28. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2002

Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"

V neděli vyšlo najevo, že dva muži, zadržovaní v táboře "X" v zálivu Guantánamo, jsou údajně "normální mladíci" z umírněné pozápadněné muslimské čtvrti v anglickém Tiptonu. Jsou oba obviňováni, že prý patřili k "extremistické" skupině v Tiptonu, avšak místní lidé tvrdí, že tam žádné extremistické skupiny neexistují. S jedním ze zadržovaných Britů, čtyřiadvacetiletým Šafikem Rasulem, hovořili příbuzní ještě 24. prosince 2001. (Kde, jak a podle jakého klíče sbírají Američané zadržované osoby pro tábor "X", jestliže tento člověk byl na svobodě ještě o Vánocích 2001, kdy válka o Afghánistán už údajně skončila?) Sdělili mu, že jeho mladý bratranec zemřel, a požádali ho, aby se vrátil z Pákistánu, kde byl od října na počítačovém kursu. Novinářům v neděli řekli, že "je velmi nepravděpodobné", že by byl vinen, a že odsoudil teroristické útoky z 11. září. Uvedli, že jeho invalidní matka je "šokována a truchlí", že její "pozápadněný" syn je zadržován v táboře v zálivu Guantánamo. Jeden ze Šafikových bratrů přiznal, že je možné, že snad byl Šafikovi "vymyt mozek" - jinou možností je, že v Afghánistánu "pomáhal ženám a dětem". Bratři uvedli, že byl Šafik natolik "pozápadněný", že ani skoro vůbec nechodil do mešity - náboženství ho nezajímalo. Právník rodiny požaduje, aby byl Šafik navrácen do Británie. Takto o záležitosti referoval v neděli ve 22 hodin v první zprávě večerních televizních novin první okruh britské veřejnoprávní televize BBC.

Moderátor: Dobrý večer. Rodina jednoho z dvou britských muslimů, označených dnes za osoby, podezřelé z terorismu a zadržované v táboře "X" na Kubě, hovoří o tom, že je šokována a naprosto zmatena z toho, že se dověděli, že byl zatčen. Během minulé hodiny vystoupili tři bratři Šafika Rusala před svým rodinným domem v Tiptonu v okrese West Midlands. Konstatovali, že pro ně je tato zpráva "naprostým peklem". Trvali na tom, že jejich bratr není terorista z organizace al Qaeda. Zdůraznili, že bratr odsoudil útoky z 11. září proti Spojeným státům. Předtím konstatovalo britské ministerstvo zahraničních věcí, že je na Kubě zadržován ještě další Brit, Asif Ikbal, také z Tiptonu.

Reportér: (hovoří před vilou na anglickém předměstí): Tento obyčejný rodinný dům v Tiptonu je místem, kde začala cesta Šafika Rasula do zálivu Guantánamo. Rasul tady vyrostl, nedaleko svého přítele a nyní také na Kubě zadržované osoby, Asifa Ikbala, ten bydlel za rohem. Dnes večer konstatovali tři bratři Šafika Rasula, že když se nyní dověděli o jeho osudu, naprosto je to šokovalo a odmítají tomu věřit. Šafik se díval s nimi dne 11. září doma na televizi a útoky proti Americe odsoudil, zhrozil se nad nimi. Odcestoval do Pákistánu v říjnu. Rodina konstatovala, že celé záležitosti absolutně nerozumí a je zoufalá.

Bratr: V žádném smyslu nebyl můj bratr radikál. Neměl nic proti Američanům ani proti nikomu jinému. Byl nesmírně pozápadněný.

Druhý bratr: Odsoudil útoky z 11. září. Seděli jsme spolu v obýváku. Zcela odsoudil to, co se tam stalo. Vždyť tam nebyli jenom Američané, byli tam lidé z celého světa.

Další bratr: Chceme, aby se co nejrychleji vrátil do Británie.

Reportér: A to si přeje i britská vláda. Ministr zahraničních věcí Jack Straw konstatuje, že obvinění Britové, kteří jsou zadržování zde v zálivu Guantánamo, byl měli být souzeni u britského soudu. Dnes navštívil toto provizorní vězení v zálivu Guantánamo americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Chválil tamější podmínky. Avšak statut těchto vězňů je zpochyňován i v samotném Bushově válečném kabinetě. Vlastní kolega Donalda Rumsfelda, ministr zahraničních věcí Colin Powell, chce, aby byli tito vězni prohlášeni podle Ženevských konvencí za válečné zajatce. Rumsfeld uvedl, že je to vyloučeno. Je nepravděpodobné, že budou Američané činit speciální výjimky pro britské zadržované. Američané chtějí od těchto mužů informace ohledně teroristických sítí. Výslechy, které mají Američané v úmyslu provádět, sotva začaly.

