Výsledek prezidentských voleb v USA má i své pozitivní dopady

11. 11. 2016 / Lukáš Stříteský

Nesnižuju rizika Trumpovy vlády. Podporovaly ho nacistické skupiny, od kterých se dostatečně nedistancoval a ty se nyní cítí povzbuzeny. Političtí komentátoři mají přirozeně strach ohledně globálního oteplování. Podle mě je na čase přejít k hysterické panice. Výsledek těchto voleb však má i své pozitivní dopady a otvírá nemalé příležitosti.

  • Během předvolebního cirkusu na sebe oponentské týmy nakydaly spoustu špinavého bláta, často pravdivého. Jedna postava však vzešla z této extravagance neposkvrněná: Bernie Sanders. Neutekl od nálepky "socialista", což až dosud znamenalo v USA politickou sebevraždu. Vyhrál 47 procent hlasů v primárkách a uspěl v dvaadvaceti státech. Kdyby proti němu nebyly použity volební podvody v New Yorku a v Arizoně a nepotlačilo se hlasování uzavřením mnoha primárek pro nezávislé voliče, přesvědčivě by Sanders vyhrál nominaci Demokratické strany i prezidentský duel.
  • Levicoví liberálové v Americe během posledních dekád přijali neoliberální ekonomii, která způsobila pokles a stagnaci mezd, pokles kvality zaměstnání, pokles benefitů a penzí, zatímco se prohlubovala astronomická ekonomická nerovnost. Demokraté si však mysleli, že touhle cestou mohou jít dál a bude jim stačit k vítězství fakt, že republikáni jsou ještě horší. Tato strategie byla nyní poražena a vynucuje si změnu kurzu.
  • Podobně na pravici panovala představa, že stačí za všechno příkoří obyvatel obvinit příliš velkou vládu a ztrátu křesťanských hodnot. Tento proud Republikánské strany reprezentovaný například Tedem Cruzem dostal díky Trumpovi také na frak.
  • Banky na Wall Street už nějakou dobu varují před novou přicházejí recesí. Ekonomické cykly trvají zhruba 4 - 7 let. Poslední nastal v roce 2009, z čehož plyne, že další ekonomická krize by už měla číhat za rohem. Globální ekonomika je však ve velice špatné kondici už nyní, neboť se stále ještě nezbavila problémů, které explodovaly v roce 2009. Tím pádem může příští ekonomický cyklus velice bolet. Když by si to slízli demokraté, tak by hrozilo, že příští Trump v roce 2020 by mohl být ještě nebezpečnější monstrum než jaké máme nyní. Teď, doufejme, zůstane Černý Petr republikánům.

Tím pádem se otvírá příležitost pro americkou levici adoptovat progresivní ekonomický program a počkat na svůj vhodný okamžik.

Vytisknout

Související články

"Trumpland" je země, v níž na faktech nezáleží

11.11. 2016

Don't blame the media: Trumpland is a place where truth doesn't matter | Katharine Murphy https://t.co/LQ6kbOPOMy— The Guardian (@guardian) November 11, 2016 Je pravděpodobné, že forenzní investigace Trumpových lží nejkva...

Trumpovo vítězství je pro Rakušany "budíčkem"

11.11. 2016

Šokující vítězství Donalda Trumpa je "budíčkem" proti populismu před rakouskou prezidentskou volbou, prohlásil kandidát Alexander Van der Bellen. Do hlasování zbývají tři týdny.

Austrálie se musí připravit na Asii bez USA

11.11. 2016

Naše první myšlenky by měly patřit Američanům a škodě, která byla spáchána na jejich institucích, společnosti a národní sebeúctě, napsal Hugh White. Ale o této americké tragedii není co říci, co by už nebyla mnohem lépe řečeno samotnými Američany...

Obsah vydání | Pátek 11.11. 2016