13. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 11. 2001

Protestuji proti daru tisíce dolarů Miloši Zemanovi

Předseda zahraniční československé Společnosti pro vědy a umění Miloslav Rechcígl věnoval jménem SVU Miloši Zemanovi 1000 dolarů na stavbu sochy TGM ve Washingtonu. Jako členka SVU proti tomu protestuje Jiřina Fuchsová - proč dávat Zemanovi peníze, když 30 000 Čechů žijících ve Spojených státech je násilím zabraňováno v přístupu k českému občanství, restitucím a volebním urnám v ČR. Nechce, aby dostával peníze premiér, který se snaží odebrat Čechům žijícím v Americe jejich Národní budovu na Manhattanu za jeden dolar a který "celou šíři a slávu české národní kultury strhl na úroveň konzumace tlačenky, jitrnic a piva".

Vazeny pane redaktore,

cesky premier Milos Zeman navstivil USA. V clanku na BL je uvedeno, ze predseda SVU dr. Mila Rechcigl daroval jmenem SVU Milosi Zemanovi $1000,-- na postaveni sochy Tomasi Garrigue Masarykovi. Dovolte mi k tomuto nekolik poznamek:

1) Jako dlouholeta clenka SVU proti predavani penez Milosi Zemanovi "jmenem SVU" protestuji, protoze zustava-li dodnes v USA (castecne v Kanade) 30.000 rodilych Cechoslovaku a jejich deti jimz je vladou pana Milose Zemana dodnes NASILIM zabranovano v pristupu k CESKEMU OBCANSTVI, RESTITUCIM & K VOLEBNIM URNAM, umiraji-li tito t.zv. "nevyznamni" Cesi se statutem naprostych "CIZINCU" ve sve vlastni rodne zemi, a nema-li se vlada pana Zemana ctyri roky k tomu, aby tuto do nebe volajici dlouholetou nespravedlnost nejak napravila, pokladam prave Milose Zemana za naprosto nezpusobileho k tomu, aby jakekoli dalsi sumy penez pochazejicich z prijmu ceskych Americanu, at jiz jsou urceny na cokoli, prejimal.

2) Snahy Milose Zemana nejen zabranit navratu nacisty a komunisty ukradenych majetku "nekterym" ceskym Americanum, ale navic se - za JEDEN DOLAR AMERICKY! -jmenem CSSD zmocnit ceske Narodni budovy na Manhattanu vystavene minulymi generacemi uprchliku pred diktaturami v nasi vlasti jsou vystizne popsany v dnesnim clanku redaktora Josefa Schrabala v Nezavislych ceskych elektronickych novinach.

Milos Zeman, ktery vyslovne rekl, ze ceskym statem planovana "privatizace" Narodni budovy byla jeho zasluhou "schvalena usnesenim VLADY CR", ve svem proslovu k "nasim krajanum" v sobotu obvinil "dva nase krajany, ktere vetsina z vas zna", ze to jsou oni, a ne ceska vlada, kdo "oddaluji rekonstrukci budovy."

Dva krajane, o kterych je zminka, si dovolili kontaktovat americky soud se zadosti, aby podivnou "privatizaci" ceske Narodni budovy v New Yorku iniciovanou stranou CSSD prezkoumal.

Vzhledem k tomu, ze 30.000 dodnes nerestituovanych majitelu nevracenych budov, pozemku, domu a bytu v CR ma s "prebiranim majetku" na zaklade "usneseni" ceskoslovenskych nebo ceskych vlad sve smutne zkusenosti, je dobre a spravne, ze se v New Yorku nalezli alespon dva lide, kdo se pred "znarodnenim" uprchliky a ceskymi emigranty vystavene budovy rozhodli poradit s nezavislymi americkymi soudy.

Politicka strana Milose Zemana dodnes verejne neobjasnila podivne zalezitosti s provozem podobne instituce - Ceskeho domu v Moskve. Je duvodna obava, aby se z Ceske budovy na Manhattanu nestalo v budoucnu neco podobneho, totiz jakesi soukrome ryzoviste dolaru v zarizeni odeneho do "statniho" "diplomatickeho" havu....

3) Milos Zeman, pri sve sobotni navsteve ceske hospody v Astorii, take prohlasil, ze si mysli, ze "BY BYLO DOBRE SI V TOM (rozumej v te tahanici o znarodneni Narodni budovy na Manhattanu) UDELAT PORADEK."

Co tim presne myslil, se neodvazujeme domyslet...

