Britský ministr financí: brexit způsobí britské ekonomice ztráty 1770 miliard Kč

24. 11. 2016

Kreslený komentář denku Guardian k vystoupení britského ministra financí v parlamentě (v pozadí premiérka Theresa Mayová):

Ekonomický komentátor Robert Peston: "Teda. OBR předpovídá vzrůst státního dluhu o 22O miliard liber a do roku 2020 na neuvěřitelných 1,945 bilionů liber. Vládní zadluženost má stoupnout z loňských 84 procent HDP na více než 90 procent HDP v březnu 2018. Přitom byla před krizí z roku 2008 britská vládní zadluženost jen 40 procent HDP. Hranice 90 procent zadluženosti tradičně znamená, že to začne poškozovat ekonomiku. Cesta do hospodářské krize zemí jako Japonsko, Itálie, Řecko, je nastavena. Dosud jsem z nárůstu britské státní zadluženosti neměl strach - až teď."

Britský konzervativní ministr financí Philip Hammond přiznal ve středu v Dolní sněmovně při prezentaci návrhu nového státního rozpočtu, že brexit způsobí během nadcházejících pěti let britské ekonomice ztráty ve výši 59 miliard liber, tedy 1770 Kč. Za těchto okolností je naprosto nepochopitelné, proč londýnská konzervativní vláda tvrdošíjně dál brexit prosazuje, přestože je nyní zjevné, že způsobí obrovskou újmu zejména chudším občanům ve společnosti.

Britská nezávislé ekonomická instituce Office of Budget Responsibility (Úřad rozpočtové odpovědnosti) upozornil, že v přímém důsledku brexitu bude v nadcházejících pěti letech si britská vláda nucena vypůjčit dalších 59 miliard liber. OBr varoval, že brexit povede k nižšímu růstu a k nižšímu objemu vybraných daní v důsledku vyšší inflace a nižší imigrace a na nadcházejících deset let způsobí stagnaci obchodu.

OBR očekává, že si britská vláda v nadcházejících pěti letech bude muset vypůjčit 122 miliard liber a téměř polovina z této částky, 59 miliard liber, bude záporným důsledkem brexitu.

OBR také očekává, že se z původně předpovídaného růstu ekonomiky o 2,2 procenta v roce 2017 britský ekonomický růst propadne jen na 1,4 procenta.

Britský státní dluh, který je v současnosti přibližně 1,5 bilionu liber, stoupne do let 2020-21 na 1,945 bilionu liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.11. 2016