Moderátor: No, jak jste slyšeli, Šafik Rasul a Asif Ikbal oba vyrostli v Tiptonu ve West Midlands. Tamější komunita je dnes večer šokována a zmatena, jak je možné, že dva místní mladíci, o nichž bylo známo, že se daleko víc zajímají o fotbal než o politiku, se mohli zaplést s organizací al Qaeda. Reportérka Emma Howard strávila den v Tiptonu a poslala nám tuto zprávu.

Reportérka: Muslimská komunita v Tiptonu, která tam žije už velmi dlouho a je zcela asimilovaná, je dnes večer v šoku, poté, co se dověděla, že dva mladí muži, které zde zná mnoho lidí, jsou vězněni na Kubě. Čtyřiadvacetiletý Šafik Rasul odcestoval před několika měsíci s rodinou do Pákistánu na dovolenou. Rodina se vrátila a mladý student práv, o němž mnozí zde konstatují, že se zajímal daleko víc o fotbal než o náboženství, odletěl do Afghánistánu.

Místní starší muslim: Ale vždyť prosím vás neumí ani držet pušku! O bojování vůbec už nemluvě. V životě neviděl pušku. V Birminghamu na univerzitě studuje právo.

Reportérka: (záběr školy) Tohle je škola, kde Šafik Rasul a Asif Ikbal, strávili většinu svého dětství. Představitelé místní komunity popírají, že by v oblasti byly jakékoliv skupiny, které by verbovaly mladé muže k válce proti Americe.

Místní muž: V této oblasti nejsou vůbec žádní extremisté. Je to velmi umírněná oblast. Je možné, že je někdo zblbnul. V žádném případě nebyli naverbováni z Tiptonu. Žádné takové organizace tady nejsou.

Reportérka: Místní komunita je šokována, že byli tito dva místní mladí muži zatčeni, a je znepokojena, jak je s nimi snad na Kubě zacházeno. Všeobecným pocitem zde je, že pokud čelí tito muži nějakému obvinění, měli by být převezeni do Británie a souzeni zde. Poslanec zadržovaných mužů, Adrian Bailey, konstatoval: "Zdůraznili, že jsou umírněnými muslimy a že se názorově nijak neztotožňují z organizací al Qaeda.

Podrobnosti v angličtině (včetně fotografie) jsou zde.

                 
Obsah vydání       28. 1. 2002
28. 1. 2002 Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"
28. 1. 2002 Brutální videozáznam "koluje v britských mešitách"
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
28. 1. 2002 Lidové noviny provedly Cyrilu Svobodovi sprosťárnu Pavel  Kumpán
28. 1. 2002 Obezita: je rostoucí tloušťka obyvatel západních zemí důsledkem nepřirozených životních podmínek?
28. 1. 2002 Občanská společnost je strukturována neprodyšnými hranicemi Jan  Čulík
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?
28. 1. 2002 CME: Železný neučinil nabídku, že splatí své dluhy
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
28. 1. 2002 Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"   
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?   
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
28. 1. 2002 Obezita: je rostoucí tloušťka obyvatel západních zemí důsledkem nepřirozených životních podmínek?   
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Lidové noviny provedly Cyrilu Svobodovi sprosťárnu Pavel  Kumpán
28. 1. 2002 Občanská společnost je strukturována neprodyšnými hranicemi Jan  Čulík
25. 1. 2002 Američtí politikové: Češi potlačují svobodu projevu   
25. 1. 2002 Jsou české banky dražší než americké? Radek  Mokrý
25. 1. 2002 Roger Scruton nabízel za peníze PR články na obranu kouření   
25. 1. 2002 Američané si myslí, že mají právo vládnout světu, varuje britský konzervativec   
24. 1. 2002 Umlčme intelektuály a moralisty! Radek  Batelka
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny   
24. 1. 2002 Major Stupka: "Policisté ze zásahové jednotky nemusejí mít služební čísla" Tomáš  Pecina