Jsou mezi nami jeste Cesi, kteri jsou a dodnes zustavaji obetmi koncentracnich taboru, komunistickych vezeni, obcanske perzekuce..... Nezda se nam, ze by v zemi, jejimzto je Milos Zeman nyni premierem, bylo zrovna vsechno, co se obcanskych a lidskych prav vubec tyka, v naprostem poradku, spise naopak..... Pripada nam proto nejen neslusnym a arogantnim, ale navic sprostym a urazlivym jednanim prohlasi-li premier takove zeme, ze by bylo treba "udelat poradek" v zemi, ve ktere se Milos Zeman, pokud nema zdejsi obcanstvi, nachazel JEN JAKO HOST!

4) Na zacatku byla zminena SVU, ktera byvala, a doufame ze i jeste je! - organizaci povytce KULTURNI, kulturou se zabyvajici, kulturu podporujici... Milos Zeman, v sobotu, hovoril take o kulture.... Rekl doslovne toto, ihned po tom, co navrhl, aby se v "tom" "udelal poradek":

"Prichazim sem s cistym svedomim a tesim se na tlacenku, tesim se na jitrnice, a uz jsem ochutnal vynikajici Plzen v posledni pivovarske zahrade v New Yorku......

...... Pivo i hudba jsou soucasti ceske kultury ..... a je to misto k setkani....take mladych Americanu, kteri se timto zpusobem seznami s CESKOU KULTUROU......"

Je neuveritelne jak se na druhy nejvyssi post v Ceske republice mohl dostat clovek, ktery celou siri a slavu NARODNI KULTURY strhl na uroven konzumace tlacenky, jitrnic a piva.... Clovek, ktery prizen, vstricnost a sounalezitost se svymi spoluobcany zijicimi v USA chce manifestovat tim, ze jim ukradne, nebo "znarodni", nebo "zestatni", chcete-li, JEJICH BUDOVU.... Clovek, ktery z "vdecnosti k USA" da Americe dar: pomnik velikemu prezidentovi, po tom, co napred pozada natrikrat o vse ve vlasti okradene Cechy, aby na tento pomnik FINANCNE prispeli prave oni....

Bylo by zajimave, nakolik meli predstavitele SVU, ve chvili, kdy davali Milosi Zemanovi tech tisic U.S. dolaru, ve hlavach jasnou predstavu o tom, co to vlastne je, ta "KULTURA..."

Jsou-li to vedecka dila, knihy, sochy, obrazy, mezilidske vztahy, poezie a jine umeny, ktere vznikaly a vznikaji jako skutecny vyboj a prinos a obohaceni nam vsem spolecneho sveta, ktere rozhojnuji a rozmnozuji mezilidske pochopeni, soucit a lasku k bliznimu, vychovavaji ke snasenlivosti a toleranci....

Nebo je-li dnesni ceska "KULTURA" reprezentovana Milosem Zemanem a lidmi jemu podobnymi skutecne jen bezbrehou, beztvarnou, nikdy nekoncici snahou hodnoty a statky vytvorene a vytvarene JINYMI prebirat, zestatnovat, usurpovat, vykradat, konzumovat.... at se jedna o domy, byty, "pivni zahrady", "Narodni budovy." nebo .... konec koncu.....uz jen o ty jitrnice, tlacenku, nebo ... pivo...

V Los Angeles, 11. listopadu 2001,

                 
Obsah vydání       13. 11. 2001
13. 11. 2001 OSN: Ve městě Mazar-i-Sharif bylo zmasakrováno více než 100 vojáků, kteří nebojovali
13. 11. 2001 "Osvobození" Afghánistánu není nutně důvodem k oslavám
13. 11. 2001 Donutí Světová organizace pro obchod státy, aby zprivatizovaly veřejné služby?
13. 11. 2001 Severní aliance dobyla Kábulu
13. 11. 2001 Brutální pranice: Američtí a britští univerzitní profesoři v ostré kontroverzi ohledně 11. září
13. 11. 2001 Liberální město Mazar-i-Sharif: Holiči mají plné ruce práce a ulicemi města zase zní hudba
13. 11. 2001 Britská ITN terčem kritiky za "nevkusnou" sekvenci o kolapsu WTC
13. 11. 2001 Po nové katastrofě v New Yorku jsou letecké společnosti v obrovské krizi
13. 11. 2001 Tabáková společnost má mít zisky z genů rakoviny
13. 11. 2001 Protestuji proti daru tisíce dolarů Miloši Zemanovi Jiřina  Fuchsová
13. 11. 2001 Vladimír Železný - Nedokončený obraz zemského škůdce Zdeněk  Jemelík
13. 11. 2001 Spy School: Czech spies run recruitment courses at Prague's Charles University Jan  Čulík
13. 11. 2001 Makedonie: Podivné zpravodajství na stanici Bayern 5 Tomáš  Krček
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 Stížnost na pražský magistrát: Neumožnili jste mi podat vysvětlení Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 BIS získala přístup k datům ze sčítání lidu Tomáš  Pecina
13. 11. 2001 Proč byla Pecinova scénka na komunálním úřadě nesmírně významná Jan  Čulík