"Opustila jsem Twitter. Je nepoužitelný pro kohokoliv kromě trollů, robotů a diktátorů"

4. 1. 2017


Po půl dekády na této platformě jsem byla vystavena mikromanagementu podivínů a neonacisté vytěžovali můj osobní život z hlediska slabin, které mohou využít, napsala Lindy West.


Deaktivovala jsem svůj twitterový účet. Byl to spíš spontánní impuls než novoroční předsevzetí. Twitter byl po minulých pět let strojem, kde jsem odváděla neplacenou práci a z níž mě bolela hlava. Psala jsem tam žerty zdarma. Posílala politické komentáře zdarma. Odpovídala na otázky zdarma. Učila základy feminismu zdarma. Mimo Twitter všechny tyto věci zajišťují mou obživu - fakticky představují všechny mé příjmy. Ale na Twitteru je dělám zdarma a výměnou jsem v reálném čase vystavena mikromanagementu podivínů; neonacisté vytěžují můj osobní život z hlediska slabin, které mohou využít; a muži získávají přímý přístup k mému mozku, takže mě mohou informovat, potisící, že by mě rádi znásilnili, kdybych nebyla tak tlustá.

Odpovídám a "krmím trolly". Neřeknu nic a obtěžování eskaluje. Nahlásím hrozby a jsem "cenzor". Používám nástroje pro masové blokování, abych omezila zneužívání, a jsem dál zneužívána za to, že blokuji "neférově". Dospěla jsem k závěru, po půl dekádě problémů, že může být prostě nemožné učinit tuto platformu využitelnou pro kohokoliv kromě trollů, robotů a diktátorů.

Nechci nikoho zklamat, ale zlomovým bodem pro mě nebyli sami trollové - byla to globální odezva odmítání Twitteru proti nim zasáhnout. Zastánce bělošské nadvlády, antifeminista, izolacionista, hnutí "alternativní pravice" na Twitteru provádějí beta test své propagandy a obtěžování. A zjistili, že meze neexistují. Nikoho to nezajímá. Zneužívání na Twitteru se stalo normalizačním projektem ve velkém měřítku, šířením urážek a dezinformací a nakonec promazáváním vzestupu Donalda Trumpa do pozice amerického prezidenta. Řídící personál Twitteru nedělá nic.

29. prosince výkonný ředitel Twitteru Jack Dorsey tweetoval: "Co je nejdůležitější věc, kterou si přejete vidět na Twitteru zlepšenou nebo vytvořenou v roce 2017?" Jeden uživatel odpověděl: "Důkladný plán, jak se zbavit nacistů."

Trump využívá svůj twitterový účet, aby mobilizoval nenávistný dav soukromých občanů, pokoušel se umlčovat novináře, kteří o něm píší nepříznivě, lhal americkému lidu a boural složité diplomatické vztahy s jinými světovými mocnostmi. Opustila jsem Twitter, protože se mi zdá nesvědomité být jeho součástí - vytvářet pro něj výdělek, podílet se na hluboce upadlé kultuře a propůjčovat mé jméno k jeho legitimizaci.

Kdyby můj gynekolog pravidelně zval na vyšetřovnu neonacistická shromáždění, našla bych si někoho jiného. Kdybych zjistila, že můj oblíbený obchod s kávou byl jen lehce zapojen do války, přinejmenším bych vyměnila kavárnu; možná bych se kávy úplně vzdala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.1. 2017