8. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2002

Skandál: mezinárodní vědci podepisují články, které nenapsali, a nechávají si za to platit

Mezinárodní vědci přijímají velké finanční částky od farmaceutických společností za to, že souhlasí s tím, aby bylo jejich jména užito jako autorů pro články, které tito vědci nenapsali a které chválí nové léky, odhalil tento týden deník Guardian. To ohrožuje integritu vědeckých publikací. Tato praxe je nyní zcela běžná v lékařství v oborech kardiologie a psychiatrie, kde hrají léky při léčení podstatnou roli. Nejvýše postavení lékaři, kteří mají velmi málo času, přijímají nabídky, že propůjčí své jméno jako autora vědeckým článkům, které pro ně napíší tzv. "ghostwriters", námezdní autoři, placení farmaceutickými společnostmi.

Původně se tato praxe vyskytovala pouze v přílohách lékařských časopisů, které sponsorovaly farmaceutické společnosti, avšak nyní se vyskytuje ve všech hlavních časopisech v relevantních oborech. V některých případech prý vědci, označení za autory článků, ani neviděli hrubá data, o nichž píší, jen tabulky, které sestavili zaměstnanci farmaceutických společností.

Lékaři, kteří také tyto vědecké články přednášejí, jako by je sami napsali, na vědeckých konferencích, sponsorovaných farmaceutickými firmami, za to dostávají podstatné finanční částky. Například britští psychiatři dostali za přečtení takového článku na vědecké konferenci 2000 dolarů plus výdaje za dopravu a hotel. Někteří vědci dostávají až 5000 nebo 10 000 dolarů.

"Zdá se, že se nynější systém blíží určité vysoké formě profesionální prostituce," konstatoval jeden vědecký pozorovatel. Jiný uvedl: "Je jasné, že máme situaci, kdy poslouchá publikum známého britského psychiatra a najednou poznáte tu etapu, kdy publikum neví, jestli to, co ten psychiatr říká, myslí vážně, anebo to říká, protože mu zaplatili." Dodal: "Potkal jsem tuhle jednoho známého britského psychiatra a zeptal jsem se ho: 'Jak se máte?' Odpověděl: 'Co je to dneska za den? Musím si ujasnit, který lék mám podporovat dneska.'

Marcia Angellová, bývalá šéfredaktorka časopisu New England Journal of Medicine napsal před rokem, že když otiskla článek o lécích proti depresi, finanční styky jeho autorů s farmaceutickými společnostmi - které podle požadavků časopisu musejí autoři zveřejnit - byly tak rozsáhlé, že jim musela věnovat zvláštní internetovou stránku. Chtěla o tom objednat od nějakého vědce redakční komentář, ale "zjistili jsme, že skoro neexistují psychiatři, kteří nejsou finančně zavázáni farmaceutickým společnostem, vyrábějícím léky proti depresi."

Podpora farmaceutickými společnostmi silně prosazovaného léku Prozac v devadesátých letech šla ruku v ruce s úpadkem státního financování výzkumu v lékařství. Vědci začali být závislí na farmaceutických společnostech, které nyní financují jejich práci. To znamená, že má nyní farmaceutický průmysl bezprecedentní kontrolu nad informacemi o nových lécích a vědecké články píší nyní většinou sami zaměstnanci farmaceutických společností anebo komerčních agentur.

Odpovědnost autorů za vědecké články nabývá velké závažnosti ve světle soudních případů v USA, kde tvrdili příbuzní osob, které spáchaly sebevraždu, případně usmrtily jiné osoby, že to způsobily léky, které tyto osoby braly. Vědecké články, které tyto léky hodnotily, byly přitom podepsané autory, kteří nestudovali pro tyto články základní data.

                 
Obsah vydání       8. 2. 2002
9. 2. 2002 Komisař EU Patten ostře kritizoval prezidenta Bushe
8. 2. 2002 Čtyřkoalice se rozpadla, zapomeňte... Josef  Brož
8. 2. 2002 Mnichov v sevření policejních šiků Radek  Mikula
8. 2. 2002 Prezident Bush udělal ohledně tábora "X" obrat
8. 2. 2002 Skandál: mezinárodní vědci podepisují články, které nenapsali, a nechávají si za to platit
8. 2. 2002 Upozornění pražskému magistrátu: Tak co bude s tou pokutou? Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 EPS nesouhlasí se spojováním "Brandýského fóra" s kandidaturou některých osob v parlamentních volbách Pavel  Černý, Martin  Prokop
7. 2. 2002 ČTK: Pozdě, ale přece Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Otec: právem jsem zavraždil dceru, že měla v pokoji milence
8. 2. 2002 Senátorské jistoty ohroženy Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Polemika: zveřejněná sociální doktrína není tak špatná Tomáš  Pecina, Miroslav  Kappl
7. 2. 2002 Rozporuplná sociální doktrína aneb dohoda před volbami má platnost pouze do voleb Štěpán  Kotrba, Vít  Zvánovec
7. 2. 2002 Americký list o TV Nova: "Jak šla Ronova televize do háje"
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů