Bodláky Václava Duška

Dobrodružné podnikání v oceánu možností

18. 8. 2016 / Václav Dušek

Mnoho perníkových chaloupek roztroušeno po divukrásné zemi podřipské. Perníčky peče Johana Tausch ve spojení s Aloysusem Zorcem, Bredou Marič, Pepicou Mihailovičem; peče, peče, perníček, Pepíček i Mařenka a s nimi také Ly a Pan, ve škole měli z chemie za pět, ale vyvařili miliony do chvíle, když přešla průtrž mračen, a každý z nás byl zatčen. Podnikatelé v růžovém průmyslu přibývají. A přisyp bílého prášku trošku, oh, blaho nesmírné, hošku. Za volantem bez drogy, jezdí jenom mátohy. Zabiješ? No a? Lidí jak psů a psů, jak lidiček. Kolem silnic samý dojemný pomníček.

Políčka konopné Marijánky vonné, na výsost plodné. Vietnamské zemědělské družstvo Zastřel si sám prosperuje i přes zásahy ničitelů prokazatelné léčivky. Kam pohlédneš, tam čmuchal policajt. Stěžovat si budete moci u ředitele nového televizního kanálu Nářez. Programová tetka dramaturgyně zvaná Groteska nevylučuje veřejné žaloby na obzvláště nedůtklivé bezpečáky - ring volný, třetí kolo, direkt, hák, slož fízla bez obav! Pamatuj: Co neví - to poví. Budoucnost patří nám vynalézavým. Tečka. Ať táhne demokratická smečka! Škůdci demokratického podnikání jsou policajti. Bez debat.

Herecké parlamentní i senátorské etudy nezůstaly bez odezvy. Z pera všeuměla, bombastického glosátora vyšla krom jiného i tato úvaha: Po blbcích přijdou do parlamentu a k vládnutí všeobecně poloblbci. Toliko pravil lidozvěst, sociálně značně vypreparovaný neherec.

Průtrže politických mračen nemají většího účinku, padají totiž na betonové bunkry vysmátých kožených bakalistů. Infikovaný národ virem Řepa sleduje přilehlé i neviditelné planety, ale ve vlastním dvorku ničeho k nápravě nevidí.

Podnikání od samozásobitelských, jako by růženínů, vzdalujících nás odporné realitě, můžeme podnikat i v oblasti tiskových mluvčích - a že jich je, rychlomluvků, požehnaně. Najdeme-li vhodného utřinosa, vyděláme v klidu miliony pro vhodné živobytí. Nehrozí kriminály, lágry převýchovné a pracovní, žádný Goly otok na dohled; nu nečuč, nádhero, jak salamandr po dešti.

A hlavně se nevěnuj světovým zbytečnostem - tureckému obratu, po údajném puči nepuči, co z něho možná cosi vypučí; zapomeň, hrome, na Panamu, kde nebylo prý všechno košér, synu, nemysli na mírotvornou Ukrajinu. A nepočítej do nekonečna loutkové režimy a režiséry veškerého planetárního násilí, nezabývej se řídícími orgány za humny ani doma, to je, občane, pouze vleklá nuda. My předáváme dokumenty veřejně, uklízíme lidově medově i podřízeně s vidinami nenásledků. Mír nebo pýr?

Kdo nepodniká, nežije. Kdo nežije, překáží. Kdo překáží, musí nám z cesty! Jen žádné třesky a plesky! Podnikatelů z tvarůžkových dolů přibývá. Otrocké práce nám neubývá. Podnikatel, slaboduchý hybatel tvořivých kapitalistických dějin, zaměstnává nejraději člověny z východních krajin. Přijede meďourem k bráně, za kterou vyrábí cokoli, co vydělá majlant. A otroci se málem klaní, u nich doma poťouchlá chasa podnikatelská ani nic nevyrábí, pouze rabuje. I tam se prý zhaslo, kdo nic neulovil, šel k šípku i pod drn.

Kapitalističtí starokomici i mladokomici zpívají v honosných sídlech, i bohatém zámoří, píseň tklivou: houpy hou, houpy hou, na vlnách se keňa houpá... a sociální brandeburák pěje a hýká v dětském bazénku – hle, politický podnikatel, budoucí prezident. U nás být prezidentem... nu, předlož podnikatelský záměr a uvidíme. Mastodont doma nevyhynul. Naopak, těší se zájmu veřejnosti.

Podnikání prachy z kapsy vyhání.

My neznáme obor, kam se nevrhnout. Kdysi jsme seděli na schůzích a zvedali na povel pracky, i když nám prý lhali, a koho napadlo, že vanou silně nové čerstvé větry - prudce západní. Teď vykořisťujeme plnou parou a líbí se nám to, jak by ne?! Plujeme oceánem možností - výběr široký, naplňující lidskou košatost vrchovatě a snově.

Oceán spláchne odpad - na vlnách necháme se unášet ke štěstí. Zahul špeka, žij a nech žít!

Vytisknout

Související články

Hadí zodpovědnost neexistuje

11.8. 2016 / Václav Dušek

Teta Vařečka Dlouhá škoda bezostyšně veřejně promluví a vrátíš se do školních škamen, voličský troubo. S tetinkou je sranda, to ví i cvočkář Danda. A máš-li postarší voliči problém, koho zvolit do čela lidu, malé doporučení zdarma. Nevol TOP 007, nik...

Vražedné restauranty

4.8. 2016 / Václav Dušek

Chceš-li lapit žloutenku, salmonelu, laxírku, zajdi do restaurantu Alá Blaf. Poznáš ho již z daleka - přepálený tuk se line ulicí, mouchy padají k zemi, usedneš-li, hladový poutníku, ke stolu, pak věz, že doma budeš dlouze větrat oděv, budeš se muset...

Státní sinekury, záruka trvalé soběstačnosti

1.8. 2016 / Václav Dušek

Plytké století, ani náhodou. Sudetští lázeňáci, náplavy, nečekali až budou konečně více zasahovat strážníci proti nedodržování městských pravidel, ale vytvořili jakousi neúprosnou milici, která začne proti vetřelcům, arabským neposedům, dobře plat...

Obsah vydání | Pátek 19.8. 2016