Politolog, esejista a vojevůdce

Klaus ml. opět zasahuje

3. 11. 2016 / Jaroslav Polák

Uprchlická krize mediálně opadá, čeští populisté si tedy vybírají z plejády jiných zástupných témat. Václav Klaus mladší, který je kupodivu nejviditelnějším politikem ODS, velmi přičinlivě uprchlické krize využíval ve svých komentářích servilních k davové hysterii. Nyní sahá opět k osvědčeným tématům, takovým evergreenům místního šovinismu: co sudeťák, to nacista. 

Klaus se stále populistickým způsobem vymezuje vůči sudetským Němcům. Mě už tím opravdu štve. Za prvé, hned v říjnu 1938 nechal Hitler pozatýkat tisíce sudetských Němců a poslal je do koncentráků. Když se po válce vrátili, byli na základě tzv. Benešových dekretů "odsunuti", a to dle standardu s jeden kufr na osobu. Pravděpodobný zastánce principu kolotoče nenávisti Klaus mladší nechce vědět, že ta třetina Čechů odešlých z pohraničí v říjnu 1938 nebyla odsunuta na základě nějakého zákona a 2 třetiny Čechů v pohraničí zůstali.

Formálně se nejednalo o vyhnání. Když odešli, mohli odejít s neomezeným množstvím movitého majetku, tj. s celými vozy. Pokud Klaus nevěří, může si pustit národovecký seriál Vlak dětství a naděje nebo Habermannův mlýn. Tento luxus vyhánění Němci neměli. Samozřejmě probíhaly útoky ordnerů a zabavování majetku Čechů. Mně babička vyprávěla, že byli vyhnání i její vzdálení bratranci a sestřenice.

To zřejmě nebyli nacisté. K dokreslení "spravedlivé" odvety uvedu pravdivý příběh. Můj děda byl mezi lety 1939 a 1941 dvacet měsíců v koncentračním táboře Sachsenhausen, nebyl vyhlazovací. Po válce mu nabídl místní "aktivista" zastřelení "svého Němce" jako satisfakci za pobyt v koncentráku. Odmítl. "Aktivista" nabízel, aby si "svého Němce" alespoň zfackoval. Děda odmítl též. Inu, tak nějak vypadala "česká" spravedlnost. No a k uvedenému článku, pokud pan Klaus ml. mimo jiné lustruje i Tomáše Halíka, zajímalo by mě, jak on konkrétně bojoval před listopadem 1989 proti komunismu. Možná by mu pak Miloš Zeman mohl dát nějakou medaili za hrdinství...

Vytisknout

Související články

Názorová flexibilita inženýra Klause

24.11. 2016 / Jaroslav Polák

Pozoruhodný obrat v myšlení kovaného zastánce volného trhu Václava Klause. Tento odpůrce regulací si přisvojuje vítězství populisty Trumpa v prezidentských volbách v USA. Přitom ekonomické sliby Donalda Trumpa jsou doslova postaveny na překážkách vol...

Obsah vydání | Pátek 4.11. 2016