu zadržovaných osob musí rozhodnout nezávislý tribunál a do té doby, než tak učiní, musejí být považováni za válečné zajatce, což znamená mimo jiné, že nesmějí být vyslýcháni.

                 
Obsah vydání       8. 2. 2002
9. 2. 2002 Komisař EU Patten ostře kritizoval prezidenta Bushe
8. 2. 2002 Čtyřkoalice se rozpadla, zapomeňte... Josef  Brož
8. 2. 2002 Mnichov v sevření policejních šiků Radek  Mikula
8. 2. 2002 Prezident Bush udělal ohledně tábora "X" obrat
8. 2. 2002 Skandál: mezinárodní vědci podepisují články, které nenapsali, a nechávají si za to platit
8. 2. 2002 Upozornění pražskému magistrátu: Tak co bude s tou pokutou? Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 EPS nesouhlasí se spojováním "Brandýského fóra" s kandidaturou některých osob v parlamentních volbách Pavel  Černý, Martin  Prokop
7. 2. 2002 ČTK: Pozdě, ale přece Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Otec: právem jsem zavraždil dceru, že měla v pokoji milence
8. 2. 2002 Senátorské jistoty ohroženy Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Polemika: zveřejněná sociální doktrína není tak špatná Tomáš  Pecina, Miroslav  Kappl
7. 2. 2002 Rozporuplná sociální doktrína aneb dohoda před volbami má platnost pouze do voleb Štěpán  Kotrba, Vít  Zvánovec
7. 2. 2002 Americký list o TV Nova: "Jak šla Ronova televize do háje"
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů