Merkelová očekává mrazivé vztahy s USA

6. 1. 2017


V úřadu německé spolkové kancléřky rostou pochyby o tom, zda budoucí americký prezident dospěje a stane se státníkem. Kancléřka se tedy připravuje na mrazivé transatlantické vztahy, zatímco se bude snažit udržet pohromadě Evropu.


Hodinový videozáznam německou kancléřku pobavil. Zaznamenal nedávné vystoupení Donalda Trumpa v Pennsylvánii během takzvané Thank You Tour - a Angela Merkelová, jak sdělila národnímu výkonnému výboru své strany CDU, sledovala video až do konce. Doporučila spolustraníkům totéž. "Je zajímavé vidět myšlenkové prostředí, které obývá," dodala.

Trump během projevu oslavoval "masivní" vítězství, které je vším jiným, než masivním; útočil na tisk ("nejnečestnější lidé světa") a v žádném smyslu nevyvolal dojem, že by po vítězství dospěl ve státníka. Ale jedna pasáž opravdu uvízla Merkelové v paměti a citovala ji doslovně: "Není nic takového jako globální hymna, globální měna, globální vlajka. Zdravíme jednu vlajku a je to americká vlajka."

Merkelová označila Trumpovu řeč za "kulturně zajímavou" a prohlásila, že indikuje politický směr, kterým se zvolený prezident může vydat. Trump oznámil plány na masivní daňové škrty a dodal, že jeho hlavním záměrem je postavit Ameriku na první místo. Merkelová to komentovala klidným hlasem, ale rozsah jejích obav byl jasný všem, kdo se předvánočního shromáždění zúčastnili: Připravuje se na nejhorší.

Merkelová se do značné míry vyhýbala veřejným vyjádřením během americké volební kampaně a považovala za omyl, když ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier veřejně označil Republikánského kandidáta za "hlasatele nenávisti". To ovšem neznamená, že jeho názor nesdílí.

V užším kruhu se netají tím, co si o Trumpovi myslí. Žádný prezidentský kandidát v dějinách Spojených států nikdy neporušil pravidla slušnosti v tom stupni, jako Trump. Tak to vidí Merkelová. To pomáhá vysvětlit, proč v krátkém tiskovém prohlášení po volbách 9. listopadu předložila určitý typ morálního kázání, který žádný německý kancléř nikdy americkému prezidentovi neadresoval.

Prohlásila, že "Německo a Amerika jsou spojeny hodnotami demokracie, svobody a úcty k právu." Nabídla úzkou spolupráci s příštím prezidentem "na základě těchto hodnot". Byl to jazyk velícího důstojníka, který se snaží znova uspořádat svůj útok. Merkelová to nejen oznámila veřejně - zopakovala to během hodinového telefonního rozhovoru s Trumpem 11. listopadu. Příští prezident zůstal přátelský, ale zjevně to na něj vůbec nezapůsobilo.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.1. 2017